Sivut

sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Herkullinen hernepasta fetajuustolla

Nopea ja helppo hernepasta  fetajuustolla on yksi pastasuosikeistani,  Tämä on niin hyvää ! Ja tämä pasta valmistuu myös  nopeasti ja helposti. Käytin tässä  gluteenitonta  maissipastaa,  mutta mikä tahansa lyhyt pasta  sopii tähän.  Suosittelen käyttämään tässä  fusillipastaa,  olkoon se tavallista pastaa tai gluteenitonta pastaa.

Herkullinen hernepasta fetajuustolla
  • 125 gr fusillipastaa (tai muuta pastaa)
  • 1.5 dl herneitä (käytin pakasteherneitä)
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ vihreä chili
  • 6 kirsikkatomaattia
  • ripaus mustapippuria, ½ tl  paprikaa,  ½ tl yrttimaustetta
  • 50 gr fetajuustoa 
  • päälle parmesaanimuruja
  • ½ rkl  oliiviöljyä
Aloitin pilkkomalla sipulin sekä valkosipulit.  Leikkasin   kirsikkatomaatit renkaiksi,   ja pilkoin  vihreän chilin hienoksi.  Lähes aina pilkon valkosipulit veitsellä; en edes muista koska viimeksi käytin valkosipulipuristinta,

 Pannuun lisätään   oliiviöljy,  ja kun se tarpeeksi lämmintä,  siinä paistetaan sipulia, keskilämmöllä,   kunnes  sipuli on muuttunut läpikuultavaksi (noin 5-6 minuutin ajan) . Tämän jälkeen lisätään hienoksi pilkottu valkosipuli,  ja herneet,   ja seosta paistetaan muutaman minuutin ajan,  Lisätään  kirsikkatomaatit ja chili,  ja taas seoksen annetaan paistua muutaman minuutin ajan, välillä sekoittaen. Lopuksi lisätään   fetajuusto , jota murennetaan  vihanneseoksen joukkoon,  sekä mausteet. Pastan annetaan kiehua sillä välin kun valmistetaan vihanneseos-kastike.   

Fetan lisäämisen jälkeen  lämpö käännetään minimiin,  ja  pannu peitetään kannella.  Seos saa kypsyä kannen alla kunnes feta on lähes sulanut.  Pasta lisätään pannuun,  sekoitetaan hyvin ja vihanneksia ja pastaa kypsennetään vielä 1-2 minuutin ajan.  Ennen tarjoilua pastan päälle voi lisätä parmesaanimuruja antamaan lisämakua.

sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Tomaattinen kikhernekeitto

Viime viikolla oli niin viileä päivä,  että teki mieli lämmittävää keittoa. Ehkä se oli viimeinen kunnolla 
 kylmä päivä ,  sillä  säät täällä ovat lämpenemään päin;  harvinaisen pitkän kylmän jakson jälkeen (kylmin talvi 14 vuoteen:)  Yleensä tekee mieli keittoa vain kun on kylmää.. Tämä  tomaattinen kikhernekeitto on tosi helppo , sillä  käytin tähän kaupan  valmiiksi keitettyjä kikherneitä  sekä  säilyketomaattimurskaa. Keitto on vegaaninen.

Tässä näkyvät keiton pääainekset, eli  valmiiksi keitettyjä kikherneitä,  purkillinen tomaattimurskaa,  sipuli, valkosipuli  ja  mangoldin lehtiä.. Mangoldin voi korvata  lehtikaalilla tai muilla vastaavilla vihreillä lehdillä,  tai sen voi jättäää myös kokonaan pois.

Tomaattinen kikhernekeitto
  • 2.5  dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä
  • 1 purkki tomaattimurskaa
  • 2x  tomaattimurskapurkillinen vettä
  • 1  rkl  oliiviöljyä
  • 1 iso tai 2 pientä sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • ½ vihreä chili
  • kourallinen   mangoldin lehtiä (tai lehtikaalia, tai  ilman lehtiä)
  • 2 rkl  soijakastiketta
  • 2 tl valkoviinietikkaa  (muukin etikka käy)
  • ripaus sokeria tai muuta makeutusta
  • 2 tl  paprikajauhetta
  • 1 tl yrttimaustetta
Sipuli pilkotaan ,   ja  valkosipuli murskataan yhdessä chilin kanssa.    Jos tässä käytetään mangoldia, vihreät lehtiosat erotellaan   lehtiruodista,  ja  niitä pehmitetään lämpimässä vedessä muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen lehdet  pilkotaan .  

Oliiviöljyä lämmitetään  keittokattilassa,  ja sipulia kuullotetaan keskilämmöllä   kattilassa, kunnes se on läpikuultavaa ,mutta ei ruskistunutta.     Lisätään  valkosipúli-chilimurska,  ja seosta paistellaan  sekoittanen muutaman minuutin ajan.   Lisätään   mangoldin/lehtikaalin ym. pilkotut lehdet  , ja seosta paistellaan keskilämmöllä taas muutaman minuutin ajan.  Tämä vaihe jää pois jos ei käytetä lehtiä. Tomaattimurska kaadetaan kattilaan,  lisätään vettä 2 purkillista,   sokeri, soijakastike ,  etikka ja  mausteet.  Seoksen annetaan saavuttaa kiehumispiste, minkä jälkeen  lämpö alennetaan minimiin, ja  kansi laitetaan päälle. Keiton annetaan kiehua puolisen tuntia.

Tämän jälkeen  soseutin keiton tasaiseksi   sauvasekoittimella. Tässä vaiheessa keittoa kannattaa maistaa, ja lisätä mausteita tai suolaa, jos siltä tuntuu.  Keittoon lisätään nyt kikherneet,  ja keittoa keitetään tämän jälkeen  vielä puolisen tuntia (kannen alla,kuten edellä).  kunnes kikherneet ovat täysin pehmeitä.  Tarjoillaan lämpimänä.
Karvaskurkkuja  filippiiniläisessä ruokamarketissa. Oletteko koskaan käyttäneet?

lauantai 5. helmikuuta 2022

Runebergin tortut pikkuleipinä

Hyvää Runebergin Päivää:)  Tänä vuonna en leiponut  Runebergin torttuja,  vaan  eräänä päivänä mietin miltä tortut maistuisivat pikkuleipinä.  Tuo idea vaivasi minua muutaman päivän,   ja  lopulta kehitin tutuista Runebergin tortun aineksista  pikkuleipäversion. Ja  näistä tuli todella herkullisia ja ihanan mureita , ja näistä kyllä  tunnistaa sen tutun  tortun maut.

Runebergin tortut pikkuleipinä (noin 30 kpl)
  • 125 gr pehmeää voita
  • 1 dl + 1 rkl tummaa ruokosokeria /fariinisokeria
  • 1 kananmuna
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 3/4 dl piparimuruja
  • 1 dl jauhettua mantelia
  • ½ dl korppujauhoa
  • ripaus karvasmanteliuutetta
  • ripaus rommiuutetta
  • 1/4 tl leivinsoodaa
  • riisijauhoa (tai perunajauhoa ) kaulintaan
  • vadelmahilloa 
  • tomusokeria + vettä koristeluun
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna,.   karvasmanteliuutetta  ja sekoita hyvin.  Sekoita jauhot keskenään,  ja  lisää ne vähitellen sekoittaen  pehmeiden ainesten joukkoon. Taikina  jää hieman pehmeäksi,  myös jääkaapin jälkeen , joten siitä muodostetaan litteä levy, joka  laitetaan jääkaappiin, mieluiten yön yli.    Tein taikinan leipomista edeltävänä päivänä.  
Tein ensin pienen koesatsin,   sillä en ollut varma miten taikina toimii.   Ripottelin riisijauhoa  leivinalustan päälle sekä taikinan päälle,  ja kaulin taikinasta  noin sentin paksuisen levyn, josta otin ympyröitä pienellä muotilla.  Tein pienet kolot ympyröihin , ja täytin kolot vadelmahillolla.  En ollut varma  miten paljon pikkuleivät leviävät uunissa  ,tai jos hillo valuu koloista pois, mutta pikkuleivät levisivät vain vähän,   ja St.Dalfourin vadelmahillo pysyi hyvin kolossa eikä levinnyt. Riisijauhoa jouduin käyttämään  vähän väliä, mutta luulen että siitä  tuli enemmän mureutta taikinaan,   sillä näistä tuli tosi mureita.

Paistoin  pikkuleivät  200 C lämmössä,  10 minuutin ajan,  tai kunnes pikkuleivät saivat väriä.  Pikkuleipien annetaan jäähtyä ,  jonka jälkeen ne koristellaan pikeerillä. 
Runebergin  tortut toimii pikkuleipinäkin:)