Sivut

lauantai 27. lokakuuta 2018

Terveiset Helsingistä

Terveiset täältä Helsingistä, missä olen ollut hieman yli viikon,  ja vielä on vajaa viikko jäljellä ennen paluuta. Kokkaamaan täällä en ole päässyt, joten laitan tänne hieman kuvia Viini-ja Ruokamessuilta, jotka jatkuvat vielä huomenna, sunnuntaina. Saapa nähdä miten postaus onnistuu puhelimella.. .
Juustot ovat niin kuvauksellisia. .
Italialainen ruoka oli aika näyttävästi edustettuna. 
Skyr oli hyvää💙
Suolaa Kuolleesta Merestä
Lindtin suklaata

Ihanaa suklaata

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Appelsiineja ja Hunajaa-blogi 10 v . synttäreiden kunniaksi kurpitsaista kakkua

Näinä päivinä tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä kun Appelsiineja  ja Hunajaa-blogiin ilmestyivät  ensimmäiset postaukset.  Ensimmäinen postaus oli jäätelöpostaus..   Tuntuu ihan hurjalta että tuosta on kulunut jo noin pitkä aika,  ja paljon kivaa on tämä blogi tuonut mukanaan:)   Syntymäpäivän kunniaksi tein kurpitsaisia kakkusia ,  joissa maistuvat kurpitsan lisäksi   appelsiini,  kaakao ja kahvi,  ja näistä tuli mehukkaita ja hyviä.  Tosin kauniita  tai valokuvauksellisia niistä ei tullut, mutta maku ja  koostumus oli täydellinen:) Kakkusten päälle piti tulla  taatelikookoskuorrutus,  mutta laitteeni jolla yleensä teen tällaista ylikuumeni,  eikä lopputuloksesta tullut sileää ,  mutta tässäkin maku oli todella hyvä:)

Kurpitsaisia kakkusia blogisynttäreiden kunniaksi
  • 2 dl kurpitsaraastetta /tai keitettyä, uunipaahdettua kurpitsaa soseena
  • 2 kananmunaa
  • 2.5 dl ruokosokeria
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 rkl pikakahvirakeita
  • 1 tl kanelia
  • vaniljauutetta  
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1.5 dl kookoshiutaleita
  • ½ dl perunajauhoa
  • 10 gr leivinjauhoa
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi,  ja lisää joukkoon kurpitsaraaste/sose,  appelsiinimehu ja öljy. Sekoita erikseen  jauhot, kaakao, kahvi ,  kaneli ja appelsiinikuoriraaste. Yhdistä ainekset  .   Kaada taikina joko muffinimuotteihin,  tai sitten matalaan kakkumuottiin,  jos tästä tehdään yksi kakku.  Kakkusia paistoin  200 C lämmössä noin puoli tuntia, kunnes ne tuntuivat kuivilta.  Kakun muodossa uunissaoloaika on pitempi.
Kuorrutusta varten liotin 15 taatelia,  ja jauhoin taatelit kookoshiutaleiden  (noin 1 dl) ,  taatelisiirapin (2 rkl , voi korvata tavallisella siirapilla) ja  kookosöljyn (2 rkl) kanssa.  Tästä piti tosiaankin tulla sileämpää, mutta keittiölaitteeni ylikuumeni kesken prosessin...
Joku muukin olisi halunnut kurpitsakakkusia.....

sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Valkosipulipastaa

Aivan ihana ja kermainen (ilman kermaa...) pastakastike syntyy  uunissa paahdetuista  valkosipulista.  Ja pastakastike on näin tehtynä myös helppotekoinen.   Paahdoin valkosipulit kunnes ne olivat pehmentyneet soseeksi , mutta eivät vielä muuttuneet ruskeiksi.   Tuo kreemi on aivan ihanaa:  juustolla jatkettuna sopii vaikka leivän päälle ( valkosipulin makuhan muuttuu ihanan miedoksi ja hieman makeahkoksi paahdettaessa)  tai  salaattikastikkeeseen. 

Valkosipulipastaa ( 2 annosta)
  •  3 valkosipulia + oliiviöljyä
  • 50 gr juustoa ( minulla oli fetaa, mutta tähän olisi sopinut vielä paremmin vaikka Pecorino, tai sitten ihan mikä tahansa  juusto )
  • 2 rkl voita
  • suolaa  maun mukaan  (riippuen juuston suolaisuudesta)
  • 1/3 tl mustapippuria
  • ripaus chilihiutaleita
  • 2 tl sitruunan kuoriraastetta
  • kourallinen persiljaa
  • spagettipastaa
1. Aloita paahtamalla valkosipulit.  3 valkosipulista tuli  puolisen  desiä valkosipulitahnaa, joka riittää kahteen pasta-annokseen. Jos haluat   tehdä pastaa suuremmalle joukolle , lisää valkosipuleiden määrää.   Hieroin  valkosipuleita oliiviöljyllä,   ja paahdoin ne sellaisenaan   200 C asteessa noin 45 minuutin ajan.  Valkosipuleista voi myös leikata pois  pieni osa yläpuolta ,  jolloin valkosipulitahna irtoaa helpommin paahdetusta valkosipulista.

2. Kun valkosipulit ovat hieman jäähtyneet , purista niistä sisus  astiaan. Lisää juusto  (survoin fetaa joukkoon,  mutta  kovan juuston voi laittaa raasteena). 

3.  Keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaan, kunnes se on "al dente".

4. Lämmitä voi pannussa.  Kun voi on sulanut, ja hieman ruskistunut, lisää valkosipuli-juustotahna.  Kääntele tahnaa kunnes juusto alkaa sulaa. Lisää tässä vaiheessa myös sitruunakuoriraaste.  Lisää  nyt pasta joukkoon , ja kääntele pastaa kunnes valkosipuli-juustotahna on kokonaan tarttunut pastaan.  Maistele ja lisää suolaa tarpeen  mukaan.  Sekoita joukkoon myös mustapippuria , chilihiutaleita sekä pilkottu persilja. Päälle voi myös  raastaa hieman parmesaania mikä antaa pastalle vielä enemmän makua.

perjantai 5. lokakuuta 2018

Olipa herkullinen jälkiruoka

Tein tässä  yhtenä päivänä tosi herkullisen  mutta aika yksinkertaisen jälkiruuan. Olin suunnitellut tähän alunperin granaattiomenaa, mutta kun sitä ei löytynyt kodin viereisestä, ei niin hyvästä vihanneskaupasta, niin tilalle tuli appelsiinia.  Ostamani appelsiinit olivat  ensimmäiset sitten kevään.  Täällä kyllä  löytyy kesälläkin appelsiineja jos niitä välttämättä haluaa, mutta ne  eivät ole silloin yhtä hyviä , joten odottelen  sesongin alkua joka taitaa  olla jo alkanut. Appelsiineista tulikin ihana maku tähän jälkiruokaan,   ja kaiken kruunasi vaniljajäätelö.

Herkullinen omena&appelsiinijälkiruoka (1-2 annosta)
  • 1 -2 omenaa 
  • 1½ rkl voita
  • 1 rkl hunajaa
  • muutama tippa sitruunamehua
  • 1 dl appelsiinimehua
  • appelsiinikuoriraastetta (voi jättää pois)
  • vaniljajäätelöä
Omena/omenat kuoritaan , ja niistä poistetaan keskiosa omenaporalla.  Omenasta leikataan parin millin paksuisia viipaleita, jotka asetellaan lautaselle odottamaan. Niiden päälle ripotellaan hieman sitruunamehua joka estää tummentumisen.   Voi kaadetaan kuumalle pannulle,  ja sen annetaan hieman ruskistua.  Omenaviipaleet asetellaan pannulle, ja niitä paistetaan keskilämmöllä, kunnes alapinta on saanut hieman väriä.
Omenaviipaleet käännellään,  ja  pannuun lisätään hunaja sekä appelsiinimehu. Paistolämpötilan annetaan olla matala,  ja kastikkeen annetaan hiljalleen karamellisoitua.  Omenaviipaleita käännellään varovasti välillä. Kun  kastike on siirappimaista ja omenat läpikuultavat ,  ovat omenat valmiit. Ne asetallaan varovasti  tarjoilulautaselle  ,  ja pannussa olevaa siirappia lusikoidaan päälle.  Lisäsin päälle myös  appelsiinikuoriraastetta, mutta  se ei ole välttämätöntä.  Ennen tarjoilua keskelle lisätään pallo  vaniljajäätelöä.  Hieman ruskistuneesta voista  ,  omenasta irronneista  nesteistä,  hunajasta  ja appelsiinimehusta muodostunut siirappimainen kastike antaa ihanasti makua omenaviipaleille:)
Ai että oli hyvää!