Sivut

maanantai 28. kesäkuuta 2021

Mustikkaiset ja sokerittomat kauravanukkaat

Täälläpäin on alkanut se kaikkein kuumin  aika, korkeilla  kosteusprosenteilla höystettynä,   ja silloin  pitää olla todella kevyttä päällä.  Kauhistuin kun huomasin että iso osa kesävaatteistani olivat nyt kireitä,  tai liian pieniä,  joten  joitakin viikkoja sitten   jätin pois  sokerit , vehnäjauhot ja  juustotkin,  raejuustoa lukuunottamatta.  Välillä tekee kuitenkin mieli jotain makeaa ,  ja tein nämä   mustikkaiset   kauravanukkaat, joihin ei tullut lainkaan lisättyä sokeria.  Vanukkaat ovat todella yksinkertaisen helppotekoisia,  ja ihan hyviä näistä tuli myös ilman lisättyä sokeria.

Mustikkaiset ja sokerittomat   kauravanukkaat
  • 6 dl  kauramaitoa (käytin itse tehtyä kauramaitoa, mutta kaupan kauramaito käy  myös hyvin)
  • 3.5  rkl Maizenaa
  • ripaus vaniljauutetta
  • 1 rkl mustikkajauhetta
  • steviajauhetta ( en muista tarkalleen paljonko laitoin,mutta kannattaa lisätä muutama teelusikallinen  , ja lisätä makeutta tarpeen mukaan).
Sekoitin kaikki ainekset tehosekoittimessa,  jonka jälkeen kaadoin seoksen kattilaan,  ja lämmitin seoksen ensin kiehumapisteeseen,  Sen jälkeen käänsin lämmön matalaksi, ja vispasin seosta kunnes se alkoi kunnolla paksuuntua,  jonka jälkeen kaadoin sen heti muotteihin.  Muotti /muotit laitetaan jääkaappiin, mieluiten vähintään 12 tunniksi,  jotta vanukkaat hyytyvät hyvin.

Käytin tässä mustikkajauhetta,  mutta tässä voisi varmaan hyvin käyttää sen sijaan myös   tuoreita tai pakastettuja mustikoita.

sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Kaalipihvit

Kasvispihvejä taas vaihteeksi,  ja tällä kertaa  kaalista.  Nämä ovat helppotekoisia,  vegaanisia ja tietenkin herkullisia.    

Kaalipihvit
  • n. 400 gr hienoksi raastettua kaalia
  • 1 pilkottu kevätsipulin varsi
  • kourallinen korianterin lehtiä ,  pilkottuna (jos ei pidä  korianterista , vaihda persiljaan)
  • 2 valkosipulin kynttä, murskattuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl paprikaa
  • noin 1 tl ruokasoodaa
  • 4 rkl riisijauhoa
  • 4 rkl kikhernejauhoa
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1 rkl öljyä + öljyä paistamiseen
Pese ja  raasta kaali ohuehkoksi raasteeksi. Purista liiat nesteet pois   kaalista, ja laita kaali valumaan lävikköön noin puoleksi tunniksi.

Sekoita kaali,  korianterin lehdet ,  kevätsipuli,  valkosipuli ,  sitruunamehu ja öljy ,

Sekoita toisessa astiassa  jauhot ja mausteet.   Yhdistä ainekset ja  sekoita käsin , kuin taikinaa,  niin että kaikki ainekset yhdistyvät hyvin.  Anna  kaalipihvitaikinan levätä  jääkaapissa noin puolen tunnin ajan ennen paistamista. En laittanut erityisen paljon suolaa, joten  lisää suolaa tarvittaessa.

Kaada pannulle noin sentin verran öljyä, ja lämmitä se kiehumispisteeseen.  Muovaile taikinasta käsin  pallosia, ja litistä ne pihveiksi. Paista  pihvejä keskilämmöllä   noin 2-3 minuuttia per puoli, kunnes  pinta on rapeaa. 

Tarjoile vaikka jugurttisen  kastikkeen tai tahinin kanssa.   Näitä kannattaa paistaa sen verran kuin niitä syö, sillä rapeus häviää kun ne laitetaan jääkaappiiin.
Nam,  tosi hyviä juuri paistettuna.  Näitä voisi tietysti tehdä uunissakin,  mutta en ole varma tuleeko niistä siellä rapeita.

sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Punajuurikvinoa

Pitkästä aikaa otin esille mehupuristimeni,  ja  tein sillä punajuurimehua.  Katsellessani punajuurimehun kaunista väriä,  päätin käyttää suurimman osan mehusta  kvinoaan.   Punajuuresta tuli syvyyttä makuun,   kvinoasta tuli herkullista ,  ja ah niin kaunista. Tämä punajuurikvinoa on vegaaninen,  mutta tähän voisi keittovaiheessa lisätä vaikka hieman fetajuuston murusia.
Aika harvoin tulee käytettyä tätä.   Mehunpuristamisesta  jääneen  massan kuivatin,  ja jauhoin siitä  punajuurijauhetta,  joten mitään ei mennyt hukkaan.

Punajuurikvinoa
  • 2 dl kvinoaa, huuhdeltuna
  • 3.5 dl punajuurimehua + 2 rkl vettä
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ½ tl chilihiutaleita
  • hieman yrttimaustetta
  • ripaus paprikaa
Huuhtele kvinoa,  ja anna sen valua lävikössä.  Laita kaikki muut ainekset kannelliseen kattilaan,  ja kun  seos alkaa kiehua,  lisää huuhdeltu kvinoa.  Sekoita ainekset,   laske lämpö minimiin,  ja keitä kvinoaa  kannen alla,  15-20 minuutin ajan,  tai kunnes nesteet ovat imeytyneet kvinoaan.  Kvinoaa ei tule sekoitella sen jälkeen kun kansi on laitettu kattilan päälle.  Lisää suolaa tarvittaessa.
Tarjoile vaikka  salaatin kanssa. Lisäsin päälle hieman  persiljatahnaa. Olen aiemmin täällä blogissa postannut tomaattikvinoasta,  joka  sekin tosi hyvää.
Mehunpuristuksesta jäljelle jäänyt mäski  kannattaa kuivata vaikka punajuurijauheeksi💜


tiistai 1. kesäkuuta 2021

Purjoperunapihvit

Herkulliset purjopihvit ovat tosi suosittuja täälläpäin, etenkin   keväällä, jolloin purjo on parhaimmillaan.   Pihveistä on monen monta erilaista versiota,  ja useimmiten niissä käytetään jauhelihaa,  esim. kanan jauhelihaa.  Näissä kasvispihveissä on lihan sijasta perunaa,  ja pihveistä tulikin tosi herkullisia,  jotka ovat hyviä jonkun kastikkeen kanssa, tai vaikkapa  pitaleivän välissä.

Purjoperunapihvit
  • 2 purjon vartta
  • 2 keskikokoista , kiinteää perunaa
  • 1 kananmuna
  • 3.5 rkl korppujauhoa (voi korvata esim. kaurahiutaleilla)
  • kourallinen yrttejä (minulla oli  korianteria ja persiljaa)
  • 1 tl  suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl paprikaa
  • öljyä paistamiseen
Useimmiten täällä käytetään purjopihveissä vain  purjon valkoinen osa, mutta käytin näihin sekä valkoisen että vihreän osan.

Purjo leikataan  pieniksi palasiksi,  ja purjoa keitetään kunnes  se on täysin pehmennyt. Myös perunat kuoritaan, paloitellaan ja keitetään,  mutta erikseen,

Kun purjo on kiehunut pehmeäksi, se kaadetaan   siivilään.  Keitinvettä  ei kannata heittää pois; siinä  on paljon makua ja  sopii vaikka vihanneskeiton tai  kastikkeen nesteeksi.  Kun purjo on jäähtynyt,  siitä puristellaan pois kaikki mahdolliset nesteet.  Käytin pihvien tekoon monitoimikonettani, mutta pihvien teko  onnistuu varmaan myös sauvasekoittimella.    Keitetyt perunat muussataan kevyesti,  ja lisätään monitoimikulhon koneeseen,  yhdessä purjon ,  yrttien  ja mausteiden kanssa. Tässä kannattaa käyttää  koneen pulssitoimintaa,  ja sekoittaa niin että ainekset yhdistyvät, mutta ei niin että niistä tulee muussia. 

Tämän jälkeen kaadoin massan kulhoon,  lisäsin kananmunan  ja  korppujauhon.   Massa sekoitetaan tasaiseksi,  ja sen annetaan levähtää jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan.

Näitä paistetaan yleensä suuressa  öljymäärässä,  mutta minulla oli pannussa öljyä noin sentin korkeudella.  Massasta muovaillaan kostutetuin käsin pieniä pallosia,  jotka litistetään pihveiksi.   Pihvejä paistetaan keskilämmöllä   noin 3 minuuttia per puoli,  kunnes  pihvien pinta on saanut kunnolla väriä.  Pihvit voi myös kypsentää uunissa, 180 C lämmössä,   niin että   pintojen ala-ja yläpinta on sivelty öljyllä.  
Purjoperunapihvit ovat hyviä vaikka jugurttipohjaisen kastikkeen kanssa.
Olen tehnyt näitä aikaisemmin ilman perunaa,  niin että  massassa oli suurempi määrä korppujauhoa. Pidin kuitenkin enemmän tuosta  ylemmästä versiosta.