Sivut

lauantai 29. helmikuuta 2020

Soijarouhepyörykät mausteisessa kastikkeessa

Näin kerran täkäläisellä sivustolla tosi mielenkiintoisen lihapyörykkäohjeen,   joka kuulemma on kulkenut monen sukupolven  ajan eräässä marokonjuutalaisessa  perheesssä.   En syö lihaa  mutta mietin miten  saisin muutettua ohjeen lihattomaksi niin että pyörykät olisivat myös herkullisia.  Kävin läpi muutaman täkäläisen ohjeen,  enkä löytänyt kasvisversiota ,  mutta kasvisversiostani  tulikin tosi hyvä. Laitan kuitenkin sulkuihin jauhelihamäärän,  jos joku teistä haluaisi tehdä sellaisen version näistä. 

Soijarouhepyörykät mausteisessa kastikkeessa (noin 15-17 kpl)
  • 3 dl  soijarouhetta (500 gr naudan jauhelihaa)
  • 3 rkl  öljyä
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl suolaa 
  • 3/4 tl mustapippuria
  • 1.5 tl paprikaa 
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ripaus chiliä
  • kourallinen persiljaa
  • 1.5 dl riisiä (mikä tahansa riisi käy)
  • 3/4 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl mannaryyniä
  • 2 kananmunaa
  • öljyä paistamiseen noin 3 rkl
Kastike 
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 tomaattia,, hienonnettuna
  • 1 sellerin varsi, pilkottuna
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • hieman yrttimaustetta
  • 1 vihreä chili hienonnettuna  (voi käyttää myös chilihiutaleita)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl sokeria
  • 8 dl + vettä
Koska soijarouheessa ei ole makua ja rasvaa kuten jauhelihassa, piti soijarouhe ensin saada maukkaaksi.   Soijarouhetta ei tarvitse liottaa kuin hetken,  minkä jälkeen rouhe saa kuivua lävikössä.  3 rkl öljyä lämmitetaan paistinpannussa,  ja ensin lisäsin hienonnetun sipulin. Sipulia kuullotetaan kunnes se alkaa saada hieman väriä,  minkä jälkeen lisätään hienonnettu valkosipuli , ja  muutaman minuutin kuluttua soijarouhe.  Lisätään  soijakastike ja mausteet.  Seosta paistetaan kuumalla pannulla,  aina välillä sekoittaen,  kunnes seos ruskistuu.  Maistellaan,  ja lisätään suolaa tai mausteita, tarpeen mukaan. 

Jäähtyneeseen soijarouheseokseen lisätään hienonnettu persilja, riisi (huom. keittämätön riisi!) , ja vehnäjauho.   Seosta vaivataan jonkun aikaa käsin,   jonka jälkeen massasta on helppo muodostaa litteähköjä pyöryköitä.  Vehnäjauho on se joka pitää massan koossa. Pyöryköissä oleva riisi kypsyy myohemmin , kun pyörykät kypsennetään kastikkeessa. Tässä vaiheessa  on hyvä vielä maistaa seosta, ja lisätä makua jos siltä tuntuu. Alkuperäisissä ohjeissa jauhon sijaan lisättiin kostutettua valkoista leipää.

2 munaa vatkataan pienessä kulhossa. Mannaryynit laitetaan toiseen kulhoon.  Massasta tehdyt pyörykät kastellaan ensin kananmunassa,  ja kieritellään sen jälkeen mannaryyneissä.   Muutama ruokalusikallinen öljyä lämmitään  pannulla,   ja pyöryköitä paistellaan  niin että molemmat puolet saavat väriä. Pyörykät eivät ime paljon öljyä. Pyöryköihin tulee mannaryyneistä tässä vaiheessa kova kuori, joka pitää sisällään  soijarouhe-riisiseosta. Alkuperäisissä ohjeissa pyörykät (lihaiset) paistettiin tosi suuressa öljymäärässä , mutta minusta muutama ruokalusikallinen oli tarpeeksi.
Mannaryyneistä tuli kova kuori tässä vaiheessa. 
Valmistetaan kastike: Alkuperäisissä ohjeissa  kastike oli aika yksinkertainen, eli öljyä, mausteita, tomaattipyrettä,  kanaliemijauhetta ja vettä.  Halusin  kastikkeen missä on myös kasviksia.  Pyöryköiden kypsytys on parasta tehdä  kannellisessa paistokasarissa.  Öljy kuumennetaan paistokasarissa, minkä jälkee siinä kuullotetaan jonkin aikaa sipulia, ja valkospulimurskaa. Tämän jälkee lisätään pilkottu sellerinvarsi, hienonnetut tomaatit ja hienonnettu vihreä chili (tai chilirouhetta. Lisätään myös  soijakastike,  tomaattipyree, mausteet ja sokeri. Seosta kypsennetään keskilämmöllä joitakin minuutteja, välillä sekoittaen, kunnes  vihannekset pehmenevät.   Paistetut pyörykät lisätään nyt kasvisten päälle, ja  paistokasariin kaadetaan vettä sen verran että pyörykät peittyvät sen alle. Maistellaan seosta , ja lisätään suolaa ja mausteita jos siltä tuntuu.

Paistokasari peitetään kannella,  lieden lämpö alennetaan minimiin , ja ruokaa kypsennetään  noin 40 minuutin ajan, kannen alla.
Suurin osa kastikkeen nesteestä  imeytyy pyöryköihin . Kun pyörykät ovat valmiita,  on niissä oleva riisi kypsynyt, ja  mannaryynikuori pehmentynyt.  Pyörykät pysyvät tosi hyvin koossa.
Mannaryyneistä tulee pyörykköjen kuori.

12 kommenttia:

  1. Söin viime viikolla soijarouheesta tehtyjä pulleroita, joita oltiin käytetty pyttipannussa. Oli muuten hyvää!
    Herkullisen näköistä ruokaa olet taas kerran loihtinut.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OUti:Soijarouhe onkin tosi monipuolista:) Mä olen tehnyt siitä vaikka mitä. NÄmä olikin tosi hyviä tällä kertaak, kiitos:) Ja oikein ihanaa alkavaa viikkoa ja maaliskuuta Outi:)

      Poista
  2. Olen kerran elämässäni maistanut soijarouhetta eikä se hassumpaa ollut. Voisin hyvinkin antaa sille toisenkin mahdollisuuden. Minulle tulee näistä sinun ruokakuvista mieleen meidän ruokailu Noblessnerin Lore Bistroossa noista koboltinsinisistä astioistasi. Ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo: Soijarouheesta saa kivasti tehtyä kaikenlaista. Suomessa asuessa sain tutuilta 5 kilon pussin soijarouhetta, joka ei loppunut ikinä, ja silloin tuli tosi paljon käytettyä sitä. Oi se meidän Tallinnan reissu oli ihana, ja Loren ruoka ja ne siniset lautaset... Nämä olen ostanut Jerusalemin vanhasta kaupungista, armenialaiselta puolelta, armenialaisesta kaupasta.Ovat tosi ihania.Hyvää maaliskuuta Marjo:)

      Poista
  3. Näyttivät hyviltä, kiitos ohjeesta! Minä en olekkaan koskaan soijarouhetta kokeillut:) Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja:Kiitos Päivikki, vähän oli miettimistä miten teen nämä mutta lopputulos tosi hyvä:) Ja oikein hyvää alkanutta maaliskuuta sinulle:)

      Poista
  4. De ser så goda ut, mums! Ha en skön dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Tack snällä du. Och ha en riktig fin kväll du också:)

      Poista
  5. Näyttävät niin syötävän hyviltä. Minullapa onkin vielä soijarouhetta kaapissa. Tuumasta toimeen. :-)

    VastaaPoista
  6. Onpas mielenkiintoinen ja hauskalla tavalla erilainen ohje! Mietin vastikään miten nuo soijarouheet ottaisi haltuun, tästä onkin hyvä lähteä kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merja: Todella mielenkiintoinen ohje ,siis lihalla,mutta tosi hyvin toimi myös soijarouheella. Luulen että tuo mannaryyninen kuori pitää rouhepyörykän koossa aika hyvin. Nämä olivat uudelleen lämmitettynä vieläkin paremmat:) Sain Suomessa asuessani kerran lahjaksi 5 kilon pussin soijarouhetta, joten sitä tuli paljon kokeiltua.....

      Poista