Sivut

tiistai 1. kesäkuuta 2021

Purjoperunapihvit

Herkulliset purjopihvit ovat tosi suosittuja täälläpäin, etenkin   keväällä, jolloin purjo on parhaimmillaan.   Pihveistä on monen monta erilaista versiota,  ja useimmiten niissä käytetään jauhelihaa,  esim. kanan jauhelihaa.  Näissä kasvispihveissä on lihan sijasta perunaa,  ja pihveistä tulikin tosi herkullisia,  jotka ovat hyviä jonkun kastikkeen kanssa, tai vaikkapa  pitaleivän välissä.

Purjoperunapihvit
  • 2 purjon vartta
  • 2 keskikokoista , kiinteää perunaa
  • 1 kananmuna
  • 3.5 rkl korppujauhoa (voi korvata esim. kaurahiutaleilla)
  • kourallinen yrttejä (minulla oli  korianteria ja persiljaa)
  • 1 tl  suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl paprikaa
  • öljyä paistamiseen
Useimmiten täällä käytetään purjopihveissä vain  purjon valkoinen osa, mutta käytin näihin sekä valkoisen että vihreän osan.

Purjo leikataan  pieniksi palasiksi,  ja purjoa keitetään kunnes  se on täysin pehmennyt. Myös perunat kuoritaan, paloitellaan ja keitetään,  mutta erikseen,

Kun purjo on kiehunut pehmeäksi, se kaadetaan   siivilään.  Keitinvettä  ei kannata heittää pois; siinä  on paljon makua ja  sopii vaikka vihanneskeiton tai  kastikkeen nesteeksi.  Kun purjo on jäähtynyt,  siitä puristellaan pois kaikki mahdolliset nesteet.  Käytin pihvien tekoon monitoimikonettani, mutta pihvien teko  onnistuu varmaan myös sauvasekoittimella.    Keitetyt perunat muussataan kevyesti,  ja lisätään monitoimikulhon koneeseen,  yhdessä purjon ,  yrttien  ja mausteiden kanssa. Tässä kannattaa käyttää  koneen pulssitoimintaa,  ja sekoittaa niin että ainekset yhdistyvät, mutta ei niin että niistä tulee muussia. 

Tämän jälkeen kaadoin massan kulhoon,  lisäsin kananmunan  ja  korppujauhon.   Massa sekoitetaan tasaiseksi,  ja sen annetaan levähtää jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan.

Näitä paistetaan yleensä suuressa  öljymäärässä,  mutta minulla oli pannussa öljyä noin sentin korkeudella.  Massasta muovaillaan kostutetuin käsin pieniä pallosia,  jotka litistetään pihveiksi.   Pihvejä paistetaan keskilämmöllä   noin 3 minuuttia per puoli,  kunnes  pihvien pinta on saanut kunnolla väriä.  Pihvit voi myös kypsentää uunissa, 180 C lämmössä,   niin että   pintojen ala-ja yläpinta on sivelty öljyllä.  
Purjoperunapihvit ovat hyviä vaikka jugurttipohjaisen kastikkeen kanssa.
Olen tehnyt näitä aikaisemmin ilman perunaa,  niin että  massassa oli suurempi määrä korppujauhoa. Pidin kuitenkin enemmän tuosta  ylemmästä versiosta.

20 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä kesägrilliin täydellinen ruoka, ihanaa varmasti uusista potuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli :Todellakim ihan täydellinen kesäruoka💚🥔Hyvää viikonloppua ❤️

      Poista
  2. Det här gillar jag. Potatis är så gott!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Tack🥔❤️Potatis är nog så gott, och mångsidig

      Poista
  3. Nyt tuli vesi kielelle, ihanat perunaletut, pitääkin taas muistaa tehdä.
    Kaikkea hyvää ja nautinnollista kesäkuuta sinulle Jael <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaranlautasella:Kiitos Sari💚Hyviä olivat. Oikein kaunista kesäkuuta sinullekin🍀💚❤️

      Poista
  4. Ihanat pihvit ja nämä sopisivat kivasti kasvishampurilaisiinkin.
    Herkullista keskiviikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Hampurilaisten väliin ihan mahtava pihvi🥔💚Oikein ihanaa viikonloppua Outi💗

      Poista
  5. Kiitos reseptistä Nämä maistuvat varmasti makoisalle tuoresalaatin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja:Kiitos, ja juu, salaatin kanssa tosi hyviä:)

      Poista
  6. Hei, haastan sinut vastaamaan 20 kesäiseen kysymykseen! Kysymykset löytyvät blogipostauksestani!

    Hyvää & aurinkoista kesää!💛

    https://jasukuvaa.blogspot.com/2021/06/20-kysymysta-kesasta.html

    VastaaPoista
  7. Näitä pitää tehdä.Usein laitetaan zucchinista mutta kyllä purjo on varmasti myös hyvää. Tai kevätsipulit niitä on usein torilla kolme nippua halvalla. Lämpimät terveiset Tukholmasta ja kaunista rauhallista kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Månstråle: Zucchinia minäkin käytän usein, mutta välillä kiva kokeilla muutakin. Tack för hälsningar, och trevlig sommar :)

      Poista