Tulevana torstaina täällä vietetään taas Purim-juhlaa, johon kuuluvat kolmionmuotoiset, täytetyt pikkuleivät. Useimmiten ne ovat makeita, ja suosituin täyte on unikonsiementäyte, mutta viime vuosina olen tehnyt näitä hamantaschen-pikkuleipiä suolaisina, yrittäen joka vuosi keksiä jonkinlaisen uuden version niistä. Esim, 2 vuotta sitten tein tällaiset suolaiset kolmiot.
Tällä kertaa taikinana oli Valion ohjeella tehty rahkavoitaikina. Erona tuohon taikinaan ja omaan taikinaani oli käyttämäni valkoinen pehmeä juusto, jossa oli 5 % rasvaa, eli enemmän kuin Valion ohjeen maitorahkassa. Rahkavoitaikina on ihan mahtava taikina niin moneen , ja helppotekoinenkin. Taittelin taikinan muutamaan kertaan jotta siihen tulisi lehtevyyttä, valmistin valmiiksi täytteen, taittelin kolmiot ja pakastin ne jo tammikuussa, mutta paistoin nämä vasta viime viikolla, ennenkuin eksäni matkusti Kolumbiaan ja muihin maihin, ja suurin osa hupenikin aika nopeasti. Täytteessä käytin villiyrttejä, mutta ne voi korvata vaikka pinaatilla. Suosittelen kuitenkin käyttämään villiyrttejä sitten kun on niiden aika Suomessa.
Herkkukolmiot vihreällä täytteellä
- rahkavoitaikinaa (Valion ohjeella tein)
- 1 kananmuna
- ½ dl seesaminsiemeniä + parmesaanimuruja
- 200 gr tuoretta pinaattia (tai pakastepinaattia tai villiyrttejä kun niiden aika)
- 1 sipuli
- 1 rkl öljyä paistamiseen
- ½ tl paprikaa
- ripaus mustapippuria
- ripaus suolaa
- 60 gr fetajuustoa , muruina
Taikina kaulitaan ohuehkoksi, noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ,ja siitä otetaan muotilla tai lasin avulla ympyröitä. Ympyröiden reunat valellaan kevyesti vedellä, täytettä levitetään keskelle, ja ympyrä taitetaan kolmioksi kuvan avulla. Itse teen kuten tässä kuvassa, mutta taittelutapoja on muitakin. Täytteeseen lisäsin kananmunaa sen jäähdyttyä.Valmiit kolmiot valellaan kananmuna-vesiseoksella. Kolmiot voi myös pakastaa täyttämisen ja taittelun jälkeen. Ripottelin päälle vielä seesamiemen-parmesaanimurusekoitusta.
Paistoin kolmiot 200 C asteessa, noin 15 minuutin ajan, tai kunnes kolmiot olivat saaneet kunnolla väriä.Ovat kyllä niin herkkua:) Aiemmin olen tehnyt näitä makeina versioina mm. näin, ja näin ja näin.
De ser så jättegoda ut! Ha en fin dag Jael!
VastaaPoistaKatarina :Tack snälla du, de är jätte goda. Ha en fin dag du också💚
PoistaOnpa herkullisen näköisiä kolmioita, nam!
VastaaPoistaHerkkuisaa viikkoa sinulle Jael <3
Outi :Kiitos ihanainen ❤️Nämä ovar kyllä superhyviä. Oikein ihanaa viikkoa sinullekin 🌷
PoistaPinaatti ja feta on hyvä yhdistelmä.
VastaaPoistaPiti ihan googlata tuo purim-juhla. Onpa sillä mielenkiintoinen tarina.
PoistaTuplaespresso :on se kyllä hyvä kombo😋 Piti itsekim googlata Purim, kun en muistanut siitä kaikkea, ja onhan sillä tosiaankin mielenkiintoinen tarina
Nam nam! Rahkavoitaikinasta olen joskus tehnyt joulutorttuja, mutta en muistaakseni mitään suolaista. Nyt vähän nälkäisenä silmäni kyllä söivät jo monta herkkukolmiota tuosta kuvasta. Kerrassaan houkuttavan näköisiä!!
VastaaPoistaOoh, söisin varmasti heti ainakin 10 kpl! Pakastimesta löytyy lehtitaikinalevyjä, niistä voisi tehdä pikaversioina näitä : )
VastaaPoista