Törmäsin joskus argentiinalaiseen joulumakeiseen nimeltä Mantecol. Maapähkinävoista tehty Mantecol tuo mieleen halvan, mutta maapähkinältä maistuvan sellaisen, ja sen valmistus kotioloissa on suhteellisen helppoa. Argentiinaan muuttanut kreikkalaisperhe loi Mantecolin 1940-luvulla, ja inspiraationa toimi kreikkalainen halva. Alkuperäiseen Mantecoliin tuli maapähkinöiden lisäksi jauhoa, mannaryynejä, maitoa, ruusuvettä ym. , mutta tähän kotitekoiseen tarvitaan vain muutama aines, sillä herkku syntyy italialaisen marengin ja maapähkinävoin yhdistelmästä. Yleiskone on paras laite Mantecolin valmistusta varten, mutta sen voi tehdä myös sähkövatkaimella.
Maapähkinähalva
- 200 gr maapähkinävoita (ilman suolaa tai sokeria)
Sokerisiirappi
- 150 grammaa sokeria
- 4 rkl vettä
- 1 rkl hunajaa
- (lisäsin hieman vaniljaa )
Munavaahto:
- 1 kananmunan valkuainen
- ripaus suolaa
Kananmunan valkuainen + suola vatkataan vaahdoksi, ja kuuma siirappi lisätään vaahdon sekaan, koko ajan vatkaten, kunnes seos jäähtyy kovaksi vaahdoksi (täällä hyvä video siitä miten tehdään italialainen marenki.
Maapähkinävoi sekoitetaan lusikalla marenkiseokseen, niin että seos on täysin tasaista. Seokseen voi lisätä esim. kaakaota, tai sekoittaa kaakaota vain osaan seosta, jolloin syntyy marmoroitu herkku.
Seos laitetaan elmukelmulla vuorattuun astiaan, niin että elmukelmua riittää myös päälle. Seosta painellaan niin että pinta on sileä. Mantecol saa jähmettyä jääkaapissa vähintään yön yli, minkä jälkeen siitä voi leikata palasia.P.S. Tämä herkku vain paranee vanhetessaan... |
Oj, oj så gott! Allt med jordnötssmör tilltalar mig :)
VastaaPoistaKatarina:Mycket gott, och som du så älskar jag också jordnötssmör:)
PoistaNäyttää kyllä sellaiselta herkulta, että maistuisi pala jos toinenkin! Herkullista sunnuntai-iltaa!
VastaaPoistaHeli:Kiitos, tämä on kyllä tosi hyvää, ja vain paranee vanhetessaan, eli kovettuu lisää ja todellakin muistuttaa halvaa, mutta erilaista sellaista. Kiitos samoin sinulle herkullista sunnuntai-iltaa:)
PoistaVoi nam mitä herkkua. Tiedän, että mieheni tykkäisi tästä varmasti erityisen paljon.
VastaaPoistaHerkullista sunnuntai-iltaa sinulle Jael <3
Oh my, I do ADORE halva and all nougat-type candies! I'm so tempted to try recreating this one with aquafaba... Thank you for the delicious inspiration, yet again!
VastaaPoista