Sivut

lauantai 30. maaliskuuta 2019

Pasta Tahini

Joskus sitä tulee vahingossa tehtyä jotain, joka onkin niin hyvää että siitä tulee jonkinlainen lempiohje.  Pasta tahini sai alkunsa eräänä iltapäivänä,  kun oli hieman kiire,  ja samalla nälkä. Keitin  pastaa (ensimmäisellä kerralla  oli sobanuudeleita) ,   ja muistin että olin päivää aikaisemmin tehnyt pikanttia  yrttitahnaa.   Lisäsin sitä ,  ja sitten keksin lisätä tahiniakin pastan joukkoon,  ja huh miten hyvää! Tahinista tuli pastalle kermainen koostumus ja yrttitahnasta makua. Tätä olen nyt tehnyt pari kertaa: kuvassa kuviollisella pätkäpastalla, mutta tähän käy periaatteessa mikä tahansa pasta,  joskin sobanuudelit sopivat tähän parhaiten.

Pasta Tahini
  • mitä tahansa pastaa   
  • ½ dl  tai enemmän  yrttitahnaa
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 4 rkl hyvää tahinia
  • muutama rkl vettä

Yrttitahna
Käytin tähän  zhug-tahnan tapaista yrttitahnaa , johon tuli seuraavat ainekset:
  • 1 nippu korianteria (jos ei pidä korianterista  niin sen voi vaihtaa persiljaan)
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 vihreä chili
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl jeeraa
  • 2 rkl öljyä
Valmista ensin yrttitahna:  jauha korianteri (tai persilja jos et pidä korianterista )  ja valkosipulit hienoksi. Lisää mausteet  ja lopuksi öljy,  ja  jauha tasaiseksi tahnaksi. 

Keitä pasta ohjeiden mukaan mutta vähennä 1 minuutti keittoajasta. Kun pasta on kiehunut, laita se hetkeksi lävikköön kuivumaan.

Lämmitä seesamiöljyä pannulla,  keskilämmöllä.  Lisää pasta ja sekoita. Lisää nyt yrttitahnaa. Itse lisään sitä aika reilusti.  Lisää lopuksi tahini,  ja sekoita hyvin. Lisää muutama rkl vettä joukkoon. Maista ja lisää suolaa jos siltä tuntuu,
Ensimmäisellä kerralla tein sobanuudeleilla ,  ja otin pikaisesti kuvan kännykällä. Kamala kuva, mutta tämä on todellakin itkettävän hyvää:)
Nam, tätä tulen  tekemään useinkin:)  Tämä pasta on myös vegaaninen.

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Ihanan lempeä kukkakaali-bataatticurry

Intialaiset curryt, etenkin sellaiset missä on käytetty kookosmaitoa,  ovat niin ihania:) Oikeaa lohturuokaa mielestäni.  Tämä curry on mukaelma  kukkakaalicurrystä,  ja kukkakaalien aikaan  teen tätä useinkin. Bataatti sopii mainiosti kukkakaalin seuraksi . Kukkakaalit olivat tarjouksessa viime viikolla  vihanneskaupassa missä yleensä teen vihannes/hedelmäostokseni,  ja  ostin jopa 3 kokonaista kukkista.  Niistä tuli tehtyä sitten kaikenlaista ,  ja tätä curryä 2 kertaa  ,  sillä tämä on niin hyvää. 

Ihanan lempeä kukkakaali-bataatticurry (3-4 annosta)
  • noin 500 gr kukkakaalia  (pakastettu kukkakaali käy tähän hyvin)
  • 1 keskikokoinen  bataatti, kuutioituna
  • 1 sipuli, pilkottuna
  • 1½ rkl öljyä paistamiseen
  • 2 valkosipulin kynttä 
  • noin 10 sentin pala inkivääriä
  • 1 -2 tomaattia (koosta riippuen, 1 iso tomaatti tai 2 pienempää), kuutioituna
  • 1 tl Garam Masalaa
  • 1 tl curryjauhetta
  • ½ tl kurkumaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • ½ tl jeeraa
  • 1 tölkki paksuhkoa kookosmaitoa (400 ml) +1 dl vettä
  • 1 tl Maizenaa
Aloitin laittamalla sekä  kukkakaalin kukinnot että bataattikuutiot (erikseen) kiehuvaan veteen, jotta ne hieman pehmentyisivät, Pakastekukkakaalia käyttäessä tämän vaiheen voi jättää väliin. Kukkakaalit ja  bataattikuutiot laitetaan lävikköön (erikseen) kuivumaan. Ennen paistamista jauhoin myös  valkosipulit sekä inkiväärin tahnaksi.

1.  Paista sipulia muutama minuutti öljyssä ,  keskilämmöllä,  kunnes sipuli on läpikuultavaa.  Lisää valkosipuli-inkivääritahna,  ja paista muutaman minuutin ajan.  Lisää tämän jälkeen kuutioidut tomaatit,   ja paista seosta kunnes tomaatit ovat kunnolla  pehmentyneet.  Lisää tämän jälkeen mausteet, ja sekoita. 

2. Tämän jälkeen lisäsin   bataattikuutiot,   ja annoin seoksen paistua keskilämmöllä, aina välillä sekoittaen, muutaman minuutin ajan.  Lisää tämän jälkeen kukkakaalin kukinnot,  ja sekoita aineksia hyvin, niin että mausteet värjäävät kukkakaalikukinnot.   Paista muutama minuutti, ja lisää  suurin osa kookosmaidosta + vesi.  

3.  Sekoita  Maizena pieneen osaan   kookosmaitoa, mutta lisää seos muiden ainesten joukkoon vasta kun kastike on hieman kiehunut kokoon.  Anna seoksen kiehua keskilämmöllä 5-6 minuutin ajan .  Tarjoile lämpimänä vaikka riisin kanssa.
Kukkakaali-bataatticurry valmistuu wokissa. 
Tämä on niin hyvää:)  Olen hyvin suuripiirteinen mausteiden suhteen,  eli käytän paljon! enemmän mitä tuossa ohjeessani lukee, mutta jos ei pidä liian maustetusta niin tuo kirjoittamani  määrä on passeli.


keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Kevään 2019 kolmiopikkuleivät

Kuva ei tee oikeutta  hamantaschen-pikkuleivilleni,   sillä  kuvasin tämän  huonossa valaistuksessa
kännykällä
Nyt on se aika täällä jolloin  kolmion muotoisia täytettyjä pikkuleipiä näkee täällä joka paikassa.  Nämä Hamanin korvat tai Hamantaschen-pikkuleivät liittyvät  Purim-juhlaan,  jota vietetään huomenna. Kolmiopikkuleivät  tehdään yleensä hyvästä murotaikinasta,  ja klassisin täytte on  tehty unikonsiemenistä, mutta  näihin käy mikä täyte tahansa.     Vuosien aikana olen tehnyt lukuisia versioita näistä ihanista pikkuleivistä; esim. viime vuonna käytin niihin mm. piparitaikinaa.  Muutama vuosi sitten pikkuleipäni olivat sitruunankeltaisia  sekä gluteenittomia,  ja vuonna 2015 tein vaaleanpunaisia kolmiopikkuleipiä.  

Tällä kertaa kotikadullani asuva ystävä pyysi minua valmistamaan hänelle hyviä kolmiopikkuleipiä, jotka hän halusi viedä tutuille.    Täällähän on tapana antaa   purim-juhlan aikana  ruokalahjoja,  jotka yleensä ovat makeita. Tein ensin tosi hyvältä ja murealta kuulostavan  1-2-3-taikinan,  johon tulee 1 osa sokeria, 2 osaa voita  ja 3 osaa  jauhoseosta,  jossa vehnäjauhoa,  mantelia ja Maizenaa, sekä kananmunaa. (minulla oli 100 gr sokeria, 200 gr voita ja 300 gr jauhoseosta, jossa oli 250 gr vehnäjauhoa, 25 gr jauhettua mantelia ja 25 gr Maizenaa).    Taikinasta tuleekin ihanan mureita pikkuleipiä , ja laitoin taikinan pakastimeen odottelemaan.  Taikina ei kuitenkaan ollut niin helposti käsiteltävää,   joten päätin valmistaa uuden taikinan,  ja säästää tuon 1-2-3-taikinan piirakkaa varten.

Toinen taikina oli sitten tällainen: 100 gr huoneenlämpöistä  voita,  60 gr tomusokeria,  200 gr vehnäjauhoa,  ½ tl leivinjauhetta,  1 kananmuna sekä ripaus hyvää vaniljauutetta. Tämä taikina oli helppotekoinen,  ja ensin sekoitettiin (yleiskoneessa tai monitoimikoneessa)  voi, jauhot, sokeri , leivinjauhe ja vanilja,  ja muna lisättiin vasta kun muut ainekset olivat sekoittuneet. Selvästikin helpommin käsiteltävä taikina kuin edellinen,  josta tosin tuli ne mureimmat kolmiopikkuleivät,  mutta tosi hyviä tuli tälläkin taikinalla.  Taikinan annetaan levätä  jääkaapissa vähintään tunnin,  mutta sen voi jättää jääkaappiin myös yön yli. Hamantaschenit paistetaan  170 asteen lämmössä, noin 15-17 minuutin ajan,  kunnes kolmioiden pinnat alkavat saada hieman väriä.
Lehamim-leipomon  (Breads Bakery New Yorkissa ) perus-hamantaschenit.  
Täytteitä tein peräti  3 erilaista:  Tummaa suklaata ja karamellisoitua  banaania,  valkosuklaata  ja hapankirsikkahilloa  sekä valkosuklaata ja maapähkinävoita.  Täytteet laitoin pursotuspussiin ,  ja pursottelin taikinaympyröiden keskelle.  Jos täyte on löysähköä,   kannattaa taikinaympyrät ensin sivellä kananmunanvalkuaisella, niin täyte pysyy hyvin kasassa. 

Ja jos joku teistä vielä haluaisi leipoa näitä Hamantaschen-pikkuleipiä, niin tällä videolla näytetään miten pikkuleivät täytetään ja taitetaan:)

lauantai 16. maaliskuuta 2019

Kikherneitä ja kesäkurpitsaa jugurttisessa kastikkeessa

Tämä ohje piti postata jo kauan sitten,    mutta kun tein tätä joku päivä uudestaan , muistin että minulla on kuvat edellisestä kerrasta.  Missä ihmeessä ne kuvat ovatkaan.... Koneen työpöydällä olevassa kansiossa on kamala määrä kuvia,  ja kesti ennenkuin löysin kuvat, mutta lopulta nekin löytyivät.  Kikherneet ja kesäkurpitsa tarjoillaan tässä  ohjeessa lämpimässä jugurttikastikkeessa, ja annos on  todella herkullinen:)

Kikherneitä ja kesäkurpitsaa jugurttisessa kastikkeessa
  • 2.5 dl keitettyjä kikherneitä
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 sipuli
  • 1, 5 rkl oliiviöljyä
  • noin 2.5 dl paksua jugurttia
  • 1 tl Maizenaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl sitruunan kuoriraastetta
  • 1 rkl kuutioitua tomaattia
  • suolaa maun mukaan
  • ½ tl chilihiutaleita (tai chilijauhetta)
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ripaus mustapippuria
  1. Paloittele  sipuli pieneksi, ja kesäkurpitsa kuutioiksi.  Kuutioi myös sopiva määrä tomaattia.
  2. Lämmitä öljy pannussa/ kattilassa,  ja paista sipulia keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. 
  3. Lisää  kesäkurpitsakuutiot ,  ja anna niiden pehmentyä muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja  kuutioitu tomaatti,   ja sekoita. Anna ainesten paistua  muutaman minuutin. Lisää keitetyt kikherneet.
  4. Sekoita  jugurtti, sitruunamehu sekä sitruunakuoriraaste. Sekoita Maizena pieneen tilkkaan vettä, ja lisää se jugurttiseokseen.
  5. Lisää jugurttikastike  kikherneiden ja kasvisten joukkoon,  ja anna ruuan kypsyä hiljalleen,  aina välillä sekoittaen,  kunnes kastike paksunee.  Ota pannu pois liedeltä, maista ja lisää suolaa tarpeen mukaan.
Ihanaa sellaisenaan , tai vaikka lisukkeena:)
Tämä kuva on uudesta lempipaikastani täällä:  ranskalainen deli&kahvila ,  jossa kaikki näyttää niin houkuttelevalta.  Tuota valtavaa viinipulloa  ei voi olla huomaamatta; se ei ole vain koristeena vaan  siitä voi tilata lasillisen.

lauantai 9. maaliskuuta 2019

Kyssakaalislaw Syö Hyvä Olo-kirjasta

Helsingissä loka-marraskuun vaihteessa kävin  Syö Hyvä Olo-kirjan kirjajulkkareissa,  mutta vasta nyt sain tehtyä jotain kirjan ohjeista.  Suoliston hyvinvointiin perustuva Syö Hyvä Olo-kirja on täynnä vatsaystävällisiä ohjeita.  Kirja kertoo siitä  miten raaka-aineita lisäämällä päivittäiseen ruokavalioon voidaan vaikuttaa suoliston normaaliflooran toimintaan, ja miten tasapaipainossa oleva suoliston floora voi vaikuttaa psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme. 

Oma suoleni ärtyilee välillä,  ja kirjassa on juuri sellaisia reseptejä joita noudattamalla voin  välttää ikäviä vatsapuruja.  Kirjan alussa on myös hyvä  suolen hyvinvointiin liittyvä infopaketti. 
Hapatetun kookosjugurtin ohje löytyy kirjasta
Kirjan ohjeita   täydentävät kauniit kuvat,   ja olenkin löytänyt kirjasta monta sellaista  ohjetta joita tulen vielä kokeilemaan.  Hapattaminen eli fermentointi on nykyään taas suosiossa,  ja kirjasta löytyy monta fermentointiin liittyvää ohjetta.

Tein kirjan ohjeella kyssäkaalislaw-raastesalaattia,  mutta minun piti jonkun verran muuttaa ohjetta ,. sillä yksi aineksista on piparjuuri,  jota inhoan. Jotta  salaattiini tulisi hieman poltetta,  laitoin  piparjuuren sijaan chilihiutaleita,  ja lisäsin hieman porkkanan  ja kyssäkaalin määrää, mutta laitan tänne ohjeen suurinpiirtein sellaisena kuin se on kirjassa. Salaatti on ihanan raikas,  ja tällaiselle kaalifanille juuri sellainen mistä pidän.   Ohjeessa  on käytetty mm. fenkolinsiemeniä   joita itsekin käytän kaalisalaateissa,  sillä niitä lisäämällä voi välttää kaalien aiheuttamaa turvotusta ja ärsytystä.

Kyssäkaalislaw
  • 1 keräkaali (noin 500 gr)
  • 1 kyssäkaali (noin 400 gr)
  • 2 porkkanaa
  • 50 gr piparjuurta
  • 2 salaattisipulia
  •  1 nippu tilliä ( laitoin kourallisen)
  • 1 luomusitruuna
  • 2 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 tl kuminansiemeniä
  • 2 dl majoneesiä  (vegaani  majoneesi kirjan ohjeissa: itse käytin kaupan vegemajoneesiä , ja paljon pienemmän määrän)
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa
  • suolaa maun mukaan 
  1. Pese kaalit ja juurekset. Raasta kyssä-ja keräkaali, porkkana ja piparjuuri. Silppua salaattisipuli ja tilli pieneksi.
  2. Huuhtele luomusitruuna,  raasta kuori ja purista mehu.
  3. Jauha siemenet morttelissa  ja laita sekaan kuoriraaste ja mehu. Lisää tilli,  majoneesi  ja omenasiiderietikka,  ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.
  4. Sekoita kaikki kasvikset keskenään suuressa kulhossa,  ja lisää joukkoon kastike.    Mausta suolalla ja tarjoile.
Anna Sarmasto ja Tara Junker,   Syö Hyvä Olo-kirjan viehättävät tekijät.

lauantai 2. maaliskuuta 2019

Taatelitryffelit

Kotikadullani  asuva ystäväni joutui  viime kuussa  aivoaneurysma-leikkaukseen ,  ja tällä viikolla hänellä oli tarkistuskäynti  kirurgin luona.  Evelyn halusi viedä  kirurgilleen   jotain hyvää,  ja koska hän ei itse leivo,  pyysi hän minua leipomaan alfajores-pikkuleipiä ,  sekä jotain muuta hyvää.  
Leivoin  Evelynin kirurgille  alfajores-pikkuleipiä,  kahdella eri ohjeella, minkä vuoksi  takana olevat ovat hieman vihreitä.   Aljajores-pikkuleivistä olen kirjoittanut blogiin täällä.

Tein myös taatelitryffeleitä , mutten kirjottanut ohjetta ylös.   Niistä tuli hurjan hyviä  ja harmittelin etten ollut kirjoittanut ohjetta, mutta muistin mitä aineksia olin laittanut tryffeleihin,  ja kun Evelyn pyysi minua valmistamaan hieman lisää tryffeleitä ,  tuli niistä kuin ne aiemmin tekemäni.  Olen täällä blogissa aiemminkin postannut taatelipallosista, mutta nämä nyt tekemäni ovat erilaiset.

Taatelitryffelit
  • 15 taatelia
  • 4,5 rkl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljaa tai vanilja-aromia
  • ripaus rommiaromia  tai oikeaa rommia
  • 2.5 rkl kookosöljyä (kylmäpuristettua)
  • 2 rkl tahinia
  • 2,5 dl kookoshiutaleita
  • 2,5 rkl  appelsiinikuorihilloa 
  • ½ dl kaurahiutaleita
  • (muutama tl tomusokeria)
Jos taatelit ovat kuivia , ne tulee ensin liottaa pehmeiksi. Olin säilyttänyt taateleita jääkaapissa,  ja ne olivat kuivahtaneita, joten ensin liotin niitä joitakin tunteja lämpimässä vedessä, minkä jälkeen poistin siemenet.  En halunnut liikaa taateleihin tullutta nestettä,  joten laitoin taatelit joksikin aikaa valumaan lävikköön. 

Taatelit  ja kaakaojauhe jauhetaan mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisätään kookos-ja kaurahiutaleet,   ja jauhetaan lisää kunnes ainekset hienontuneet.   Lisätään suola, vanilja, rommi  , sula kookosöljy,  hillo sekä tahini.  Käytin  itse tekemääni appelsiinikuorihilloa,  joka on aika kirpeää,  ja antaa kivasti kontrastia  makeille taateleille.   Mutta toki tässä voi käyttää tavallistakin appelsiinihilloa, kunhan siinä on jonkin verran kirpeyttä.  Valmis tryffelimassa laitetaan jääkaappiin jähmettymään.  Massan voi jähmettää myös pakastimessa jonkun aikaa.
Jähmettynyt massa on pehmeähköä ,  mutta kuitenkin sellaista että siitä voi pyöritellä pallosia. Ensin kannattaa maistaa massaa  ja lisätä  vaikka hieman  tomusokeria jos tuntuu siltä ettei makeutta ole tarpeeksi. Lisäsin ehkä pari teelusikallista  tomusokeria.  Massasta tehdään pieniä pallosia, jotka   pyöritellään kookoshiutaleissa.
Näistä tuli niin hyviä! Tuo kirpeähkön appelsiinihillon lisäys on se joka tekee näistä niin  hyviä:)
Taatelinamuja säilytetään kylmässä ennen tarjoilua.