Sivut

tiistai 29. syyskuuta 2009

Sieniä ja tofua vihreän salaattipedin päällä ja tunnustuksia

Tofusienisalaatti

Näin marketissa ennestään tuntemattomia sieniä, Shimeji-sieniä, ja teki kauheasti mieli kokeilla näitä pienen pieniä sieniä;vielä kun olivat aika edullisia. Shimeji-sieniä oli siellä kahta eri sorttia,valkoisia ja ruskeita,ja valitsin ruskeat sienet.

Kotiin tullessa en malttanut olla maistamatta pari sientä raakana,mutta en kyllä tuntenut minkäänlaista erikoista makua,aika neutraaleja olivat. Hienoinen kitkerä tuoksu niissä kuitenkin oli,ja wikipediassa tuossa ylempänä linkin takana kerrottiin,ettei näitä pitäisikään syödä raakana,koska niissä voi olla kitkerä maku,joka kypsyessä häipyy kokonaan.

sienia Ajattelin ,että sienet voisivat sopia hyvin johonkin salaattiin,vaikka tofun kanssa ja näin tein tämän salaatin:

Ensin kastike:

  • 4!½ rkl soijakastiketta (käytän tamari soijakastiketta)
  • 4½ rkl vettä
  • pieni pala inkivääriä raastettuna
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna /murskattuna
  • 2 rkl hunajaa
  • 1/4 vihreä chili paloiteltuna, ilman siemeniä jos haluaa vähemmän pikantin

Muut ainekset:

  • 300 gr kuutioitua tofua
  • 200  gr sieniä (vaikka herkkusieniä)

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

Paista sienet tilkassa oliiviöljyä vain hetken,niin että ne ehtivät pehmentyä, lisää kastike ja soijapalat ja anna olla tulella minuutin pari,kunnes hunaja on hyvin sulanut kastikkeeseen. Tarkoitus on vain lämmittää ainekset. Kaada sienet ja tofu astiaan kastikkeineen,ja anna marinoitua puolisen tuntia,tai kunnes seos on täysin jäähtynyt.

Kokoa salaatti: Asettele lautaselle/vadille erilaisia salaatinlehtiä ja paloittele sekaan pari kevätsipulin vartta .Aseta sieniä ja tofua salaatinlehtien päälle ja annostele niiden kastiketta salaatin kastikkeeksi.  En huomannut näissä shimeji-sienissä mitään erikoista makua,tai ehkä kastike peitti maun,mutta kokonsa ja muotonsa takia ne olivat kivoja salaatissa. Ihan hyvin käyvät muutkin sienet hieman pienemmiksi paloiteltuna.

Ja sitten….

Fresa Ritalta...

Sain joku aika sitten ihanalta blogiystävältäni Ritalta tällaisen blogitunnustuksen. Ihania blogeja on ihan tuhottomasti ,mutta tämän jakaisin tällä kertaa seuraaville mieluisille blogeille:

Johannalle blogiin Kissa Pöydällä

Okriinalle blogiin Kahvila Vegaani

Merituulille blogiin Sillä Sipuli

ja  Nellelle Siskot Kokkaa blogiin

Blogitunnus magico Ritalta

Ritalta sain myös tällaisen maagisen tunnustuksen, jonka vasta nytten muistin laittaa tänne,kiitos tästä ja tuosta ylemmästä,Rita:-)

Tämän voikin sitten jokainen blogiani lukeva napata mukaansa…..

lauantai 26. syyskuuta 2009

Suklaiset rullat mansikoilla ja cashewkermalla

Suklaarullat

Olen jo parisen vuotta ihaillut englantilaisen  raakaravintokokki Russell Jamesin reseptejä. Russell on yksi lahjakkaimpia raakaruokakokkeja ja hänen upeita reseptejään ei voi olla ihailematta.Hienojen idearikkaiden reseptien lisäksi myös kuvat ovat todella upeita.Niitä samoin kuin Russelin  reseptejä voi katsella täällä. Olen joitakin Russelin reseptejä kokeillut,mutta useimmat reseptit ovat gourmeeraakaruokaa ja hieman hankalia toteuttaa. Nyt nähdessäni suklaarullien reseptiä en voinut kuitenkaan  olla kokeilematta,kun vielä raaka-aineetkin olivat kaikki kaapissa.. Olen muuttanut tätä reseptiä kupeista desilitroiksi ja täyte on  myös hieman erilainen.

Russell Jamesin suklaarullat mansikoilla ja cashewkermatäytteellä

  • 2 dl paloiteltua kesäkurpitsaa
  • 1½ dl mangon hedelmälihaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • vaniljauutetta
  • 1/4 dl +1rkl agavesiirappia
  • ½ dl jauhettua pellavansiementä
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa

Kaikki ainekset laitetaan tehosekoittimeen ja jauhetaan hienoksi tahnaksi. Russelin resepteissä esiintyy kaikenlaisia rullia usein,ja hän käyttää niissä usein juuri kesäkurpitsaa,mikä tuntuu sopivan  hyvin tällaisiin rulliin.  Seos laitetaan kuivuriin kiinteälle pohjalle (jos sellaista ei ole,voi käyttää sen tilalla öljyttyä leivinpaperia) .Russell käyttää Excalibur-kuivuria,joka on neliskulmainen,ja jossa neliömäiset tasot. Sillä on ehkä helpompi tehdä tälläisia rullia,mutta kyllä pyöreälläkin kuivurilla pystyi tätä tekemään. Kuivattelin seosta aika kauan, muistaakseni 5 tuntia,jonka jälkeen käänsin seoksen ja kuivattelin sitä vielä parisen tuntia.Tällä kuivurillanihan tästä tulee sellainen pyöreä lätty,jossa reika keskellä,Leikkasin siitä sitten pizzapalasten muotoisia palasia. Tein erikseen cashewpähkinöistä, agavesiirapista ,kookosöljystä ja limenkuoresta pursotettavan kerman. Rullasin palat, täytin mansikalla ja sen jälkeen cashewkermalla.

suklaarullat 2

Rullat maistuivat kivasti kaakaolle ; olivat vain lievästi makeita ja ihan yksinään selvästikin kaipasivat jotain sisäänsä.Kesäkurpitsan makua ei tuntunut lainkaan enkä pahemmin tunnistanut mangonkaan makua,kaakao taisi peittää sen.Mansikan ja cashewkerman kanssa olivat ihan hyviä.. Tällaista ei varmaankaan tule usein tehtyä,mutta joskus on kiva tarjoilla tällaista ihmisille,jotka eivät vielä ole tutustuneet raakaravinnon ihanuuksiin.

tiistai 22. syyskuuta 2009

Lapsuuden fudgekinuskimuisto muutamin muutoksin…

Fudge kinuski

Ajattelin,etten millään ehtisi mukaan syyskuun ruokahaasteeseen,mutta ihan näin viime tingassa teinkin jotain,mikä sopii laittaa tuonne haasteeseen. Itse asiassa ruokahaasteen teemana oli lapsuuden paras kotiruoka,mutta kun siinä sanottiin,että voi olla mitä tahansa,mitä kotona tehtiin,niin miksei tämäkin…

Lapsuuden ruokamuistoja muistissa on montakin,mutta pari sellaista,mitkä nousevat muitten yli. Isälläni nimittäin oli tapana ottaa keittiö haltuunsa pari kertaa vuodessa. Silloin hän sulkeutui keittiöön;sinne ei kukaan muu saanut mennä sillävälin kun hän siellä hääri,ja kun ovi aukeni,oli siellä joko ihanaa kinuskia tai sitten herkullista kiinalaista ruokaa.Koska tämä tapahtui niin harvoin,ja koska keittiössä silloin valmistettiin niin harvoin muuten esillä olevia herkkuja,oli se suuri juttu,kun isä keittiöön sulkeutui! Kinuskia (jota myös fudgeksi kutsutaan) oli palasina lukuisilla tarjottimilla:sitä oli yleensä tummaa ,vaaleaa ja siltä väliltä.Ja voi miten hyvältä se maistuikaan! Se oli parasta makeaaa herkkua mitä tiesin,ja tänä päivänäkin harmittaa,etten ottanut tarkkaa reseptiä ylös. Monta kertaa olen yrittänyt sitä tehdä,eikä se koskaan maistunut ihan samalta kuin muistin sen lapsuudessa m aistuvan.

Nykyään on makuaistini muuttunut ainakin niin,että en pidä enään kovin makeasti,vaan vain lievästi makeasta. Ja kun isän fudgekinuskit tehtiin kermaa ja voita säästelemättä,on minun fudgeni kokonaan vegaaninen.

Kookoslimefudge

  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 dl soijamaitoa
  • 3 1/4 dl ruokosokeria
  • ripaus suolaa
  • 1/4 vaniljatangosta tai vaniljauutetta jonkun verran
  • 3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • ½ limen mehu+1 rkl limen raastettua kuorta

Laita kattilaan maidot, öljyt, sokeri, vanilja ja suola.Keitä hiljalleen ja lisää loppuvaiheessa limemehu sekä kuoriraaste.fudge kiehumassa Massan pitäisi saavuttaa soft ball vaihe eli 115 c lämpötila. Karamellilämpömittari onkin kätevä laite tällaiseen;siitä näkee just milloin tulee lopettaa kiehuminen. Yleensä tällaisen kiehumiseen menee puolisen tuntia, mutta olisko ollut liian vähäiinen sokerimäärä tai kookosmaito,sillä kinuskimassa poreili liedellä lähes 45 minuuttia.Tuon reseptini määrään jos lisäisi vielä 1/4 dl sokeria,niin saavuttaisi varmaankin nopeammin tuon 115 c lämpötilan. Kiehumisen jälkeen seosta vatkataan ,kunnes se ei enään kiillä,ja kaadetaan sopivan kokoiseen vuokaan,johon on laitettu voideltu talouspaperi päälle. Kinuskimassan annetaan jähmettyä rauhassa huoneenlämmössä,kunnes se on jäfudge 1hmettynyt niin,että sitä voi leikata palasiksi.

Tässä fudgekinusksissa ei mitenkään tuntunut tuo kookosmaidon maku;sen sijaan siinä tuntui kivasti suuresti rakastamani limen maku,joka tasoitti makeutta. Tämä oli tosi hyvää,vaikken vieläkään ole onnistunut kinuskin kanssa kokemaan sellaista makuelämystä kuin aikoinaan koin isän tekemien kinuskien kanssa……

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Raikas bataattiraaste ja raakasuklaata

bataatti raw
Bataattikin on tosi hyvää raakana, vaikka sitä yleensä syödään kypsynnettynä.Tässä olen marinoinut bataattiraasteen limemehussa ensin yön yli,jolloin sen happo hieman kypsentääkin raastetta (kuten se tekee kalalle cevichessä).
Bataattiraastesalaatti
  • 1 bataatti
  • 2-3 limen menu (sitruunatkin käy)
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • suolaa,mustapippuria
  • 1 kevätsipulin varsi kokonaan
Kuori ja raasta bataatti,aseta se astiaan ja lisää limen mehu,niin että sitraastinä on tarpeeksi marinoimaan bataattiraastetta.Marinoi yön yli tai vähintään 5-6 tuntia. Lisää öljy, hunaja tai agave, suola,pippuri ja viipaloidut kevätsipulin palaset.  Käytin hunajaa ,se ja limemehu tekivät raasteesta ihanan raikkaan makuisen.
Raastoin tällaisella raastimella,jolla saa tehtyä kivan ohutta ja litteää raastetta.


Tein myös raakasuklaata
Raakasuklaa
Tähän tuli kaakaovoita, carobjauhetta,hieman kylmäpuristettua kookosöljyä, agavesiirappia,ripaus suolaa, kaakaojauhetta, kuivattua limekuoriraastetta ja cashewpähkinöitä. En muista tarkkaan määriä,sillä en esimerkiksi tarkistanut kaakaovoin määrää. Cashew-pähkinät jauhoin ensin hienoksi  sileäksi tahnaksi ,jonka sitten lisäsin suklaamassaan. Cashewtahna teki suklaan rakenteesta ihanan pehmeää ja sileää. Raakasuklaassa ei ole samanlaista kiiltoa kuten tavallisessa suklaassa, mutta maku ja rakenne ovat ihania!

Herkullinen hernetahna

Hernetahna Lukiessani Okriinan postausta hernepyöryköistä, muistin herkullisen hernetahnaohjeeni,joka myös tehdään säilykeherneistä. Kun kaapissa vielä sattui olemaan kaikki ainekset, niin teinkin tämän heti. Kiitos inspiraatiosta,Okriina;.)

Tämän tyyppistä hernetahnaa söin kerran jossain;minulla ei ollut tahnan reseptiä,mutta jonkinlainen käsitys tahnaan menevistä aineksista,joten tällainen siitä sitten syntyi. Tätä on tullut tehtyä parisen kertaa,ja se on tosi helppotekoinen ja hyvää leivän päällä.

Herkullinen hernetahna

Herpurkki sipuli

- purkki säilykeherneitä

2 suurta sipulia

2-3 valkosipulinkynttä

1½ dl saksanpähkinöitä

suolaa, pippuria,öljyä paistamiseen

yrttimaustetta

chilihiutaleita

Siivilöi neste pois herneistä, pilko sipulit hienoksi. Sipulien pilkkomisesta ei meinannut ensin tulla mitään,sillä ne aiheuttivat pahan ärsyyntymisreaktion silmissäni. Yleensäkin itken aina sipulia laittaessani,mutta tällä kertaa piti huuhdella silmiä monen monta kertaa,ennenkuin helpotti. Ruskista sipulit,ja lisää pilkotut valkosipulinkynnnet lopussa. Laita herneet, sipuli ja mausteet monitoimikoneeseen, ja anna koneen käydä. Lisää pähkinät vasta lopussa, jottei tahnasta tule liian hienoa;pidän kun siinä on vähän rakennettakin.

tiistai 15. syyskuuta 2009

Pähkinäiset banaani-taateliherkkupalat

taatelibanaanipikkuleivat

Kotini viereisessä puistossa on muutamia taatelipalmuja ,jotka tähän aikaan vuodesta ovat täynnä taateleita.Ulkoilutan koiraani tuossa puistossa, ja koiran nuuskiessa ympäristöään olenkin katsellut ympäröiviä puita tarkemmin kuin ennen.

Pieni palmu Yksi taatelipalmuista on tässä;ei mikään kauhean suuri palmu,mutta kuitenkin täynnä taateleita.

Taatelit puussa

Tässä näkyvätkin taatelit paremmin. Suurin osa on vielä vihreitä,mutta keltaisia kypsyneitä oli jonkun verran tipahtanut maahan,ja löysinkin sieltä joitakin ihan hyviä sellaisia,joihin ötökät eivät vielä olleet ehtineet pesiytyä. Kaupassakin olen nähnyt paljon keltaisia tuoreita taateleita, mutta ne näyttivät ja tuntuivat kovilta, enkä niitä koskaan ostanutkaan,ennenkuin yksi kommentoijistani, Tiskiharjafeministi,ystävällisesti informoi minua,että ne kaupat taatelit ovatkin hyviä,etenkin jos niitä laitetaan yöksi pakkaseen,jossa ne hieman pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi.

Taatelit Ja tältä ne kaupan  taatelit näyttävät. Keltaisia ,pulleita ja kauniita.Ne ruskeat, joita yleensä käytetään,ovatkin viime vuoden kuivuneita taateleita (Tiskiharjafeminist,kiitos valistuksesta:-)

2 eri taatelia Tässä sitten vierekkäin kaupan taateli ja puiston taateli (joka on tuo laihempi) Nämä olivat yli yön pakkasessa, ja olivat hieman pehmentyneet ja tulleet läpikuultaviksi. Kaupan taatelin maku oli tosi hyvä  mutta puiston taas ei ollut mitenkään erikoisen hyvä,joten jätän ne siellä kasvavat ihan suosiolla sinne maahan seuraavalla kerralla…Taateleiden koostumus on hyvästä mausta huolimatta kuitenkin erittäin kuiva tässä vaiheessa. Niinpä laitoinkin taatelini kuivuriin pariksi tunniksi,jonka jälkeen ne olivat ihanan pehmeitä,kuori lähti helposti irti painamalla,ja maku oli ihan toffeinen,ihana!  Mietin mitä niistä tehdä,ja ajattelin,että jos sekoitan ne kypsien banaanien kanssa,jossa niissäkin on paljon makeutta ,voisin tehdä niistä jotain,ja näin syntyivät nämä makupalat. Näitä voi tehdä ihan tavallisistakin taateleista, mutta kuoret olisi hyvä ottaa pois.

Pähkinäiset banaani-taateliherkkupalat

  • 1 dl soseutettua taatelia`+1½ soseutettu banaani,yhteensä 2 dl
  • 31/4 dl pähkinäseosta (käytin näistä jäljellejäänyttä saksanpähkinä+kookos+manteliseosta, sekä lisäsin vielä desin mantelijauhoa)
  • 1½ rkl pellavansiemenrouhetta/jauhoa
  • ripaus suolaa ja vaniljauutetta

taateinamu Taateli+baananiseos sekoitetaan hienonnettujen pähkinöiden  ja. pellavansiemenrouheen kanssa.  Seos oli löysähköä ,ja laitoin sitä silikonimuottiin,jonka taas laitoin pakkaseen. Kun ne olivat tarpeeksi kovettuneet, asetin ne kuivuriin, ja kuivatin niitä ,kunnes ne olivat päältä ja alta kuivuneet. Nämä jäivät sisältä hieman pehmeiksi,kun taas pinta oli kuivunut. Näitä voi myös kuivattaa uunissa alhaisimmalla lämpötilassa uuniluukun ollessa raollaan. Näistä tuli hyviä ja olivat miedosti makeita,ja taateleiden sekä banaanien maku tuntui näissä hyvin. Hyvä puoli näissä oli se,ettei minkäänlaista sokeria tai muuta makeutusainetta ollut lisätty:taateleiden ja kypsien banaanien oma makeus riitti aivan hyvin.

lauantai 12. syyskuuta 2009

Ihana punajuurisalaatti (raw)

Ihana punajuurisalaatti En ollut ennen mikään suuri punajuuren ystävä,mutta nykyään pidän siitä paljonkin,etenkin raakana. Punajuuri on makeampi kuin mikään muu kasvis,mutta kaloriarvoltaan kuitenkin matala.Punajuuri on hyvä B-vitamiinin lähde;siinä on myös C-vitamiinia, magnesiumia, rautaa,potassiumia ja  terveellisiä kuituja.
Seuraava resepti syntyi eilen, kun mietin mitä tehdä 2 jääkaapissani olevalle punajuurelle.
Ihana punajuurisalaatti
  • 2-3 punajuurta
  • 2 kevätsipulin vartta
  • ½ dl silputtua korianteria
  • ½ dl silputtua minttua
  • 1 sitruunan tai limen mehu
  • 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa
  • 3-4 rkl öljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • cashewpähkinöitä (ei välttämätön)
Kuori punajuuret ja raasta ne ohueksi raasteeksi. Silppua yrtit ja kevätsipuli.lisää punajuuren sekaan.Lisää sitruunamehu, öljy, agave tai hunaja,suola ja pippuri ja sekoita. Ripottele muutama cashewpähkinä päälle.Tämä salaatti oli niin hyvää,että harmitti ettei ollut lisää punajuuria …todella herkullinen salaatti!

perjantai 11. syyskuuta 2009

Salaattia paahdetuista munakoisoista ja yrteistä

Munakoisoa Rakastan munakoisoja! Täälläpäin ne ovat edullsia, joten niitä tulee usein käytettyä;Suomessa taas paljon harvemmin.

Munakoisohan on tosi monipuolinen kasvis, jota voi tehdä monella monella eri tavalla,ja se on yleensä aina hyvää. Seuraava resepti on täkäläisen ravintolan,jota olen hieman muunnellut.

Salaattia paahdetusta munakoisosta ja yrteistä

  • 2 munakoisoa
  • 1 punainen paprika
  • 1 vihreä chilipippuri
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 dl hienonnettua minttua
  • 1 dl hienonnettua persiljaa
  • 4 rkl valkoviinietikkaa
  • 6 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sokeria
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan

Munakoisot paahtumassa

Paahda ensin munakoisot ja punainen paprika. Paahdoin munakoisot tällä tavoin kaasuhellan liekin päällä,mutta nämä voi myös paahtaa uunissa grillivastuksen alla,kunnes ovat sisältä pehmeitä. Paprika paahdetaan samalla tavalla,jaMunakoiso auki siitä poistetaan kuoret.

Munakoisot avataan keskeltä ja hedelmäliha poistetaan. Siinä on paljon nesteitä,joten kannattaa laitta munakoiso lävikköön,kunnes suurin osa nesteistä on poistunut.

Silppua sillävälin sipuli, chilipippuri, minttu ja persilja sekä paahdettu paprika. Lisää munakoiso ,etikka,suola, murskattu valkosipuli, öljy, sokeri ,suola ja pippuri. Sekoita ja anna salaatin vetäytyä jonkin aikaa.

Munakoisosalaatti

sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Pieniä mango-limetorttuja (raw)

KUVAT 011 Mangojen nyt ollessa parhaimmillaan täälläpäin ,on jo jonkun aikaa tehnyt mieli tehdä niistä jotain makeaa. Päätin sitten tehdä yhtä pientä tilaisuutta varten näitä samantapaisia pieniä raw torttuja,joita olen tehnyt aikaisemmin täällä ja täälläkin . Kävin samalla pikaisesti läpi uutta raw food keittokirjaani “Sweet Gratitude”,jota olen jo kauan kuullut kehuttavan,mutta en jaksanut kuitenkaan keskittyä ihan kokonaan siinä oleviin resepteihin,vaan tein nämä aika lailla kuten aikaisemmin tekemäni mansikkatortut,tosin cashewmaidon vaihdoin mantelimaitoon,kun huomasin useassa kirjan reseptissä sitä käytettävän. Näitä torttujahan voi tehdä niin monella variaatiolla,pääainekset niissä ovat erilaiset pähkinät pohjaa varten,ja täytettä varten joku hedelmä/marja jne. sekä cashewpähkinät, manteli/kookos/cashewmaito/,kookosöljy, kaakaovoi ja makeutus,yleensä agave.

KUVAT 009

Jos haluaa katsoa kuvia oikein upeista tämänlaisista tortuista,kannattaa vilkaista Heathyn blogia. Raw food jälkiruokamestarin blogissa on mitä upeampia jälkiruokia.Hän on myös julkaissut e-kirjan,jonka hankin joitakin kuukausia sitten,mutta toivoisin sen olevan ihan kirjamuodossa,;kirja on kuitenkin kirja……

Nämä nyt tein näin:

Pienet mango-limetortut

Pohja: I dl mantelia, 1 dl saksanpähkinöitä, 1 dl kookosraastetta, ripaus suolaa, 4 medjoul taatelia tai muita isoja taateleita.

valmistus

Pähkinät ja taatelit jauhetaan massaksi,japainetaan pienten silikonisten muffinivuokien pohjalle,Laitoin ne täytteen valmistuksen ajaksi kuivuriin,mutta se ei ole välttämätöntä.Lisäsin pohjamassaan myös pari karvasmantelia,jonka tilalla voi käyttää manteliuutetta,mutta sekään ei ole välttämätöntä. Itse vaan pidän kovasti marsipaanin mausta….Pohjamassaa muuten jäi yli;sen voi pakastaa ja käyttää seuraavalla kerralla,tai tehdä niistä pikkuleipiä..

Täyte:

  • 1½ dl cashewpähkinöitä,liotetaan vähintään ½ tuntia.
  • 2 dl manteli-tai cashewmaitoa (käytin tällä kertaa aiemmin tekemääni mantelimaitoa,mutta cashewmaito tekee täytteen kermaisemmaksi)
  • 1 kokonainen mango (mangoni oli valitettavasti aika mauton,joten näistä tuli mango-lime torttuja mangotorttujen sijaan).
  • 1 limen mehu
  • 4½ rkl agavesiirappia (lisääkin voi laittaa,en pidä kovin makeista jutuista)
  • 8 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 1 rkl jauhettua lesitiiniä.

Liotetut cashewpähkinät jauhetaan mantelimaidon/cashewmaidon kanssa, niin että vähitellen lisätään maitoa joukkoon.Tarkoitus on saada sileä tasainen seos. Tämän jälkeen lisätään mango, limemehu,agavesiirappi,ja jauhetaan taas kunnes kaikki on sekoittunut. Lopuksi lisätään kookosöljy ja lesitiini,ja jauhetaan vielä. Kaadetaan vuokiin,jotka asetetaan pariksi tunniksi pakkaseen ennen tarjoilua.Nämä säilyvät hyvin pakkasessa parisen kuukautta.Päälle ripottelin hieman aiemmin kuivaamaani limenkuorijauhetta.Pienet silikoniset muffinivuoat ovat tosi käteviä:tortut irtoavat niistä jäätyneinä tosi helposti!

Tuota Sweet Gratitude-kirjaa pitää kunnolla katsella ja sitten valita sieltä resepti,jonka toteutan sanantarkasti. Ongelmana kirjassa on se,että joitakin useassa reseptissä käytettäviä aineksia kuten Irish Moss-levää eli karrageeniä,jota en ainakaan täältäpäin saa mistään. Sitä käytetään myös joidenkin olueiden valmistuksessa. Tuota karrageenia tulisi käyttää ihan siinä levämuodossa eikä pulverina tai sellaisena.Toinen aines,mitä kirjassa käytetään myös paljon, on nuori kookospähkinä,Täällä löytyy helposti ja edullisesti vanhoja karvaisia kookospähkinöitä,mutta nuoria ei sitten lainkaan.Eräässä lähimarketissa oli pakastettuja nuoria kookospähkinöitä,mutta he eivät enään tuo niitä . Viime vuonna Helsingissä nän niitä ViiVoanissa ,tänä kesänän taas en niitä nähnyt.

torstai 3. syyskuuta 2009

Kuivattua bataattiraastetta, cashewjuustoa ja elävästä keittiöstä

Bataattisuikaleet

Kuivuripuolella tuli tehtyä  jo hieman nahistumassa olevista bataateista ohutta raastetta,jota sekoittelin öljyn , suolan ja balsamicon sekoituksessa,ja laitoin tämän jälkeen kuivuriin. Koska raaste oli kovin ohutta, kuivuivat ne aika nopeasti. Tosi hyvää salaatin päälle ripoteltuna tai muuten vaan naposteltuna.

Cashewjuusto Tein myös cashew(juusto) –levitettä,josta olen aikaisemmin postaillut täällä tammikuussa.Laitoin tämän hieman eri tavalla tällä kertaa eli näin:

  • Liotin 2 dl cashewpähkinöitä vedessä puolisen tuntia
  • Siivilöin ne ja jauhoin ne  hienoksi tahnaksi.Vettä lisäsin sen verran,että sain ne jauhettua hienoksi.

Lavikossa Lisäsin massaan parin probioottikapselin sisällön ja laitoin seoksen harsokankaaseen siivilän sisälle.Jätin sen siihen vuorokaudeksi. Tässä täytyy muistaa,että myös lämpötila vaikuttaa “juuston kypsymiseen”.Täällä on nyt lämmintä,joten vuorokauden kuluttua siinä oli juuri sopiva tuoksu,mutta talvella täälläpäin on sisälläkin sen verran kylmää,että käymisprosessi kestää kauemmin. Tämän jälkeen lisäsin massaan valkosipulirouhetta, suolaa, 1½ tl oluthiivahiutaleita, sekä pilkoin joukkoon ruohosipulia.Tämä on niin hyvää,että ei edes jää kaipaamaan tavallisia juustolevitteitä.

Olen viime aikoina huomannut kiinnostuksen elävään keittiöön nousseen suuresti,ainakin lukemieni blogien perusteella. Olen löytänyt paljon uusia blogeja,joissa on tehty raakaruokaa, ja monissa  mainitaan superfoodit, joita nykyään saa myös Suomesta. Kun muutamia vuosia sitten taas innostuin elävästä keittiöstä,ei suomeksi siitä silloin vielä paljon kirjoitettu. Nyt on,ja lisää näkyy tulevan koko ajan:-) Vaikka ihmiset käyttäysivät raakaravintoa vain osittain,osoittaa se ,että lisääntyvässä mielessä ihmiset välittävät siitä,mitä heidän lautasellaan on ja mistä se ruoka myös sinne tulee.Itse käytän nimeä Raw Food, mutta suomeksi olen nähnyt sitä nimitettävän raakaravinnoksi ja eläväksi ravinnoksi. Suora käännöshän on tuo raakaruoka,joka jotenkuten ei kauhean houkuttelevalta kuulosta suomeksi. Kun viisitoistavuotiaana ensimmäisen kerran kuulin tämäntapaisesta ruuasta ,sitä kutsuttiin eläväksi ravinnoksi.

Tässä muutamia hyviä blogeja, joissa valmistetaan raakaruokaa:

  • Ilon Pisara –Kauniita kuvia ja reseptejä, sekä tietoa ravitsemuksesta
  • Quinoaa –Ihana blogi,jossa paljon hyviä raakaruokareseptejä, sekä mietteitä ravitsemuksesta.
  • Mantelimaitoa-blogi,jossa kerrotaan elämäntaparemontista esim. raakaravinnon avulla
  • Goddess of Cake-suomalainen, englanniksi kirjoitettu blogi,jossa upeita kuvia ja myös raakareseptejä.

Tässä siis muutamia. Jos olen unohtanut joitakin,muistuttakaa minulle niistä…..