Sivut

keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Happy New Year 2009

TOIVOTAN KAIKILLE OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2009

tiistai 30. joulukuuta 2008

Keittokirjamania...

Olen aina ollut hulluna keittokirjoihin ja kerännyt niitä vuosikausia, ja näin niitä onkin sitten kertynyt oikea kokoelma. Kun lähetin tavaroitani Suomesta tänne, joitakin hävisi matkalla ja olin aivan onneton,mutta sen jälkeen on uusia kirjoja ilmestynyt joukkoon. Helsingissä aina kirjakauppojen alennusmyyntien aikaan menin katsomaan, mitä sieltä löytyisi.Olen kai rauhoittunut, sillä tämän vuoden aikan olen kai hankkinut vain 6 kirjaa, tosin uusia tekee mieli.Mania mikä mania....Vaikken niitten reseptien mukaan mitään tekisikään, kirjoja on niin kiva aina katsella ja taas saada uusia ideoita.Minulle mieluisan keittokirjan tulee olla hyvin visuaalinen; en pidä kuvattomista keittokirjoista.
Joku aika sitten joissakin ruokablogeissa esiteltiin keittiöitä ja samalla keittokirjoja. Keittiötä en tässä nyt esittele, sen sijaan olen kuvannut keittokirjojani. Suurinta osaa siis, joitakin isoja kirjoja ei kirjahyllyyni mahtunut .
Ylimmät kuvat suurenevat klikkaamalla, alemmat eivät, en tiedä miksi ylimmät mutteivät alemmat....

maanantai 29. joulukuuta 2008

Lohipastrami

Nykyään on ihanaa kun voi suomalaisiakin ohjelmia seurata netistä vaikka muualla asuukin. Varsinkin MTV3 nettisivuilla on ollut kivoja ohjelmia, joita olen seurannut.Viime vuonna katsoin esimerkiksi Köyhien Ritarien jaksoja, joista sai monta kivaa ideaa ja hyviä ruokaohjeita. Tosin nyt viime aikoina on MTV3 muuttanut videoiden formaattia, ja en onnistu niitä näkemään:) .Tulee sellainen ilmoitus että "väärä kaistanleveys" enkä oikein tiedä mitä tehdä, jotta taas pystyisin niitä ohjelmia katselemaan tietokoneeni kautta.
Yksi Köyhien Ritareiden ohjeista oli lohipastrami, jota kokeilin sitten viime kesänä Suomessa ollessani. Sitten löysin saman reseptin myös Ruoka Pirkan lehtisessä, ja otinkin sen talteen.Tänään ollessani marketissa,jossa on hyvä tuorekalatiski,ostin vähän norjalaista tuoretta lohta, jota oli samana päivänä saapunut. En usein osta lohta, koska se on aika tyyristä, mutta joskus voi senkin kanssa herkutella. Jos ostan sitä, käytän sitä vain graaviloheen tai sitten tähän lohipastramiin. Etsin Ruoka Pirkan ohjetta, mutten löytänyt sitä mistään, jonnekin se on vain hävinnyt. En myöskään löytänyt sitä digitaalisista Ruoka Pirkoista, vaikka kuinka sitä etsin.Mutta onneksi Köyhien Ritareiden reseptit ovat vielä tallessa bittimaailmassa, ja sieltähän se löytyi! Aivan loistava lohiresepti, suosittelen.

Omat palani olivat pienemmät kuin Köyhien Ritareiden käyttämät palat.Paistoin ne kevyesti joka puolelta kuivalla pannulla ja sitten rullasin ne tiukasti rullalle muovikelmun avulla.Minulla ei ollut reseptissä käytettyä pippurisekoitusta, joten käytin mustapippuria, chilihiutaleita sekä tuoretta silputtua tilliä.

Pinaattimansikkasalaatti

Pinaatti ja mansikka sopivat tosi hyvin yhteen, ja ostin tänään tämän talven ensimmäiset mansikkani. Ne eivät olleet kovin makeita, mutta kiinteitä ja sopivia salaattiin. Balsamietikka tuo kirpeidenkin mansikoiden makeutta esille,joten kastikeessa käytin balsamietikkaa.
Pinaattimansikkasalaatti
tuoreita pinaatinlehtiä
mansikoita
punasipulia
suolaa, mustapippuria
balsamietikkaa 1/3 osa
oliiviöljyä 2/3 osa
pari rkl makeata siirappia (itse käytin taatelisiirappia)
Leikkaa pinaatinlehdet ohuehkoiksi suikaleiksi, viipaloi mansikat ohuiksi paloiksi, viipaloi punasipuli. Tee kastike öljystä, balsamietikasta, siirapista, suolasta ja pippurista.Kaada kastike salaatin joukkoon ja anna salaatin vetäytyä jonkun aikaa ennen tarjoilua.

sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Tofupyörykät


Olin viikonloppuvierailulla ja palattuani ammotti jääkaappi aika tyhjänä, mutta oli siellä kuitenkin aineksia tofupyöryköihin. Käytin näissä jääkaapissani olleita vihanneksia, mutta näihin voi käyttää muitakin vihanneksia ja mausteitakin voi vaihdella. Kun vielä käytin maitotuotteita paljon eikä näin harvoin kuin nykyään, lisäsin pyöryköihin myös juustoraastetta.Helppotekoisia ja maittavia.


Tofupyörykät
n. 300 g pala tofua
2 pientä porkkanaa tai 1 iso
1 sipuli
2 kevätsipulia
pätkä purjoa
1 punainen paprika
3-4 valkosipulin kynttä
4 rkl soijakastiketta
1 rkl makeata chilikastiketta
suolaa, mustapippuria
chilihiutaleita
1 tl paprikamaustetta
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl murskattua sichuaninpippuria (jota innostuin ostamaan luettuani Sillä Sipuli-blogin Hyppysellisen postauksen sichuanilaisesti maustetusta tofusta)
1 rkl rypsiöljyä + 2-3 rkl paistamiseen
1 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
1dl vehnäjauhoa


Raasta tofupala sekä porkkanat, lisää murskattu valkosipuli.Kuullota purjo, kevätsipuli, sipuli ja paprika öljyssä kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää kuullotetut vihannekset tofumassaan, lisää pellavansiemenjauhe, soijakastike, chilikastike, jauhot , 1 rkl öljyä ja mausteet. Öljyä pellin päällä oleva leivinpaperi ja muotoile massasta pyörylöitä öljytyin käsin.Paista 200 C 20 minuutin ajan, ota ulos uunista, käännä pyörykät ja paista vielä 15 minuuttia.

perjantai 26. joulukuuta 2008

Vihreä pizza ja epäonnistuneet Tosca-tarteletit

Menen viikonloppuvierailulle ja ajattelin viedä jotain makeaa mukaan; toscapiirakka on ihanaa ja en ole aikoihin sellaista tehnyt. Suunnitelmissa olivat vegaaniset toscapiirakat ja olin varma että kaikki ainekset löytyvät kotoa. Taikinaa tehdessäni huomasinkin että vehnäjauhoa oli vain puolet tarvittavasta, joten loppuosan korvasin täysjyväjauhoilla ja maizenalla. Tulos oli kamala!!!Toscakuorrute oli hyvää, mutta itse taikinapohja oli täysin epäonnistunut tekele. Koko tuliainen oli pilalla ja kotoa ei löytynyt kunnon aineksia johonkin muuhun kakkuun.Siispä sadetta uhaten (tähän aamuun saakka täällä satoi 2 päivää melkein non-stop :-) menin lähimpään kauppaan, ja ostin kananmunia, voita ja jauhoja. siis täysin ei-vegaanisia aineksia. Jauhoin monitoimikoneessa jo valmiiksi paistetut toscapäällykset ja lisäsin ne uuteen toscapäällysseokseen.Tein piirakkapohjan ja tartelettien sijasta tein yhden kokonaisen piirakan. Pikkuruisen koepiirakka maistui hyvältä, joten toivottavasti piirakka kelpaa kylässä.
Samalla teki mieli leipoa vielä jotain ja tällä kertaa suolaista ja helppoa.Eli siis pizzaa,jota laitan aika harvoin, sillä se on tosi hyvää ja sellaista mitä mun tulisi kyllä välttää...Hyvä pizza mielestäni kaipaa myös juustoa, jota yritän syödä äärimmäisen harvoin..Tein samanlaisen pizzataikinan kuin mitä käytin aikaisemmin tekemässäni vuohenjuusto-viikunapizzassa,paitsi että en laittanut öljyä enkä antanut taikina seisoa jääkaapissa seuraavaan päivään asti. Sen sijaan laiton taikinaan ennen kohoamista 3 suurta ruokalusikallista aiemmin tekemääni pestoa,jolloin taikinasta tuli vihreäpilkkuinen ja myös öljyinen. Taputtelin pizzataikinan käsin pellillä olevan leivinpaperin päälle. Koska tässä taikinassa jo itsessään on sekä makua että rasvaa, täytteitä ei paljon tarvita.Sivelin päälle vielä hieman pestoa, ja laitoin päälle halkaistuja kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattujen tomaattien palasia sekä parmesaanilastuja. Paistoin uunissa 250C 10 minuuttia tai kunnes pizza oli hieman ruskistunut. Olipa hyvän makuinen taikina, pestossahan oli myös juustoa ja koko taikinapohja oli tosi herkullinen. Peston sijasta voisi käyttää muitakin yrttejä, esim. persiljavalkosipulitahna olisi varmaankin tosi hyvää tällaisessa taikinassa.

Ylläolevassa kuvassa epäonnistuneet tarteletit (vain pohja oli epäonnistunut... Uuden piirakan taikinan tein seuraavan ohjeen mukaisesti, kirjasta" Leipominen on ihanaa"

Muropiirakkataikina

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

125 g margariinia tai voita

1 muna

3/4 dl sokeria

Tee vehnäjauhoista, joihin on sekoitettu leivinjauhe, rasvasta, sokerista ja munasta tasainen taikina nyppimällä ainekset nopeasti sekaisin.Pane 30 min. viileään. Kauli taikina ja vuoraa sillä voideltu piirakkavuoka. Paista uunin alaosassa 225 asteessa 15 minuuttia.Valmista sillävälin toscakuorrutus ja kaada se puolikypsän piirakkapohjan päälle.Paista uunin keskiosassa 175-200 asteessa puolisen tuntia. Tein pikkuruisen koepiirakan, ja taikina oli tosi hyvää ja mureaa.Sopii erinomaisesti tämän tyyppisiin piirakoihin.

Tänään on Tapaninpäivä ja huomenna joulukuun 27. päivä. Nämä kaksi päivää ovat aina vähän vaikeita koska vanhempani kuolivat juuri joulun aikaan näinä päivinä, tosin eri vuosina, molemmat aivan liian aikaisin vaikeaan sairauteen. Laitankin tähän tämän kynttilän heidän muistokseen, ja ajattelen heitä samalla.

tiistai 23. joulukuuta 2008

Hyvää Joulua

Oikein Hyvää Joulua

sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Kookospähkinä

Pienen bussimatkan päässä kodistani on ihana vihanneskauppa (kuva alhaalla). Kävin siellä taas täydentämässä vähän rehuvarastoani ja samalla ajattelin ottaa pari kuvaa, sillä vihannekset ja hedelmät näyttävät siellä upealta: tosi laaja valikoima ja kaikki todella siististi järjestetty,ja kauppa on myös todella suuri. Ehdin ottaa allaolevan kuvan ja olin juuri ottamassa seuraavaa kuvaa, kun minulle tultiin sanomaan että valokuvaus siellä on kielletty, harmi!
Sitten näin että kookospähkinät olivat tarjouksessa, ja pitihän niitä ostaa, kun 2 eurolla sai 3 kappaletta, yleensä olen saanut yhden sillä hinnalla. Kyse oli kuvan karvaisista kookospähkinöistä, ja kun heiluttelin niitä, kuulin että sisällä oli vielä aika paljon kookosvettä. Asuessani Venezuelassa ostin silloin tällöin kookosvesijuoman ihan kadunvarresta: se meni niin, että myyjä matchetella halkaisi osan vihreästa pähkinästä pois ja laittoi pillin sisälle. Ne olivat nuoria kookospähkinöitä, paljon nestettä sisällä.
Kookoksessa on monta kuoriosaa , ennenkuin pääsee käsiksi itse kookoslihaan. Nuoren kookoksen ensimmäinen kuori on vihreä, sitten sisällä valkoinen osa, sen sisällä kova puumainen osa, sitten vielä ohut kuori itse kookoslihan päällä. Siinä vaiheessa kookoslihan määrä on myös vähäistä, se on pehmeää, vanukasmaista, ja esim. elävän keittiön ruokavaliossa sitä käytetään paljon esim. jälkiruuissa.Vanhetessaan nesteen määrä pähkinässä vähenee ja liha muuttuu kiinteämmäksi ja kovaksi, ja valkoinen kuoriosa kuivuu ruskeaksi ja siinä on paljon "karvoja". Täällä Israelissa olen löytänyt näitä vanhempia kookospähkinöitä , missä vielä nestettä sisällä , ja pakastettuja nuoria kookospähkinöitä, tuoreina en nuoria kookospähkinöitä ole löytänyt. Kesällä Helsingissä huomasin että Vii Voanissa oli pakastettujen nuorien kookospähkinöiden lisäksi myös tuoreita nuoria kookospähkinöitä, olispa täälläkin!
Kookoslihan poisto kookospähkinästä on sen verran vaivalloinen homma, etten sitä usein tee. Mutta joskus on kiva tehdä ihan tuoretta kookosmaitoa/kermaa ilman lisäaineita/säilöntäaineita. Ensin etsin kookoksen silmiä , ruuviimeisselillä ja vasaralla rikon silmien reiät ja valutan kookosveden pois.Kookosveden maku vaihtelee, joskus se ei maistu millekään, joskus siinä on vähän makeahkoa kookoksen makua. Sitä voi käyttää smoothien pohjana,.Se pitää myös aika nopeasti juoda pois, sillä se voi pilaantua helposti. Kookosvettä pidetään terveellisenä. Tänän jälkeen käärin pähkinän pyyheliinaan ja hakkaan sitä vasaralla (hyvä tapa poistaa aggressioita...) kunnes pähkinä on haljennut. Se kannattaa halkaista pariin osaan, näin kookoslihan saa paremmin irti kovasta kuoresta. Kookoslihassa on vielä tässä vaiheessa jäljellä ohut kuori, se kuoritaan pois vihanneskuorijalla.
Mitä tehdä kookoslihalla? Siitä voi tehdä kookosmaitoa tai kermaa näin:
Laita kookospalaset monitoimikoneeseen tai raasta palaset. Kaada raasteen päälle kiehuvaa vettä, mitä enemmän vettä, sitä ohuempaa maitoa saat. Anna jäähtyä ja sekoita uudelleen tehosekoittimessa/monitoimikoneessa, siivilöi ja käytä maito parin päivän sisällä. Raastetta voi käyttää myös leivonnaisissa:jos käytät raastetta ihan suoraan, et tarvitse paljon lisärasvaa, koska kookosraasteessa on kaikki rasva jäljellä.(kaupan kookoshiutaleista on suurin osa rasvasta puristettu pois). Jos käytät raastetta kuumassa vedessä liottamisen ja siiivilöinnin jälkeen, on rasvamäärä pienempi. Raasteen voi myös pakastaa.
P.S. Mulla ei tässä Bloggerissa toimi kappalejako kunnolla, vaikka kuinka yritän.Onko muilla ollut samoja ongelmia?

perjantai 19. joulukuuta 2008

Pienet bataattipyörylät ruohosipuli-cashewkastikkeella

Tein ihania pikkuisia bataattipyöryköita, joita tarjoilin ruohosipuli-cashewkastikkeen kanssa.Resepti on peräisin eräästä tel-avivilaisesta ravintolasta;muutin vain määriä ja voin sijasta käytin margariinin ja öljyn sekoitusta. Ravintolan ruohosipulikastikkeen muutin vegaaniseksi. En ole hirveästi käyttänyt bataattia, mutta se on hyvä raaka-aine moneen ruokaan. Etelä-Amerikassa asuessani tuli usein syötyä mutta vähemmän laitettua bataatista valmistettuja ruokia. Nämä pienet pyörylät olivat tosi herkullisia!
Bataattipyörylät

n. 650 gr bataattia ennen kuorimista
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/4 rkl soijakastiketta
½ tl suolaa, ½ tl mustapippuria
1 tl sokeria (käytin tummaa sokeria)
voita/öljyä tai öljyä+margariinia paistamiseen
Kuori bataatit ja kuutioi ne.Laita kattilaan, lisää vettä ja keitä kannen alla korkeassa lämpötilassa kunnes bataatit ovat aivan pehmeitä, kokeile haarukalla (minulla kesti 15 min.)
Laita keitetyt bataatinkuutiot lävikköön ja anna olla parisen tuntia kunnes ne ovat aivan kuivat,voit myös laittaa ne kuivaan pannuun liedelle jolloin kosteus haihtuu niistä pois. Valmista sillä välin kastike:
Ruohosipuli-cashewkastike
3/4 dl vähintään tunnin vedessä liotettuja cashewpähkinöitä
1 rkl sitruunamehua
suolaa , pippuria
vettä
ruohosipulia
Laita ainekset tehosekoittimeen/monitoimikoneeseen ja lisää vettä ,kunnes koostumus on sileätä ja paksuhkoa kastiketta. Leikkele saksilla kastikkeeseen runsaasti ruohosipulia.
Ei-vegaaninen kastike laitetaan näin: purkki kermaviiliä, 3 rkl majoneesiä, suolaa , pippuria, hieman sitruunamehua ja runsaasti ruohosipulia
___________________________________________
Laita bataatinpalaset kulhoon, lisää jauho, soijakastike, sokeri, suola ja pippuri. Bataatinpalaset ovat niin pehmeitä ,että tästä voi ihan käsin muodostaa taikinan pyörylöihin. Seoksen ei tarvitse olla aivan muusimaista. Taikina on kuitenkin niin löysää ja tarttuvaa, että tähän täytyy käyttää pursotinpussia, kertakäyttöisiä löytyy helposti. Laita paistinpannu liedelle, ja lisää voi/öljy+margariini(löytämässäni reseptissä käytetään gheetä paistamiseen, se ei pala yhtä helposti kuin tavallinen voi). Laita seosta pursotinpussiin ja pursottele paistinpannuun pieniä litteitä pyörylöitä. Paista pyörylöitä keskilämmöllä 2-3 minuuttia molemmin puolin, ja laita ne paistinpannusta talouspaperin päällle- Tarjoa ruohosipulikastikkeen kanssa.

Me!

Jokunen aika sitten Sirokko Lapiolla Hiekkaa-blogista laittoi kivan peilin kautta kuvatun omakuvapostauksen. Samoin teki Jonna blogista Chiliä ja kanelikahvia ja taisi olla pari muutakin, en vaan millään muista missä blogissa ne olivat.Hauska paljastusjuttu kuitenkin...joten tässä sitten minä peilin kautta kuvattuna.En millään saanut kunnollista kuvaa, vaikka kuinka yritin.No, tässä kuitenkin olen.... Tässä kuvassa nalleni Oliverin kanssa, jonka hankin pari vuotta sitten New Yorkista Build-A-Bear kaupasta. Sillä on ihan oma syntymätodistuskin...Voitteko kuvitella, että aikuinen nainen innoissaan ostaa nallekarhun......
Viimeisessä kuvassa sitten näkyykin vain tuo energia..

torstai 18. joulukuuta 2008

Rapea perunalätty

Tulevana sunnuntaina on Hanukajuhlan aatto täällä Israelissa.Hanukasta onkin Susa kertonut blogissaan pari päivää sitten. Kuten Susa kertoikin, sinä aikana syödään paljon öljyssä paistettuja ruokia ja esim. munkkeja. Munkkeja on joka puolella juuri nyt ja kondiittorit keksivät joka Hanukaksi uusia munkkiversioita.Onneksi en itse ole niin hulluna munkkeihin,sillä ne ovat tosi kaloririkkaita. Täälläkin aloitetaan usein laihdutuskuuri Hanukajuhlan loputtua, ihan kuten muualla joulun jälkeen, kaiken mässäilyn jälkeen... Susan mainitsemia sinisiä ja valkoisia joulukoristeiden tapaisia koristeita ei kyllä täällä näy, se taitaa olla ihan amerikkalainen juttu. Lapsilla on Hanukan aikana lomaa koulusta ja tämä loma on erilaisten upeiden lastennäytösten - ja festivaalien huippukausi; niistä on mistä valita. Kaupoissa on paljon kivoja makeispakkauksia lapsille, yleensä niissä on joku lelu mukana tai itse pakkaus on lelu. Eilen suosikki TV-kokkini teki Hanukaan liittyviä ruokia ja innostuinkin tekemään rapeita perunalättyjä, joita kokkikin teki. Rapeat perunalätyt (4 kpl) 3 isoa perunaa 2 rkl Maizenaa öljyä paistamiseen 1 tl suolaa, ½ tl mustapippuria Perunat raastetaan Julienne-raastimella, kuten allaolevassa kuvassa.Julienne-raastimella leikattaessa niistä ei myöskään tule yhtä kosteita kuten raastettaessa tavallisella raastimella. Perunat huuhdellaan vedessä ja kuivataan hyvin keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Lisää maizenajauho sekä suola ja pippuri ja sekoita hyvin.Lämmitä paistinpannu ja lisää siihen öljyä, pannun tulee olla tosi kuuma ennenkuin laitat siihen perunasekoitusta. Laita neljäsosa seoksesta pannulle, ohueksi lätyksi, niin että se on melkein harsomainen. Paista molemmat puolet ruskeiksi ja rapeiksi. Nämä perunalätyt imevät paljon öljyä, kuten ranskalaiset, joten lisää pannulle öljyä ennen jokaista lättyä, muuten niistä ei tule ihanan rapeita.Lätyn tulee olla tosi ohut ja rapea. Perunaseokseen voisi raastaa parmesaania, jolloin se saa lisämakua.TV-kokki laittoi lättysen päälle makkaroita ja paistettuja shalottisipuleita, minähän en sellaisia syö vaan laitoin omaani aikaisemmin tekemääni pinaatti -cashewtahnaa ja tomaatteja.Oli tosi hyvää!

keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Kuvia Obaman collegevuosilta

Time-lehti valitsi Barack Obaman vuoden henkilöksi. Lehden internetsivuilla on kuvasarja nuoresta Obamasta. http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1866765,00.html

Pinaatti-cashewtahna

Tein kivanmakuista tahnaa cashewpähkinöistä ja pinaatista.Cashewpähkinä on suosikkini;se on niin monipuolinen ja siitä voi tehdä vaikka mitä! Tätä tahnaa voi käyttää pastoissa , tai vaikka leivän päällä. Siihen voisi lisätä parmesaania, jolloin se vielä paremmin sopisi pastan kanssa.
Pinaatti-cashewtahna
1 dl cashewpähkinöitä
½ rkl oliiviöljyä
1 rkl jääkylmää vettä
2 valkosipulin kynttä
pari kourallista tuoreita pinaatinlehtiä (pakastettukin kai kävisi, mutta se tulee puristaa kuivaksi)
suolaa, pippuria
Liota cashewpähkinöitä vedessä vähintään tunnin, ja huuhtele hyvin. Laita monitoimilaitteeseen/tehosekoittimeen, lisää öljy, vesi, ja jauha mahdollisimman hienoksi.Lisää valkosipulin kynnet, suola ja pippuri sekä pinaatti pienissä erissä, kunnes tahna on sileätä.

tiistai 16. joulukuuta 2008

Ympäristösuojeluasiaa.....

Olin tänään koko päivän mielenkiintoisessa ympäristösuojelukoulutuksessa.Koulutus on osa asuinalueeni kurssi/tapahtumakeskuksen (en keksi parempaa käännöstä tuolle paikalle..)projektia, jossa minusta koulutetaan tämän keskuksen ympäristösuojeluihmistä.He maksavat koulutuksen (6 kokopäiväistä koulutusta, kerran kuukaudessa), jonka jälkeen toimin vapaaehtoisena ympäristösuojeluun liittyvissä projekteissa. Suomeen ja moneen Euroopan maahan verrattuna ympäristösuojelu on täällä vielä aika paljolti lasten kengissä. Olen ollut täällä nyt 2 vuotta ja huomaan edelleenkin kaipaavani roskan lajittelua!!! Sellaistakin voi kaivata ,kun on tottunut lajittelemaan. Täällä voin lajitella ainoastaan tavalliset roskat, vesipullot sekä sanomalehdet.Voisin tietysti eritellä biojätteet ja laittaa ne kompostiin takapihalle, mutta luulen että muut ihmiset täällä kerrostalossa eivät oikein vielä ymmärtäisi asiaa, joten se saa nyt jäädä..
Olisi mielenkiintoista tietää , miten ympäristösuojelu toimii muissa maissa, ja miten toimii esimerkiksi roskien lajittelu.

sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Mantelimaito

Luopuessani pari vuotta sitten lehmänmaidosta löysin vegaaniset maidot. Tosin osa niistä oli minulle tuttuja aikaisemminkin,kuten mantelimaito sekä seesamimaito. Mantelimaito on suosittua monessa maassa, esimerkiksi latinalaisessa Amerikassa sitä kutsutaan nimellä horchata ja siihen lisätään usein sokeria, kanelia ja vaniljaa. Täällä Israelissakin sitä juodaan ja siinä yleensä on marsipaaninen maku;myös mantelimaitotiivistettä löytyy useasta paikasta.
Aikaisemmin tein postauksen cashewmaidosta, mutta cashewmaitoa ei tarvitse siivilöidä kun taas mantelimaito siivilöidään ennen käyttöä. Tätä maitoa on todella helppoa tehdä, ja se sopii hyvin juotavaksi ihan noin vain, se on hyvä pohja pirtelöille, sitä voi käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa, ja manteliesanssilla terästettynä se antaa myös kahvilleni kivan amarettomaisen maun.
.
Mantelimaito
1 dl manteleita (voivat olla kuorittuja tai kuorimattomia, ei väliä)
½ l vettä
sokeria tai makeutusainetta maun mukaan
manteliesanssia tai vaniljaa
Laita mantelit veteen likoamaan vähintään tunniksi. Huuhtele ja laita mantelit tehosekoittimeen pienen vesimäärän kanssa, sekoita ja lisää vettä vähitellen.Lisää sokeri/makeutusaine ja manteliesanssi/vanilja.Itse käytin manteliesanssia,se antaa ihanan mantelisen maun tälle maidolle. Siivilöi maito ja säilytä jääkaapissa, käytä 3 päivän kuluessa.Siivilöinnin jäljiltä jäävää mantelirouhetta voidaan pakastaa:sitä voi käyttää leivonnassa, leivässä, liha/kasvispullissa.
Kivan pirtelön mantelimaidosta saa kun se laitetaan tehosekoittimeen yhdessä pakastettujen banaanipalasten kanssa.

torstai 11. joulukuuta 2008

Variaatio luumukeitosta.....

Joulukuun ruokahaasteen emäntänä toimii ihanan Sillä Sipuli-blogin Hyppysellinen ja aiheena tällä kertaa aika laajasti tulkittava uudenlainen lisä joulupöytään. Päätinpä minäkin osallistua ensimmäistä kertaa ruokahaasteeseen ja osallistun perin yksinkertaisella reseptillä: kyseessä on itämainen marinoitu kuivahedelmäjälkiruoka nimeltä khoshaf, joka on hyvin suosittu Lähi Idässä, ja joka voisi olla hyvä vaihtoehto perinteiselle luumusopalle/kiisselille.Khoshafissa hedelmiä ei keitetä vaan ne marinoidaan. Olen muutellut ohjetta lisäämällä siihen alkoholia, joka teki siitä über-hyvää.Lisäsin myös hieman mausteita, jotka sopivat siihen erinomaisesti. Kuivahedelmiä marinoidaan vuorokauden, jonka aikana hedelmät imevät itseensä marinointiliemen makuja.
Itämainen variaatio luumukeitolle
2 dl kuivattuja luumuja
2 dl kuivattuja aprikooseja
2 dl kuivattuja viikunoita, paloiksi leikeltynä
1 dl rusinoita
1½ dl sokeria (käytin tummaa sokeria)
2 dl vettä
1 tl ruusuvettä
2 rkl rommia (tai konjakkia, brandyä, jne)
1 dl pistaasipähkinöitä, saksanpähkinöitä tai manteleita
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa
Asettele hedelmät kannelliseen astiaan. Ripottele sokeri,rommi,mausteet ja ruusuvesi joukkoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna marinoitua vuorokauden, sekoittele välillä. Tarkista, että hedelmät ovat nesteen peitossa. Ripottele valmiin jäkikiruuan päälle pähkinöitä. Lapsia varten voi valmistaa jälkiruuan ilman alkoholia.

Perulainen kala-äyriäiskeitto


Ihastuin perulaiseen ruokaan vieraillessani siellä 2 kertaa vuonna 2005,yhteensä noín 6 vk.Ehdin sinä aikana jonkun verran tutustua perulaiseen keittiöön, joka mielestäni on parhain eteläisen Amerikan keittiöistä. Muistan miten olin haltioissani perulaisessa supermarketissa Limassa, jossa näin lukemattomia eri perunalajikkeita, vaikka minkä värisiä! Lisäksi chili-ja paprikalaatuja oli uskomattoman paljon, samoin eri maissilajikkeita. Nykyinen perulainen keittiö on saanut vaikutteita inkojen, espanjalaisten, afrikkalaisten, ranskalaisten, italialaisten sekä Kantonin kiinalaisten ja japanilaisten keittiöistä. Perun matkailijoita saattaa hämmästyttää suuri kiinalaisten ravintoloiden määrä, varsinkin Limassa.Näitä ravintoloita kutsutaan nimellä "chifa" ja ne itse asiassa tarjoavat ruokaa,mikä on saanut vaikutteita sekä kiinalaisesta että perulaisesta keittiöstä.

Yksi suosikeista Perussa oli äyriäiskeitto nimeltä Parihuela,aivan ihana keitto! Olen joutunut improvisoimaan reseptiä joidenkuiden ainesten puutteesta johtuen, mutta tämä keitto on todella herkullinen myös tällä reseptillä. Alkuperäisessä Parihuelassa käytetään kahta eri perulaista chililajia :


1. Aji panca (aurinkokuivattu punainen, ei vahva chili)
2. Aji mirasol (aurinkokuivattu keltainen, vahva chili)
Näitä chilejä myydään Perussa kaupoissa jauheena sekä tahnana. Koska näitä on vaikeata löytää Perun ulkopuolella, korvasin ne tavallisella paprikalla sekä chilihiutaleilla.Alkuperäiseen Parihuelakeittoon tulee tietysti paljon ihania mereneläviä, tässä korvasin ne pakastetuilla äyriäisillä.
Perulainen
 Kala-äyriäiskeitto


  • 4½ rkl öljyä paistamiseen
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 3 kuorittua tomaattia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 laakerinlehti
  • 1½ rkl paprikajauhetta
  • ½ rkl chilihiutaleita
  • 2 rkl tomaattisosetiivistettä
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 2 dl valkoviiniä
  • pari pakastekalafilettä
  • 400 gr äyriäisiä (tämä voi olla mikä vain, itse käytin pakastettua katkarapu, simpukka ja mustekalasekoitusta)
  • 1 rkl hienoksi silputtua persiljaa
  • 1 rkl hienoksi silputtua tuoretta korianteria
  • 3 litraa valmista kalalientä(kalaliemikuutioista tai oikeaa kalalientä, tai fondia)
  • 1 rkl limen mehua
  • pippuria, suolaa
  • kevätsipulia

Valmista kalaliemi ensin erikseen. Silppua sipuli ja valkosipuli,ja kuullota öljyssä, älä kuitenkaan ruskista. Lisää kuoritut tomaatit (mulla on Tupperwaren kuorija, joka aivan loistavasti kuorii myös ohutkuoriset tomaatit ja hedelmät)paprikajauhe, chilijauhe tai hiutaleet,vähän suolaa, pippuria, oregano , tomaattitiiviste sekä laakerinlehti, ja paista 4-5 minuuttia. Lisää viini. ja keitä miedolla lämpötilalla viitisen minuuttia.Lisää nyt kalaliemi sekä soijakastike, ja anna kiehua 20 minuuttia.Lisää tämän jälkeen kalafilee/palat sekä äyriäiset, korianteri-ja persiljasilppu. Anna kiehua vielä 10-15 minuuttia. Puristele keittoon limen mehua juuri ennen tarjoilua ja keitto voidaan vielä koristella kevätsipulin palasilla. Buen provecho!

keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Mandariinisitruunajäätelö

Jääkaapissani on edelleenkin pari kiloa näitä ihania Meyer-sitruunoita, joihin ihastuin aivan mielettömästi, joten piti taas tehdä niistä jotain. Niistä voisi varmaankin keittää marmelaadia, mutta en ollut pitkään aikaan tehnyt jäätelöä, jäätelökone siis esiin! Käytin siis näitä Meyer-sitruunoita, mutta niiden puutteessa olisin varmaankin käyttänyt mandariinimehun ja sitruunamehun sekoitusta, 50-50. Tein jäätelön aikaisemmin tekemäni mango-limejäätelön ohjeen mukaisesti, mutta pienin eroin.
Mango-limejäätelön mangon ja limen korvasin Meyer-sitruunoilla (1½dl mehua,1 rkl kuoriraastetta) Tähän voisi yhtä hyvin käyttää fifty fifty mandariini- ja sitruunanmehua sekä kuoriraastetta. Sokerin määrää lisäsin hieman (2 1/4 dl) ,koska sitruunamehu oli kirpeämpää kuin mango-limesekoitus, ja vaati hieman lisämakeutta. En myöskään käyttänyt vaniljavanukasjauhetta,kuten mango-limejäätelössä, vaan lämmitin osan kookosmaidosta ,johon lisäsin 2½ rkl tapiokajauhoa. Tätä seosta pitää sekoitella koko ajan;saavuttaessaan kiehumapisteen se alkaa saota. Annoin sen jäähtyä, jonka jälkeen lisäsin sen tehosekoittimeen muiden ainesten kanssa. Lopuksi siirsin seoksen jäätelökoneeseen.
Tämä jäätelö oli ihan hyvää, raikkaan kirpeän makuista.
Edit. tämä oli sairaan hyvää, seuraavana päivänä kaikki syöty....

maanantai 8. joulukuuta 2008

Porkkanaleipä

Olen aina tykännyt leivän leipomisesta:se on mielestäni rentouttavaa hommaa ja tulos on useimmiten mieluisa,puhumattakaan tuoksusta.....Suomessa leivoin leipää aika usein,käytin myös leipäkonettani silloin tällöin. Leipäkoneeni jäi Suomeen, mutta kesällä hankin Kenwoodin mikserin, ja nyt vasta kokeilin sitä ensimmäistä kertaa, vaikka se on seissyt kaapissa heinäkuusta lähtien. Käytin reseptiä ,jonka löysin eräästä ulkomaisesta blogista joku aika sitten, en vaan muista mistä blogista sen löysin.Muunsin grammamittoja desilitroiksi. Tästä leivästä tuli todella ihana:kuori oli ihanan rapea ja leipa maistui sekä tuoksui hyvälle. Luulen että mikserilläni oli paljon osuutta siihen:kone vaivasi taikinaa yhteensä 10 minuuttia, jolloin siihen tuli hyvä sitko.
Porkkanaleipä (1 leipä) Leivän valmistus aloitetaan edellisenä päivänä, jolloin valmistetaan juuri Juuri

0.5 dl vettä
1 tl hiivaa (käytin tuorehiivarakeita)
hyppysellinen suolaa 0.6 dl vehnäjauhoa Sekoita juuren ainekset, anna seistä huoneenlämmössä 2 tuntia ja sitten yöksi jääkaappiin.
Taikina
2.4 dl vettä
1 tl sokeria
20 gr tuorehiivaa
4,5 dl vehnäjauhoa
1.5 dl täysjyväjauhoa
2 rkl oliiviöljyä
3 raastettua porkkanaa
1 tl suolaa
taikinajuuri
1 rkl seesamisiemeniä
Voitelu
2 rkl porkkanmehua (purista porkkanaraasteesta mehu ennen taikinaan laittamista)
1½ rkl ruisjauhoa

Liota hiiva 0.8 dl vesimäärässä, lisää loppuvesi juuren sekaan ja sekoita.Laita kaikki ainekset, paitsi suola ja seesaminsiemenet kulhoon ja vaivaa ensin hiljaisella nopeudella 4 min. Lisää suola ja seesamisiemenet ja vaivaa taikinaa vielä 6 minuuttia. Taikinan tulee olla vähän löysää.Peitä taikina ja anna nousta tunnin ajan. Valmista leivänvoitelun ainekset 30 minuuttia ennen leipomista. Anna seoksen seistä 30 min.
Kastele kädet vedellä ja muodosta taikinasta leipä. Voitele taikinan pinta voiteluaineksilla, ripottele jauhoja vielä päälle. Anna leivän nousta vielä tunnin. Säätele uunin lämpötila 220 C.
Paista leipää uunissa 15 min. ajan, avaa uuninluukku jotta höyryä pääsee vähän ulos, sulje luukku ja paista leipää vielä 20 minuuttia,kunnes leivän pinta on kovan rapea.Anna leivän jäähtyä ritilällä.

sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Sitruunatorttu Meyer sitruunoista

Kuten varmaan blogiotsikosta voi arvata, pidän paljon sitrushedelmistä.Pidän niiden väreistä, tuoksuista ja monien sitrushedelmien maku on ihana.Erityisen ihastunut olen sitruunoihin; varsinkin limesitruunoihin ja nyt näihin Meyer-sitruunoihin. Näin kerran näitä sitruunoita vuosi sitten torilla, ihastuin ja etsin niitä sen jälkeen,kunnes pari viikkoa sitten näin niitä taas torilla.Ostinkin niitä sitten pari kiloa! Meyer-sitruuna on hybridi: sen uskotaan olevan sitruunan ja mandariinin risteytys ja Frank Meyer niminen henkilö toi sen Kiinasta Yhdysvaltoihin vuonna 1908. Netistä huomasin että sitä täälläkin on viljelty kauan, mutta kaiketi viime vuosina vähän enemmän.Se kuitenkin on vielä suhteellisen harvinainen sitruuna, eikä sitä helposti näy löytyvän.
Meyer-sitruuna on ehdottomasti ihanin käyttämäni sitruuna: sen väri on ihanan oranssinen, se on ohutkuorinen,muoto melkein kuin tavallisen sitruunan ja se on täynnä mehua. Se ei ole yhtä kirpeä kuin tavallinen sitruuna ja maku todellakin muistuttaa hieman mandariinia. Sen tuoksu on aivan ihana! Kun puristin mehua näistä sitruunoista, en olisi millään raaskinut pestä käsiäni, sillä ne tuoksuivat niin hyvältä...
Mietin mitä tehdä sitruunoista ja päädyin sitruunapiirakkaan. Tämä on vegaaninen piirakka ,johon olen käyttänyt Silken tofua, jota löytyy ainakin Helsingissä hyvin. Täällä Israelissa en ole sitä mistään löytänyt, ja niinpä käytin tähän piirakkaan viimeisen Suomesta tuomaani Silken tofu-paketin. En tiedä löytyykö Meyer-sitruunoita Suomesta, mutta ehkä mandariinimehun-ja sitruunamehun sekoitus olisi jotenkuten lähellä näiden ihanien sitruunoiden makua.Piirakkani tosin jäi vähän rumaksi: olin niin keskittynyt surffailemiseen että unohdin sen uuniin liian kauan! Sitrusmassa oli ehtinyt kiehua yli ja pinta jäi rumaksi..en sentakia edes laita kuvaa piirakanpalasesta.Mutta maku oli ihana!
Vegaaninen (Meyer)sitruunatorttu
Pohja
2½ dl mantelimurskaa tai rouhetta(käytin mantelimurskaa, jota jää jäljelle tehdessäni mantelimaitoa)
1 dl kaurajauhoa (jauhoin kaurahiutaleita jauhoksi)
1 dl kookoshiutaleita
1 dl rusinoita
1 dl vaalea siirappia tai vaahterasiirappia, käytin taatelisiirappia
manteliesanssia
hyppysellinen suolaa
Jauha kaikki ainekset monitoimikoneessa.Taputtele taikina piirakkavuokaan. Paista 125C asteessa noin 30 min. Anna jäähtyä ja laita pohja jääkaappiin jähmettymään.
Täyte
1 paketti Silken tofua
2½ Meyer sitruunaa tai 1½ dl mandariinisitruunamehua
1 ½ rkl sitruunan/mandariinin raastettua kuorta
2 dl soija-, manteli tai muuta maitoa
3 rkl tapiokajauhoa
2 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoa
Valmista ensin tapiokakiisseli: keitä maitoa, osa mehua, sokeri sekä tapiokajauho miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen,kunnes kiisseli paksunee. Tästä kiisselistä pitäisi tulla sellaista "liimamaista".Anna kiisselin jähmettyä ja kylmettyä. Kun kiisseli on kylmää, laita se tehosekoittimeen/monitoimilaitteeseen yhdessä Silken tofun, vehnäjauhon ,kuoriraasteen ja lopun mehun kanssa.Tarkista maku, lisää mehua tai sokeria jos on tarve. Seoksen tulee olla aivan sileätä. Laita uuniin 180 C 45 min. Huom. jos käytät tätä pohjaa, peitä kuoren reunat hopeapaperilla palamisen estämiseksi. Anna piirakan jähmettyä ja laita jääkaappiin.Tarjoillaan kylmänä.