Sivut

torstai 26. marraskuuta 2020

Suklaiset piparit marsipaanilla

Eräällä espanjalaisella sivustolla vastaan tulivat suklaiset piparit,  joihin tulee myös marsipaania. Rakastan marsipaanin makua,  ja se olikin se mikä innosti leipomaan näitä. mutta valmiissa pipareissa ei tuntunutkaan marsipaanin maku. Mutta marsipaanin mantelit vaikuttivat kuitenkin kivasti piparien rakenteeseen.  Tein ensin puolet satsista, ja vein ne torin kahvikauppaan ,  ja jotkut takeaway-kahvin hakijat saivat bonuksena piparin;D  Näistä tykättiin,  ja kun eksäni olisi halunnut näitä hieman lisää,  leivoin toisen satsin seuraavana päivänä.  Kuorrutukset ovat kamalan näköisiä,  en tosiaankaan ole hyvä niissä, mutta pääasia että nämä maistuivat:)  Hieman säätelin ohjetta, sillä ohjeessa oli jauhona leivontajauhoa  "harina de reposteria",  mutta kun normivehnäjauhoihin lisätään   Maizenaa, tulee siitä sopivaa.  Piparit ovat myös hyvin miedosti makeita,  mutta  sokerikuorrutus tai pikeeri antaa lisämakeutta.

Suklaiset piparit marsipaanilla
  • 270 gr vehnäjauhoa
  • 30 gr Maizenaa
  • 30 gr kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 100 gr sokeria
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 150 gr voita
  • 1 runsas  teelusikallinen piparimaustetta
  • ripaus muskottipähkinää
  • 30 gr  raastettua marsipaania ( voi korvata mantelijauholla, ja lisäämällä hieman sokeria)
  • 1 kananmuna
Sulata voi, ja anna sen jäähtyä hieman. Sekoita suuressa kulhossa  jauhot,  kaakao, suola, sokeri, mausteet ja leivinjauhe.

Lisää raasttettu marsipaani (tai mantelijauhoa ja hieman sokeria ), appelsiinin kuoriraaste, kevyesti vatkattu muna, ja sulanut voi.  Ainekset sekoitetaan  tasaiseksi  massaksi. Taikina jaetaan kahteen osaan,  litistetään kahdeksi kiekoksi ja kääritään elmukelmuun , ja laitetaan jääkaappiin , vähintään 30 minuutiksi.

Uuni lämmitetään 170 asteeseen.   Levittele hieman jauhoa leivinalustalle ja taikinan päälle,  ja kauli taikinasta noin 3 mm paksuinen levy. Leikkaa muotilla pipareita taikinasta.
Asettele piparit leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Paista pipareita uunin keskitasossa , noin 10-12 minuutin ajan. Anna pipareiden jäähtyä kunnolla,  minkä jälkeen niitä voi koristella. Säilytä pipareita suljetussa rasiassa.
Toisella kerralla  tein vain sydänpipareita, keskikokoisia ja vähän pienempiä. Molemmilla kerroilla   koristelu onnistui tosi surkeasti ,  sillä 1. kerran pikeeri ja toisen kerran sokerikuorrutus valuivat  käyttämästäni ruiskusta, joka ei ehkä ollut sopivin laite näiden koristeluun.

Ensimmäiset piparit.  

tiistai 17. marraskuuta 2020

Nigellan herkullinen banaaninkuoricurry

Nigella Lawsonin   uusi kokkausohjelma "Cook, Eat , Repeat"  alkoi viikko sitten BBC:n  ohjelmistossa,  ja satuin näkemään ohjelman ensimmäisen jakson (jonka voi nähdä täällä).   Jakson lopussa Nigella valmisti  hurjan herkulliselta  ja hieman erikoiselta kuulostavan curryn,  johon tuli banaaninkuoria.  Ja banaaninkuori oli se mikä kiinnosti,  sillä olen käyttänyt banaaninkuoria   banaanikakussa,   ja  todennut että ne toimivat mainiosti  leivonnaisissa.  Miksi siis ei myös  curryssä. Oli ihan pakko kokeilla Nigellan ohjetta,  ja voi että tästä tuli hyvää. Nigella kertoo ohjelmassa että   hänen ystävänsä luulivat  curryn banaaninkuoriviipaleita munakoisoksi,  eikä tästä ruuasta  voisi ikinä arvata että  siinä on banaaninkuoria.  Banaaninkuorista tulee pehmeitä,  ja niissä on kivasti suuntuntumaa tässä curryssä.

Nigellan  banaaninkuoriohje  otettiin vastaan sekalaisin tuntein; sen jopa väitettiin traumatisoivan ihmisiä   😉     , mutta banaaninkuoricurryohjeita on ollut jo kauan netissä, paljon ennen  Nigellan ohjelmaa. Yleensä ne liittyvät intialaiseen keittiöön, kuten täällä.    Pidin Nigellan currystä niin paljon että takuulla teen sitä toistekin.

Nigellan banaaninkuoricurry
  • 3 kypsää banaania (vain kuoret)
  • 2 salottisipulia
  • 4  valkosipulinkynttä
  • pala inkivääriä
  • 1 punainen chili
  • pieni nippu  korianteria
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl kurkumaa
  • 1 rkl  öljyä paistamiseen
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa 
  • 1 tl sokeria
  • 1 purkki kookosmaitoa
  • 200 gr esikeitettyä kukkakaalia
Banaanit kuoritaan, ja kuoret laitetaan astiaan, joka täytetään  kiehuvalla vedellä. Nigellan mukaan riitti kun niitä pehmitettiin kuumassa vedessä kunnes vesi oli jäähtynyt, mutta itse  vaihdoin veden 2 kertaa.

Salottisipulit,  valkosipulit, inkivääri,  punainen chili,  korianterin varsiosat, ilman lehtiä,  kaneli ja kurkuma jauhetaan tahnaksi.  Öljy kuumennetaan  pannulla (käytin wokkia), siihen lisätään  juuri jauhettu currytahna,  jota paistetaan  keskilämmöllä ,   kunnes neste on siitä melkein haihtunut. Tuoksut ovat tässa vaiheessa aivan mielettömän ihanat!  Lisätään  tomaattipyree,  ja seosta paistetaan vielä  muutaman minuutin ajan, minkä jälkeen lisätään  kookosmaito, vähän kerrallaan ,  ja koko ajan sekoittaen. Lisätään sitruunamehu,  suola sekä sokeri.   Currykastikkeen annataan kiehua  keskilämmöllä 5 minuutin ajan minkä jälkeen siihen lisätään  paloitellut tai suikaloidut banaaninkuoret.  Curryn annetaan poreilla  hiljalleen,  pienellä lämmöllä, noin 10 minuutin ajan, minkä jälkeen lisätään kukkakaali.  Sekoitellaan ja annettaan  seoksen kiehua vielä muutaman minuutin ajan.    Päälle lisätään korianterin lehtiä.
Herkkua vaikka riisin kanssa;)  Tuo currykastike on aivan ihana:) En poistanut chilin siemeniä, ja siitä tuli aika tulista, joten jos haluaa vähemmän tulista, kannattaa poistaa siemenet ennen jauhamista.

lauantai 14. marraskuuta 2020

Gluteenittomat valkopapublondiet

Keitin aika suuren määrän valkopapuja: osan  pakastin, osasta tein valkopapuhummusta ,  ja loppu meni sitten näihin ihanan herkullisiin valkopapublondie-ruutuihin.  Tehdessäni näitä muistin että olin postannut täällä blogissa aiemmin valkopapublondieista,  mutta koska nämä ovat erilaiset ( ilman munia`)  ja edellisiä herkullisemmat,  postaan tämänkin version valkopapublondieista. Valkopapujen keitinnestettä , aquafabaa, käytin kananmunien korvikkeena. Nämä olivat niin hyviä,  että kun tarjosin niitä eksälleni ja vein torin pienen kahvikaupan myyjälle, minulta kysyttiin teenkö näitä toistekin, ja niinpä tein valkopapublondieita kaksi kertaa.

Gluteenittomat (ja munattomat) valkopapublondiet, toinen versio
  • 335 gr keitettyjä valkopapuja
  • 3 dl aquafabaa (papujen keitinlientä , voi vaihtaa 3 kananmunaan)
  • 3 dl sokeria
  • 3/4 dl oliiviöljyä
  • 100 gr valkosuklaata
  • 1 appelsiinin kuoriraaste -ja mehu
  • ½ pulloa Lidlin Butter-Vanilla leivonta-aromia 
  • käytin tässä   sekoittamaani gluteenitonta jauhoseosta: 1 dl riisijauhoa, 1 dl tummaa riisijauhoa, 1 dl tapiokajauhoa, ½ dl perunajauhoa, 1 dl mantelijauhoa, ½ dl kikhernejauhoa.  2 dl  kookoshiutaleita  Tässä voisi käyttää 4 ensimmäisen aineksen sijaan  kaupan valmista gluteenitonta jauhoseosta,  ja lisätä niihin manteli-ja kikhernejauho sekä  kookoshiutaleet.
  • 1 tl leivinjauhetta
  • öljyä vuokaan
  • valkosuklaata kuorrutukseen 
Jos käytetään aquafabaa,  se vatkataan sokerin kanssa  kuohkeaksi.

Valkosuklaa sekoitetaan vesihauteessa .Pavut,  leivinmauste , appelsiinimehu, öljy on parasta jauhaa tasaiseksi joko tehosekoittimessa  tai  sauvasekoittimella.  Papuseos, sula suklaa  ja vatkattu aquafaba yhdistetään vatkaamalla tasaiseksi.
Lidlin  Belbake-leivonta-aromit ovat ihania, ja viimeksi Suomessa (tasan vuosi sitten...) ostin Lidlistä muutaman tuollaisen pakkauksen.  Butter-Vanilla on suosikkini, ja antaa ihanaa makua näihin valkopapublondieihin,

Kosteat ainekset ja kuivat ainekset sekoitetaan keskenään,   ja seos kaadetaan  voideltuun,  suorakaiteen muotoiseen vuokaan.  Papublondieita kypsennetään uunissa  180 C asteessa, 35-40 minuutin ajan, uunista riippuen.  Papublondien pitää jähmettyä kylmässä ennenkuin niitä leikataan ruuduiksi. Lisäsin valkosuklaata kuuman leivonnaisen   päälle, heti uunin jälkeen, ja levittelin suklaata pinnalle lastan avulla.
Juuri uunista tulleita. Ensimmäisellä kerralla  leivoin kahdessa pienemmässä vuoassa, toisella kerralla yhdessä suuremmassa. (minulla oli Pyrex 40x30)

Nämä ovat niin hyviä!  Jos valkosuklaa korvataan vegaanisella  valkosuklaalla , on  leivonnainen myös vegaaninen.
Nam:)
 
Pavut ostan eräästä maustetorin pienestä kaupasta.
Pikantteja pikku chilejä.

Pavuista on aiemmin leivottu mm. tällaista.

torstai 5. marraskuuta 2020

Hernekeitto -ja pihvit pakasteherneistä

Pakastimestani löysin pussillisen pakasteherneitä,  jotka olin unohtanut sinne,  ja jotka oli jo aika käyttää pois.  Pussissa oli kokonainen  800 grammaa pakasteherneitä,   ja mietin mitä tehdä niistä. Ensiksi tein keiton,  josta tuli aivan ihanan pehmeän makuinen ,  ja jossa tuntui tuoreiden  herneiden maku, vaikka oli tehty pakasteherneistä.  En ole koskaan aikaisemmin tehnyt hernekeittoa tuoreista tai  pakastetuista  herneistä, mutta tästä tuli niin hyvää että varmaan teen toistekin. Mieleen tuli ranskalainen Creme Ninon,  mutta oma keittoni on kuitenkin erilainen.  

Jaelin pakastehernekeitto
  • 5 dl pakasteherneitä
  • 1 sipuli
  • 1 rkl öljyä
  • 8 dl kiehuvaa vettä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • kourallinen korianterin lehtiä
  • 2 tl yrttimaustetta
  • ½ tl chilipippurijauhetta
  • ripaus mustapippuria
  • 50 gr fetajuustoa
  • suolaa maun mukaan
  • ½ tl sitruunankuoriraastetta
Pilko sipuli sekä valkosipuli. Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa, ja kuullota sipulia keskilämmöllä, kunnes se alkaa hieman ruskistua. Lisää murskattu valkosipuli, ja anna seoksen paistua 1 minuutin ajan.   Lisää sulaneet pakasteherneet , ja anna niiden paistua muutaman minuutin ajan. Lisää korianterin lehdet,  sekoita ja anna seoksen paistua vielä minuutin ajan.  Lisää   kiehunut vesi,  fetajuusto sekä mausteet,  ja kiehauta keittoa  kannen alla ,  matalalla lämmöllä ,  noin  8 minuutin ajan.  Kun keitto on hieman jäähtynyt,  soseuta keitto joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella,  tarkista maku,  ja lisää esim. suolaa tarvittaessa.  Lämmitä soseutettu keitto sopivan lämpimäksi.
Koska herneitä oli vielä paljon jäljellä, tein osasta hernepihviejä.  Kuva on aika huono, mutta nämä olivat parempia  kuin  miltä näyttävät tässä kuvassa.

Proteiinipitoiset hernepihvit 
  • 4 dl pakasteherneitä
  • 1 kananmuna
  • 3 rkl herneproteiinijauhetta (voi jättää pois..)
  • kourallinen korianterin lehtiä (voi korvata persiljalla jos ei tykkää korianterista)
  • 3 rkl kikhernejauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikaa
  • ½ tl jeeraa
  • ½ tl  currymaustetta
  • öljyä paistamiseen
Laita kaikki pihviainekset monitoimikoneeseen,  ja jauha massaksi.  Anna pihvimassan levähtää  jääkaapissa ennen paistamista  vähintään puolen tunnin ajan.

Muovaa öljytyin käsin pyöreitä pihvejä massasta.   Paista  pihvejä keskilämmöllä  , 3-4 minuuttia per puoli, kunnes pihvien pinta on  saanut kunnolla väriä ja rapeutta. Pihvit voi kypsentää myös uunissa. 

Herneet eivät loppuneet tähän,  ja niitä riitti vielä hernehummukseen