Sivut

perjantai 30. joulukuuta 2016

Kikhernecookiet

Vuoden viimeisenä ohjeena munattomat ja jauhottomat  kikhernecookiet, jotka vein ruokalahjaksi ystävälle. Nämä perustuvat  tunisialaisiin  Ghreiba pikkuleipiin (marokkolaisilla saman nimiset pikkuleivät) ,ja löysin ohjeen täkäläisen ruokatoimittajan,jonka tunisialaisperäisen perheen juhlapöytään nämä ovat kuuluneet, jutusta.Pikkuleivistä tuli mureat ja herkulliset,eikä kikherneen maku näissä tunnu. Nämä ovat myös todella helppotekoiset,eikä aineksia ole kuin muutama. Englanninkielisissä ohjeissa netissä on kikhernejauhon joukkoon yleensä lisätty vehnäjauhoa,mutta näissä on vain kikhernejauhoa,mikä tekee pikkuleivistä gluteenittomat.
*******************************************************************************
Kikhernecookiet
  • 250 gr kikhernejauhoa
  • 65 gr tomusokeria
  • 10 gr vaniljasokeria
  • 2 tl appelsiinin kuoriraastetta
  • 130 gr voisulaa
*******************************************************************************
Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään,ja niihin lisätään appelsiinikuoriraaste.  Voi kaadetaan vähitellen kikhernejauhoseokseen,samalla sekoittaen,kunnes taikinasta muodostuu tasainen pallo. Jos seos tuntuu liian kuivalta voi taikinaan lisätä muutama ruokalusikallinen öljyä.
Muotoilin taikinasta tangon ,elmukelmun avulla,ja laitoin taikinan jähmettymään jääkaappiin.
Jähmettyneestä taikinatangosta leikkasin  parin sentin paksuisia paloja,jotka asettelin leivinpellille,leivinpaperin päälle. Pikkuleipiä paistetaan 160 C  asteessa, 12-13 minuuttia,tai kunnes pikkuleipien pinnat alkavat saada väriä.
Pikkuleipien annetaan kunnolla jäähtyä ja jähmettyä ennenkuin niihin kosketaan.Nämä eivät ole erityisen makeita,joten ne voi puuteroida tomusokerilla. 

Oikein ihanaa ja herkullista Uutta Vuotta 2017 :)

tiistai 27. joulukuuta 2016

Kasvistahinicurry

Joulun mässäilyjen jälkeen kaipaa kevyempää kasvisruokaa,ja tässä olisikin yksi herkullinen ohje.  Simppeli kasviscurry jossa olen korvannut kookosmaidon tahinilla. Sopii erinomaisen hyvin ja antaa hieman erilaisen makuelämyksen. Käytän yleensä kuorituista seesamsiemenistä  tehtyä tahinia,sillä vaikka kuorimattomat seesaminsiemenet ovat terveellisempiä  ,on niistä jauhetussa tahinissa yleensä hieman kitkerä maku josta en erityisemmin pidä.Tahini saostaa kastikkeen,ja sitä jää kasvisten pinnalle,mikä tekee tästä currystä tosi herkullisen.
Käytin curryssä porkkanaa,parsakaalia,punaista ja keltaista paprikaa,sekä sipulia.Viime hetkellä lisäsin myös valkokaalin jämästä leikatut ohuet suikaleet mukaan. Kasviksia voi vaihdella,ja esim. herkkusienet olisivat sopineet tähän tosi hyvin. Käytin tuoretta parsakaalia,mutta myös pakastettu parsakaali käy hyvin tällaiseen.
*******************************************************************************
Kasvistahinicurry
  • noin 400 gr parsakaalia
  • 2 suurehkoa porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 paprikaa (voi käyttää pakastettuja paprikasuikaleita )
  • suikaloitua kaalia,sieniä ym.
  • 1½ rkl öljyä paistamiseen
  • 1 tl  currymaustetta
  • (tuoretta korianteria päälle)

    Tahinicurrykastike
    • 1 vihreä chili 
    • 1-2 valkosipulin kynttä (riippuen valkosipulikynsien koosta)
    • 2 sentin paksuinen pala inkivääriä
    • 1.5 dl tahinia
    • 3½ rkl soijakastiketta(Tamari)
    • 1 liotettu taateli
    • muutama tippa seesamiöljyä
    • 2 1/4 dl  vettä
    *******************************************************************************
    Tuoreita parsakaaleja käyttäessäni annoin parsakaalin ensin pehmentyä kulhossa,johon olin kaatanut kiehuvaa vettä, Sipuli paloitellaan suikaleiksi,samoin paprikat.Porkkanoista tein suikaleita kuorijalla. Kaalin pilkoin suikaleiksi. Öljy lämmitetään kuumaksi wokissa ,ja kuumaan öljyyn lisätään noin 1 tl currymaustetta. Kun curry alkaa tuoksua.lisätään sipuli,ja kun sipuli alkaa ruskistua lisätään     muut kasvikset wokkiin. Leikkasin parsakaalin kukinnot sekä varret pienemmiksi .   Kastiketta (kannattaa  valmistaa ennen kuin kasvikset paistetaan)   varten jauhoin  kaikki ainekset     tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Kun kasvikset ovat pehmentyneet wokissa    (sekoitellaan välillä) kaadetaan kastike niiden päälle,ja kastiketta sekoitellaan hyvin kasvisten sekaan. Kypsennetään keskilämmöllä ,välillä sekoitellen,kunnes kastike on saostunut. Tarjoillaan mm. riisin ym. kanssa.
    Tahinikastike sopii tosi hyvin myös sienikastikkeeseen.Tässä oli herkkusieniä ja tofua,ja tein niin että ensin paistoin paloitellut herkkusienet kuumassa pannussa,ilman rasvaa,kunnes saivat hieman väriä.Lisäsin tipan öljyä,ja sitten tofukuutioita,joita paistoin muutaman minuutin. Tämän jälkeen lisäsin muutaman ruokalusikallisen tahinia ,soijakastiketta sekä lempimausteita,ja annoin kaiken kiehua ja saostua viitisen minuuttia. Persiljaa joukkoon,ja oli valmista.Hurjan hyvää!

    lauantai 24. joulukuuta 2016

    maanantai 19. joulukuuta 2016

    Klassiset latkes perunapaistokkaat

    Tänä vuonna jouluaatto sekä juutalainen valonjuhla,hanukkah,alkavat samana iltana eli joulukuun
     24 .päivänä. Hanukka kestää 8 päivää, ja sinä aikana syödään paljon öljyssä paistettuja ruokia,kuten munkkeja,tai sitten vaikka perunalatkeja, tai sen eri variaatioita. Olin ajatellut paistaa latkesit perunasta ja porkkanasta tällä kertaa  mutta lopulta päädyin Jamie Gellerin klassiseen perunalatke-versioon. (video-ohje linkin takana). Jamie ei huuhdellut tärkkelystä pois kuten itse olen tehnyt aiempien latkesien kohdalla,joten päätin toimia kuten hän, enkä  huuhdellut tärkkelystä pois perunaraasteesta. Jamie ei myöskään lisännyt perunaraasteeseen raastettua sipulia,jota yleensä lisätään perunan joukkoon.  Hyviä näistä tuli;taikinasta tulee aika monta paistokasta,ja koska paistokkaat ovat parhaimmillaan juuri paistamisen jälkeen,voi loppupaistokastaikinan säilyttää joitakin päiviä jääkaapissa ja paistaa sitten lisää vaikka seuraavana päivänä.

    Nämähän näyttävät rösteiltä mutta mikä onkaan röstin ja latken ero?  Latkes-paistokkaisiin tulee kananmunaa,kun taas röstiin ei tule,ja röstiä varten perunoita kypsennetään jonkun aikaa,kun taas latkesit valmistetaan raaoista perunoista,
    *******************************************************************************
    Klassiset latkes perunapaistokkaat
    • noin 900 gr kiinteämaltoisia perunoita ,ennen kuorimista
    • 3 kananmunaa
    • 2 tl suolaa
    • mustapippuria
    • 4 ½ rkl maissijauhoa (ei tärkkelystä)
    • 4-6 rkl paistamiseen sopivaa öljyä

    *******************************************************************************
    Perunat kuoritaan,ja säilytetään kuorimisen jälkeen kulhossa jossa jääkylmää vettä.Perunat kuoritaan raastimen karkealla terällä ,suoraan suurehkoon kulhoon.  Kananmunat vatkataan kuohkeaksi erikseen,ja lisätään sen jälkeen perunoiden joukkoon,samoin kuin mausteet.Jamie käytti latkes-paistokkaissa matzo-jauhoa,mutta mainitsi että sen voi hyvin korvata maissijauhoilla,eli nämä paistokkaat ovat myös gluteenittomia. Lisäsin hieman enemmän maissijauhoa kuin Jamie oli lisännyt matzo-jauhoa.
    Öljy lämmitetään hyvin kuumaksi korkeareunaisessa paistinpannussa. Öljyä käytetään yleensä tosi reilusti näiden paistokkaiden paistamiseen ,joten mitään kevytruokaa nämä eivät ole,mutta sitäkin herkullisemmat.  Kun öljy on kuumaa ,laitoin desimitan (jonka pinnat olin kevyesti öljynnyt)pohjalle  pari ruokalusikallista perunamassaa ,ja tasoittelin lusikalla tasaiseksi. Siitä latkesit oli helppo kaataa kuumaan öljyyn.Latkeja paistaessa tulee huolehtia siitä etteivät ne paistu liian lähellä toisiaan;välimatka takaa rapeuden.Latkeja paistetaan 3-4 minuuttia,molemmin puolin,kunnes ne ovat kullankeltaisia ja reunat rapean näköisiä. Kuumat latket asetellaan talouspaperin päälle,ja liiat öljyt taputellaan paperilla pois. Latket tarjoillaan kuumina,ja klassinen lisäke niille on hapankerma tai omenasose. Koirani Bambi inisi näitä tehdessä ,ja  hän sai kyllä oman osansa niistä;D
    Aiemmin on blogissa kokkailtu mm. seuraavanlaisia latkes-versioita:

    torstai 15. joulukuuta 2016

    Tofu-vihanneskulho appelsiinisella maapähkinäkastikkeella

    Rakastan ruokaa jossa on aasialaisperäisiä makuja,ja uusien kulhojeni (kuvassa) kunniaksi valmistin tofua ja vihanneksia maapähkinäisessä kastikkeessa,johon tuli pieni twist. Näin sitrushedelmien aikaan lisäsin mukaan appelsiinia,joka antoikin ruualle kivan makuvivahteen.Tämä oli kyllä tosi hyvää,ja voisin syödä tätä lähes joka päivä.
    *******************************************************************************
    Tofu-vihanneskulho appelsiinisella maapähkinäkastikkeella (2-3 annosta)
    • 200 gr kuutioitua tofua
    • 300 gr parsakaalia
    • rasiallinen herkkusieniä
    • 1 punainen paprika suikaloituna
    • 2 kevätsipulinm vartta
    • 2 tl seesamiöljyä
    • noin ½ dl Maizenaa
    • Sobanuudeleita (tai muita nuudeleita)
    • öljyä paistamiseen ,noin 2-2,5 rkl
    Kastike
    • 2½ rkl maapähkinävoita (ei makeutettua)
    • ½ vihreä chili
    • 1 rkl hunajaa
    • 1 valkosipulin kynsi
    • ½ sentin paksuinen pala inkivääriä
    • 2 rkl soijakastiketta
    • 1 tl seesamiöljyä
    • 1 rkl riisietikkaa (muukin etikka käy)
    • 2 rkl appelsiinimehua
    • ½ rkl appelsiinin raastettua kuorta

    *******************************************************************************
    Tofukuutioihin sekoitellaan seesamiöljyä,ja ne laitetaan pussiin johon on lisätty Maizena. Pussia heilutellaan kunnes Maizenaa on hyvin tarttunut kuutioiden pinnalle. Ruokalusikallinen öljyä  lämmitetään wokkipannussa,ja kuutioita paistetaan ,lähes koko ajan käännellen,kunnes niiden pinta on hieman saanut väriä.Tofukuutioiden annetaan odottaa kunnes muut ainekset ovat lähes valmiita. Kastikkeen ainekset jauhetaan tasaiseksi kastikkeeksi,  joko tehosekoittimessa  tai sauvasekoittimella.

    Wokki lämmitetään kuumaksi ja siinä kypsennetään ensin herkkusienet ,ilman öljyä. Lisätään pieniksi kukinnoiksi leikattu parsakaali (myös varret) , sekä suikaloitu  punainen paprika,ja pannuun lisätään 1 rkl öljyä Nuudelit laitetaan kiehumaan vihannesten kypsyessä. Vihannessekoitusta paistetaan kuumassa wokissa, sekoitellen, kunnes vihannekset ovat hieman pehmentyneet. Tofukuutiot lisätään nyt wokkiin,  tämän jälkeen kastike, ja kaiken annetaan kiehua noin 4 minuuttia, tai kunnes kastikkeen nestettä on jonkun verran haihtunut.Tofukuutioissa oleva Maizena myös hieman saostaa kastiketta.  Loppuvaiheessa lisätään yksi pieneksi pilkottu kevätsipulin varsi (toista kevätsipulin vartta ei kypsennetä ,vaan pilkottu varsi lisätään kun ruoka on valmis)
    Nuudeleita asetellaan kulhoon,ja vihannes-tofuseosta kastikkeineen kaadetaan nuudeleiden päälle. Toisesta kevätsipulista pilkotaan palasia  ruuan päälle.
    Otin muutaman kuvan vietnamilaisesta ravintolasta  Tel Avivin eteläisessä osassa. Seinälle oli ripustettu vietnamilaisia olkihattuja.
    Pikku ravintola oli ihanan värikäs.

    maanantai 12. joulukuuta 2016

    Taateliset kierteet voitaikinasta

    Itsenäisyyspäivän aattona täällä suomalaisella kirjastolla vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää,ja  tarjoilu toimi nyyttikestiperiaatteella.Toin piparin makuisia muffinsseja,ja sitten näitä kuvassa näkyviä rapeita voitaikinakierteitä,joiden välissä oli taatelisosetta,ruokosokeria ja piparimaustetta. Olivat kuulemma tosi hyviä,joten laitetaan ohje tännekin. Taatelisoseen voi hyvin korvata luumusoseella.
    *******************************************************************************
    Taateliset kierteet voitaikinasta
    • ½ kg valmista voitaikinaa 
    • taatelisosetta 300-350 gr (tai luumusosetta)
    • ½ dl ruokosokeria
    • noin 1 rkl piparimaustetta
    • kananmunaa voiteluun
    • tomusokeria päälle
    *******************************************************************************
    Suorakulmion muotoinen taikinalevy asetellaan elmukelmun päälle.Taikinan pinnalle levitetään taatelisosetta (taateleita ,jotka jauhettu pienen vesimäärän kanssa,sen verran että syntyy sosetta.Vaihtoehtoisesti voi käyttää paistovalmista luumusosetta). Päälle ripotellaan ruokosokeria sekä piparimaustetta,ja taikinalevy käännetään rullaksi elmukelmun avulla. Rulla saa mennä pakastimeen kunnes se on hieman jäässä,jolloin palasiksi leikkaaminen onnistuu paremmin.
    Pakastimessa jähmettynyt rulla leikataan parin sentin paksuisiksi viipaleiksi,jotka asetellaan uunipellille,leivinpaperin päälle. Viipaleet  voidellaan kananmunan ja veden sekoituksella.
    Rullaviipaleet paistetaan 225 C-asteessa noin 15 minuuttia,uunista riippuen ,tai kunnes niiden pinta on kunnolla saanut väriä. Jäähtyneiden rullaviipaleiden päälle sirotellaan tomusokeria.  
    Näistä tuli herkullisen rapeita;mieleen tulivat hieman Palmierit eli kanapet. Kiva vaihtoehto tavanomaisille joulutortuille.

    lauantai 10. joulukuuta 2016

    Leikattava jugurttijuusto

    Pidän enemmän maustamattomasta jugurtista kuin valmiiksi maustetuista,ja yleensä ostankin täällä puolentoista litran tölkin maustamatonta jugurttia. Tällä kertaa olin täysin unohtanut jugurtin jääkaappiin,sitä oli jäljellä ehkä hieman yli puoli litraa,ja tuoksu oli normaalimpaa happamempaa. Jos jugurtti on mennyt tällaiseksi,siitä voi hyvin tehdä levitettävää jugurttijuustoa,eli jugurtti pannaan harsokankaalla tai taloupaperilla vuorattuun pienireikäiseen siivilään,ja päälle laitetaan paino. Jugurtti oli vuorokauden jälkeen jo hieman kiinteää,ja päällystin pinnan zaatar-mausteella. Päätin laittaa jugurttijuuston kuivuriin,jossa se viipyi joitakin tunteja ,ja tuloksena oli kiinteä,leikattava juusto,jolla oli miellyttävä,hieman hapahko maku. En lisännyt suolaa juustoon,mutta halutessa sitäkin voi lisätä. Pinta oli kuiva,ja sisus pehmempi.,
    *******************************************************************************
    Leikattava jugurttijuusto
    • 500 ml-1 litra maustamatonta jugurttia
    • suolaa tarvittaessa
    • Zaatar-.maustetta,tai muuta yrttimaustetta ym.
    Jugurtti kaadetaan joko harsokankaalla tai talouspaperilla vuorattuun pienireikäiseen siivilään,Jugurtti peitetään,päälle laitetaan paino (säilyketölkki ym.) ja jugurtin nesteiden annetaan valua vuorokauden ajan. Tämän jälkeen kuivahtanut jugurtti siirretään leivinpaperin päälle,joka asetellaan joko  kuivuriin ,tai uuniin,niin että päällä on uunin alhaisin lämpötila. Tässä vaiheessa päälle voi ripotella suolaa ja yrttimaustetta,niin että sitä on hyvin tarttunut jugurttijuuston päälle. Annoin jugurttijuuston kuivua enemmän juustomaiseksi  kuivurissa noin 4 tuntia..
    *******************************************************************************
    Tosi hyvää hapankorpun päällä ..

    torstai 8. joulukuuta 2016

    Joulunamut 2: herkulliset riisimuroruudut valkosuklaalla

    Kaapissa oli pitkän aikaa jo ollut iso pussi riisimuroja (sokerittomia) joista oli jo aika tehdä jotain. Riisimurot olen ostanut energiapatukoita varten, mutten ole pitkään aikaan käyttänyt niitä sellaisissa. Nyt halusin tehdä niistä jotain herkullista,ruokalahjaksi. Mielessä olivat jonkinlaiset riisimuroruudut,mutta ohje löytyi lopulta Kellogg's-yrityksen  sivustolta.Ruudut muuttuivat keittiössäni hieman terveellisempään muotoon: maissisiirappi korvaantui hunajalla,ja valkoinen sokeri ruokosokerilla. Korvasin myös maitosuklaan valkosuklaalla.Näistä tuli hurjan hyviä,ja ystävä jolle näitä vein kertoi miehensä lumoutuneen näistä 💚

    *******************************************************************************
    Herkulliset riisimuroruudut valkosuklaalla
    • 150 gr riisimuroja (sokerittomia)
    • 200 gr ruokosokeria
    • noin 250 gr sileää maapähkinävoita
    • 2,3 dl juoksevaa hunajaa
    • ripaus kanelia
    • vaniljauutetta muutama tippa 
    • 250 gr valkosuklaata,sulatettuna
    • punaista marjajauhetta päälle (käytin puolukkajauhetta)
    *******************************************************************************
    Kaada riisimurot suurehkoon kulhoon. Hunaja ja sokeri,kaneli sekä vanilja kaadetaan  kattilaan,ja seosta keitellään keskilämmöllä kunnes sokeri sulaa,ja seos alkaa kiehua. Ruokosokeri sulaa valkoista sokeria hitaammin,joten sen sulamiseen menee hieman aikaa,Seosta sekoitellaan keittämisen ajan. Kattila  poistetaan liedeltä ,maapähkinävoi sekoitetaan hunaja-sokeriseokseen,ja seos kaadetaan riisimurojen päälle. Massaa sekoitellaan hyvin.
    Vuorasin neliskulmaisen vuoan leivinpaperilla,ja levittelin hieman öljyä paperin pinnalle.Painelin riisimuromassaa vuokaan,niin että sen pinta oli tasainen. Olin jo sulattanut valkosuklaan valmiiksi ,ja kaadoin sulan suklaan tasaisen riisimuropinnan päälle.Koristeeksi ripottelin vielä hieman puolukkajauhetta päälle.Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi,ja leikkaa sen jälkeen kovettunut riisimuroseos neliöiksi. Riisimuroneliöt kovenevat  jääkaapissa,mutta pehmenevät hieman huoneen lämmössä. 

    perjantai 2. joulukuuta 2016

    Pistaasikakku kirsikoilla

    Tel Avivin parasta kahvia saa kuulemma Cafelixin kahviloissa. Ja se onkin tosi hyvää.
    Ja kahvin seuraksi voi tilata palasen superihanaa vihreää pistaasikakkua amarenakirsikoilla. En ole koskaan itse tilannut tätä kakkua,vain maistanut ja kakku on aivan ihanaa.  Teki mieli tehdä sitä itsekin kotona,mutta sitä varten piti etsiä ohje. Googlen avulla löysin täkäläisen  kondiittorin kakun, joka ulkonäöllisesti muistutti lähes täysin Cafelixin kakkua mutta oli kuitenkin hieman erilainen.Englanninkielisistä sivustoista ei löytynyt yhtäkään ihan saman näköistä kakkua; ja jos löytyi  kakku joka edes hieman  muistutti tätä niin siinä olikin käytetty  Pistaasivanukasjauhetta. En edes tiennyt että sellaista on olemassa..... Päättelin siitä että kakun alkuperä johtaa tänne,ja olinkin osittain oikeassa,sillä sopivalta löytyvä ohje on Lontoossa toimivan Honey&Co -ravintolan ensimmäisessä kirjassa "Food from the Middle East". Tosin Honey&Co:n kakku näyttää aivan erilaiselta kuin tämä vihreä kakku;ja sovelsinkin ohjetta niin että  se muistuttaa enemmän Cafelixin vihreää kakkua. Ja voi miten mielettömän herkullinen kakku tästä tulikin ,varmaan yksi parhaista ikinä 💗. Pistaasia kakussa on kuitenkin vain vähän mutta kutsun sitä pistaasikakuksi tuon vihreän värin vuoksi,joka on peräisin Wiltonin vihreästä geeliväristä  (Cafelixin kakussa taidettiin käyttää eri sävyä 😏)
    *******************************************************************************
    Pistaasikakku kirsikoilla

    • 190 gr sokeria  (käytin ruokosokeria)
    • 190 gr jauhettuja manteleita
    • 35 gr jauhettuja pistaasipähkinöitä,tai pistaasitahnaa
    • 45 gr kookoshiutaleita (jauhoin ne hienommaksi)
    • 60 gr vehnäjauhoa 
    • 10 gr leivinjauhetta 
    • muutama tippa karvasmanteliuutetta
    • Wiltonin vihreää geeliväriä jos kakkuun haluaa vihreän sävyn
    • 200 gr amarenakirsikoita/hapankirsikoita *
    • 150 gr sulaa voita
    • ripaus suolaa
    • 3 suurikokoista  kananmunaa
     *  Cafelixin kakussa on käytetty amarenakirsikoita. Ne ovat kuitenkin kalliita eikä niitä löydy joka kaupasta,joten käytin ihan tavallisia hapankirsikoita kevyessä liemessä  ,esimerkiksi tällaisia, Siivilöin liemen, lisäsin 0.75 dl ruokosokeria ja keitin liemen siirapiksi. Siirapin laitoin purkkiin,lisäsin kirsikat, tujauksen rommia,ja annoin kirsikoiden olla muutaman päivän kirsikkasiirappi+rommiliemessä ennen käyttöä. 

    Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään kulhossa. Sekoitin muutaman tipan geeliväriä sekä karvasmanteliuutetta voisulaan,jonka kaadoin kuivien ainesten päälle.  Kananmunat lisätään voisulan jälkeen  ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.

    Suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka  voidellaan  (tai se vuorataan leivinpaperilla) ja hieman yli puolet kakkutaikinasta kaadetaan vuokaan. Kirsikat asetellaan yhdeksi pitkäksi riviksi taikinan päälle,ja loppu taikina kaadetaan kirsikoiden päälle. Kakkua paistetaan 200 C lämmössä  40 minuuttia ,tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee kuivana ulos. Kakun annetaan täysin jäähtyä ja sen jälkeen vielä olla jääkaapissa muutaman tunnin ennenkuin kakku poistetaan vuoasta. 
    *******************************************************************************

    1. Menin kaatamaan kuuman kakun päälle hieman kirsikkasiirappia,mikä näkyy kakun tummempana osana. Se oli kuitenkin ihan turhaa,sillä kakku ei tuota lisäystä tarvitse. Kakku on ihana vaikka jouluksi,värienkin puolesta:)

    keskiviikko 30. marraskuuta 2016

    Ruokamessuilla

    Tällä kertaa ei reseptiä,vaan kuvakierros tämänpäiväisestä käynnistäni Israfood-messuilla.  Israfood-messut ovat Israelin suurimmat elintarvikealan messut,ja pidetään yleensä samanaikaisesti hotellialan messujen kanssa. Messuilla on enemmänkin pienempiä tuottajia,maahantuojia  ja jälleenmyyjiä kuin suurempia elintarvikealan yrityksiä täällä.Suurin osa messujen näytteilleasettajista on täkäläisiä,mutta messuilta löytyi tuotteitaan esitteleviä  yrityksiä myös  mm. Perusta,Puolasta, Intiasta ,Unkarista ja Turkista.Israfood messut ovat enemmänkin elintarvikealan ihmisille kuin laajalle yleisölle tarkoitetut,ja sain kutsun messujen järjestäjiltä.
    Messuille tullessani huomasin tulleeni samaan aikaan kuin kaikki muutkin...oli todella täyttä ja lähes mahdotonta päästä kuvaamaan mitään läheltä,
    Pieni kupillinen El Nakhlehin arabialaista kahvia ihan alussa piristi.
    Tonnikala ceviche maistui hyvältä.
    Nigellansiementahinia. Kaunis musta väri,mutta maku sellaisenaan niin voimakas ettei sitä voi syödä sekoittamatta sitä esimerkiksi hunajan,tai taatelisiirapin kanssa.
    Hunajaa +hedelmää.. Oli kiivin,aprikoosin,omenan ja karpalon makuisena. Maistoin hunajaa kiivilla;hapokas hedelmä tasoitti hunajan makeutta.
    Kiinan osastolla oli kiinalaisia kastanjoita,Kiinanjujubaa, mielenkiintoisen näköistä mustaa sientä, kiinalaisia pinjansiemeniä ja ginsengiä. Rasioissa olevat ginsengjuuret olivat järkyttävän kauniita,ja samalla järkyttävän kalliita; hinta lähti jostain 400 dollarista: ja melkein pyörryin kun kuulin juurien hinnat. Kaikki riippuu siitä miten vanha juuri on,sanoi kiinatar ja osoitteli 16 vuoden ikäistä ginsengjuurta....
    Jätin leivoksen väliin.
    Koska en väentungoksesta johtuen päässyt oikein kuvaamaan ruokia,päädyin kuvaamaan näytteilleasettajia. Pyysin Angel -leipomon tyttöä ottamaan leivän käteensä kuvaa varten.
    Berman-leipomoiden osastolla sai juustolla ja vihanneksilla täytetyn sämpylän.  Berman -leipomo on yksi suurimpia  leipomoita Israelissa,ja perustettu Jerusalemissa jo vuonna   1875.
    Pritarin valmiiksi kuoritut ja leikatut hedelmät. Pidän etenkin granaattiomena-annoksista,jotka ovat niin käteviä koska granaattiomenan siemenet on valmiiksi poistettu kuoriosasta.
    Haifan suurten jauhomyllyjen osastolla sain kuvassa näkyvän peltipurkin jonka sisällä oli kilon pussi täysjyväleipäjauhoa.  
    Keittiömestari Ehia Heib ja hänen kirjoittamansa beduiinikeittiön reseptejä sisältävä keittokirja. Heib järjestää kotikylässään Tuba-.Zangariyyessä  kulinaarisia tapahtumia, joissa tutustutaan mm. beduiinien ruokakulttuuriin. Harmi vaan että nettisivut ovat vain hepreaksi.
    Turkkilaisen pastayrityksen hieman paljas osasto ,mutta pastayritystä edustava turkitar oli viehättävä.  Turkkilaisilla yrityksillä oli jopa 3 osastoa tuolla;:tämä oli pienin.Ankaraa pastaa;D
    Ennen poislähtöä tutuistuin vielä Kuvings CS-600  kylmämehupuristimeen ,joka on tosi tehokas mutta tosi kallis laite.

    lauantai 26. marraskuuta 2016

    Nam nam parsakaalipihvit

    Parsakaalia, tuota suurta herkkuani , on viime aikoina saanut tosi edullisesti taas halpismarketissa,ja niinpä parsakaalia löytyy lautaseltani monta kertaa viikossa. Yksi suosikeistani on helppotekoinen parsakaalipihvi joka on niin namia:näin myös koirani Bambin mielestä,joka näitä tehdessäni odottelee makupalaa...
    *********************************************************************************
    Parsakaalipihvit
    • noin 400 gr parsakaalia;kukinnot sekä varret
    • 2 kananmunaa
    • mausteita :en laittanut ylös mutta tähän tuli yrttimaustetta,paprikaa,savupaprikaa ripaus,pizzamaustetta...
    • 80 gr juustoa  raastettuna (käytin vuohenmaitofetaa,mutta mikä tahansa suhtkoht voimakkaan makuinen juusto käy tähän hyvin
    • 1 kevätsipulin varsi,paloiteltuna  ja pienessä öljytilkassa pehmennettynä
    • 1 dl vehnäjauhoa
    • öljyä paistamiseen/uuniin
    Pehmensin parsakaalia ensin laittamalla kaalit kulhoon, jonka jälkeen kaadoin päälle kiehautettua vettä, Annoin olla näin noin 15 minuuttia minkä jälkeen hienonsin parsakaalit murusiksi monitoimikoneella. Laitoin muruset kulhoon, lisäsin pehmennetyn kevätsipulin ja kaikki muut ainekset; viimeisenä kananmunat kun massa on viileää.  En lisännyt suolaa koska sitä tuli riittävästi juustosta, mutta kannataa maistella ennen paistamista. Parsakaalipihvimassan annetaan tasantua noin puolisen tuntia jääkaapissa ennenkuin siitä muotoillaan pihvejä. Nämä voi paistaa joko pannussa öljyä käyttäen,keskilämmöllä, niin että yksi puoli saa väriä, ja sen jälkeen käännellä pihvit niin että toinenkin puoli saa väriä. Vaihtoehtoisesti  pihvit voi kypsentää uunissa niin että ne asetellaan öljytyn leivinpaperin päälle; myös pinta valellaan kevyesti öljyllä (käytin rypsiöljyä) . Uunissa pihvit kypsennettään 200 C-asteessa  noin 15-20 minuuttia per puoli, kunnes kummatkin puolet ovat saaneet väriä. Kun pihvit ovat kypsyneet,annetaan niiden jäähtyä ensin hetken ennen syöntiä.
    *********************************************************************************

    Abulafian leipomo Jaffassa ja uuni missä herkut paistetaan.
    Osa herkuista jotka paistuvat tuossa uunissa. Täällä on lähes viikon ollut kauheita tulipaloja siellä sun täällä, ja ikävä kyllä osa täysin tahalleen sytytettyjä.Eilen suretti kuulla että Jerusalemin lähistöllä oleva Rama's Kitchen -ravintola oli täysin  tuhoutunut tulipalossa. En koskaan käynyt tuossa ravintolassa(se oli haave,joka nyt ei toteudu...) ,joka oli ns. Farm to table-ravintola jossa lähes kaikki kasvatettiin itse tai ostettiin naapuritiloilta. Näyttää siltä että tuo tänne laittamani ravintolan linkki (englanniksi) on kaikki mitä ravintolasta jäi, ja on niin surullista ajatella miltä tuntuu Ramasta,omistajasta, jonka elämäntyö hävisi tuhkiin 20  vuoden jälkeen.Kotikin meni siinä. Huolestuttavaa oli myös se ,että tuo ravintola on lähellä suomalaisten perustamaa Jad Hashmona-kylää ,jossa toissa vuonna vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää, ja että tuli uhkasi myös Jad Hashmonan puutaloja.

    maanantai 21. marraskuuta 2016

    Joulunamut 1: Omenaiset kauraremmit

    Teen usein omenaisia hedelmäremmejä, ja yleensä lisään niihin hieman kauraa. Nyt päätin kokeilla onnistuvatko omenaremmit suuremmalla kauramäärällä,ja se toimikin hyvin:)  Tavallaan nämä ovat kuivattuja omenatuorepuuroremmejä.... Näistä tuli tosi herkullisia,ja toimivat  joskus myös aamupalana jos en ole ehtinyt laittaa mitään valmiiksi aamua varten. Herkulliset ,vatsaystävälliset ja lievästi makeat omenaiset kauraremmit sopivat hyvin joulunamujen joukkoon.

    *********************************************************************************
    Omenaiset kauraremmit
    • noin 450 gr Granny Smith-omenia (käytin myös kuoret,jos ei käytetä luomuomenia niin kuorien pinta pestään hyvin)
    • 3 dl kaurahiutaleita
    • 4 rkl hunajaa
    • 2 rkl tiivistettyä omenamehua (tai lisää hunajaa)
    • 2 -3 tl kanelia
    • vaniljaa (tangosta raaputettuna tai vaniljauutetta)
    • 1 rkl sitruunamehua
    • vettä
    • 1 rkl oliiviöljyä + öljyä voitelemiseen
    *********************************************************************************
    Raastoin omenat  kulhoon,lisäsin kaurahiutaleet,vaniljan,kanelin,öljyn,sitruunamehun ,hunajan  ja omenamehun.Lisäsin vettä sen verran että seoksesta tuli puuromaista. Annoin seoksen seistä noin tunnin verran ja jauhoin hienommaksi. Kuivattelin remmejä kuivurissa mutta yhtä hyvin nämä voi tehdä uunissa,alimmassa lämpötilassa ,uuniluukun ollessa hieman auki. Minulla on kuivurin pinnoille laitettavat Teflex-alustat,mutta ne voi korvata sopivan kokoisiksi leikatuilla leivinpapereilla,joiden pinta öljytään kevyesti. Omenakaurapuuro levitellään ohuehkona kerroksena Teflexin/ leivinpaperin päälle ,jonka jälkeen seosta kuivatetaan kuivurissa tai uunissa. Kuivattamiseen menee kyllä aikaa,mutta alle vuorokaudessa kuitenkin kuivuivat hyvin leikattavaksi levyksi. Kun yläpinta oli kuivunut,annoin levyn levähtää hetkisen,jonka jälkeen käänsin levyn niin että toinenkin puoli kuivui hyvin. Kun levyt (tästä tuli 2 levyä) olivat jähmettyneet,leikkasin siitä saksilla remmejä. 
    Vähemmän kauraa sisältävissä remmeissä on tummempi väri.

    perjantai 18. marraskuuta 2016

    Kurpitsa curry

    Minulla on täällä osittain asuva suomalainen ystävä,Anneli,joka on silloin tällöin käynyt syömässä Jaffan kirpputorialueella sijaitsevassa Puaa Cafe-ravintolassa,ja siellä rakastunut curryyn kurpitsapyöryköillä. Tämä postaus  onkin omistettu  sinulle Anneli 💜💗, ja  toivottavasti tämä curry muistuttaa tarpeeksi tuota Puuan curryä.
    Annelin curry kurpitsapyöryköillä Puaa-ravintolassa. Maistoin hieman tuota curryä mutten kuitenkaan niin paljon että olisin päässyt täysin selville curryn ja pyöryköiden mausta. Pieni nettitutkimus selvitti että pyöryköiden ja curryn alkuperä on näköjään ruokakirjailija ja kulttuuriantropologi  Claudia Rodenin  tässä kirjassa. Myös kirjan ohje on versio intialaisesta Kaddu kofta  curry-ohjeestamutta eroaa siitä hieman aineksiltaan ja tekotavaltaan: Kaddu kofta curryssä pyörykät ensin uppopaistetaan kun taas Rodenin ohjeessa pyörykät kiehautetaan kastikkeessa. Kaddu kofta curryn kastikkeessa ei ole kookosmaitoa   mutta Rodenin kastikkeessa taas on kookosmaitoa.  Rodenin ohjeessa pyöryköihin lisätään jauhoa mutta minä lisäsin pyöryköihin  kikhernejauhoa, ja tämä curry onkin sekä vegaaninen että gluteeniton.Tästä currystä tulikin tosi hyvää:)

    *********************************************************************************
    Curry kurpitsapyöryköillä
    Pyöryköihin:
    • noin 700 gr kurpitsaa (käytin tähän palasen tavallisesta suuresta kurpitsasta mutta kun teen tätä uudelleen tulen käyttämään myskikurpitsaa,joten suosittelen myskikurpitsaa tässä.
    • 1 dl hienonnettua korianteria
    • ½ vihreä chili ,ilman siemeniä,murskattuna
    • 2 murskattua valkosipulin kynttä
    • 3-4 sentin pala inkivääriä,raastettuna
    • suolaa ja pippuria
    • 1 dl kikhernejauhoa (tai vehnäjauhoa)
    Kastikkeeseen:
    • 1 suuri sipuli,pilkottuna
    • ½ rkl jeeraa
    • ½ rkl korianterin siemeniä,jauhettuna
    • ½ rkl kurkumaa
    • ½ vihreä chili,murskattuna ,ilman siemeniä jos ei halua liian pikanttia kastiketta
    • ohjeessa käytetään myös 1 dl liotettuja ja siivilöityjä kookoshiutaleita,jotka jätin pois
    • 1 purkki  tomaattimurskaa tai 4-5 tomaattia
    • 300 ml kermaista kookosmaitoa +1 dl vettä
    • 2 rkl öljyä paistamiseen
    *********************************************************************************
    Tee ensin pyörykät: kurpitsa kuutioidaan,ja kuutiot keitetään pehmeiksi noin 20 minuutin ajan.Kurpitsan voi myös paahtaa uunissa. Kurpitsakuutiot siivilöidään ja niistä puristetaan pois ylimääräinen neste.Kurpitsakuutiot muussataan ja muut ainekset sekoitetaan kurpitsamuussiin. 
    Kurpitsapyörykkämassan annetaan levätä , mieluiten jääkaapissa, vähintään 10 minuuttia ennenkuin siitä muodostetaan pyöryköitä. 
    Öljy lämmitetään pannussa,ja siinä kuullotetaan sipulia,kunnes se alkaa saada väriä.Lisätään ensin chilimurska, paistetaan muutama minuutti, sitten lisätään mausteet sekä kookoshiutaleet  jos niitä käytetään.  Tämän jälkeen lisätään tomaatit sekä kookosmaito ja vesi. Lämmitetään kiehumispisteeseen, jonka jälkeen lämpöä alennetaan matalaksi, ja seoksen annetaan hiljalleen kiehua 10 minuutin ajan.Tämän jälkeen pyörykät asetellaan pannuun;lämpö matalalle,ja pannu peitetään kannella. Pyöryköitä kypsennetään  15 minuutin ajan,mutta kävin kääntämässä pyörykät keskivaiheessa.  Pyörykät pysyivät hyvin koossa, mutta kävi mielessä että  nuo pyörykät voisi todellakin uppopaistaa ennenkuin ne lisätään kastikkeeseen.Silloin niiden ei tarvitsisi kiehua kastikkeessa kuin muutaman minuutin ajan. Curry tarjoillaan riisin ym, kanssa ja tuoretta korianteria voi ripoitella päälle.
    Puaa-ravintolan lähellä on kaunis mehukioski 💓