Minulla on täällä burmalainen tuttava , Naw Paw Say, johon tutustuin vuosikymmenen alussa, kun olin vapaaehtoisena vierastyöläis/pakolaislasten iltapäiväkerhossa, ja Naw Paw Sayn poika oli samassa kerhossa. Burma on tietenkin nykyään Myanmar, mutta tuota Burma -sanaa on vaan helpompi käyttää. Muutama päivä sitten näin Naw Paw Sayn FB-sivulla kuvan pannukakkumaisesta kakusta, ja kysyin mikä se oli. Hän kertoi että pannukakkujen nimi on
Bane mote. En viitsinyt pyytää häntä kirjoittamaan ohjetta, vaan etsin netistä, missä ei kyllä ollut monta ohjetta tästä burmalaisesta pannukakusta, joka on siellä suosittua katuruokaa. Huomasin että pannukakkuja kutsutaan myös nimellä
Bane mont, tai
Bein mont. Nämä burmalaiset pannukakut tehdään riisijauhoista, ja taikinan annetaan fermentoitua muutaman tunnin ajan ennen paistamista. Katsoin muutamia videoita ja muunsin ohjetta itselleni sopivaksi, käyttäen palmusokerin sijaan ruokosokeria, valkoisten unikonsiementen sijaan mustia unikonsiemeniä , ja voin sijaan öljyä.
Bane mote eli burmalaiset riisipannarit (3-4 kpl)
- 3/4 dl ruokosokeria (tai muuta tummaa sokeria)
- 3/4 dl vettä
- 150 gr riisijauhoa
- ½ tl kuivahiivaa
- ½ tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 1 rkl jugurttia
- 1 rkl öljyä
- 1 dl vettä
- 1 vatkattu kananmuna
- ½ dl unikonsiemeniä
- 3-4 rkl kookoshiutaleita
- maapähkinöitä, seesamisiemeniä ym. ym.
- muutama rkl öljyä paistamiseen
Ensin tehdään sokerisiirappi: vesi ja sokeri keitetään , kunnes sokeri on täysin liuennut nesteeseen,
Riisijauhoihin sekoitetaan hiiva, leivinjauhe, suola ja jugurtti, Lisää jäähtynyt sokerisiirappi ja vatkattu kananmuna jauhojen joukkoon, ja sekoita tasaiseksi. Sekoita öljy veteen ja lisää nestettä taikinaan , vähitellen, koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on löysähköä, kuten pannukakkutaikina.
Kaada taikina siivilän läpi toiseen astiaan, peitä taikina liinalla, tai lautasella ym., ja anna taikinan fermentoitua lämpimässä paikassa vähintään 4 tunnin ajan.
Taikinan fermentoituessa paahda unikonsiemeniä kuivalla pannulla.
Kun taikina on paistovalmista, sekoita siihen 1 rkl öljyä. Taikinan tulisi kuplia jonkun verran tässä vaiheessa. Sekoita taikinaa hyvin ennen paistamista, sillä riisijauhon tärkkelys painuu helposti astian pohjalle.
Nämä pannukakut paistetaan kannellisessa astiassa, joten paistokasari soveltuu tähän parhaiten. Lämmitä pannu keskilämmöllä kuumaksi, ja sivele pannun pinnoille öljyä. Alenna lämpöä niin että se on alle keskilämmön mutta ei kuitenkaan minimilämmöllä. Kaada taikinaa pannulle , niin että se on noin sentin paksuista. Ripottele paahdettuja unikonsiemeniä ja kookoshiutaleita pannulle. Laita kansi päälle, ja anna pannarin paistua 4 minuutin ajan. Unikonsiementen ja kookoshiutaleiden lisäksi voi lisätä myös pähkinöitä.
Poista kansi ja sivele pannarin päälle ja sivuille hieman öljyä. Käännä pannari , ja paista toista puolta (jossa siemenet ja kookos) 2 minuutin ajan, ilman kantta.
Minulle tuli tästä 3 pannukakkua; paistokasarilla jonka halkaisija on 22 cm. Pannukakut asetellaan toistensa päälle.
Pannukakut leikataan 4 osaan. Nämä ovat aivan ihania: rapeita reunoista ja vain lievästi makeita ja jännästi erilaisia. Myös unikonsiemenet lisäävät kivasti rapeutta. Söimme muutaman eksäni kanssa, ja kaadoin päälle hieman taatelisiirappia. Näitä teen takuulla toistekin:) Kun kysyin tämän jälkeen Naw Paw Saylta ovatko nämä kuin hänen pannarinsa, ja hän sanoi että teki omansa vehnäjauhoilla. Minusta ehdottomasti riisijauhoilla...
Tällä videolla tehdään burmalaisia riisipannareita, mutta hieman eri tavalla kuin tässä blogini ohjeessa.
Blogissa on aiemminkin tehty jotain burmalaista, eli burmalaista munacurryä.