Sivut

keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Halvasuklaa

Tässä helppo suklaanamu ohje sellaisille joille maistuu sekä suklaa  että halva,  jotka on yhdistetty tässä ohjeessa.  Aineksia ei tarvitse kuin kaksi  eli valkosuklaata  ja hyvälaatuista  tahinia. Käytin näihin sokeritonta  valkosuklaata,   joten  näihin ei tullut sokeria.

Halvasuklaa
  • 100 gr valkosuklaata (käytin sokerintonta valkosuklaata)
  • 3.5 tl  hyvälaatuista  tahinia (kuorituista seesamisiemenistä tehtyä )
Sulata valkosuklaa, johon lisätty tahini, vesihauteessa. Kun suklaa + tahini on sulanut, sekoita ainekset täysin tasaiseksi seokseksi.   Suklaan  voi temperoida tämän ohjeen mukaisesti , mutta tahinin lisäys tekee suklaasta kuitenkin pehmeämpää.
Kaada suklaamassa joko  konvehti-tai suklaalevymuottiin,  ja  jäähdytä& koveta suklaata jääkaapissa yön yli tai ainakin 8 tunnin ajan.
Namskis:)

torstai 14. huhtikuuta 2022

Appelsiiniset kookospikkuleivät

Oikein kaunista Pääsiäisen aikaa teille:)

Tein eilen tällaiset superherkulliset  kookospikkuleivät;  kaksi erilaista,  joihin ei tule paljon aineksia, ja jotka ehtii vielä valmistaa vaikka pääsiäisaterialle.  Alunperin tarkoitus oli tehdä  vihreitä ja keltaisia kookosnamuja, mutta  niistä tulikin pikkuleipiä,  mutta käyvät nämä kyllä ihan namuistakin:)  Nämä pikkuleivät ovat  gluteenittomia ja soveltuvat myös täällä vietettävän pesah-juhlan, eli juutalaisen pääsiäisen herkuiksi.

Appelsiiniset kookospikkuleivät (2 tavalla)
  • 3.5 dl + 3 rkl  kookoshiutaleita
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1 dl kookoskermaa
  • 2 rkl voita
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl  mantelijauhoa
  • 2  tl perunajauhoa
  • keltaista ja vihreää karamelliväriä (voi tehdä ilmankin )
Kookoshiutaleet (3.5 dl) ,  appelsiinin kuoriraaste sekä mehu,  voi,  kookoskerma  sekä  kondensoitu maito laitetaan kattilaan,   ja sitä kuumennetaan  kiehumispisteeseen saakka, aina välillä sekoittaen. Kun seos on saavuttanut kiehumispisteen,   lämpö alennetaan minimiin, ja seosta kypsennetään 20-30 minuutin ajan,   usein sekoittaen, kunnes   seos on paksuuntunut ja irtoaa kattilan reunoista.

Seoksen annetaan jäähtyä.  Kun seos oli jäähtynyt,  jaoin sen kahteen osaan,  ja lisäsin toiseen vihreää ja toiseen keltaista karamelliväriä.  Päätin tehdä  kaksi hieman erilaista pikkuleipää,  ja   keltaiseen massaan lisäsin kananmunan  ,  mantelijauhoa sekä perunajauhoa.  Massa sekoitellaan tasaiseksi ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.  Vihreään massaan lisäsin vain 3 rkl  kookoshiutaleita, ja laitoin senkin seoksen jääkaappiin jähmettymään.
Keltaisen taikinan muovailin pieniksi palloiksi,  ja  paistoin pikkuleipiä uunissa   180 asteen lämmössä,   noin 15 minuutin ajan, kunnes alapinta oli saanut jonkin verran väriä.

Vihreän taikinan muovailin myös pieniksi palloiksi, ja  paistoin näitä vain vajaa  10 minuutin ajan,  180 asteen lämmössä.  Olin varma että vihreät palloset leviäisivät uunissa koska niissä ei ollut kananmunaa,  mutta hyvin pysyivät kasassa.
Pikkuleipien  annetaan kunnolla jäähtyä ja jähmettyä uunin jälkeen;  ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa, vähintään muutaman tunnin ajan.
Olen päässyt suhteellisen hyvin  eroon makean himosta (välillä voi herkutella) mutta rakastan leipomista:)  Pakkasin pikkuleivät somiin pusseihin, ja vein osan torin kahvikaupppaan jossa jakelin niitä  ja yhden pussin annoin afrikkalaiselle  kodittomalle miehelle, joka hymyili kauniisti ja  sanoi kiitos:) Antamisen ilo on paras ilo:)

sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Piña Colada kakkuset (G)

Tänä vuonna pesah eli juutalainen pääsiäinen ja kristitty pääsiäinen  osuvat taas  samanaikaisesti , ja leivoin tällaiset Piña Colada-aiheiset , gluteenittomat  pikku kakkuset, jotka sopivat molempiin pyhiin,  sillä   pesahin aikana gluteeni on pannassa,  ja   kuorrutuksen keltainen väri taas sopii  pääsiäiseen. Pesah alkaa  perjantaina,  huhtikuun 15. päivänä,  kuten  myös pitkäperjantai,  ja kestää 8 päivää.  Ilman kuorrutusta kakkuset ovat myös laktoosittomia. Minulla oli mielessä kakkuset joissa sama makumaailma kuin tuossa herkullisessa juomassa,   eli nähin tuli  ananasta ,  kookosta ja rommia.

Piña Colada -kakkuset
  • 3 dl  sokeria , mieluiten tummaa (käytin ruokosokeria)
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl kookoshiutaleita
  • 2 dl mantelijauhoa 
  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 1 rkl psylliumia
  • 4 rkl  perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½ dl  oliiviöljyä (muukin öljy käy)
  • 4  dl ananasmurskaa +1.5  dl ananasmehua
  • 2.5 dl kookoskermaa
  • muutama rkl 
  •  rommia tai rommiaromia (käytin rommiaromia)
  • kuorrutuksessa oli valkosuklaata+kookoskermaa + ripaus rommiaromia + keltaista karamelliväriä
Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi,  lisää öljy, kookosmaito, rommiaromi , psyllium ,  sekä ananasmehu.  Sekoita  kakkusten kuivat ainekset keskenään  ,  ja lisää ne kosteaan seokseen,  Lisää tämän jälkeen ananasmurska,  ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikinaa joko  paperisiin muffinivuokiin (tein näin)  , muffinivuoilla  vuorattuun   muffinipeltiin tai silikoniseen muffinivuokaan.
Paistoin kakkusia 200 asteessa, 20 minuutin ajan.  Kakkusesten annetaan kunnolla jäähtyä ja jähmettyä, mieluiten yön yli jääkaapissa, jonka jälkeen  lisätään  kuorrute.  Kuorruttetta varten  sulatin  vesihauteessa valkosuklaata  kookoskermassa,   lisäsin hieman rommiaromia sekä keltaista karamelliväriä.