Sivut

tiistai 30. lokakuuta 2012

Arvonta suoritettu ja kauniin herkullinen punajuurialkupala

Nyt on sitten arvonta suoritettu ja arpa osui Soul Kitchenin Annalle! Onnea Anna;paketti lähtee sinulle päin lähipäivinä.Ja kiitokset kaikille arvontaan osallistuneille ja ihanille kommenteillenne:)
Löysin jääkaapistani sinne unohtuneen ja ihan vain pikkuisen pehmentyneen punajuuren,joka tietenkin piti käyttää pois.  Tein siitä herkullisen alkupalan,johon tykästyin niin,että tätä ehkä teen toistekin.

Kauniin herkullinen punajuurialkupala
  • 1 punajuuri
  • 4 medjoultaatelia + liotusvesi
  • 2 rkl balsamietikkaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ruususuolaa
  • mustapippuria
  • chilihiutaleita
  • mikroversoja (vaikka herneenversoja,minulla tässä oli mikroversosekoitusta)
  • auringonkukan-tai kurpitsan siemeniä

Poista ensin siemenet taateleista ja laita kulhoon,lisää sen verran vettä että taatelit peittyvät. Anna liota vähintään tunnin.Valmista kastike: laita taatelit liotusvesineen,balsamietikka,öljy  ja mausteen tehosekoittimeen ja sekoita kastikkeeksi.Jos seos on liian paksua,lisää hieman vettä joukkoon. Kuori punajuuri ja leikkaa se tasaisen paksuiksi pyöreiksi viipaleiksi;ei kuitenkaan yhtä ohuiksi kuin carpacciossa. Laita punajuuripalat astiaan ja kaada kastikettä päälle(jätä jonkun verran kastiketta myöhemmäksi).Sekoita niin että kastiketta tarttuu punajuuriin. Laiton punajuuret muutamaksi tunniksi pehmentymään kuivuriin, mutta punajuuripalat voi myös laittaa uuniin alhaiselle lämpötilalle joksikin aikaa.Punajuuren tulee olla jonkun verran "al dente" ,ei siis liian pehmeää. Anna jäähtyä ja asettele punajuuriviipaleet lautaselle,lusikoi jäljelle jäänyttä kastiketta päälle ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä (olisin mieluummin käyttänyt kurpitsansiemeniä,mutta ne olivat loppu). Koska tuo punajuuri oli jo hieman hävikkivaiheessa (mutta ihan hyvä tähän alkupalaan)sopiikin tämä hävikistä herkuksi-kategoriaan .

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Vaniljainen banaanihillo

Mitä tehdä kun banaanit ovat kypsyneet liian pehmeiksi? Kakkuja,raw-pikkuleipiä,erilaisia jälkiruokia,mutta entä hillo? Luin lehdestä eräästä kibbutsilaisesta,joka muisteli entisajan taukohetkiä,joihin kuului banaanihillo ja koska keittiössä oli juuri sopivasti ylikypsiä banaaneja; etsin netistä banaanihillo-ohjeita,joita löytyikin vaikka minkälaisia: kanelilla maustettuja,vaniljalla maustettuja,muihin hedelmiin yhdistettynä ym. Joissain ohjeissa oli liian paljon sokeria ja joissain lyhyt keitinaika,kun taas joissain hilloa keitettiin kauankin. Yhdistin sitten joitakin ohjeita,ja hillosta tuli aivan ihanaa;muistutti hieman banaanitoffeeta! Banaanihillo sopii  hyvin vaikka jugurttiin,täytekakkuun tai vaikka paahtoleivän ja  keksien päällysteeksi.
banskut olivat jo todella pehmeitä

Vaniljainen banaanihillo
  • 5-6 hyvin kypsää banaania(kuorineen hillooni tulevat banaanit painoivat 760 gr)
  • 3½ dl luomuruokosokeria
  • hieman yli ½ dl limesitruunan mehua
  • 3/4 tl vaniljajauhetta tai ½ tl suoraan vaniljatangosta raaputettua vaniljaa
  • ½ tl pektiinijauhetta
Huom:käytin tässä pektiinijauhetta,mutta jos käyttää hillosokeria,ei tuota pektiiniä tarvitse lisätä. Ainekset tähän tekemääni hilloon ovat samat(paitsi että lisäsin vaniljaa) kuin trooppisia hilloja valmistavan Marie Sharp-yrityksen banaanihillossa;siihenkin tuli pektiiniä.Tämän varmaan voisi tehdä ruokosokeria käyttäen myös ilman pektiiniä,mutta silloin valmis hillo on varmaan löysempää.Tästä tuli näillä aineksilla aika kiinteä hillo.

Muussaa banaanit kunnolla,lisää ruokosokeri ,johon on lisätty pektiiniä tai hillosokeria,vaniljaa sekä limesitruunamehua.Keitä alhaisella lämmöllä kunnes sokeri on sulanut,ja anna seoksen kiehua hyvin alhaisella lämmöllä noin 20-30 minuuttia tai kunnes hillo on sakeentunut.Jäähdytä ja kaada hillo steriloituihin hillopurkkeihin.
Puistossa kukkivat rosmariinit
Indiedays Inspiration julkaistaan vihdoinkin huomenna! Beta-versio on nyt täysin avoin ja sinne pääsee täältä

torstai 25. lokakuuta 2012

Blogi reality-sellainen päivä oli....

Liemessä-blogin Jenni heitti äskettäin hieman erilaisen haasteen,jossa pyydettiin ruokabloggaajia kertomaan ihan rehellisesti arjestaan.Luin muutamien bloggaajien blog reality-postauksia;ajatellen ettei minulla oikeastaan ole mitä kirjoittaa tuosta:päiväni ei ole mitenkään kauhean mielenkiintoinen eivätkä postaukseni kuvat muutenkaan ole  mitenkään  erikoisesti stailattuja. Mutta yöllä tuli mieleen,että voisin sittenkin kertoa kaunistelematta päivästäni ruokabloggerin näkökulmasta. Päivä josta kerron on eilinen,eli keskiviikko.
Koirani ja puistokissa jota syötän iltaisin
Kelloni herätys piippaa tasan klo 6 ja  pomppaan ylös sängystä.Pikainen suihku ja 10 minuutin kuluttua olenkin jo viemässä Bambia  noin 10 minuutin aamulenkille.
Takaisin kotona juon smoothien(kurkku,selleri,omena,inkivääri,sitruuna,siitepölyrakeet ,vähän steviaa) .Kun herään noin aikaisin en millään jaksa tehdä mitään aamiaista ,ellen ole valmistanut jotain etukäteen edellisenä iltana.Monena aamuna kuittaankin aamiaisen muutamalla taatelilla,mutta edellisenä iltana olin tehnyt suuremman satsin smoothieta,jota riitti vielä aamuksikin.
Kauhea kiire,sillä haluan ehtiä kotipysäkiltäni ennen klo 7 lähtevää bussia,jotta vältän pahimmat ruuhkat.
Olen menossa pilates-tunnille,ja vaihdan bussia sopivasti lempikahvilani kohdalla. Sugar Daddyssä vierähtää hetki soijalatten ja aamun lehtien parissa.Sieltä sitten pilatestunnille,jonka jälkeen jokunen hetki juoksumatolla,jonka jälkeen suihkuun .

Koska kotona ei ole minkäänlaisia salaattiaineksia,päätän mennä kotiin torin kautta vaikka mukana onkin painava salikassi.
Ostan myös palan lampaanmaitofetaa.Torilta bussilla kotiin,ja vatsa huutaa ruokaa,sillä en ole sitten aamusmoothien syönyt mitään.Olisin voinut torilta ostaa banaanin siihen hätään mutta unohdin!
Kotona ei enään teekään mieli syödä salaattia,vaan laitan tofua ja kasviksia maapähkinäisessa kastikkeessa. Tämän jälkeen kuluu pari tuntia tietokoneen äärellä vettä litkien ja käännöshommia tehden.
Välillä vien taas koiraa ulos ja klo 16 aikaan olen odottamassa bussia kohti keskiviikon vapaaehtoistyöpaikkaani. Odotan ja odotan,eikä bussia kuulu;yksi vuoro välistä on jäänyt ajamatta. Olen erittäin ärtynyt ja kun seuraavakin vuoro on jostain syystä myöhässä;soitan vapaaehtoispaikkaan ja sanon että ehkä en pääsekään perille.Juuri silloin bussi tulee,yli 40 minuutin odotuksen jälkeen, ja kun kysyn kuljettajalta miksi edellistä vuoroa ei tullut,hän vain kohauttelee olkapäitään. Tulen perille todella myöhässä mutta ehdin auttaa kotiläksyjen teossa kamalan metelin keskellä.

Tulen illalla kotiin  ja pian sen jälkeen jo vien koiran puolen tunnin iltalenkille yhdessä naapuritalon tutun koiranomistajan kanssa;heti kun olen syöttänyt pihan kissat(homma siirtyi minulle äskettäin) Sitten lämmitän jäljelle jääneen maapähkinäisen tofuruuan(hyvää!)ja syön sen pois.

Päätän valmistaa seuraavan päivän aamiaisen:laitan Magic Bulletin kuppiosaan chiasiemeniä,omenaa,kanelia,tiivistettyä omenamehua sekä myöhemmin lykkään sinne vielä muutaman taatelin. Vettä sekaan ja seos menee jääkaappiin odottelemaan seuraavaa aamua.
Ehdin vielä katsella USA:n XFactorin viimeisimmän jakson Celestial Seasoningsin Tension Tamer-teetä juoden. Rauhoittavan teen jälkeen uni maistuu....

maanantai 22. lokakuuta 2012

Blogisynttärit ja arvonta!

Löysin ensimmäiset meyersitruunat tänään torilta ja ostin heti kilon.Nämä ovat lempparisitruunoitani ja koska näiden aika on lyhyt,säilön näiden mehua pakastimessa ja kuivatan kuorta.Sitrussivujen mukaan  meyersitruunoiden kuori on niin ohut ja itse hedelmä niin täynnä mehua,etteivät kestä kuljetusta.Olisi kuitenkin kiva jos näitä voisi edes jossain muodossa nähdä Suomessakin.Meyersitruunan mehun voi korvata parhaiten mandariini-ja sitruunamehun sekoituksella tai appelsiinimehun ja sitruunamehun sekoituksella.
Kylläpä aika rientää! Ensi viikolla eli  lokakuun 29 päivänä Appelsiineja ja Hunajaa-blogi täyttää 4 vuotta ja sen kunniaksi järjestänkin pienen arpajaisen. Enpä olisi uskonut  4 vuotta sitten,kun halusin laittaa blogiin kaikki eri lapuille kirjoitetut ohjeet talteen,että tästä bloggailusta seuraisi kaikenlaista mukavaa:blogin ansiosta olen tavannut ihania ruuasta kiinnostuneita   ihmisiä sekä täällä nykyisessä asuinmaassani että Suomessa:) Ja kiitos lukijoiden blogi on ehdokkaana  Glorian Blog Awards-kisassa lukijoiden suosikkiruokablogi-kategoriassa:) (vielä tänään ehtii äänestää siellä) 
Alussa kirjoitin paitsi ruuasta myös ympäristöstäni silloin  tällöin mutta muutaman kuukauden bloggailun jälkeen päätin siirtää muut kuin ruokaan liittyvät postaukset toiseen blogiini. Kun katson kuvia blogin alkuajoilta ihan kauhistun siitä,miten kamalia ne ovat ja vieläkin on paljon oppimista,etenkin valon käytön suhteen mutta kuvat eivät enään ole yhtä kamalia kuin silloin;D
Parasta tässä bloggailussa on vastavuoroisuus eli lukijoiden ihanat kommentit,jotka aina ilahduttavat. Arpajaisvoittopaketissa on söpö halaileva  suola+pippuripariskunta,pikkuinen suloinen metallirasia,pussillinen ihanaa berberemaustesekoitusta sekä kananmunan reittäjä.Tiesittekö että kun kananmunaan tekee pienen reiän, niin sen kuori ei hajoa keitettäessä.Arpajaisaikaa on  viikko eli arvon voittajan tiistaina 30 lokakuuta ja osallistut arpajaisiin jättämällä kommentin. Olisi kiva myös tietää onko lukijoilla mitään erikoistoivomuksia blogin suhteen.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Kookos-mangotortut (raw) sekä keittiön to do-haaste

En ollut aikoihin tehnyt mitään makeita raw-herkkuja,mutta viime viikolla näin eräässä täkäläisessä blogissa niin kauniin tortun kuvan,että oli aivan pakko tehdä siitä jonkunlainen raw-versio.Tortun alkuperäinen ohje on Martha Stewartin sivustolta,joka löytyy täältä ja se sekä kuulostaa että näyttää ihanalta! Mutta tällä kertaa siis jonkinlainen raakaversio tortusta.

Kookos-mangotortut (3 tartelettia +2 ihan pikkuista tartelettia tai yksi isompi piirakka)
Pohja:
  • 2½ mantelijauhoa
  • 2½ kookoshiutaleita
  • vajaa 1 dl  liotettuja,kultaisia rusinoita (omasta kaapista löytyi enemmän tummia rusinoita joten pohjasta ei tullutkaan niin vaalea kuin halusin)
  • 1 rkl kookosöljyä
  • ripaus ruususuolaa
Jauha mantelijauho sekä kookoshiutaleet monitoimikoneessa. Koska sekä mantelijauhosta että kookoshiutaleista on suurin osa rasvasta poistettu ja ne ovat aika kuivia,lisäsin ruokalusikallisen kylmäpuristettua kookosöljyä joukkoon.Lisää liotetut rusinat joukkoon,ja jauha seosta kunnes se muodostuu taikinamaiseksi. Levittele taikinaa tasaisesti tartelettivuokiin tai piirakkavuokaan. Laitoin tarteletit jähmettymään jääkaappiin,jonka aikana valmistin täytteen.

Mango-kookostäyte
  • 1 dl kookossosetta*
  • 1 dl kookosmaitoa
  • noin 3/4 yhden mangon hedelmälihasta
  • ripaus vaniljaa (käytin vaniljajauhetta)
  • 2 jauhettua lesitiiniä
  • steviaa  maun mukaan (tai muuta makeutusta)
*käytin tähän itse tehtyä kookossosetta,jota on helppo tehdä monitoimikoneessa jauhamalla kookosöljyä ja kookosta.Parhaimman kookossoseen saa,jos jauhaa kookospähkinästä otettuja palasia kookosöljyn kanssa,mutta myös kookoshiutaleet käyvät tähän.
Jauha sulanut  kookossose (se on hyvin jähmeää jääkaapista otettuna) ,kookosmaito,mango ja makeutus.Lisää lopuksi lesitiini ja jauha,kunnes seos on tasaista.Maista onko seos tarpeeksi makeaa.Levittele täytettä tartelettien tai piirakkakuoren päälle.Laita jääkaappiin jähmettymään. Tartelettien päälle tuli ihana kuorrutus,jonka tein kookoskermasta,vaniljasta ja luomuagavesta.Lisäsin joukkoon myös jonkun verran kookosöljyä,jotta se olisi jähmeämpää pursottelua varten.Kookoskermakuorrutus on mielettömän hyvää:) Leikkasin mangosta viipaleita,joita yritin laittaa kauniin alkuperäisen tortun tavoin kuorrutuksen väliin,mutta mangoni oli sen verran pehmeä,että palaset melkein hajosivat käsiin,eikä omista tortuistani tosiaankaan tullut nättejä kuten Cookie Fairyn tortusta(ensimmäinen linkki)  mutta erittäin nameja nämä olivat! Naapurikin tykkäsi!

Sain Hiidenuhmalta haasteen,jossa tulee kirjoittaa 8 ruokaan liittyvää suunnitelmaa. Kiitos vaan Hiidenuhma:)  

Haaste on seuraavanlainen:

1. Kiitä haasteen antajaa
2. Jaa haaste eteenpäin, vaikka 4:lle
3. Ilmoita näille haasteesta
4. Kerro oma kahdeksan kohdan to do -listasi

Kun näin haasteen,ajattelin että apua,eihän minulla ole mitään ruokasuunnitelmia.Olen aika impulsiivinen siinä suhteessa,saatan yhtkäkkiä  innostua tekemään jotain. Mietin ja mietin eikä mitenkään tullut mieleen 8 suunnitelmaa vaan ainoastaan  3! No se on parempi kuin ei mitään....

Appelsiinia ja Hunajaa-keittiön to do lista:

  1. Parempi versio carobsuklaasta
Puolitoista vuotta sitten postasin  tekemistäni carob-suklaista ja ilmoitin siinä,että yritän tehdä paremman version carobsuklaasta,johon ei tule mukaan kaupan valmista ,tosi hyvää carobtahnaa.
En sitten saanutkaan sellaista tehdyksi,joten se menee tämän vuoden to do-listalle.









2. Macaronsit
Ihanan Mazarine-kahvilan macaronsit.Ikävä kyllä kahvila  lopetti toimintansa
Kuun alussa kävin Petit fours-kurssilla,jossa opimme tekemään muun muassa macaronseja.Pitkään olen jo suunnitellut niiden tekemistä,mutta se on vaan jäänyt.Jospa tänä vuonna saisin niitä tehtyä. Tai sitten ensi vuonna....

3.Ruisneliöt

Sain nyt kesällä Suomessa maistaa ystävän luona todella herkullisia ruisneliöitä ,joihin sain ohjeenkin.Neliöiden tekeminen on tyssännyt siihen,etten ole löytänyt sopivia maltaita (leipä-tai olut)vaan ainoastaan tummia mallasjauhoja,jotka eivät niihin sovi.Kunhan saan sopivia maltaita käsiini,niin leivon minäkin noita neliöitä.

Ja siinä ne olivat;enempää suunnitelmia ei ole tässä keittiössä tehty.


Haasteen jaan eteenpäin 4 kivalle  ruokabloggaajalle.





Ja ei paineita tämän haasteen kanssa,jos ei tee mieli....

perjantai 19. lokakuuta 2012

Curryllä ja kookoksella maustettu bataattimuussi

Löysin kivan bataattimuussin ohjeen täkäläisestä nettilehdestä.Itse asiassa muussi kuului siinä vain osaan erästä ohjetta, mutta  muussi osoittautui herkuksi ihan sellaisenaan ja kippo hupeni nopeasti   ihan lusikalla syöden;D Tämä on myös kivan kevyt muussi ja bataatin glykeeminen indeksikin onkin  alhaisempi kuin perunan vastaava.Bataatti on ihana aines ja siitä saa tehtyä vaikka mitä!
Näin hieno oli se alkuperäinen annos,missä muussia oli.Kuva
täältä

Curryllä ja kookoksella maustettu bataattimuussi
  • 500 gr bataattia,kuorittuna ja kuutioituna
  • 1 rkl oliiviöljyä tai voita
  • 3 rkl kookoshiutaleita
  • 1 rkl curryjauhetta
  • suolaa maun mukaan
  • jonkun verran vettä

Keitä bataattikuutioita kunnes ne ovat kunnolla pehmentyneet. Bataatti pehmenee keitettäessä nopeasti ,joten niitä ei kauan tarvitse keittää.Kaada pehmentyneet bataattikuutiot lävikköön. Laita öljy( tai voi) pannulle,lisää kookoshiutaleet ja curry,ja paahda niitä muutama minuutti. Ota pois pannulla,lisää bataattikuutioiden joukkoon ja muussaa muusiksi.


Koska en pidä hampaiden väliin eksyneistä kookoshiutaleista;jauhoin kookoshiutaleet hienommaksi ja lisäsin curryjauhon jo siinä vaiheessa joukkoon.Tämän currykookossekoituksen paahdoin sitten öljyssä pannulla muutaman minuutin.Tuoksu oli mahtava! Ohjeeseen ei kuulunut vettä,mutta lisäsin muutaman ruokalusikallisen vettä muussausvaiheessa.

Tein myös sitä kuuluisaa pastaa,mutta tavallisen pastan tilalla oli tattarista sobanuudelia,ja lisäsin joukkoon sekä sileälehtistä persiljaa että korianteria.Juustona oli vain pecorinoa,koska en ollut ostanut parmesaania.Hurjan hyvää oli näinkin!
Muutama viikko sitten kävin ensimmäistä kertaa Jaffan sataman  uudessa ruokahallissa. Siellä oli kiva kauppa,josta saa pähkinöitä,mausteita ja erilaisia kuivahedelmiä,myös ilman lisäaineita.
Mehuasema siellä oli aika houkutteleva!

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Käynti supermarketissa

Marketin sisäänkäynnissä sijaitsevat kaikenlaiset puhdistus/siivousaineet.Peremmälä taas shampoot ja suihkusaippuat. Kosmetiikalle on vielä pari käytävää tämän lisäksi
Mausteinen Manteli,joka asuu Sao Paulossa,Brasiliassa,laittoi blogiinsa postauksen sikäläisestä supermarketista.Minusta on todella mielenkiintoista kurkistaa eri maiden supermarketteihin,ja yleensä ulkomailla haluankin heti tarkistaa paikallisen supermarketin,josta löytyy niin paljon kaikenlaista uutta,joten minäkin laitan tässä postauksen käynnistä hypermarketissa. Asun teollisuusalueen liepeillä ja käyn siellä sijaitsevassa hypermarketissa silloin tällöin.Israelissa 2 suurta supermarkettiketjua hallitsevat suurinta osaa päivittäistaravamarkkinoista,mutta niiden lisäksi on useita pienempia ,yksityisiä markettiketjuja johon tämä asuinkaupunkini hypermarketti myös kuuluu.Ulkomaalaisia supermarkettiketjuja ei Israelissa ole.
Siivoustarvikkeiden jälkeen tulevat mehut.Tuoremehujen valikoima on suuri ja hyvä.En koskaan osta tuoremehuja,mutta nyt tein poikkeuksen,sillä markkinoille oli tullut ananastäystuoremehu.Tuore ananas kun täällä on hurjan kallista:sitä kasvatetaan myös täällä,mutta hinta on kova.Mehu sen sijaan oli edullinen ja todellakin aidon ananaksen makuista.
Tämä hypermarketti on jaettu 2 osaan,niin että päivittäistavarat ovat toisella puolella ja erillinen hevi-osasto toisella puolella.Niiden välissä on kahvila ja pikkukauppoja.Hypermarketti avataan jo klo 7 ja tulin heti avaamisaikaan paikalle,koska silloin tuolla on vielä aika tyhjää. Pikkukaupat olivat vielä kiinni,eikä kahvilassakaan näkynyt vielä ketään. Tässä hypermarketissa on muuten valokuvaaminen jostain syystä kielletty,joten otin pikkukamerallani salakuvia,mistä johtuen kuvat ovat vähän epätarkkoja.Puhelimeni surkealla kameralla en viitsinyt kuvata.
Maitotuotteet ovat Israelissa todella hyvät ja valikoima on kattava,mutta ne ovat kalliita! Ja nyt niiden hinta on taas nousussa. Israelilaiset lehmät muuten johtavat tilastoa maidontuotannossa,mutta käytän ainoastaan vuohen-ja lampaanmaidosta tehtyjä tuotteita,joita onkin todella hyvä valikoima.Tuo ruuan kalleus on täällä usein esillä:maitotuotteet ,kananmunat ja useat muutkin tuotteet ovat kalliimpia kuin Suomessa(etenkin jos vertaa Lidlin hintoihin),mutta esim. ulkona syöminen on usein halvempaa ja vieläkin voi löytää paikan,jossa falafeliannoksen saa alle 2 eurolla.
Pakastealtaassa on kiva valikoima marjoja.Vadelmat ovat kalliita,mutta 300 gramman paketti mustaherukoita maksaa  2½ euroa.Viime vuonna oli puolukoitakin,mutta niitä ei enään ole näkynyt.Pakastealtaita on marketissa monta riviä.
Ja FinnCrispiäkin löytyy:) Sekä tavallisia hapankorppuja,maustettuja ja sitten tuolla alahyllyssä pyöreitä näkkileipiä. Marketissa on  myös suomalaista palasokeria.
Viinipuoli on myös hyvä tuolla;suurin osa täkäläisiä viinejä (jotka ovat erinomaisia) mutta myös ulkomaalaisia.Päädyssä ovat sitten muut alkoholijuomat.Finlandia-pullo on täällä halvempi kuin Suomessa...
Öljyjä on myös hyvä valikoima tässä marketissa. Tällä hypermarketilla on muuten hassu nimi:"Puoli-ilmainen" .No ihan puoli-ilmaista tuolla ei ole,mutta monien tuotteiden hinnat ovat hieman alhaisempia kuin monessa muussa   marketissa.Tämän  marketin plussapuoliin kuuluu myös todella hyvä valikoima kaikkea sekä loistava  taustamusiikki! Usein etelä-amerikkalaista:salsaa ja brasilialaista musiikkia jonka tahdissa on mukava tehdä ostoksia.
Gluteenittomia ja luomutuotteita on tuolla myös hyvä valikoima.Gluteenittomia tuotteita ilmestyy koko ajan lisää,eli yhä useammat ovat alkaneet karsastaa viljatuotteita.
Kaikenlaisia snaksituotteita on myös kiva valikoima.
Samoin leivontaan liittyviä tuotteita
Hypermarketissa valmistettua ruokaa on tuolla myynnissä hurja valikoima;kuvassa näkyy siitä vain pieni osa.Oikeassa alareunassa lohta yrttipedin alla. Tässä vaiheessa eräs marketin työntekijöistä tuli luokseni ja kysyi,onko minulla lupa kuvata siellä.Sanoin että ei,mutta haluan vain ottaa muutaman kuvan.Työntekijä kutsui paikalle jonkun päällikön,joka antoi jonkinlaisen luvan,sanoen kuitenkin,että kaupassa on valokuvaus kielletty. 
Marketissa on monta palvelupistettä,Valtavan pitkä tuorelihatiski,sekä kalatiski,jossa kalat perataan samaan hintaan.(2 vuotta sitten onnistuin ottamaan kuvan kaupan kalatiskistä)Liha-ja kalatuotteita on myös pakastinaltaissa.Huomasin tänään,että tuoreen norjalaisen lohen kilohinta oli noussut, se on nyt 18 euroa per kilo. Liha-sekä kalatiskistä en onnistunut ottamaan selvää kuvaa. Tässä näkyy palvelutiski,jossa on valikoima oliiveja,ja kaikenlaisia hapatettuja tuotteita.Työntekijöitä tässä marketissa on suuri määrä;mielestäni enemmän kuin muissa marketeissa.Oliiveja saa myös maistaa ennen ostopäästöstä;sitä varten on pienet muovihaarukat ja lusikat.
Irtomausteillekin ja kuivatuille hedelmille on oma palvelutiskinsä.
Kaikenlaisille salaateille on myös pitkä tiski.Suurimmaksi osaksi erilaisia hummustahnoja,mutta myös munakoisotahnoja ym.
Marketissa on 2 kerrosta;toisessa kerroksessa on taloustavaraa ,vaatteita,kodin tekstiilejä ja muutakin.
Erillisellä hevi-puolella en enään uskaltanut kuvata mitään muuta kuin näitä kurpitsoja,sillä klo 7.30 siellä alkoi jo olla täyttä ja työntekijöitä oli joka nurkassa.Heviosasto on todella suuri ja tuotteet priimalaatua ja kuitenkin aika edullisia. Hevi-osastolla on erilliset kassat. Kassoista puheenollen,täällä on aika lailla sama käytäntö kuin Brasilian puolella: joka marketissa on kassoilla jaossa ilmaisia heiveröisiä muovipusseja.Samalla voi kuitenkin ostaa ekologisen kassin,joka ei paljon maksa. Muovipusseista ja niiden jakamisesta on ollut paljon puhetta ja aikeita,mutta mitään ei sen suhteen ole saatu tehtyä;niitä kun jaetaan edelleenkin. Tässä marketissa kassoilla on myös työntekijöitä,jotka pakkaavat tuotteet.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Aasialaistyylinen suikalesalaatti merilevällä ja uusi pikaruokatrendi?

Pidän paljon aasialaistyyppisistä salaateista ja teenkin niitä usein.Tällä viikolla tein salaatin,johon tuli myös spagettimaista hijiki-merilevää,nuo mustat nauhat kuvassa).Hijiki sisältää rautaa,kuitua,jodia,magnesiumia sekä kalsiumia,mutta myös epäorgaanista arsenikkia,jonka vuoksi hijikia on syytä syödä vain silloin tällöin.Kuivattu levä turpoaa kolminkertaiseksi,joten mitään suuria määriä ei kukaan sitä muutenkaan taida syödä.

Tähän salaattiin tuli:
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 kyssäkaali
  • kurkkua
  • ruohosipulia
  • 1 porkkana
  • 10 grammaa hijiki-merilevää,ennen liottamista
  • kourallinen lasinuudeleita 
Leikkasin kasviksista (paitsi ruohosipulista) ohuita suikaleita Julienne-leikkurilla. Kaadoin kiehuvaa vettä lasinuudeleiden päälle ja annoin niiden pehmentyä jonkun aikaa,jonka jälkeen huuhtelin ne kylmässä vedessä ja siivilöin lävikössä. Kuivan merilevän päälle kaadoin lämmintä vettä ja odotin,kunnes levä turposi nuudelien näköiseksi.Hijiki-nuudelit huuhtelin myös kylmän veden alla.Ruohosipulin leikkasin noin sentin pituisiksi paloiksi ja lisäsin muiden ainesten joukkoon.

Kastike salaatille
  • 1 valkosipuli
  • 1 cm pala inkivääriä
  • 3 rkl soijakastiketta (tamari)
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl miriniä
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 1 tl maapähkinävoita (sokeritonta ja suolatonta)
Sekoitin kastikkeen ainekset tehosekoittimessa ja sekoitin salaatin joukkoon.Tämä on niin hyvää,että voisin syödä tätä vaikka joka päivä!(tosin niin,ettei tuota hijikiä ihan joka päivä tulisi mukaan)
Tel Avivissa on viime aikoina noussut pystyyn sen verran monta Dim Sum-paikkaa,että se näkyy olevan viimeisin pikaruokatrendi täälläpäin.Yksi niistä on ihan vakiobussipysäkkini takana,
Sisäpuolella on valtavat bambuiset höyrytyskorit täynnä dim sumeja.Dim sumeja tuolla voi ostaa myös kotiin;samoin siellä myydään höyrytyskoreja,3 eri kokoa.
Siellä voi valita aterian,johon kuuluu dim sumeja,juoma sekä salaatti,tai sitten valita pelkät dim sumit.
Päätin kokeilla ja otin pienimmän annoksen,johon kuului 3 dim sumia sekä 2 valintaista kastiketta. Tuossa pitkulaisessa oli sieniä sisällä;vihreissä riisijauhosta tehdyissä pallukoissa oli sisällä tofua ja kasviksia.Ei hullumpaa.Erityisesti pidin kastikkeista:toinen oli pikantti soijapohjainen kastike ja toinen ihanan makuinen maapähkinäkastike.