Sivut

keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Vuoden viimeinen postaus omistettu Bambille

Vuoden viimeisen postaukseni olen omistanut koiralleni Bambille ja muille seniorikoirille, sekä heidän emännilleen/isännilleen.  Bambi on jo kovin iäkäs koira, joka täyttää  muutaman kuukauden kuluttua 14 vuotta.  Viimeisen vuoden aikana  Bambi on  todellakin vanhentunut: ensin lähti kuulo, sitten osa näköä ja myös liikkuminen on muuttunut hitaammaksi. Bambia pitää myös viedä useamman kerran ulos,  4-5 kertaa nykyään, entisen 3 sijaan.  Elokuussa  Bambi oli niin väsähtänyt  että  ajattelin lopun olevan lähellä,  ja kävimme eläinlääkärin luona.  Bambissa  ei  ollut mitään vikaa,   ja eläinlääkäri sanoi että    ruokavaliota tulisi muuttaa.  Osa väsymyksestä johtui myös siitä että silloin oli  kosteankuumaa.

Googlasin "homemade food for senior dogs",   ja tästä sivustosta löysin perusohjeita, joita olen sitten parannellut.   Perusohjeessa oli kanaa  tai kalkkunaa, tummaa riisiä  sekä vihanneksia.   Vähitellen    lisäsin tuohon ohjeeseen myös   pellavansiemenjauhetta,   kurkumaa,  kauraa sekä  kananmunankuorijauhetta (kalsiumia&proteiinia).   Teen satsin muutaman kerran kuukaudessa,  jaan pieniin pusseihin, jotka pakastan,  ja niin minulla on aina  sopiva annos valmiina.  Itse tehdyn ruuan   sekoitan kaupan seniorikoiralle tarkoitettuun  kuivaruokaan,  jonka olen kosteuttanut, niin että kaupan ruokaa on puolet ja kotona tehtyä puolet..  Bambi suorastaan hotkii tuon sekoituksen.
Kananmunankuorijauhetta aloin valmistamaan sen jälkeen kun tuli mieleen että siinä on kalsiumia ja proteiiniakin,  ja vastauksen  löysin täältä.   Jauheen teen niin että huuhtelen hyvin kananmunan kuoret, kuivaan ne ja  lopulta jauhan jauheeksi.  

Bambi on nyt syönyt kotitekoisen ja kaupasta ostetun ruuan sekoitusta  3.5 kuukauden ajan,  ja selvästi näkyy miten se on vaikuttanut: Bambi on pirteämpi kuin aikaisemmin,   ja turkki kiiltää kauniisti. 

Kotitekoinen ruoka  seniorikoirille

  • 500 gr kanan  (tai kalkkunan ) jauhelihaa
  • 2.5  dl tummaa riisiä
  • 6.5 dl vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • erilaisia vihanneksia: olen laittanut mm. vihreitä papuja, bataattia, perunaa,  paprikaa, porkkanaa.
  • 1 rkl kananmunankuorijauhetta
  • 1.5 dl kauraa
  • 2 rkl pellavansiemenjauhetta
  • pieni pala  tuoretta kurkumaa raastettuna, tai  1 tl kurkumajauhetta
Laita  kana,  riisi, vesi, öljy ja pieneksi pilkotut vihannekset (viimeksi käytin bataattia ja punaista paprikaa)  kannelliseen kattilaan.  Sekoita haarukalla niin että jauheliha sekoittuu muihin aineksiin.  Anna seoksen saavuttaa kiehumispiste, minkä jälkeen  kansi päälle,  ja lämpötila minimille.  Annan seoksen kypsyä noin  20 minuutin ajan,  minkä jälkeen lisään  kananmunakuorijauheen,   kauran, pellavansiemenjauheen ja kurkuman. Tämän jälkeen annan seoksen kypsyä vielä 10 minuutin ajan, kunnes kaikki neste on  haihtunut ja riisi, vihannekset ja liha pehmeää.
Kun ruoka on jäähtynyt, jaan sen pieniin annospussiin, ja laitan pakastimeen.  Tämä sekoitus on siis puolet ruoka-annoksesta, ja toinen puoli kostutettua   kaupan ruokaa seniorikoirille.  Bambille on aina myös  kipossa kuivaruokanappuloita, mutta ne maistuvat nykyään vähemmän,  koska tarjolla on tätä parempaa ruokaa...
Tyytyväinen koiravanhus ruokailun jälkeen:)

Hyvää tulevaa vuotta 2022:)

tiistai 21. joulukuuta 2021

Hyvää Joulun aikaa

Hyvää Joulun aikaa🎄🎅 Täällä joulu ei ole virallinen juhla, ihan tavallinen arki -tai tällä kertaa viikonloppu,  mutta herkkukaupassa oli tällaisia  houkuttelevia joulusuklaapaketteja:)
Haluan vielä kerran jakaa tämän ihanan jouluisen juoman, joka on vegaaninen versioni venezuelalaisesta munatotista.    (ohje linkin takana. Juoma on helppotekoinen  ja sen ehtii hyvin valmistaa vielä ennen jouluaattoa.

perjantai 17. joulukuuta 2021

Suussa sulavat gluteenittomat pikkuleivät

Näin joskus aikoja sitten espanjankielisen ohjeen tosi helpoista gluteenittomista  pikkuleivistä, mutta tein nämä vasta äskettäin. Näistä on olemassa todella monta ohjetta, joissa määrät  ja osa aineksista  erilaisia, mutta  tein nämä täysin gluteenittomina.  Alkuperäinen ohje (ilman karamelliväriä)  on todennäköisesti peräisin Brasiliasta,  ja nämä suussa sulavat  pikkuleivät ehtii vielä leipoa jouluksi. Näistä oli tarkoitus tulla kunnolla vihreitä,  mutta huomasin liian myöhään laittaneeni liian vähän vihreää karamelliväriä taikinaan;D

Suussa sulavat  gluteenittomat pikkuleivät
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 350 gr  Maizenaa
  • 125 gr pehmeää voita
  • 220 gr  kondensoitua maitoa
  • ripaus  vaniljaa
  • 1 appelsiinin   kuoriraaste
  • karamelliväriä (ei välttämätön)
Valmistin pikkuleivät yleiskoneellani, mutta varmaan nämä onnistuisivat myös  sauvasekoittimella ym.

1.  Vatkaa  voi pehmeksi, ja lisää siihen  munankeltuainen. Lisää  kondensoitu maito, vanilja  ja  appelsiininkuoriraaste ja anna koneen  sekoittaa massa tasaiseksi.  Lisää  Maizenaa vähitellen, sekoittaen, kunnes massa on yhtenäinen.

2. Massa on tosi helposti käsiteltävää:)   Laita massa jääkaappiin  puoleksi tunniksi ennen käsittelyä.

3.  Muotoile massasta  pingispallon kokoisia  pallosia,  ja aseta ne leivinpaperilla vuoratun leivinpellin päälle.  Litistä palloset kevyesti käsin  ,  ja  paina lopuksi pikkuleivien pintaa varovasti   haarukalla.

4. Lämmitä uuni 170 C  asteeseen,  ja paista  pikkuleipiä    12-15 minuutin ajan, ,  kunnes  niiden pinta on jähmettynyt . Pikkuleipien yläpinnan ei ole tarkoitus ruskistua.  Pikkuleivät hajoavat helposti  kuumina,  joten anna  niiden jäähtyä kunnolla ennen syömistä.  Pikkuleivät säilyvät kannellisessa rasiassa vajaan viikon verran.

Alkuperäisessä ohjeessa  ei lisätty mitään makuja, mutta koska pidän appelsiinisesta mausta, lisäsin sitä. Näihin voi lisätä mitä haluaa,  esim.  sitruunaa , marjajauhetta  ym.  Osan Maizenaa voi korvata vehnäjauhoilla,  jos gluteenittomuus ei tärkeää, Näissä pikkuleivissä on  kiinteä pinta ja pehmeä sisus.
Vihreää olisi saanut olla enemmän....

perjantai 10. joulukuuta 2021

Piparijuustokakkuset

Tässä herkulliset jouluiset  piparijuustokakkuset   , joihin sain idean murskaantuneista piparkakuista.  En tehnyt itse pipareita,  vaan minulla oli Ikeasta ostettuja ihania Annas piparkakkuja. Annas peruspiparit  olivat tuossa  houkuttelevan kauniissa rasiassa, jota en voinut vastustaa, ja muutenkin Annas piparit ovat mielestäni todella hyviä:)  Täällä Ikea on ainoa paikka mistä saa valmiita pipareita. Näissä  kakkusissa piparit toimivat  jauhona,  ja niiden maku tuntuukin kunnolla valmiissa kakkusissa.

Piparijuustokakkuset
  • 500 gr rahkan tyyppistä juustoa (minulla oli 5% valkoista juustoa)
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl öljyä
  • ripaus vaniljaa/vanilja-aromia
  • 1,5 rkl  Maizenaa + nestettä
  • 1.5  dl ruokosokeria
  • 2.5  hienoksi jauhettuja pipareita
  • 1 tl leivinjauhetta
Vispaa kananmunat ja sokeri,  ja lisää vispattuun seokseen öljy ja vanilja,  hyvin sekoittaen. Lisää juusto ,  ja sekoita tasaiseksi. Sekoita Maizena ja sen verran vettä, että  seos on juoksevaa,  ja sekoita se  vispaten  muiden kosteiden ainesten joukkoon.

Sekoita piparimurut ja  leivinjauhe,  ja sekoita  kuivat ainekset kosteiden ainesten joukkoon,  hyvin sekoittaen.  

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kaada  juustokakkuseos  muffinssipeltiin  , tai yksittäisiin paperisiin muffinssimuotteihin (hyvä käyttää silloin 2 muottia päällekkäin).  Paista pikku juustokakkusia  noin 20 minuutin ajan,  tai kunnes seos on täysin hyytynyt. 
Anna kakkusten jäähtyä huoneenlämmössä,  ja sen jälkeen jääkaapissa parin tunnin ajan,  ennen tarjoilua.