Sivut

sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Aivan ihanat papublondiet

Suomalaisen kirjaston  ja ystävyysseuran itsenäisyyspäiväjuhliin toin  lakritsilla maustettujen taatelikakkusten lisäksi myös gluteenittomia  blondie-ruutuja.   Pääaineksena blondieissa on valkopapu, mutta se ei lainkaan tunnu valmiissa leivonnaisessa,  ja antaa kivan koostumuksen näille pienille leivonnaisille.  Nämä ovat niin hyviä että olen tehnyt näitä jo 3 kertaa,  ja näistä on aina tykätty; eksäni ei meinannut uskoa että taikinassa on valkopapuja;D   Käytin näissä itse keittämiäni valkopapuja, mutta näihin voi hyvin käyttää myös kaupan valmiiksi keitettyjä papuja.

Aivan ihanat papublondiet
  • 7 dl hyvin pehmeiksi keitettyjä valkopapupja
  • 1 dl appelsiinimehua + 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 1/4 dl  ruokosokeria 
  • 2,75 dl soijajauhoa
  • ½ dl Maizenaa
  • minipullo Lidlin Belbake Butter-Vanilla-leivonta-aromia *
  • 1/4 dl riisijauhoa 
  • 1/4 dl  perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhoa
  • Kuorrute: 200 gr valkosuklaata + 2 rkl kookosöljyä
Näihin leivonnaisiin tarvitaan monitoimikonetta tai  hyvää sauvasekoitinta,  sillä pavut tulee jauhaa  hienoksi soseeksi. Tein nämä niin että laitoin ensin pavut monitoimikoneeseen, ja  annoin koneen jauhaa papuja muutaman kierroksen.  Sitten lisäsin appelsiinimehun, ja  taas pari kierrosta koneella. Tämän jälkeen munat, yksi kerrallaan,  ja sose on joka kierroksen jälkeen sileämpi. Lopuksi lisätään  öljy sekä makuaromit,   minkä jälkeen papusoseen pitäisi olla sametinsileää.

Sokeri ja jauhot  sekoitetaan keskenään, ja  lisätään varovaisesti sekoitellen   märkien ainesten joukkoon, kunnes  kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin.  Taikina kaadetaan leivinpaperilla   päällystettyyn laakeaan neliskulmaiseen vuokaan.

Blondieita paistetaan  180 asteessa  , uunin keskitasolla, noin 25-30 minuutin ajan, kunnes pinta on jähmettynyt,  ja kakku tuntuu kypsältä. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla , jonka jälkeen lisätään kuorrutus.  Sulattelin valkosuklaata  ja lisäsin siihen  kookosöljyä,   mikä pehmensi suklaakuorrutusta ja antoi kivasti lisämakua.  Kun suklaa on jähmettynyt,   leikataan kakku pieniksi neliöiksi.
* Taannoisella Helsingin-matkallani  ostin Lidlistä kuvassa näkyvän  Belbake leivonta-aromisetin,  ja harmikseni en ostanut kuin yhden setin,  sillä kotona setti putosi kivilattialle,  ja osa pienistä aromipulloista hajosi.  Käytin blondieihin settiin kuuluvaa  butter-vanilla-aromia,  josta tuli aivan ihana, hieman toffeinen maku blondieihin.  Jos tätä   settiä ei enään löydy Lidlistä , niin sen voi korvata lisäämällä reilumman määrän vanilja-aromia, tai vaikka tätä plus vaniljaa,  mutta  tuosta pikku aromipullosta tuli tosiaankin mahtava maku näihin leivonnaisiin. Toivottavasti tämä setti ei ole pelkkä  sesonkituote,   vaan sellainen mitä saa muutenkin Lidlin kaupoista.
Blondiet ovat gluteenittomia ja laktoosittomia, mutta valkosuklaakuorrute ei ole  laktoositon.

Tämä on vuoden viimeinen postaus, joten oikein hyvää Uutta Vuotta 2019 🎉

lauantai 29. joulukuuta 2018

Matbuha revisited ja vinkki helpompaan versioon.


Vuonna 2015 julkaisemani Matbuha-resepti on ollut yksi blogin suosituimpia postauksia, ja nyt kun on Parhaat Ruokablogit 1-vuotiskilpailu 2018,  niin osallistun kilpailuun tällä hyväksi todetulla ohjeella; antaen samalla vinkin miten matbuhan voi tehdä hieman helpommalla tavalla.  Ohje on suosittu ehkä siksi että  suositulla Fafa's-ketjulla on matbuhaa ruokalistallaan. 

Tässä vielä kerran ystäväni Shoshannan  ihana matbuha: 

Matbuha
  • 10 keskikokoista tomaattia,kaltattuna 
  • 1,2 dl oliiviöljyä
  • 8 valkosipulin kynttä,pilkottuna (muttei liian hienoksi)
  • ½ rkl sokeria
  • 1/4 rkl valkopippuria 
  • 5 vihreää chilipippuria (jos vihreitä ei löydy voi käyttää punaisia)
  • 2 punaista paprikaa
  • ½ rkl paprikajauhetta
  • 1/4 rkl suolaa
  1. Kalttaa ensin tomaatit,eli laita ne hetkeksi kiehuvaan veteen ja poista niistä sitten kuori.Tomaatit pilkotaan tämän jälkeen kuutioiksi. 
  2. Lämmitä öljy sopivan kokoisessa kattilassa ja paista valkosipulia muutaman sekunnin välillä käännellen.
  3. Lisää nyt tomaattikuutiot valkosipulin joukkoon.Lisää sokeri ja valkopippuri.Laske lämpö minimiin ,peitä kattila kannella ja keitä seosta puolitoista tuntia.Sekoittele välillä.
  4. Sillä välin kun tomaattiseos kiehuu valmistellaan chilipipppurit ja paprikat: ne paahdetaan uunin grillivastuksen alla kunnes niiden kuori alkaa mustua ja rypistyä. Chilit ja paprikat laitetaan muovipussiin hikoamaan,jonka jälkeen kuoren poisto sujuu helposti.Siemenet poistetaan sekä chileistä että paprikoista.Chilit ja paprikat leikataan ohuiksi suikaleiksi.
  5. Tomaattiseokseen lisätään nyt chilin-ja paprikan suikaleet sekä suola. Seosta keitetään kansi peitettynä vielä noin 40 minuuttia (minimilämmöllä).Sekoitellaan välillä.
  6. Kansi poistetaan ja seoksen annetaan vielä kiehua matalalla lämmöllä kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet. Matbuhan tulee koostumukseltaan olla hillon kaltainen.
Näistä tulee hieman enemmän makeutta kuin tavallisista tomaateista...
Haluan antaa tässä postauksessa hieman helpomman ohjeen, jossa esimerkiksi  paprikoita ja chilejä ei tarvitse paahtaa grillivastuksen alla:
  1. Paprikat ja chilit  paloitellaan (  chilit renkaiksi ja paprikat suikaleiksi) ja  paistetaan pehmeiksi  reilussa öljymäärässä paksupohjaisessa kattilassa. (kuten ylläolevassa ohjeessa). Osan tomaateista voi korvata kirsikkatomaateilla (sokeria silloin 1/4 rkl ½ rkl sijaan) mikä lisää makeutta matbuhaan.
  2. Tämän jälkeen lisätään paloitellut valkosipulit. Kun valkosipulit alkavat hieman ruskistua , lisätään kaltatut tomaatit. Seosta kypsennetään kunnes mehut irtoavat tomaateista, minkä jälkeen lisätään hieman vettä , sekä ripaus suolaa ja sokeria. Seosta keitetään edellisen ohjeen mukaan; ensin kannen alla ja sen jälkeen ilman kantta,kunnes nesteet ovat haihtuneet pois. Lopussa maistellaan  ja tarkistetaan suolan määrä. Matbuha tarjoillaan kylmänä  lisukkeena.

perjantai 21. joulukuuta 2018

Pienet taatelikakkuset lakritsaisella vivahteella

Tein äskettäin suomalaisen kirjaston ja ystävyysseuran  juhliin pieniä taatelikakkusia, joissa oli lakuinen vivahde.  Viime kuussa ihastuin totaalisesti lakritsisiin pipareihin,  ja nämä pikkuiset taatelikakkuset  noudattavat hieman samaa makumaailmaa. Lakun maku tuli itse keittämästäni lakusiirapista,  ja lakusiirappi valmistuu helposti tällä ohjeella.  Tavallisesta lakusta ei siirappia kannata keittää,  sillä  lakritsassa on  jauhoa,   joka tekee seoksesta lähinnä paksua mönjää... Lakritsa sopii erinomaisesti myös  näihin  mausteisiin taatelikakkusiin.  Taatelikakkuseni olivat sekä gluteenittomia että laktoosittomia.

Pienet taatelikakkuset  lakritsaisella vivahteella (gluteeniton, laktoositon)
Märkä seos
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl  taatelitahnaa  (taateleita keitetään pienessä vesimäärässä , ja jauhetaan sitten soseeksi)
  • 3/4 dl öljyä
  • 1, 25 dl lakritsasiirappia
  • ½ dl appelsiinimehua
  • 1,5 dl ruokosokeria (tai muuta tummaa sokeria)
Jauhoseos:
  • 1 dl kookoshiutaleita 
  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 1 dl mantelijauhoa
  • ½ dl soijajauhoa
  • ½ dl riisijauhoa
  • ½ dl perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1.5 tl piparimaustetta
Ensin vispataan munat,  taatelitahna, lakritsasiirappi, appelsiinimehu, öljy ja sokeri tasaiseksi seokseksi.

Jauhoseos sekoitetaan keskenään.   Tuon jauhoseokseni sijaan voi tietysti käyttää valmista  gluteenitonta jauhoseosta,  tai sitten tavallisia jauhoja (mutta jättäisin siihen mantelin)  jos gluteenittomuus ei ole tärkeää.
Käytin silikonimuottia jolla saa tehtyä pikkuruisia kakkusia
Taikinaa lusikoidaan  minimuffinssi ym. muottiin,  Taikinan voi myös pursotella muotteihin,  

Kakkusia paistetaan 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia,  tai kunnes  kakkusen sisälle isketty tikku tulee kuivana ulos.   Kakkusten annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin ne poistetaan muoteista. Kakkusia säilytetään jääkaapissa,  ja päälle voi ripotella tomusokeria ennen tarjoilua.  Pieniä taatelikakkusia ehtii vielä leipoa jouluksi:)

perjantai 14. joulukuuta 2018

Pikakeitto ja torikierros

Tässä olisi herkullinen vihanneskeitto,  jonka tekoon ei montaa minuuttia kulu; tosin  keittämiseen kuluu jonkun verran aikaa niinkuin keitoissa yleensä..  Pikakeittoni syntyi kun yhtenä harvinaisena kylmänä päivänä täällä (talvella voi sisällä olla kylmempää sisällä kuin ulkona...)  teki mieli jotain lämmittävää,  ja sellaista joka syntyisi helposti ja  nopeasti....
Niinpä laitoin keiton ainekset  pieneen tehosekoittimeeni,  lisäsin  hieman maapähkinävoita joka tekee keiton rakenteesta  todella hyvän,   vettä ja mausteita,  ja tadaa ,  keitto oli valmis keitettäväksi. Tästä tuli tosi  hyvä keitto ,  ja keiton aineksia voi tietenkin muunnella  miten haluaa.

Pikakeitto
  • noin 250 gr tomaatteja (käytin kirsikkatomaatteja
  • ½ sipuli
  • pari valkosipulin kynttä
  • pala punaista paprikaa
  • 1 rkl maapähkinävoita
  • ½ sellerin varsi
  • 1½  rkl soijakastiketta
  • 1 tl paprikaa
  • 1 tl yrttimaustetta
  • ½ tl chilihiutaleita (voi jättää pois)
  • 7 dl vettä
Kaikki aineket soseutetaan joko tehosekoittimessa  tai sauvasekoittimella.  Keittoainekset kaadetaan kattilaan,  ja keittoa lämmitetään  kiehumapisteeseen,  jonka jälkeen kattila peitetään kannella, ja keittoa keitetään miedolla lämmöllä  noin 25 minuutin ajan.  
Keitto on valmis!
Tällä viikolla kävin Ramlan torilla,  joka  ei ole yhtä trendikäs ja täynnä pieniä ravintoloita kuten Tel Avivin Carmel-tori, mutta on kuitenkin tori jossa on mukava käydä aina välillä.  Tämä tori on katettu, toisin kuin Carmel-tori.
Meloneita 
Tässä myydään burekas(börek) -piirakoita.
Mansikat ovat vielä liian kalliita.
Pähkinöitä .
Talvi on vihannesten ja hedelmien puolesta lempiaikaani, jolloin sitrukset,  avokaadot ja  kiivit ovat parhaimmillaan.   Sekä kaalit:)
Paahdettuja siemeniä ja kuivahedelmiä.

lauantai 8. joulukuuta 2018

Sitruunaiset ja lakritsiset juustokakut

Piparit saatu PR-näytteenä
Kuinka moni teistä on maistanut Annas -piparkakkuja?   Leivon joka jouluksi pipareita, mutta niiden ohella Annas piparit ovat kyllä parhaita tietämiäni pipareita:  ohuita , rapeita ja niin hyviä:)  Onneksi täälläkin saa Annas pipareita, kiitos IKEAn.💛  Sain kokeiltavaksi muutaman paketin  Annas- piparkakkuja  lakritsimaulla,  ja jäin heti koukkuun!  Lakun maku tuntuu näissä pipareissa ensi puraisulla,  ja vähän sääli että näitä pipareita saa vain tietyn ajan kaupoista, sillä ovat niin hyviä!  Omasta mielestäni näitä parhaita ikinä Annas-piparkakkuja ei harmikseni  saa täällä Ikeoista,  sillä lakritsin maku ei ole erityisen suosittu täälläpäin.  Pipareiden mukana tuli ohje pienille juustokakuille,   joiden pohjassa on käytetty lakupipareita,  ja täyte  on raakakeittiöstä. Hieman muutin ohjetta ; muuten ohje on täysin sama kuin saamassani ohjeessa.  Laku ja sitruunahan on hurjan hyvä  yhdistelmä,  ja toimi näissä juustokakuissakin todella hyvin.

Sitruunaiset ja lakritsiset minijuustokakut
Pohja:
  • 1 paketti Annas Limited Edition Lakrits piparkakkuja (jätä 4 piparia  koristelua varten)
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 3-4 rkl kookosmaitoa
  • ripaus suolaa
Cashewpähkinätäyte
  • 2.5 dl liotettuja cashewpähkinöitä (liotettu vähintään 6 tuntia) 
  • 5 rkl kookoskermaa
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 6 rkl sitruunamehua
  • 4 rkl agavesiirappia tai hunajaa
  • 1 tl vaniljasokeria  (tai vaniljauutetta)
  • ripaus suolaa
Jauha piparit kookosmaidon,  kookosöljyn ja suolan kanssa monitoimikoneessa.    Asettele seos  pieniin muffinivuokiin tai  silikoniseen muffinivuokaan (1/3 vuoasta).   Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi ja kuohkeaksi tehosekoittimessa,  Annostele sitruunaista täytettä piparipohjien päälle,  ja murusta jäljelle jääneitä pipareita  täytteen päälle.   Laita vuoat pakkaseen  vähintään 4 tunniksi, ja  anna kakkusten hieman sulaa ennen tarjoilua.  Alkuperäisessä ohjeessa   täytteeseen ei lisätty kookosöljyä,  mutta koska halusin että täyte on kiinteähkö myös hieman sulaneena,   korvasin pienen osan kookoskermasta kookosöljyllä.
Lakupipareihin jää  koukkuun!
Lakupiparipohja oli niin hyvä että käytin sitä myös tähän marjaiseen  raakakakkuun ( täyte raaka, pohja ei )

maanantai 3. joulukuuta 2018

Rapeat perunalatket

Eilen menin  lähiseutuni jättimarkettiin , ja näin  siellä violetteja perunoita.  Mielessä välähti että niistä syntyisi kauniin violetit perunalatket eli perunapannarit.. Latket  ovat  täällä eilen alkaneen   Hanukkaan eli valon  juhlaan kuuluvat herkut,  joista olen tänne blogiin tehnyt monta eri versiota. esim. kurpitsasta,    bataatista,  sekä versioni klassisista  perunalatkeistaKiiruhdin kotiin kauniiden violettien perunoitteni kanssa,  ja hieman petyin kun  ne olivatkin vain osittain violetteja: sisäpuoli oli  vaalea. No  värillä ei loppujen lopuksi ollut niin väliä,   mutta tästä tämänkertaisesta latke-versiosta tuli ehkä yksi herkullisimmista mitä olen valmistanut. Ja nämäkin ovat gluteenittomia. Tällä kertaa käytin jauhona  kikhernejauhoa, mikä teki näistä latke-pannareista erittäin rapeita:)

Rapeat  perunalatket eli perunapannarit
  • noin 300 gr kiinteää perunaa raastettuna (karkea terä)
  • 1 kananmuna
  • 3 rkl kikhernejauhoa
  • 2 kevätsipulin vihreät osat, pilkottuna
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ½ tl chilihiutaleita
  • öljyä paistamiseen ( ½ dl tai vähän enemmän, tarpeen mukaan)
Vai muka violetti peruna.....

Kuori ja raasta perunat  raastimen karkealla terällä.  Huuhtele raaste, ja purista raasteesta pois ylimääräiset nesteet.  Lisää vispattu kananmuna, soijakastike,  pilkottu   kevätsipuli (vihreät osat)  , chilihiutaleet  sekä kikhernejauhe,  ja  sekoita tasaiseksi. Anna seoksen vetäytyä noin puolen tunnin ajan ennen paistamista.

Lämmitä öljy korkeareunaisessa pannussa.  (paistokasari sopii tähän parhaiten) . Kun öljy on kuumaa,  lisää vajaa ruokalusikallinen seosta per latke  pannulle.   Öljyn tulee olla kuumaa mutta ei liian kuumaa.   Paista  perunalatkeja kunnes molemmat puolet ovat ruskistuneet ja rapeita.  Asettele valmiit latket talouspaperille jäähtymään.   Latket ovat parhaimmillaan juuri valmistettuina, mutta taikinaa voi tehdä suurempi määrä,  ja säilyttää jääkaapissa muutaman päivän.  Kikhernejauho  tekee  perunapannareiden pinnasta rapean,  ja myös öljyä kuluu vähemmän kuin jos näissä olisi vehnäjauhoa.
Ai että ovatkin hyviä!
Näkyvin hanukka-herkku on munkki,  ja munkkeja näkeekin nyt joka puolella.

Mutta kauneimmat munkit on joka vuosi Roladin -leipomoketjulla...

lauantai 1. joulukuuta 2018

No nyt tuli herkullinen gluteeniton vuokaleipä

Viime huhtikuussa Helsingissä kävin  Lautasella-messuilla Helsingin Messukeskuksessa,  ja sain mukaani Frian Hapanjuurileivän.  Tuo leipä oli hurjan hyvää; parempaa jopa kuin monet normileivät.  Kun tulin tänne takaisin,   yritin tehdä suurinpiirtein samoista aineksista,  tosin muutamia aineksia lisäten,  samantapaisen leivän.   Tein kevään lopussa kokeiluja  varmaankin 4 kertaa,  ja 4. kerralla leipä oli jo  todella hyvä.   Toissa viikolla otin kirjoittamani ohjeen  esille,  ja tein leivän suurinpiirtein kuten keväällä, pienin muutoksin,  ja leivästä tulikin tosi hyvä:)  Matkan varrella  jauhoseos muuttui ,  ja on jonkun verran erilainen kuin  Frian leipä.  Tätä aioin tehdä jatkossakin,  joten haluan laittaa  ohjeen myös tänne blogiin.   

Hurjan herkullinen gluteeniton leipä
Ensin tehdään hapanjuuri:
  • 2 dl tattarijauhoa (jauhoin vihreistä tattarijyvistä)
  • 1 dl quinoajauhoa (itse jauhettu pikku maustemyllylläni)
  • 1 dl riisijauhoa
  • 3/4 rkl tummaa sokeria
  • 4, 5 dl huoneenlämpöistä vettä
Taikina:
  • 2 dl tapiokajauhoa
  • 1 dl  kaurahiutaleita  (gluteenittomia)
  • ½ dl riisijauhoa
  • 1 dl maissijauhoa
  • 2 dl tattarijauhoa
  • vajaa 1 tk ksantaania 
  • 1 dl siemeniä (auringonkukka , kurpitsansiemen ym.) 
  • 2 rkl chiasiemeniä
  • 3/4 sokeria 
  • 3,5 dl hieman lämmintä vettä
  • suolaa *
  • oliiviöljyä  3/4 dl 
  • 2 rkl psylliumia + 2 dl vettä
  • 90 % juuriseoksesta
Hapanjuuren ainekset sekoitetaan keskenään,  ja astia peitetään  liinalla. Gluteeniton hapanjuureni (vasemmalla ) kupli tosi hyvin,  ja seuraavana päivänä siinä oli jo hieman hapahko tuoksu.  Tämä nopea kupliminen  johtui varmaankin siitä että täällä oli viime viikolla  aika lämmintä päiväsaikaan.  Jos  juuri ei kupli,  voi juuriastian alle asettaa astian jossa kuumaa vettä.   Seuraavana päivänä lisäsin  aika paksuhkoon juureen ruokalusikallisen tattarijauhoa,  sekä 3 rkl vettä.  Annoin juuren kehittyä  2 vuorokautta.  Taikina (oikealla) puolestaan nousi todella hyvin.  Vaikka tein hapanjuuren , joka kehittyi todella hyvin,  lisäsin taikinaan varmuuden vuoksi kuivahiivaa.  Ensi kerralla kokeilen onnistuuko myös ilman.
Jauhot, ksantaani , suola  ja sokeri sekoitetaan keskenään .  Juuresta otin pienen   osan talteen,  ja pakastin seuraavaa kertaa varten.  Juuriseokseen lisätään öljy ja vesi  ,  ja sekoitetaan,  minkä jälkeen  lisätään siemenet.  Lopuksi lisätään  jauhot vähitellen sekoittaen.   Olen aiemmin   sekoittanut taikinaa  yleiskoneessani, mutta nyt käytin  sähkövispilääni  hieman yli 5 minuutin ajan ( taikinakoukuilla)  ja taikinasta tuli hyvää.  Mielestäni taikina tarvitsee  kunnon sekoittamisen   ennen leipomista . *Tämä leipä kaipaa myös suolaa,  ja koska yritän pitää oman suolankäyttöni pienenä, lisäsin taikinaan vain 2 tl suolaa, mikä oli liian vähän,  joten taikinaan voi lisätä reiluumminkin suolaa.
Taikina on löysähköä ,  mutta ei liian löysää ,  ja tarttuvaista, Taikinan annetaa nousta astiassa liinan alla muutaman tunnin ajan.  Päällystin leipävuokani  leivinpaperilla,  ja lusikoin taikinan vuokaan.  Tasoittelin leivän pintaa märin käsin.  Leivän paistoin  ensin  vajaa puolen tunnin  ajan   175 C lämmössä , minkä jälkeen nostin uunin lämpötilaa   200 C asteeseen.  Paistoin leipää tämän jälkeen 15 minuuttia  , minkä jälkeen otin vuoan uunista, otin leivän  (vuoassa olevan leivinpaperin avulla)  pois vuoasta,  ja paistoin leipää ilman vuokaa vielä  15 minuutin ajan,  kunnes leivän pinta on ruskea ja rapeahko,  ja myös leivän  muut osat saivat hieman väriä.

Leivän paloittelin , ja säilytän  leipäpalat pakastimessa.

lauantai 24. marraskuuta 2018

Taatelipallonamut kertaa kaksi

Kun tein Appelsiineja ja Hunajaa-blogin 10.  vuoden synttäripostauksen,  oli  kurpitsakakkusten päälle laittamani taatelitoffeekuorrutus niin namia,  että syntyi idea tehdä samoista aineksista namusia,  jotka sopivat mainiosti joulunkin herkkuihin.  Tein 2 erilaista versiota,  ja pallosista tuli todella herkullisia. Kun tarjoilin näitä  sain paljon kehuja, joten tästäkin taitaa tulla sellainen vakioresepti.  Näihin tulee aivan himo!

Taatelipallonamut kertaa kaksi (20-25 kpl)
Perusmassa
  • 20 taatelia (käytin  Medjoul-taateleita)
  • 3 rkl taatelisiirappia  (voi korvata tavallisella tummalla siirapilla)
  • ripaus suolaa
  • 1,5 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 3 rkl kookosöljyä
Suklaiset taatelipallot
  • puolet perusmassasta
  • 3 rkl kookoshiutaleita
  • 1 , 5 rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl instant-kahvia
  • ripaus suolaa
  • ripaus chilihiutaleita ( voi jättää pois)
  • kaakaojauhetta päälle
Maapähkinäiset taatelipallot
  • puolet perusmassasta
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • ripaus suolaa 
  • 4 rkl kookoshiutaleita
  • 1 tl piparimaustetta
  • kookoshiutaleita päälle
Valmista ensin perusmassa:  liota taateleita  lämpimässä vedessä kunnes taatelit ovat pehmenneet kunnolla. Valuta taatelit ja poista niistä kivet.  Jauha  perusmassan ainekset kunnes niistä tulee tasainen massa.  Anna massan jähmettyä jääkaapissa, jonkun aikaa.

Suklaisia taatelipalloja varten tarvitaan puolet perusmassasta,  johon lisätään  kookoshiutaleita, kaakaojauhetta ,  instant-kahvia, ripaus suolaa ja chiliä. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ,  ja muodosta massasta pieniä pallosia.   Kieritä palloset kaakaojauheessa.

Maapähkinäisiä taatelipalloja varten tarvitaan toinen puoli perusmassasta  ,  johon sekoitetaan  maapähkinävoita,    kookoshiutaleita ja piparimaustetta.  Käytin  maapähkinävoita johon ei ole lisätty mitään.  Jos palloset eivät maistu tarpeeks makeilta,  voi niihin lisätä makeutta toivotussa muodossa.

Säilytä taatelipallonamuja  jääkaapissa.
Hurjan hyviä....
Tuoreita taateleita Jerusalemin torilla.   Vielä rypyttömistä taateleista irtoaa kuori helposti, ja sisus on pehmeää  ja makeaa:)

perjantai 16. marraskuuta 2018

Salaatti mustilla linsseillä ja freekehillä

Teen paljon linssipohjaisia salaatteja,  mutta inspiraation tähän salaattiin sain eräässä kahvilassa  Jerusalemissa, jossa jaoimme salaatin  eksäni kanssa.  Kahvilan  salaatista  otin mustat linssit ja  freekeh-vehnän, mutta  kaikki muu on omassa päässä syntynyt:D  Minusta salaatti kahvilassa  oli ihan ok, mutta se olisi voinut olla parempikin.  Sanoin eksälle että teen itse paremman, ja hänkin oli tätä salaattiani maisteltuaan samaa mieltä;D    Freekehin hieman savuinen maku sopii niin hyvin tällaiseen salaattiin,   ja nyt kun olin Suomessa,   huomasin että freekehiä löytyy jo kivasti kaupoista. Toista se oli blogin alkuaikoina kun postasin freekehistä,  ja postauksen kommenteissa toivottiin että Suomessakin löytyisi tätä herkullista vihreää vehnää.    Tämä salaatti on hyvin täyttävä,  ja vielä täyttävämmän tästä saa jos salaattiin lisätään vaikka fetakuutioita.

Salaatti mustilla linsseillä ja freekehillä
  • 2 dl mustia linssejä
  • 2 dl freekehvehnää
  • 3.5 dl kiehuvaa vettä
  • 1 keskikokoinen bataatti , kuutioituna
  • kourallinen  korianterin lehtiä
  • 2 kevätsipulin vartta paloiteltuna
  • 1 sipuli, pilkottuna
  • 1 punainen paprika kuutioituna
  • 2 tomaattia kuutioituna
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
Kastike:
  • 3  rkl  oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 1 tl balsamietikkaa
  • 1 rkl  taatelisiirappia  ( tai muuta siirappia kuten vaahterasiirappia ym.)
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ½ tl chilihiutaleita
  • ½ dl  appelsiinimehua
1. Salaatissa on muutama vaihe, mutta osan  voi  valmistaa etukäteen. Ensin valmistin linssit: liotin niitä muutaman tunnin, huuhtelin ja keitin niitä vain sen verran että  ne pehmenivät mutta eivät muussaantuneet. Keittämisen jälkeen laitoin linssit kulhoon jäähtymään.

2.  Freekehiä liotin puolisen tuntia, minkä jälkeen huuhtelin jyvät.  Öljy lämmitetään pannussa, ja sipulin annetaan paistua läpikuultavaksi  ,   minkä jälkeen lisätään huuhdeltu freekehvehnä.  Freekehiä ja sipulia käännellään pari kertaa,  ja seoksen  annetaan paistua muutama minuutti  , minkä jälkeen lisätään kiehuva vesi.   Pannu peitetään kannella,  ja freekehin annetaan kypsyä minimilämmöllä   noin 15 minuutin ajan,  minkä jälkeen kannattaa tarkistaa onko freekeh pehmennyt,  ja lisätä hieman kiehuvaa vettä jos freekeh tuntuu vielä  kovalta.   Freekeh lisätään jäähtymisen jälkeen mustien linssien joukkoon.

3.  Minulla oli aiemmin uunissa kypsennettyä bataattia, mutta bataatin voi myös kuutioida  ja keittää, ja sen jälkeen paistaa pienessä  öljymäärässä paistinpannulla kunnes bataatti saa väriä. Bataatti lisätään  linssien ja freekehin joukkoon.

4. Salaattiin lisätään  kuutioidut tomaatit ja  paprikat  ,  sekä kevätsipulin leikatut varret .

5.  Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään,  ja  lisätään salaattiin,  Lopuksi salaattiin lisätään korianterin lehdet.
Ihanan täyttävä ja herkullinen salaatti. Jos salaatin tekoon haluaa käyttää hieman vähemmän aikaa , voi  freekehin korvata bulgurvehnällä,  ja lisätä salaattiin hieman savupaprikaa.

tiistai 6. marraskuuta 2018

Intialainen tomaatticurry kesäkurpitsapyöryköillä

Helsingissä tuli vietettyä pari ihanaa ja monipuolista viikkoa, ja eilen tulin takaisin taas monta kokemusta rikkaampana.  Ennen matkaani ehdin kokata  intialaista tomaatticurryä kesäkurpitsapyöryköillä , jota olen tehnyt useammankin kerran, mutta en ole vielä postannut ohjetta tänne.  Tekemäni curry pyöryköineen  on syntynyt useammankin intialaisen ohjeen avulla.  Pyörykät ovat ihania myös sellaisenaan , jonkun dippikastikkeen kanssa,  mutta sopivat niin hyvin tämän ihanan pikantin tomaattisen kastikkeen kanssa , vaikka riisin seuraksi.

Intialainen tomaatticurry  kesäkurpitsapyöryköillä
Pyörykät:
  • noin 400 gr kesäkurpitsaa
  • 1 vihreä chilipippuri hienonnettua (jos et halua liian pikanttia lopputulosta poista siemenet)
  • ½ sipuli pieneksi silputtuna
  • ½ tl suolaa
  • ½  tl raastettua inkivääriä
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • kourallinen korianterin lehtiä , pieneksi pilkottuna
  • 5 rkl kikhernejauhoa
  • öljyä paistamiseen
Kastike:
  • 2 rkl öljyä (käytin rypsiöljyä)
  • 1 iso sipuli
  • ripaus kurkumajauhetta
  • ½ tl chilijauhetta
  • ½ tl juustokuminaa
  • 1 tl Garam Masala-maustesekoitusta
  • ½ rkl  valkosipuli-inkivääritahnaa  (yhtä suuri määrä jauhettua inkivääriä ja valkosipulia)
  • 2-3 tomaattia
  • 2 rkl kermaista  kookosmaitoa
  • ½ tl suolaa
  • 3/4 dl vettä
Tee ensin pyörykät: raasta kesäkurpitsat raastimen karkealla terällä,  ja purista raasteesta liiat nesteet pois.  Laita raaste kulhoon,  ja lisää  hienoksi pilkotut chili, sipuli, valkosipuli, inkivääri ja  koiranterin  lehdet. Sekoita ainekset hyvin.  Lisää tämän jälkeen kikhernejauho ja suola, ja sekoita ainekset hyvin keskenään.  Anna seoksen levätä hetken jääkaapissa, ja muodosta siitä sen jälkeen ping pong-pallon kokoisia pyöryköitä.  Lämmitä öljy pannussa  ,  ja paista pyöryköitä keskilämmöllä,  kunnes pyöryköiden molemmat puolet ovat saaneet kunnolla väriä.
Pyöryköistä tuli aika rapeita.
Kastiketta varten  laitoin kaikki ainekset , öljyä lukuunottamatta,   tehosekoittimeen ( käy hyvin myös sauvasekoittimella ) ,  kunnes kastikkeen ainekset olivat sekoittuneet, mutta ei niin että seos olisi liian hienoksi jauhettu.  Tämän jälkeen lämmitetään öljyä,  mieluiten paistokasarissa,  ja  kastike kaadetaan  paistokasariin.  Kastiketta lämmitetään  keskilämmöllä ensin muutaman minuutin ajan, minkä jälkeen lämpö lasketaan minimiin.   Peitä kasari  kannella,  ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 15 minuutin ajan, tai kunnes suurin osa nesteistä haihtunut ja kastike paksuuntunut. Lisää tämän jälkeen pyörykät varovaisesti kastikkeeseen,  ja anna niiden vain lämmetä kastikkeessa  muutaman minuutin ajan. Ota  kasari pois tulelta ,  ja lusikoi  kastiketta pyöryköiden päälle.  On todella hyvää vaikka riisin kanssa:)   Koristele ruoka korianterin lehdillä.  P.S. Useissa  ohjeissa käytetään kastikkeissa kermaa , mutta korvasin sen kookosmaidolla.

lauantai 27. lokakuuta 2018

Terveiset Helsingistä

Terveiset täältä Helsingistä, missä olen ollut hieman yli viikon,  ja vielä on vajaa viikko jäljellä ennen paluuta. Kokkaamaan täällä en ole päässyt, joten laitan tänne hieman kuvia Viini-ja Ruokamessuilta, jotka jatkuvat vielä huomenna, sunnuntaina. Saapa nähdä miten postaus onnistuu puhelimella.. .
Juustot ovat niin kuvauksellisia. .
Italialainen ruoka oli aika näyttävästi edustettuna. 
Skyr oli hyvää💙
Suolaa Kuolleesta Merestä
Lindtin suklaata

Ihanaa suklaata

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Appelsiineja ja Hunajaa-blogi 10 v . synttäreiden kunniaksi kurpitsaista kakkua

Näinä päivinä tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä kun Appelsiineja  ja Hunajaa-blogiin ilmestyivät  ensimmäiset postaukset.  Ensimmäinen postaus oli jäätelöpostaus..   Tuntuu ihan hurjalta että tuosta on kulunut jo noin pitkä aika,  ja paljon kivaa on tämä blogi tuonut mukanaan:)   Syntymäpäivän kunniaksi tein kurpitsaisia kakkusia ,  joissa maistuvat kurpitsan lisäksi   appelsiini,  kaakao ja kahvi,  ja näistä tuli mehukkaita ja hyviä.  Tosin kauniita  tai valokuvauksellisia niistä ei tullut, mutta maku ja  koostumus oli täydellinen:) Kakkusten päälle piti tulla  taatelikookoskuorrutus,  mutta laitteeni jolla yleensä teen tällaista ylikuumeni,  eikä lopputuloksesta tullut sileää ,  mutta tässäkin maku oli todella hyvä:)

Kurpitsaisia kakkusia blogisynttäreiden kunniaksi
  • 2 dl kurpitsaraastetta /tai keitettyä, uunipaahdettua kurpitsaa soseena
  • 2 kananmunaa
  • 2.5 dl ruokosokeria
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 rkl pikakahvirakeita
  • 1 tl kanelia
  • vaniljauutetta  
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1.5 dl kookoshiutaleita
  • ½ dl perunajauhoa
  • 10 gr leivinjauhoa
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi,  ja lisää joukkoon kurpitsaraaste/sose,  appelsiinimehu ja öljy. Sekoita erikseen  jauhot, kaakao, kahvi ,  kaneli ja appelsiinikuoriraaste. Yhdistä ainekset  .   Kaada taikina joko muffinimuotteihin,  tai sitten matalaan kakkumuottiin,  jos tästä tehdään yksi kakku.  Kakkusia paistoin  200 C lämmössä noin puoli tuntia, kunnes ne tuntuivat kuivilta.  Kakun muodossa uunissaoloaika on pitempi.
Kuorrutusta varten liotin 15 taatelia,  ja jauhoin taatelit kookoshiutaleiden  (noin 1 dl) ,  taatelisiirapin (2 rkl , voi korvata tavallisella siirapilla) ja  kookosöljyn (2 rkl) kanssa.  Tästä piti tosiaankin tulla sileämpää, mutta keittiölaitteeni ylikuumeni kesken prosessin...
Joku muukin olisi halunnut kurpitsakakkusia.....