Sivut

torstai 30. lokakuuta 2014

Ooh mikä ilo;arepa !

Herranjestas miten innostuin aikaisin aamulla kun luin TimeOut Tel Avivin sivuilta että  Carmel-torilla on avattu areperia,eli venezuelalaien katuruuan koju,jossa myydään Venezuelan katuruokaherkkuja  arepoja,cachapoita ja empanadas-piirakoita.Ne muutamat vuodet Venezuelassa jättivät osan tuosta maasta sydämeeni;ja iloitsen tällaisista kulinaarisista aarteista sieltäpäin,mutta myös suren maan nykyistä niin retuperällä olevaa tilannetta. Koska satuin olemaan aika lailla torin lähelläkin aamulla;niin riensin sinne juoksujalkaa.
Keskellä toria sijaitsevasta Arepa Tel Aviv-kojusta löytyi kaksi mukavaa Venezuelasta kotoisin olevaa nuorimiestä,ja kojussa soi venezuelalainen musiikki.Koska olin liikkeellä tyhjällä vatsalla,päätin jäädä ja ottaa aamupalakseni juustolla,tomaatilla ja basilikalla täytetyn arepan. Arepoja tuolla oli 4 erilaista,joista kaksi lihansyöjille(nyhtölihaa...) ja 2 kasvissyöjille.Myös kojun empanadas-piirakat on tehty samasta maissitaikinasta,ja ne uppopaistetaan,eli kaikki syötävät kojussa ovat gluteenittomia.
Ai että tämä oli hyvää! Juusto suli kuuman ja rapeapintaisen maissitaskun sisällä. Tarjolla oli myös arepa-kojuihin kuuluvia kastikkeita,kuten guasacaca-kastiketta.

Silmänruokaa tarjosivat myös kojun pojat.......ja ai mikä meno siellä oli heti lähtöni jälkeen! (linkin takana video aamulta)

Venezuelalaisia herkkuja olen täällä blogissa kokannut montakin,kuten vaikka allaolevia herkkuja(klikkaa linkkiä..) 
P.S. Helsingistä saa arepoissa käytettävää esikäsiteltyä jauhoa esim, Vii Voanista.

Tel Avivista löytyy vaikka mitä syötävää,ja Saveur-lehden vuotuisten parhaiden kulinaaristen matkakohteiden ryhmään pääsi myös Tel Aviv kategoriassa "Outstanding".

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Jouluisessa liemessä marinoituja luumuja

Viikonloppulehdessäni  oli joku aika sitten juttu keittokirjailija Jennifer McLaganista,joka kertoili uudeta kirjastaan nimellä Bitter: a Taste of the World's Most Dangerous Flavour,with Recipes. McLaganin aiemmat kirjat ovat aiheiltaan kieltämättä mielenkiintoisia: ensimmäisen kirjan nimi oli Bones ja seuraava kirja kertoi rasvoista ja sitä seuraava sisäelimistä ja vastaavista..Lehden artikkelissa McLagan sattui mainitsemaan teessä marinoidut luumut,joissa pitäisi olla hieman kitkeryyttä..Etsin ohjetta netistä,mutten löytänyt,mutta McLagan oli maininnut ainekset ja miten pitkä aika sen tekemiseen menee. Minulla sattui olemaan pieni pakkaus mustaa jouluteetä, jota jaettiin eräässä herkkukaupassa kaupanpäällisenä viime kuussa;tee oli vime joululta mutta eihän tee helposti pilaannu,joten ihan käyttökelpoista oli edelleenkin.. Jos tällaista jouluisesti maustettua teetä ei löydy niin teehen voi lisätä jouluisia mausteita,kuten kanelia,kardemummaa ym.Tein pienen satsin ja tästä tuli todella hyvää!

Jouluisessa liemessä marinoituja luumuja
  • 10 kuivattua  luumua
  • puolikkaan  appelsiinin kuorisuikaleet (käytin tähän luomuappelsiinia)
  • iso mukillinen mustaa  teetä.lämpimänä (plus kanelitanko,kardemummaa,inkivääriä,jos ei käytetä valmista jouluteetä)
Käytin tähän luumuja,joista kivi oli poistettu.Luumut laitetaan kannelliseen kulhoon,lämmin tee kaadetaan päälle ja lisätään appelsiinikuoret. Kulho suljetaan kannella ja luumut laitetaan jääkaappiin marinoitumaan 2 vuorokaudeksi.

Näistä tuli todella hyviä! Ja liemi oli ihanaa;siihen oli valunut makuja mausteista,luumuista ja appelsiininkuoresta,ja siitä oli tullut hieman siirappimainen. Entä se kitkeryys? Sitä tuskin tuntui tässä; ;luumuista tuleva makeus tasoitti kitkeryyttä. Nämä luumut ovat hyviä sellaisenaan,mutta tässä on ihana vaihtoehto  perinteiselle luumukeitolle;ja kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa nämä ovat tosi herkullisia:)

P.S, muistathan että blogissa on lauantaihin asti 6,vuotisarvonta.Siihen pääsee osallistumaan täällä.

maanantai 27. lokakuuta 2014

Blogin 6v. arvonta ja sen kunniaksi saksanpähkinähalvakakkua!

Lokakuun 30. päivä vuonna 2008 laitoin tänne ensimmäisen reseptini,joka sattui olemaan raakakakku,joskin siinä oli agar-agarkerros päällä (ja ensimmäisessä kommentissa ihmeteltiin että onpas erikoinen kakku;D Tänään tuota ei enään ihmeteltäisi...). Eli 6 vuotta on nyt tullut täyteen tätä ruokablogielämää ja vieläkin bloggaaminen tuottaa iloa:) Alussa käytössäni oli pieni pokkari,ja parin ensimmäisen blogivuoden kuvat ovat suoraan sanoen kamalia,kun niitä nyt katsoo,mutta siinä mielessä on tapahtunut paljon edistymistä,vaikka hurjan  paljon oppimista olisi edelleenkin... 6 vuoden aikana olen saanut paljon inspiraatioita muilta bloggaajilta,nauttinut muiden blogien postauksista ja tavannut ihan livenäkin monta ihanaa ihmistä ruokablogien takana. Ja kommentteja on niin mukava aina saada:vastavuoroisuushan tässä on se kaikkein mukavin juttu,joten kiitos teille ihanat lukijat:) Ja syntymäpäivänä tässä blogissa on aina arvonnan paikka ja arvonnan voittona tällä kertaa sydämenmuotoinen piirakkamuotti,jolla voi tehdä vaikka sydämen muotoisia joulutorttuja; miniminikakkusilikonimuotti,pussillinen Baharat-.maustesekoitusta ja vielä pieni makea yllätys,joka ei mahtunut kuvaan.Joten laittakaapa kommenttia tuonne ,jos haluatte mukaan arvontaan.Ja mielellään myös toiveita,ruokablogiin liittyen.Muista asioistahan kirjoittelen täällä ja täällä. Ja roskapostien välttämisen vuoksi muutin asetuksia niin että tänne ei voi kommentoida anonyymina,eli rekisteröidyt ja open ID-llä voivat tänne kommentoida.Suosittelen tätä muillekin;silloin ei tarvitse laittaa sitä niin ärsyttävää kommentointivarmistetta.......Arvonnan voittajan arvon viikonloppuna eli lauantaina 31 päivä lokakuuta
Kakun ohje on taas Ottolenghin uudesta Plenty More.-kirjasta,ja kun näin ohjeen,tiesin että tämä  on kakku josta juuri Yhdysvalloista tullut ystäväni tulee tykkäämään.Ja oikeassa olin;hän rakasti tätä kakkua ! Kakussa on täytteenä halvaa ja saksanpähkinöitä,ja saksanpähkinöitä on myös kakun päällä olevassa kerroksessa.

Saksanpähkinä-halvakakku
Täyte ja päällinen

  • 50 gr voita
  • 2,8  dl murskattuja saksanpähkinöitä
  • 1 tl kanelia
  • vajaa 3 rkl muscovadosokeria
Kakku:

  • 75 gr voita
  • 1,2 dl sokeria
  • 2 suurta kananmunaa
  • 3,1 dl vehnäjauhoa
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 3/4 tl leivinsoodaa
  • ½ tl suolaa
  • 1,2 dl +1 rkl hapankermaa(käytin tähän 9% hapankermaa,sen voi korvata kermaviillillä)
  • noin 170 gr halvaa
Valmista ensin täyte:sulata voi, ja anna sen ruskistua kunnes siinä on hieman pähkinäinen tuoksu.Anne sen hieman jäähtyä.Sekoita ruskistettu voi saksanpähkinöiden ja kanelin kanssa. Jaa massa kahteen osaan ja sekoita muscovadosokeri toiseen puoliskoon. Sekoita niin että seos on tasaista;onnistuu parhaiten käsin,.
Valmista taikina:voitele kakkuvuoka (käytin English cake-vuokaa) ja vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla,niin että reunat ovat vuoan ulkopuolella;minä tosin käytin paperivuokaa,joten jätin tuon vaiheen pois. Vaahtoa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kunnes seos on kuohkeaa. Lisää kananmunat yksitelleen ,sekoita sähkövispilällä tai muulla laitteella kunnes munat ovat sekoittuneet hyvin voi-sokerivaahtoon. Sekoita toisessa astiassa jauhot,leivinjauhe,leivinsooda,ja suola. Lisää jauhoseos hitaasti sekoitellen  voi-sokeri-munavaahtoon,vuorotellen hapankerman(kermaviilin) kanssa.Älä kuitenkaan sekoita taikinaa liikaa.

Laita puolet taikinasta vuokaan ja ripottele päälle sokeriton pähkinävoiseos. Murenna halva pähkinäseoksen päälle. Lisää lopputaikina täytteen päälle.Halvaa voi painua taikinaan,mutta siitä ei tarvitse välittää.Ripottele lopuksi sokeroitu pähkinävoiseosta kakun päälle.

Kakkua paistetaan 180 C-asteessa 45-50 minuuttia ,kunnes kakkuun pistetty tikku tulee kuivana ulos.Loppuvaiheessa eli kakun oltua uunissa puolisen tuntia;laitoin foliota päälle jotta pinta ei palaisi. Kakun annetaan jäähtyä vähintään 20 minuuttia kunnes se voidaan poistaa vuoasta. Anna kakun jäähtyä täysin ennen tarjoamista.

perjantai 24. lokakuuta 2014

Paahdettua myskikurpitsaa pikantilla jugurtti-sekä korianterikastikkeella

Kurpitsaohjeita ei koskaan voi olla liikaa;etenkin näin syksyisin, ja kun näin  Ottolenghin ihanan kurpitsaohjeen niin tiesin että sitä piti kokeilla ja  pian. Ohje on Ottolenghin uudesta, mielettömän ihanasta  kasvisruokakirjasta Plenty More,mutta tämä kyseinen ohje on julkaistu jo aiemmin.Tässä ,kuten niin monessa Ottolenghin ohjeessa,yhdistyvät monet erilaiset maut  hyvin onnistuneella tavalla.Kurpitsa on tässä ohjeessa myskikurpitsa. Tein pieniä muutoksia: ohjeessa myskikurpitsaa ei kuorittu mutta minä kuorin kurpitsan ohuen kuoren pois,ja kun ohjeessa käytetään sriracha-kastiketta niin minulla oli kotitekoista vihreää srirachaa. 

Kupritsaa pikantilla jugurtti-sekä korianterikastikkeella
  • 1 iso myskikurpitsa (omani painoi vajaan kilon)
  • 1 tl (tasainen) jauhettua kanelia
  • 6 rkl oliiviöljyä
  • noin 50 gr tuoretta korianteria (vähemmänkin voi olla ) lehdet sekä varret
  • 1 murskattu valkosipulinkynsi
  • kurpitsasta tulleet siemenet
  • 200 gr kreikkalaista jugurttia
  • 1½ tl sriracha-kastiketta tai muuta vahvaa chilikastiketta
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Halkaise myskikurpitsa kahteen osaan ,poista siemenet ja säikeet, ja leikkaa kurpitsanpuolikkaat n, 2 sentin paksuisiin puolikuihin.Laita kurpitsanpalaset kulhoon,lisää kaneli,3/4 tl suolaa sekä 2 rkl oliiviöljyä. Sekoita niin että kanelia,suolaa sekä öljyä on kurpitsapalasten pinnoilla.Lämmintä uuni 220 C-asteeseen. Asettele kurpitsanpalaset leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda  palasia uunissa 35-40 minuuttia,kunnes kurpitsan pinnat ovat hieman ruskistuneet.Ota kurpitsat pois uunista ja valmista kastikkeet sillä välin kun kurpitsat jäähtyvät.Jos käytät tässä kurpitsan siemeniä;alenna uunin lämpötilaa 180 C-asteeseen  ja paahda siemeniä uunissa noin 8 minuuttia. Ota siemenet pois uunista jäähtymään.Siemenet ovat ihanaa naposteltavaa myös sellaisenaan.
Jugurttikastike:sekoita jugurtti ja sriracha-kastike. Korianteri-kastike: jauha korianteri,valkosipuli ja 4 rkl öljyä tasaiseksi,ohueksi kastikkeeksi.Maista ja lisää suolaa tarpeen mukaan. Asettele kurpitsanpalat tarjoilulautaselle ja kaada päälle ensin jugurttikastiketta ja sen jälkeen korianterikastiketta.Koristele tuoreilla korianterin lehdillä sekä paahdetuilla siemenillä.

Täällä on video,jossa Yotam Ottolenghi kertoo uudesta kirjastaan (alussa joku mainos)

tiistai 21. lokakuuta 2014

Tahini + suklaa = tahinisuklaa

Onko kukaan teistä koskaan kokeillut tahinia suklaanteossa? Se on nimittäin tosi herkullinen yhdistelmä:) Tein viikonlopun aikana tahinisuklaata  kahdella tavalla:valkosuklaa+maitosuklaapohjalla sekä 70% tummalla suklaalla. Vaikka jähmetinkin suklaat silikonimuoteissa niin kaikista parhaiten näille sopivat  ne pienet makeis-tai konvehtivuoat. Tässä on kiva ja hieman erilainen vaihtoehto vaikka joulunamuille,ja tahinista tulee myös reilu annos kalsiumia suklaisiin. Tahinisuklaa on kermaisen pehmeää ja sillä on ihana suuntuntuma.

Tahinisuklaa
  • 100 gr suklaata (joko tummaa,valkoista tai maitosuklaata,tai niiden sekoitusta)
  • 2 rkl tahinia per 100 gr suklaata
  • kookossokeria (koska tumman suklaan sokeripitoisuus on paljon matalempi,lisäsin pienen määrän helposti sulavaa kookossokeria tumman suklaan joukkoon,mutta loppujen lopuksi suklaa olisi ollut ihan hyvää myös ilman tuota lisäystä)
Sulata suklaa vesihauteessa ja kun se on kunnolla sulanut;lisää tahini joukkoon hyvin sekoittaen.Kaada suklaata muotteihin ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamiksi tunniksi.Tahinisuklaa pehmenee helposti huoneenlämmössä,joten säilytä suklaat jääkaapissa.
Nam:)
Tapasin tällä viikolla Suomesta vierailevan A:n ,jonka kanssa teimme pitkän iltapäiväkävelylenkin Tel Avivin vanhimmassa kaupunginosassa,Neve Tsedekissä.
Huomasimme siellä uudehkon pienen herkkukaupan,jossa oli mielettömän ihania yksityiskohtia
Sisällä oltiin järjestelemässä tavaroita,joten paikka taisi olla tosi uusi
Hyasintit olivat vielä nupussa...

P,S, Casa Italian webbisivut ovat nyt auki

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Uppopaistetut tortellinit tomaattisessa kastikkeessa

Kun pastataikina on aivan tuoretta,niin sen voi silloin vaihteeksi hyvin uppopaistaakin; ja  näin valmistuvat rapeat herkulliset tortellinit, jotka asettelin tomaattisen kastikkeen päälle,;niin  että yläpinta oli edelleenkin rapea mutta alapinta imi makua kastikkeesta.Tietenkin näitä herkkupaloja voi syödä ihan sellaisenaankin ;ja vaikka dipata johonkin kastikkeeseen. Kun päätin tehdä tortellineja en muistanut minne olin laittanut pastalaitteeni;:sillä viime käyttökerrasta oli jo aikaa..Niinpä keittiö oli jonkun aikaa ihan hujanhajan kun availin kaikkia kaappeja yrittäen samalla muistaa minne ihmeeseen laitoinkaan sen pastakoneeni.No löytyihän se sitten lopulta.....

Uppopaistetut tortellinit tomaattisessa kastikkeessa
Pastataikina:
  • 400 gr vehnäjauhoa 
  • 100 gr pastalle tarkoitettua jauhoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl vettä
  • 1 kananmuna
  • 5 kananmunankeltuaista
Kastike:
  • 1 iso sipuli tai 2 pientä sipulia
  • 1 kesäkurpitsa
  • 2 tomaattia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • 100 gr tomaattisosetta
  • 2,5 dl vettä
  • suolaa ,pippuria
  • 2 tl sokeria
  • ½ tl timjamia
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ½ rkl balsamietikkaa
Täyte:täytteenä minulla oli fetan ja peston sekoitusta,mutta täyte voi näissä olla mikä vaan.

Pastan voi valmistaa etukäteen ja säilyttää päivän pari jääkaapissa hyvin jauhotetulla alustalla. Helpoimmin taikinan teko onnistuu monitoimikoneella. 
Kaikki pastan ainekset laitetaan monitoimikoneen kulhoon,ja annetaan koneen käydä  kunnes taikina on yhtenäistä.Taikinaa vaivataan vielä hetken käsin  palloksi,joka laitetaan elmukelmuun, ja taikinan annetaan levätä jääkaapissa vähintäin tunnin ajan.Kastiketta varten ruskistetaan ensiksi kattilassa sipuli,jonka jälkeen lisätään paloiteltu kesäkurpitsa ,annetaan paistua muutaman minuutin,lisätään paloitellut tomaatit,tomaattisose,sokeri ja mausteet, Tämän jälkeen lisätään vesi ja balsamietikka,kiehautetaan kiehumispisteeseen,jonka jälkeen kastikkeen annetaan kypsyä ja nesteen haihtua ,kannen alla,noin 20  minuuttia,miedolla lämmöllä.  Pasta otetaan jääkaapista;ja sitä käytetään pastakoneessa,niin että pastalevyt ovat ohuita muttei kuitenkaan liian ohuita.Pastalevyistä otetaan pyöreällä pikkuleipämuotilla pyörylöitä,joihin laitetaan täytettä noin teelusikallinen.Pastaympyrän reunat kostutellaan kevyesti vedellä ,painetaan reunat kiinni ja pasta taitetaan tortellinin muotoisiksi.Täällä siihen hyvät step by step-ohjeet. Hyvn kuumuutta kestävää öljyä lämmitetään kattilassa,ja tortellinit uppopaistetaan kuumassa öljyssä niin että molemmat puolet ovat ruskistuneet. Kastiketta asetellaan tarjoilulautaselle,ja asettelin kastikkeen päälle muutaman tortellinin...
Taikinaohje oli aika riittoisalle määrälle pastaa,joten
lopusta taikinasta tein tagliatellea ja kuivattelin huoneenlämmössä

tiistai 14. lokakuuta 2014

Rommia (+yksi kielletty sana...)....ja omenaa karamellikastikkeessa

Ihan tahalleni laitoin alkoholin nimen tämän postauksen otsikon ensimmäiseksi sanaksi;sillä tuo kohuttu uusi alkoholilaki on minutkin  saanut täysin ymmälleni,että miten noin voi olla....Ulkomailla asuvana voin kai ihan vapaasti kirjoittaa siitä viskistäkin,vai voinko,kun kerran blogini on suomenkielinen .....VISKIÄ tänne ei kuitenkaan tule, sillä teininä pihistin isäni Ballantine-pullon(sellaisen taskumatin kokoisen) ,join sen ihan yksin ja tulin siitä niin pahoinvointiseksi,että kartan VISKIÄ edelleenkin,vaikka  olen kyllä kerran juonut sitä irlantilaisen kahvin muodossa, ja se oli ihan hyvääkin,VISKIstä huolimatta.Mutta rommi:siitä pidän ja muutamat  Venezuelan vuodet saivat minut ihastumaan rommiin, Tämä jälkiruoka on saanut innoituksensa jälkiruoasta nimeltä Bananas Foster,joka syntyi New Orleansissa vuonna 1951 Brennanin ravintolassa. Aitoon Bananas Fosteriin tulee rommin lisäksi banaanilikööriä,ja banaaneja tietenkin omenien sijaan,ja seos liekitetään,ja jälkiruoka tarjotaan vaniljajäätelön päällä..Omenaista versiotani ei liekitetä,siihen ei tule likööriä ja vaniljajäätelön tilalla oli kookoskermaa,jota laitoin päälle enkä alle,mutta tulos oli superherkullinen! Helppotekoinen ja hyvä jälkiruoka:) Karamellista makua kastikkeelle antaa myös muscovado-sokeri,joten sitä kannattaa tässä käyttää tavallisen sokerin sijaan.

Omenaa rommi-karamellikastikkeessa(3-4 annosta)
  • 2 suurta kuorittua omenaa,joista keskiosa poistettu omenaporalla
  • 40 gr voita
  • 4 rkl tummaa Muscovado-sokeria
  • 3 rkl rommia
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 3/4 tl kanelia
  • kookoskermaa tai vaniljajäätelöä
Kookoskerman makeutin vaniljalla ja kookossokerilla
Omenat paloitellaan noin puolen sentin paksuisiksi renkaiksi. Voi ja sokeri sulatetaan pannulla; lisätään kaneli ja vanilja ja kun voi sekä sokeri ovat sulaneet,lisätään omenarenkaat. Jouduin tekemään jälkiruuan kahdessa vaiheessa,sillä kaikki omenarenkaat eivät mahtuneet pannulle yhdellä kertaa.  Omenarenkaita pehmitetään kastikkeessa,miedolla lämmöllä;ja niitä käännellään aina välillä ja päälle lusikoidaan  välillä kastiketta. Annetaan kiehua hiljalleen kunnes kastike paksunee ,jolloin 
lisätään rommi kastikkeeseen. Bananas Fosterissa lisätään rommi aika alkuvaiheessa,mutta en halunnut rommin kokonaan haihtuvan pois,joten lisäsin sitä vasta loppuvaiheessa. 

Rommina  minulla oli tässä jamaikalainen Myer's rommi,tosi hyvä sellainen,jota voisin kehuakin(mutta onko se nyt enään sopivaa;D) ,mutta tähän jälkiruokaan sopii parhaiten mikä tahansa hyvä tumma rommi,tai miksei vaaleakin rommi.

Tässä jälkiruoassani korvasin vaniljajäätelön  kookoskermalla,eli käytin jääkaapissa jähmettyneen osan ,johon sekoitin 
kookossokeria ja vaniljaa. Hyvä vaihtoehto vaniljajäätelölle.

Tarjoillaan hieman jäähtyneenä.









Hurrrjan hyvää!

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Mausteinen kurpitsapata kikherneillä

Ihanan mausteinen kurpitsapata porkkanoilla ja kikherneillä;syksyinen kasvisruoka,joka on Orly Zivin kirjasta.Orlyn kirjanjulkistamistilaisuudessahan olin pari vuotta sitten,ja tuo kirja on inspiroinut jo useammankin kerran.Tässä on  käytetty ihanasti mausteita ,ja tätä tehdessä keittiössä tuoksui suorastaan taivaallisen ihanalta! Hieman muuttelin aineksia oman makuni mukaiseksi,tai oikeastaan ainesten määrää.

Mausteinen kurpitsapata porkkanoilla ja kikherneillä
  • 400 gr kurpitsaa,kuutioituna (käytin myskikurpitsaa
  • 2 porkkanaa,paloiteltuna
  • öljyä paistamiseen (käytin oliiviöljyä)
  • 2 sipulia paloiteltuna
  • 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • 1 dl keltaisia rusinoita
  • 1 rkl sokeria
  • ½ tl kanelia
  • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
  • suolaa
Keitä porkkanapalat ja kurpitsakuutiot  pehmeiksi,mutta ei kuitenkaan liian pehmeiksi.Porkkanat ja kurpitsat keitellään erikseen sillä kurpitsa kypsyy porkkanoita nopeammin,Ruskista sillä välin sipuli öljyssä.Valuta porkkanapalat ja kurpitsakuutiot lävikössä ja lisää ne sipulin joukkoon.Lisää myös rusinat,kikherneet,sokeria ,kanelia ja neilikkaa,ja noin puolitoista  desiä vettä. Kypsennä ilman kantta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes neste on melkein haihtunut pois.Maista ja lisää suolaa maun mukaan. Orlyn kirjassa tätä tarjottiin kuskusin kanssa,mutta tämä sopii lisäkkeeksi moneen;ja on ihan hyvää sellaisenaankin:)

torstai 9. lokakuuta 2014

Muutama ruokakuva ja joku ohjeentapainenkin..

Tein niin ihanan vegaanin jälkkärimoussen että pitää laittaa se tännekin,vaikka määriä ei tullut laitettua ylös.Mutta tähän ihanuuteen tuli kookoskermaa,jähmettyneessä muodossaan,vaniljaa ,pakastemansikoita ja makeuttajana tiivistettyä omenamehua. Sur sur sauvasekoittimella ,monitoimikoneessa tai blenderissä ja herkku on valmis.Ja tämä oli ihanaa! Kuohkeaa ja herkullista:)
Viikonlopun alla  kanta-kahvilassani Sugar Cafessa tuoksuvat viikonlopuksi leivotut kakut.Oi niin houkuttelevia.....
Erääseen ohjeeseeni käytin torilta ostamaani Caciotta-juustoa. Caciotta on italialainen,yleensä lampaan,vuoden tai vesipuhvelin maidosta tehty sylinterin muotoinen juusto.Tämä caciotta oli täällä tehtyä ,ja lampaanmaito oli sen aineksena.Hyvää oli ja jännän muotoisia nuo juustot.
Tämä ei varsinaisesti ole ruokakuva,mutta ruokaahan tuossa on kypsymässä,eli kumkvatitkin pian kypsyvät..
Lisää hedelmiå oli eilen samarialaisten lehtimajassa. Tuo on siis katto,hedelmilllä koristeltu,.Hyvät smoothieainekset katossa;D
Tällä viikolla kävin syömässä jäätelöannoksen Anita Gelaton uudessa jäätelökaupassa Saronassa. Jäätelöannokseni,jossa oli Crema Catalana-jäätelöä ja vihreä omena-jäätelöä; oli jumalaisen hyvää:)
Eräänä päivänä tein muutaman raw-kurpitsapiirakan. Täyte oli myskikurpitsasta ,kookosmaidosta, kookossoseesta ,kurpitsapiirakkamausteesta  sekä taatelisiirapista.Pohjaan tuli kauraa,mantelimaidon teosta tullutta mantelirouhetta ,kookosta ja keltaisia rusinoita.
Ja Sugar cafen ikkunapuoli on aina niin kivan näköinen....

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kaalikääryleet taatelikastikkeella ja kvinoatäytteellä

Säitten hieman viiletessä (no oikeastaan vain kosteus laski;päivisin on edelleenkin helleasteita...) alkoi tehdä niin mieli kaalikääryleitä;etenkin kun niihin törmäsi siellä sun täällä blogimaailmassa ja kuvat saivat sylkirauhaset liikkeelle, joten pakkohan näitä oli tehdä.Olen kai kerran aiemmin tehnyt kaalikääryleitä,ja silloinkin muiden kanssa, joten minkäänlaista kunnon kokemusta näiden tekemisestä ei ollut.Riisisen täytteen halusin myös erilaiseksi,sillä käytän riisiä lähinä riisijauhon-tai nuudelien muodossa,ja niinpä täytteessä onkin kvinoaa. Täälläpäin ei myöskään ole samanlaista siirappia kuin Suomessa,joten korvaan siirapin aina taatelisiirapilla; niin myös näissä kaalikääryleissä. Hyvin toimi taatelisiirappi näissä kuten se on toiminut myös piparkakuissa ja muissa jutuissa.

Kaalikääryleet taatelikastikkeella kvinoatäytteellä
  • noin 1.3 -1,5 kg painoinen kaali
  • 4 rkl taatelisiirappia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4-5  suurta Medjoul-taatelia
  • 2 dl keitettyä kvinoaa
  • 2 sipulia
  • noin 200 gr sieniä (käytin herkkusieniä)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • kourallinen persiljaa
  • mausteita mukaan (käytin baharatia ,mustapippuria ,chiliä ja kanelia)
  • öljyä paistamiseen
Baharat-käytin täytteen maustamisessa baharat-maustesekoitusta ,jollaista käytetään paljon Lähi-idän keittiössä,mutta täytteen voi maustaa mielensä mukaan ja lisätä ripaus kanelia mukaan.Pinjan herkkulassa on ohjeet erilaisille baharat-sekoituksille.
Kaalikääryleitä varten ostin erityisesti täyttämiseen tarkoitettua litteää kaalia, joka painoi 1,242 kiloa. Käsittelin sen ihan niinkuin kaalia käsitellään kaikissa ohjeissa eli poistin kannan,irroittelin  lehdet ja keitin ne hetken aikaa niin että ne pehmenivät., jonka jälkeen jäähdytin lehdet ja annoin niiden kuivua sillä välin kun valmistin täytteen.

Täytettä varten keitin ensin kvinoan sellaisenaan, ja ruskistin paloitellut sipulit sekä sienet,ja lisäsin lopuksi persiljan ja valkosipulin. Yhdistin kvinoan sekä paistetun täytteen,jonka jälkeen lisäsin suolaa ,kananmunan ja mausteita.Suolan lisäksi laitoin 1½ tl baharat.-mausteskoitusta,noin ½ tl chilijauhetta,mustaa pippuria ja ripauksen kanelia,vaikka sitä on baharatissakin. Täytettä maistetaan ja lisätään suolaa ja mausteita tarpeen mukaan.Kaalikääryleet taitellaan ja asetellaan uuniastiaan. 
Kaalikääryleet matkalla uuniin...
Päälle tuli voin sijaan  oliiviöljyä.Sekoittelin kastikkeen ainekset eli taatelisiirapin,balsamietikan,soijakastikkeen ja öljyn.Täälläpäin myydään kahdenlaista taatelisiirappia;sellaista johon on lisätty sokeria ja sellaista jossa on vain taatelia.Minulla oli tuo jälkimmäinen, ja koska siirappi on suomalaista siirappia huomattavasti vähemmän makeampi lisäsin kääryleitten sekaan myös pieniksi paloiksi pilkottuja taatelinpaloja makeutta antamaan.Kaalikääryleistäni ei tullut maailman kauneimpia;niistä tuli myös vähän pienet,mutta ne maistuivat erityisen hyviltä:). Kypsyttelin kääryleitä ensin 170 C-asteessa noin 40 minuuttia ,ja aina välillä kastiketta päälle valellen.Sen jälkeen laitoin päälle foliokannen ja uuniin vielää 15 minuutiksi,jonka jälkeen otin foliokannen pois,nostin hieman lämpötilaa ja kypsyttelin kääryleitä vielä noin  10 minuuttia kunnes ne olivat kauniisti ruskistuneet.
Ja oi nam,kyllä vaan kaalikääryleet ovat hyviä;näinkin tehtynä:)

P,S, Täälläkin tehdään  kaalikääryleitä,mutta ne ovat lähes aina tomaattisessa kastikkeessa.

lauantai 4. lokakuuta 2014

Koukuttava raakanamu-granaattiomena-chialiuskat/rullat

Kokeilut granaattiomenilla jatkuvat...... ,ja niitä tuleekin ahkerasti  käytettyä eri tavoin,kuten vaikka näissä rullissa,joihin tuli idea torin granaattiomenavuorta katsellessa.... Chia-siemenet antavat näille namuille kivasti suuntuntumaa. Nämä kuuluvat raw-kategoriaan,ja tein ne kuivurissa,mutta rullien kuivatus onnistuu myös uunin minimilämpötilassa.Granaattiomenoiden lisäksi näihin tuli myös omenamehua, ja molempien maku tiivistyi kuivattaessa aivan ihanaksi:).Ja chiasiemenet antavat näille kivan suuntuntuman.Huomasin että nämä ovat erityisen koukuttavia....Samanlaisia liuskoja/rullia voi tehdä myös muita hedelmämehuja käyttämällä.

Granaattiomena-chia liuskat/rullat
  • 2 dl granaattiomenamehua
  • 3 dl omenamehua
  • 4 rkl chiasiemeniä
  • 2 tl psyllium-kuitua
Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja niiden annetaan turvota.Kun neste on turvonnut ja muuttunut geelimäiseksi,sitä levitellään joko kuivurin tasolle tai sitten leivinpaperin päälle uunipellille. Annetaan kuivua kunnes pinta on jähmettynyt,jonka jälkeen levy käännetään ja leivinpaperi /kuivurin alusta kuoritaan varovaisesti pois. Jatketaan kuivaamista kunnes toinenkin puoli on kuivunut tarpeeksi. Leikkasin levystä saksilla liuskoja,jotka käärin rulliksi.

perjantai 3. lokakuuta 2014

Kauniin punainen rommidrinksu+ihana granaattiomena-omenamehu

Oikeasti tämä juoma kuuluisi tarjota cocktail-lasista,jota ei ollut,ja siinä pitäisi olla jäämurskaa,mutta
oli kuuma päivä ja jäät sulivat ennen kuvan ottoa....
Ihanan punaiselle rommidrinkille väriä antaa granaattiomena,ja koska tämä juoma oli ajankohtainen viime viikkoisen Rosh Hashanan eli juulaisen uuden vuoden aikoihin (juhlaan kuuluvat  mm. granaattiomena sekä tavallinen omena) niin sitä tuli kokeiltua. Ohjeen näin lehteni liitteessä ,ja ihan vähän muuntelin sitä.Rommista tuli lempijuoma Venezuelan aikana ja siksi tämä niin maistuikin:)

Kauniin punainen rommidrinkki
  • 30  ml granaattiomenamehua
  • 30 ml omenamehua
  • 30 ml sitruunamehua
  • 60 ml rommia
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa (alkuperäisessä ohjeessa oli agavesiirappia)
  • jäitä
Ainekset sekoitetaan jään kanssa murskaksi,tarjoillaan cocktail-lasista ja koristellaan muutamalla ohuella omenasiivulla,jotka dipataan ensin sitruunamehuun,etteivät ne ruskistu(kuvasta huomaa että unohdin tuon ....)

Granaattiomenasta voi puristaaa mehua  ihan tavallisella sitrusmehupuristimella,mutta osa siemenistä putoaa tuonne väliin,ihan kokonaisinakin.  Mehua puristettaessa kannattaa varoa ettei sitä läiky päälle;D
Niitä mehun puristuksessa jääneitä   granaattiomenan siemeniä ei heitetä pois,vaan ne ja ja kuoripuoliskoihin jääneet siemenet laitetaan tehosekoittimeen pienen vesimäärän kanssa..Tällä tavoin niistä irtoaa kaikki hedelmäliha. Seos siivilöidään ,ja siivilöityyn mehuun lisäsin tiivistettyä omenamehua ja vettä,ja blendasin lisää. Ihanan raikas juoma:)
Jäi vain siemenet jäljelle;D Muuten,tuo siementen pysyminen kokonaisina riippuu veden määrästä.Jos vettä laittaa pienen määrän niin ne murskaantuvat,mutta jos vettä on enemmän niin suurin osa pysyy ehjinä.Sitten voikin laittaa niitä ruukkuun ja odotella jos vaikka  sieltä ilmestyisi pieni granaattiomenapuu;D

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Casa Italia Bulevardilla Helsingissä

Tänään  lokakuun ensimmäisenä avattiin Helsingin Bulevardille uusi italialainen deli,josta voi ostaa ruokaa mutta myös käydä syömässä ja ottamassa lasillisen tai vaikkapa espresson. Nämä hauskat Italian hurmurit ovat tiskin takana.
Tiskin takaa löytyy kaikenlaisia herkkuja saapasmaasta.
Casa Italiassa voi käydä lounaalla.
Myös kotiin löytyy kaikenlaista ostettavaa Casa Italiasta.

Casa Italia sijaitsee ydinkeskustassa eli Bulevardi 11 on osoite. Casa Italiassa on myös A-oikeudet,joten viinilasillisellekin sopii tuolla piipahtaa.

Valitettavasti kuvat ovat  hieman epätarkkoja ; ne  minulle lähetti kuvat  puhelimellaan ottanut veljeni,joka on yksi Casa Italian omistajista....