Kurpitsahan on ajankohtainen kasvis tähän vuodenaikaan,ja viime aikoina keittiööni onkin rantautunut useampikin myskikurpitsa,joka edelleenkin on suosikkikurpitsani.
Viime viikolla näin lähiseutuni jättimarketissa valtavan kokoisen myskikurpitsan! Laarissa luki että tämä olisi brasilialainen myskikurpitsa,mutta googlailu ei ainakaan sellaista löytänyt. Kurpitsa painoi kokonaista 1,8 kiloa ennen kuorimista ja siementen poistoa.
Mietin mitä tehdä tuosta kurpitsasta ja ensimmäinen ajatus oli kokeilla Ella& Orna-ravintolan kuuluisia bataattipannareita kurpitsasta tehtynä.Nuo bataattipannarithan ovat huikean hyviä ,eikä ihmekään,että niiden maine on kiitänyt ihan valtameren toiselle puolelle.Itse postasin sellaisista tässä blogissa lähes 5 vuotta sitten,mutta kuvat ovat kyllä aika kamalat siinä postauksessa.... Näitä tehdessä huomasin,että kurpitsa on kuitenkin erilainen kasvis kuin bataatti,joten jouduin muuttamaan ohjeen ainesten määriä.Näistä tuli tosi hyvän makuisia,mutta rakenne oli mielestäni liian lötköä vaikka lisäsinkin enemmän jauhoa mitä tulee bataattipannareihin.Joten jos mahdollista,suosittelen että nämä sittenkin tehdään bataatista,ja niitä voi todellakin suositella ,sillä ne ovat aivan mielettömän herkullisia:)
Kurpitsapannarit (bataattipannarit)
- 700-750 gr (650 gr bataattia kuorimisen jälkeen)kurpitsaa (kuorimisen ja siementen poiston jälkeen)
- 2 rkl soijakastiketta(bataateille 1 1/4 rkl)
- 1 rkl sokeria (bataateille 1 tl sokeria)
- 1 tl suolaa (bataateille hieman vähemmän)
- 3 dl jauhoa (bataateille 1 1/4 dl)
- juuri jauhettua mustapippuria
- voita+öljyä paistamiseen.
Tekovaihe on sama sekä bataateille että kurpitsalle,mutta kurpitsat pehmenevät nopeammin keitettäessä.Kuoritut kurpitsat tai bataatit leikataan kuutioiksi ja keitetään aivan pehmeiksi,minkä jälkeen ne laitetaan lävikköön jäähtymään ja kuivumaan muutamaksi tunniksi..Kurpitsan (tai bataatin) tulee olla täysin kuivaa ennenkun siihen lisätään muita aineksia.Tämän jälkeen kurpitsat (tai bataatit) murskataan kevyesti joko käsin tai survomalla.Lisätään soijakastike,sokeri,suola ja mausteet ja lopuksi jauhot.Sekoita kunnes seos on tasaista mutta ei liikaa,jotta seoksesta ei tule liian tahmeaa.Taikina on joka tapauksessa löysähköä ja käsiin tarttuvaa,joten paras tapa tehdä näitä pannareita,olkoon kyseessä sittten kurpitsa tai bataatti,on käyttää isoa pursotinpussia. Pannulla lämmitetään öljyn ja voin sekoitusta(pelkkä voikin on ok) ja kun pannu on tarpeeksi kuuma.pursotetaan siihen pyörylöitä.Niiden annetaan paistua kunnes pohja on ruskistunut,jonka jälkeen pannarit käännetään ja toisenkin puolen annetaan ruskistua.
Kurpitsapannarit syötiin tämän ihanan kastikkeen kanssa.
Koska jättimäisestä myskikurpitsasta jäi vielä vielä jäljelle noin 800 grammaa,päätin tehdä siitä kurpitsapihvejä.Muistin joskus lukeneeni täällä bataattipihveistä,joihin tuli punaisia linssejä ja ,eli kurpitsa korvasi tälläkin kertaa bataatin.En muistanut mitä kaikkea niihin pihveihin tuli mutta näistä uunissa kypsytetyistä pihveistä tuli aika hyviä vaikka eivät olleetkaan yhtä nättejä kuin nuo ylemmät pannarit.
Kurpitsa+punalinssipihvit uunissa
- 750-800 grammaa kurpitsaa(kuorimisen ja siementen poiston jälkeen)
- 2 dl punalinssejä
- 3 dl kaurahiutaleita
- 2 rkl tahinia
- 1 kananmuna
- ruohosipulia tai muita yrttejä
- suolaa,mustapippuria,mausteita (käytin chiliä,valkosipulia ja paprikaa)
Leikkasin kurpitsan kuutioiksi ja keitin niitä noin viitisen minuuttia,jonka jälkeen lisäsin punalinssit kattilaan..Annoin kiehua kunnes sekä kurpitsat että linssit olivat pehmeitä.Kaadoin kurpitsat ja linssit lävikköön,jonne jätin ne kuivumaan noin tunniksi.Survoin kurpitsaa sekä linssejä jonkun verran ja lisäsin kaurahiutaleita,tahinia,kananmunaa,yrttejä ja mausteita ja sekoitin niistä pihvitaikinanan.Öljysin pellin päälle laitetun leivinpaperin ja otin massasta reilun ruokalusikallisen per pihvi,ja tasoitin pyöreäksi pihviksi..Valelin myös pihvien pinnat öljyllä ja paistoin pihvejä 180 C-asteessa puoli tuntia tai kunnes molemmat puolet olivat saaneet väriä. Kävin kääntämässä pihvit puolivälissä. Tuon edellisen annoksen herkullinen kastike sopii näillekin.
Niin ,ja niitä kurpitsan siemeniä ei kannata heittää pois...ne laitetaan veteen ja annetaan liota siellä jonkin aikaa ,jonka jälkeen oranssit kurpitsansäikeet on helppo poistaa. Siementen annetaan kuivua.Jos kurpitsaa käyttää usein,kannattaa siemenet kuivata kunnes niitä on vähän reilumpi määrä.Kuivahtaneiden siementen joukkoon lisäsin oliiviöljyä,suolaa ja mausteita ja levitin niitä leivinpaperin päälle.
Mutta kannattaa tarkkailla mitä niille tapahtuu uunissa....Unohdin itseni tietokoneen äärelle ja yhtäkkiä tunsin palaneen hajua....onneksi kuitenkin osa oli ihan syömäkelpoista eikä ollut ehtinyt mustua..Paahdetut ja maustetut kurpitsansiemenet ovat herkullista naposteltavaa:)