Sivut

torstai 18. elokuuta 2022

Helppo vihannespaistos

Tein herkullisen ja helppotekoisen vihannespaistoksen, ja sitä tehdessä myös kuvasin  tekoprosessista videon, joka ei kyllä ole mikään hyvä video sillä yhdellä  kädellä pidin puhelinta ja yritin kuvata, ja toisella  kädellä kokkasin, aika alkeellista touhua siis🤣 

Yritin ladata videon, tai 2 yhdistettyä videota tähän postaukseen, mutta se ei onnistunut,  joten oli pakko ladata se tänne YouTube-videona, joka tuli pienenä tähän postaukseen, koska en onnistunut  kännykällä saamaan siitä leveämmän kokoista,  mikä onnistuu tietokoneella. 

Helppo vihannespaistos
  • erilaisia kasviksia  pilkottuna (minulla oli sipulia, porkkanaa,  kesäkurpitsaa, vihreää chiliä (ilman siemeniä)sekä kirsikkatomaatteja
  • 2 rkl oliiviöljyä 
  • suolaa maun mukaan
  • erilaisia  mausteita kuten mustapippuria, paprikaa, yrttimaustetta ym. 
  • 3 kananmunaa
  • 300 gr raejuustoa 
  • 3-4 rkl vehnäjauhoa
  • tilkka vettä
Aloitin käsittelemällä kasvikset: raastoin ison kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi, josta puristin pois liiat nesteet. Pilkoin sipulin, vihreän chilin ja kirsikkatomaatit. Raastoin myös porkkanan. Lämmitin 1 rkl oliiviöljyä pannulla,  ja freesasin siinä vihanneksia, kunnes ne olivat pehmentyneet.

Vispasin kananmunat,  raejuuston, jauhon  ja mausteet tasaiseksi seokseksi, jota ohensin  hieman vesitilkalla.Kuten mainitsen tuolla  videolla, raejuuston avulla paistoksesta tulee  tosi hyvää, mutta siihen voi myös lisätä muuta juustoa. 

Jäähtyneet kasvikset  ja muna-raejuustoseos yhdistetään, ja kaadetaan  oliiviöljyllä voideltuun  uunivuokaan. Minulla ei ole vielä uunia(joka hajosi..) joten tein tämän hellalla, kaksipuolisessa pannussani, mutta alkuviikolla tein saman paistoksen tuttavan uunissa(josta unohdin ottaa kuvan...)ja se paistui 180 asteessa  hiemsn yli puoli  tuntia, kunnes paistoksen  pinta oli saanut kauniisti väriä.

maanantai 15. elokuuta 2022

Raikas salaatti mangolla

Mangoja on ollut viime päivinä tarjouksessa kodin lähellä olevassa hevi-kaupassa, ja niitä tulikin ostettua aika monta. Muutama niistä on päätynyt tähän raikkaan makuiseen salaattiin, jota olen tehnyt jo muutaman kerran. Tätä salaattia varten kannattaa valita sellainen mango, joka ei ole liian pehmeä, niin että siitä saa leikattua kuutioita. 🥭🥭Salaatin kruunaa ihanan raikas limekastike💚

Raikas salaatti mangolla 🥭
  • jäävuori-tai muuta vihreää salaattia
  • 1 porkkana, karkeaksi raastettuna
  • 1/2 punasipulia
  • 1/2 vihreä chili, josta siemenet poistettu
  • kourallinen mintunlehtiä
  • 1 dl mangokuutioita
Limekastike
  • 2 rkl limettisitruunan mehua
  • 1/2 tl limetin kuoriraastetta
  • 1 valkosipulin kynsi
  • muutama mintun lehti
  • ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • pieni tilkka vettä
Laakeaan  kulhoon revitään salaatinlehtiä, ja päälle lisätään porkkanaraaste, suikaleiksi leikattu punasipuli, chilirenkaat tai palat, pieneksi revityt mintunlehdet sekä mangokuutiot. 

Kastikkeen ainekset yhdistetään, ja surautetaan sileäksi kastikkeeksi. Kaadoin kastikkeen salaatin päälle, ja sekoittelin niin että kastiketta tuli joka puolelle💚
Todella hyvää🥗. Viime kerralla minulle jäi vielä valmista salaattia, ja jääkaapissa oli valmiiksi avattu tonnikalapurkki. Lisäsin tonnikalaa salaattiin, ja se sopi siihen mainiosti. 

maanantai 8. elokuuta 2022

Kesäkurpitsaruudut

Nämä kesäkurpitsaruudut tein muutama viikko sitten, ja näistä tuli tosi hyviä. Olen ollut uuniton jo muutamia viikkoja, ja tein tämän pannulla, ilman uunia. Minulta hajosi samoihin aikoihin sekä uuni, jääkaappi ja tietokone, joten uuni saa hieman odotella sillä jääkaappi oli tärkein noista, eikä kaikkia voi kerralla hankkia. Olin myös utelias näkemään miten tällainen ruoka onnistuu ilman uunia..

Kesäkurpitsaruudut
  • 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • 2 kesäsipulin vihreät osat
  • 4 kananmunaa
  • 3 tl seesamiöljyä
  • 1 tl tummaa sokeria
  • 1/2 rkl soijakastiketta
  • ripaus chilijauhetta
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 2 5 rkl Maizenaa
  • 2.5 rkl vettä
  • 2 rkl raejuustoa
  • muutama tl seesaminsiemeniä
Leikkasin kuorijalla leveitä suikaleita kesäkurpitsoista, mutta niin että se pehmeämpi keskiosa, jossa siemenet, jää käyttämättä. 

Sekoitin kananmunat, soijakastkkeen, sokerin, seesamiöljyn, chilin, leivinjauheen ja raejuuston tasaiseksi seokseksi. Sekoitin erikseen Maizenan vedessä, ja lisäsin sen kananmunaseokseen. 

Minulla  on kaksipuolinen paistinpannu (näkyy hieman kuvassa) jossa yhdistyvät kaksi paistinpannua, jonka avulla sen voi kääntää helposti niin että molemmat puolet saavat väriä. 

Sivelin  pannujen pohjille ja sivuille seesamiöljyä. Latelin kerroksen kesäkurpitsasuikaleita, ja päälle jonkun verran kevätsipulin vihreästä osasta leikattuja renkaita. Päälle kananmunaseosta, ja kerroksia laitetaan niin paljon kuin mahtuu. Tuo kaksipuolisen pannuni sivut ovat aika matalia, ja siihen mahtui 4 kerrosta. Päälle loput kananmunaseoksesta, ja ripottelin pinnalle seesaminsiemeniä. Kaksinkertaisella pannullani (minimi hellalämpö) kypsymiseen kului vajaa 20 minuuttia per puoli, mutta jos olisin tehnyt tämän uunissa, paistolämpötila olisi 180 astetta, ja paistoaika 40-45 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä. Paljon hienompi versio tällaisesta paistoksesta on joku aika sitten tehty Epätrendikkäässä Ruokablogissa 
 

Kuvista ei tullut niin hyviä, mutta aika hyvin paistos onnistui pannullakin, vaikka selvää että uunissa tämä onnistuu parhaiten. Paistosta kannattaa leikata vasta kun se on kunnolla jäähtynyt, sillä lämpimänä se ei onnistu. Kesäkurpitsaruudut  aasialaisilla mauilla höystettynä olivat herkullisia💚