Sivut

sunnuntai 30. marraskuuta 2008

One word only! -meemi

Sain tälläisen yhden sanan meemin Itkikseltä , Kyynelkanava-blogista. Joihinkin kohtiin oli aika vaikeaa vastata vain yhdellä sanalla, ja toisissa kohdissa oli jo vastaus valmiina....Ja kysymys numero 10 puuttuu kokonaan! Menin kurkkimaan Itkiksen blogiin, eikä siellä tosiaankaan ollut numero 10, kai se on joltain jossain vaiheessa jäänyt pois. Here we go! The most difficult part of this meme is, that you can only answer the questions with a single word. 1. Where is your cell phone? Loading 2. Where is your significant other?gone 3. Your hair color? brown 4. Your mother? Heaven 5. Your father? Heaven 6. Your favorite thing? Computer 7. Your dream last night? snow 8. Your dream/goal? Happiness 9. The room you’re in? Study 11. Your fear? Sickness 12. Where do you want to be in 6 years? Spain.. 13. Where were you last night? Home 14. What you’re not? Mean 15. One of your wish-list items? dehydrator 16. Where you grew up? Finland 17. The last thing you did? tea 18. What are you wearing? sweater 19. Your TV? Flat 20. Your pet? Puppy 21. Your computer? Tabletop 22. Your mood? ok 23. Missing someone? Son 24. Your car? None 25. Something you’re not wearing? Hat 26. Favorite store? books 27. Your summer? Humid 28. Love someone? yes 29. Your favorite color? Blue 30. When is the last time you laughed? today 31. Last time you cried? Monday The other part of the challenge is to nominate five people to take up the challenge on their own blogs. Tahtoisin haastaa seuraavat blogit tähän meemiin: Matkalla Brasiliaan Prinsessakeittiö Tiramisua Milanossa Se taisi nyt jäädä tähän kolmeen,kun niin monet on tämän jo saanut.....

Kakku jonka ei pitänyt olla kakku.....

Asuin parisen vuotta sitten vielä Venezuelassa, ja siellä, kuten muuallakin Etelä Amerikassa, käytetään paljon maissia ruoanlaitossa, myös leivonnassa. Sieltähän se maissi on alunperin kotoisinkin..Olen aikaisemmin tehnyt postauksen maissileipäsistä, arepoista, ja viikonloppuna oli tarkoitus valmistaa cachapoja, jotka ovat venezuelalaisia maissilättyjä. Kaikista parasta maissia olen syönyt Perussa, jossa kasvaa yli 5o eri maissilajiketta:esimerkiksi violettia maissia, joista tehdään juomaa nimeltä "chicha morada" tai melkein valkoista maissia ,jossa on jättimäiset maissinjyvät. Tätä jättimaissia, jota tarjottiin erilaisten kastikkeiden kanssa, tuli syötyä usein.Niin hyvää, ettei sitä voi edes kuvailla.Harmi, ettei sitä oikein löydy Perun ulkopuolella.
Täällä taas makeaa maissia oli ilmestynyt kauppoihin ja päätin tehdä cachapa-lättyjä. Cachapat taitetaan valmistuksen jälkeen ja väliin laitetaan Queso de Manoa, valkoista ihanaa juustoa, vähän mozzarellan tapaista mutta maistuvaa, toisin kuin neutraalin makuinen mozzarella.Taikinaa varten maissit jauhetaan (Venezuealassa oli ihan erikoiset laitteet sitä varten) ja taikinaan lisätään reseptistä riippuen joko maitoa, jauhoa, vettä, tai raastettua valkoista pehmeätä juustoa.Tutkin eri reseptejä ja päätin tehdä reseptin, johon ei tule muuta kuin maissia, hieman maitoa (laitoin soijamaitoa)sokeria ja hieman jauhoja.Kaikki ainekset siis tehosekoittimeen, ja maissia ei tarvitse jauhaa aivan hienoksi.
Enpä tiedä mikä meni pieleen, mutta lettuset hajosivat ja parin yrityksen jälkeen luovutin.Taikinasta ei vaan tullut lättyjä, joiden olisi pitänyt näyttää tältä: Ehkä mulla olisi pitänyt olla "budare" , rautapannu, jollaista käytetään Venezuelassa..Jäljellä oli kulhollinen jauhettua maissia, jossa oli hieman soijamaitoa, vähän jauhoja ja sokeria.En halunnut heittää sitä poiskaan, joten hetken mietinnän jälkeen lisäsin murskattua banaania, kookoshiutaleita, jauhoja, sokeria, leivinpulveria.Tuloksena oli tuo kakku tuossa kuvassa ylhäällä.Ei mikään erikoinen,mutta ihan syötävä. Vähän pehmeä sisältä. Seuraavan kerran taidankin tehdä venezuealalaista juustokakkua, johon tulee maissia,ehkä se onnistuu..... Tässä videopätkä (espanjankielinen)jossa näytetään miten cachapoja oikeasti tulee valmistaa....

perjantai 28. marraskuuta 2008

Karkkimeemi

Susa Kulttuureja Sekoitellen blogista haastoi mut karkkimeemiin.
Tässä meemin säännöt:
1. Valitse vähintään viisi irtokarkkilaatua, jotka valitsisit oikeastikin karkkipussiisi.
2. Ota karkeista joko itse kuvat tai nappaa ne netistä ja julkaise ne blogissasi.
3. Tämän jälkeen haasta vähintään kolme ihmistä tekemään tämä meemi, ja linkkaa heidän blogeihinsa. Voit haastaa myös useamman! Koita arvata, mistä nameista he tykkäävät.
4. Halutessasi voit vielä selvittää sanallisesti valintojasi...
Mä joudun nyt vähän poikkeamaan säännöistä kun en ole koskaan oikein ollut oikein irtokarkkien suurkuluttaja, valitsen yleensä karkkipaikoissa aina lakua ja suklaata, ne ovat mun makuun. Karkit mulle on sokerittomia pastilleja yleensä.Mutta tässä on mun valinnat:
1.Suklaa
Olen suklaaholisti. En osaa nimetä mitään ykkössuklaata(niitä on niin monta!!!), mutta pidän enemmän tummasta kuin maitosuklaasta. Ja pidän Fasun suklaasta, jota onneksi saa täältäkin joistakin kaupoista.Mun suosikki Fasun suklaista on Geisha
2. Laku
Lakuissakaan mulla ei ole varsinaisesti tiettyä suosikkia, kun hyviä lakuja on monta.Halvan lakumatto tosin on todella namia! Ja onneksi täältäpäin saa lakua, Fasun irtolakupaloja, joita myydään terveyskaupassa!!! Ostan usein....ja ne menee heti, en osaa lopettaa ennenkuin on koko satsi syöty. 3. Halva
Halva on tosi hyvää. Sitä mä yleensä ostan irtonaisena , ja myyjä leikkaa mulle palasen isosta halvakimpaleesta.Mun suosikkihalva on viime aikoina ollut ihana suklaahalva,jossa kaakaopavun palasia, nam! Halvan halva on musta aina kanssa ollut tosi hyvä halva, pienenä se oli musta ihan hurjan hyvää! 4. Mynthon Fills
Näistä mä tykkään, varsinkin Berries-mausta. Mulla oli iso pussi näitä kun tulin takaisin Suomesta kesällä.Mulla on vieläkin pari jäljellä....
5. Wrigley¨s Extra Drops lakunmakuiset
Toinen pastillilaji mitä mulla oli monta kappaletta pussissa tultuani Suomesta.
Ja haastan eteenpäin seuraavat blogit:
1. Hippu blogista Tamarind Heaven Ei aavistustakaan mistä karkeista pidät, ehkä eksoottisen makuisista....?
2. Rossana blogista Bella Vanilla Arvailen että pidät suklaasta...??
3. MaaMaa blogista Maamaa Maailmalla Mistäköhän karkeista pidät?

Munakoison puolikkaat tahinijugurttikastikkeella

Munakoisoja käytetään täällä Israelissa paljon ja reseptejä on satoja.Kävin tällä viikolla ruokamessuille, joissa sain tahininvalmistajan reseptivihkosen.Tätä munakoisoruokaa olen syönyt pari kertaa ravintoloissa,mutta nyt valmistin sitä ensi kertaa kotona, reseptivihkosesta.
Munakoison puolikkaat tahinijugurttikastikkeella
2 munakoisoa
3/4 dl tahini seesamitahnaa
1 dl jugurttia (käytin lampaanjugurttia,mutta kreikkalaistyylinen jugurtti sopisi hyvin tähän)
1 sitruunan mehu
3 murskattua valkosipulinkynttä
suolaa , pippuria
2 keskikokoista tomaattia
1 rkl oliiviöljyä
"Poltin" munakoisoja kaasuhellallani liekin päällä, kunnes ne olivat sisältä kypsiä ja ulkopuolelta hiiltyneitä, mutta nämä voi myös laittaa kokonaisina uuniin grillivastuksen alle, 20 minuuttia molemmat puolet, tai kunnes munakoisot ovat sisältä pehmeitä ja ulkoa hiiltyneitä. Pistele munakoisoihin reikiä haarukalla ennenkuin laitat ne uuniin.
Valmista sillävälin kastikkeet: Sekoita tahini,jugurtti, sitruunamehu, valkosipuli , suola sekä pippuri tahnaksi. Raasta tomaatit raastimen karkealla puolella.
Kun munakoisot ovat valmiit, halkaise ne puolikkaiksi.Laita päälle tahinijugurttikastiketta sekä raastettua tomaattia. Tiputtele oliiviöljyä puolikkaiden päälle.Päälle voi laittaa myös timjaminlehtiä.Tarjoile lämpimänä. Hyvää oli!

keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Chili-yrttitahna


Mulla on melkein niin kauan kuin muistan ollut jonkinlainen chili-riippuvaisuus.Chiliä jossain muodossa löytyy aina mun keittiöstäni. Tykkään käyttää sitä erilaisissa tahnoissam ja yksi suosikeistani on tahna nimeltä zhug, jota täällä käytetään paljon  ja jota saa jokaisesta marketista.Zhug on alunperin jemeniläinen tahna, joka on levinnyt jokaisen keittiöön. Siitä on olemassa sekä punainen että vihreä versio;itse pidän enemmän vihreästa versiosta.Ja näitä versioita on monta erilaista, tässä versio jonka olen soveltanut paikallisen TV-kokin kirjan reseptistä. Zhugia voisi vaikka kutsua jemeniläiseksi pestoksi...

Vihreä chili-yrtti( zhug) tahna 4-5 vihreätä chilipalkoa nippu korianteria ½ nippu persiljaa 7 valkosipulin kynttä (kokin reseptissä oli 10!!) 1 tl suolaa ½ tl mustaa pippuria ½ tl jeeraa eli juustokuminaa ½ tl jauhettua kardemummaa 2 rkl öljyä Paloittele chilit paloiksi, siemenineen.Laita ainekset öljyä lukuunottamatta monitoimikoneeseen.Jauha hienoksi, lisää lopussa öljy ja laita purkkiin.Sopii hyvin kastikkeisiin, voidaan sekoittaa majoneesiin, kaikkeen missä tarvitaan ytyä. TV-kokin alkuperäiseen reseptiin ei tullut persiljaa, ainoastaan korianteria, josta joko pidetään tai sitten ei.Itse olen oppinut rakastamaan sitä.Reseptiin ei myöskään kuulunut öljy, mutta pidän siitä enemmän kun siinä sitä on hieman.

Frozen yogurt

Tänään keskipäivällä täällä oli taas melkein hellettä ja alkaa jo huolestuttamaan se, ettei talvea näy vielä missään. Sateita on tullut, muttei tarpeeksi:viime talvi oli niin vähäsateinen että toinen peräkkäinen vähäsateinen talvi olisi katastrofaalinen. Harmitellessani lämpöä (Suomen talvi sopisi mulle just nyt...) teki samalla mieli frozen jugurttia.Mitenköhän tuota kutsuisi suomeksi?Jäätynyt jugurtti ei mielestäni kuulosta yhtä houkuttelevalta kuin frozen yogurt, josta Sari Teksasin Taivaan Alla-blogissa on tehnyt kivan postauksen.
Frozen yogurtti on todella hyvää ja täälläpäin on viimeisen vuoden aikana noussut jugurttipaikkoja kuin sieniä sateella. Jonkinlaisen frozen yogurt-version voi valmistaa ihan kotikonsteillakin eli näin:
Frozen yogurt
1½ banaani joka on palasina jäädytetty
1 maustamaton jugurtti 200 ml
2 tl hunajaa
tilkka vaniljaa
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja anna laitteen käydä kunnes seos on sileätä.Laita seos pakastimeen tunniksi ja laita uudelleen tehosekoittimeen/monitoimikoneeseen ja voilà! Frozen yogurt!

tiistai 25. marraskuuta 2008

Elävän ruuan limetorttu

Löysin joku aika sitten täällä niin harvoin löytyviä limeja ja käytin niitä tässä elävän ruuan limetortussa. Tein piirakan pieneen piirakkavuokaan (läpimitta 18cm).Pohjaan käytin samoja aineksia kuin aikaisemmin tekemiini vadelmatorttuun sekä avokaadosuklaamoussepiirakoihin . Elävän ruuan jälkiruuat ovat ihanan herkullisia, mutta hyvin täyteläisiä, joten suuria annoksia ei tarvitse tehdä.Tämä torttu oli todella namia! Avokaadon koostumus on kuin luotu tällaiseen.Itse asiassa avokaadohan on hedelmä eikä vihannes.
Elävän ruuan limetorttu
Pohja:
1½ dl saksanpähkinöitä
1½ dl kookosraastetta
1½ dl kultaisia rusinoita
(vaniljaesanssia)
Laita kaikki pohjan aineksiet monitoimikoneeseen ja anna laitteen käydä, kunnes massa on yhtenäistä. Vuoraa piirakkavuoka hopeapaperilla (näin sen saa helpommin irtoamaan, jos käytössä ei ole silikonivuokaa)ja painele taikina vuuan pohjalle sekä reunoille.Laita pohja uuniin 20 min 100C asteeseen ja jätä uunin ovi hieman raolleen. Anna pohjan jäähtyä ja laita se jääkaappiin.Pohjan tulee kovettua ennenkuin se poistetaan vuuasta tai täytetään täytteellä.
Täyte:
1 dl cashew pähkinöitä
1 avokaado
5 -6rkl hunajaa tai agavesiirappia (käytin hunajaa koska agavesiirappia ei ole löytynyt viime aikoina.Sitä saa Suomessa ainakin isoista S-marketeista)
3/4 dl limen mehua
2 tl jauhettua lesitiiniä
3/4 dl kylmäpuristettua kookosöljyä *
Liota cashewpähkinöitä parisen tuntia, huuhtele ja jauha ne yhdessä hunajan tai agavesiirapin kanssa, lisäämällä hunajaa tai siirappia vähitellen, niin että saadaan aivan sileä massa.Sekoita tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa avokaado hienoksi tahnaksi.Lisää cashewtahna, limen mehu ja sekoita hyvin.Lisää lopuksi lesitiini sekä kookosöljy. Täytä pohja täytteellä ja laita jääkaappiin. Tortun on hyvä jähmettyä kylmässä vähintään 3-4 tuntia ennen tarjoilua.Musta torttu oli parempi seuraavana päivänä. Siirapin tai hunajan sekä limemehun määrää voi vähentää tai lisätä maun mukaan.Itse pidän siitä että limen maku tuntuu kunnolla.
*Kylmäpuristettua kookosöljyä saa esim. Ruohonjuuresta sekä täältä.Se ei ole samaa kuin kaupoissa myytävä kookosrasva, joka on hydrogenisoitu ts. kovetettu ja kuumennettu kookosrasva, ja joka ei käy tähän torttuun. Kylmäpuristettu kookosöljy tuoksuu vienosti ihanalle kookokselle, ja paitsi jälkiruokiin sitä voi myös käyttää voiteena.Tässä vähän lisää tietoa kylmäpuristetusta kookosöljystä.

sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Munakoisoa aasialaiseen tyyliin


Perjantaina ostaessani pyöreitä kesäkurpitsoja näin kaupassa myös pieniä baby munakoisoja.Ne olivat tarjouksessa ja teki mieli tehdä niistä jotain sillä en ole ennen kokeillut pikku munakoisoja. Tein niitä aasialaiseen tyyliin, mutta vaikka pikku munakoisojen ulkonäkö oli todella kiva, tekisin nämä seuraavan kerran kyllä tavallisista munakoisoista,se olisi helpompaa....
P.S, uudistetussa ohjeessa käytin ihan tavallisia munakoisoja...Ne voi paloitella kuutioiksi tai leikata siivuiksi.Vinkki:jos sekoitat vatkattua kananmunaa munakoisopaloihin niin ne imevät paistattaessa vähemmän öljyä ja ruskistuvat nopeammin.

Munakoisoa aasialaiseen tyyliin
  • 1-2 munakoisoa (tai noin kilo pikku munakoisoja)
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa
Kastike
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1-2 kynttä murskattua valkosipulia
  • 1 silputtu chilipippuri (voidaan jättää pois)
  • 4 rkl soijakastiketta
  • 4 rkl vettä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl miriniä
  • 4 rkl makeata chilikastiketta seesaminsiemeniä, purjoa tai kevätsipulia

Leikkaa munakoisot palasiksi, aseta lävikköön, ripottele runsaasti suolaa munakoisojen päälle.Anna munakoisojen "itkeä" parisen tuntia,jonka jälkeen huuhtele ne hyvin ja jätä lävikköön kuivumaan.Kuivaa munakoison palaset hyvin.Sivele kuuman grillipannun pinta öljyllä ja laita munakoisopalat paistumaan.Munakoisot imevät helposti öljyn, joten sivele välillä pannua öljyllä;älä laita kerralla suurta määrää öljyä pannulle. Paista molemmat puolet niin että ne saavat väriä. Asettele palaset talouspaperin päälle jäähtymään ja valmista sillä välin kastike.
Lämmitä pannu uudestaan. Kaada kastike pannulle, lisää munakoison palaset ja anna paistua miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia, kunnes kastike on kiehunut kokoon ja imeytynyt munakoison palasiin. Ripottele munakoisojen päälle seesaminsiemeniä ja suikaloitua purjoa/kevätsipulia.Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.


Idätin myös mung-papuja.Kolmen päivän päästä ne olivat valmiina ja siirsin ne valoon pariksi tunniksi. Jos niihin tulee vähän lehtivihreää, on se ihan hyvä:siinä on pieni terveellinen klorofylliannos!

perjantai 21. marraskuuta 2008

Täytetyt pyöreät kesäkurpitsat

Rakastan kokkiohjelmia!! Ja on loistojuttu, että joitakin ohjelmia voi nähdä netissä koska haluaa, jos ei muuten ehdi. Viikko sitten täkäläinen lempikokkini, jolla on jokapäiväinen ohjelma televisiossa, teki täytettyjä pyöreitä kesäkurpitsoja. En ole ennen sellaisia käyttänyt, joten uteliaisuus heräsi ja ryntäsin supermarkettiin niitä ostamaan. Tosin olisi pitänyt katsoa ohjelma uudestaan ennen kauppaan menoa, sillä ajattelin vaan kurpitsoja, en täytettä...Eli ainekset kokin reseptin täytteeseen puuttuivat ,joten piti improvisoida. Täyte voi kuitenkin olla mitä tahansa. Näitä voi tietenkin valmistaa myös tavallisista kesäkurpitsoista,jos tällaisia ei satu löytymään.Onkohan näitä Suomessa,en muista nähneeni....

Täytetyt pyöreät kesäkurpitsat 6 kesäkurpitsaa 2 sipulia nippu persiljaa 2 valkosipulin kynttä 6-7 kalamata oliivia (tai muita oliiveja) 1 dl korppujauhoja 3 rkl pestoa suolaa, pippuria 1 rkl oliiviöljyä Pese ja kuivaa kurpitsat.Jos käytät pyöreitä kurpitsoja, leikkaa niistä pieni pala alaosasta, niin että ne ”seisovat” tasaisesti alustalla. Leikkaa yläosasta osa lakiksi, ja kaiverra kurpitsojen sisus pois. Tämän ylimääräisen poiskaiverretun kurpitsan voi käyttää vaikka keittoihin. Öljyä hyvin kurpitsan ulkopinnat. Valmista täyte: silppua sipuli,valkosipuli sekä persilja, lisää joukkoon korppujauho, pesto, paloitellut oliivit, oliiviöljy, suolaa sekä pippuria. Täytä koverretut kurpitsat seokselle.Pane kurpitsan ”lakit” paikoilleen. Asettele täytetyt kurpitsat uuniastiaan, lisää astiaan 2 rkl öljyä sekä 1½ dl vettä. Paista uunissa 190 C 40 minuuttia.

TV-kokin täyte(8 kurpitsalle) oli paljon parempi eli tällainen:

½ dl paloiteltuja kalamata oliiveja 2 valkosipulin kynttä 1 vihreä paloiteltu chili 1 silputtu punasipuli 1 dl korppujauhojanippu persiljaa 1 dl parmesaania 1 rkl timjamia 5 rkl pinjansiemeniä suolaa , pippuria, oliiviöljyä

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Pensastaidetta....

Kävelylenkillä Bambi koiran kanssa näimme nämä kivasti leikatut pensaat.
Sitten löytyi myös tämä suloinen kissaperhe. Kuvasta ei tullut parhain mahdollinen koska Bambi oli hihnassa vierelläni ja yritti kovasti lähestyä kissaperhettä. Eivätkö olekin suloisia nuo kisut....

Mango-avokaadosalaatti ja elävän ravinnon kurssi

Eilen illalla olin elävän ruuan kurssilla, jossa sain kokeilla tätä ihanaa mango-avokaadosalaattia.
Kurssia veti amerikkalainen Anne, joka on ihan oikea sertifioitu elävän ravinnon keittiömestari, sellaisiakin on! Sitä voi opiskella mm. seuraavanlaisessa viehättävässä paikassa Elävä ruoka on käsitteenä mulle ollut tuttu teinistä lähtien, mutta vasta pari vuotta sitten aloin sitä tutkia tarkemmin.Löysin valtavasti tietoa, luin kirjoja, kirjoittelin asiaa ymmärtävien ihmisten kanssa ja viime vuonna päätin ihan kunnolla kokeillakin sitä.Kokeilu kesti puolisen vuotta, jolloin en koskenut mihinkään eläinperäiseen ruokaan, en myöskään kypsennettyyn ruokaan, paitsi jos se oli kuivatettu max. 48 C asteessa. Eli söin valtavasti vihanneksia, hedelmiä, siemeniä , ituja, pähkinöitä, merilevää, idätettyä viljaa jne. En kuitenkaan pystyisi sitä ihan kokonaan seuraamaan, sillä pidän liian paljon tavallisesta ruuasta (en lihasta...), mutta koska siitä tuli niin hyvä olo, yritän osan siitä mitä syön korvata elävällä ruualla, eli mahdollisimman paljon ei kypsennettyä "elävää " ruokaa. Oloni siis oli loistava tuon kokeilun aikana. Energiataso oli paljon parempi, iho kirkastui, mieli voi hyvin, nukuin paremmin ja vähemmän, eikä ollut pahemmin kovaa näläntunnetta. Olo oli välillä melkein euforinen. Juuri sen takia tekee joskus mieli taas kokeilla tuota elämäntapaa, mutta musta ei ainakaan kokonaan ole siihen. Mutta voin yhdistää sitä ruokavaliooni , paljonkin.

Eilinen pikakurssi (4 h) oli miellyttävä: Anne antoi ruuanvalmistamisen ohessa paljon tietoa, saimme maistaa monia eri ruokia, saimme hyvän selostuksen maailman parhaimmasta kuivurista sekä muista relevanteista laitteista. Itselläni oli tiedon suhteen ollut joitakin aukkoja, jotka nyt tuli korjattua. Saimme ison painetun tietopaketin, jossa on paljon hyödyllistä tietoa siitä kiinnostuneelle. Allaoleva salaatti oli niín namia, että mun on ihan pakko laittaa tämä resepti tänne blogiin....
Mango-avokaadosalaatti
1 mango
1 avokaado
tuoreen korianterin lehtiä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl lime-tai sitruunamehua
1rkl nigellansiemeniä (tai mustia seesaminsiemeniä / taval. seesaminsiemeniä)
Paloittele mango sekä avokaado kuutioiksi.Lisää korianterilehdet, oliiviöljy, lime/sitruunamehu sekä siemenet.Suolaa ja pippuria ei tule lainkaan tähän salaattiin eikä se niitä mielestäni edes kaipaa.Tämä voisi hyvin sopia lisukkeeksi vaikka kalalle.

I love your blog

Sain Ekulta tällaisen tunnustuksen, kiitos paljon paljon Ekku:)
Tunnustukseen liittyvät seuraavat säännöt:
1. Tunnustuksen saaneet saavat laittaa kuvan blogeihinsa.
2. Linkitä blogiin jonka pitäjältä sait tunnustuksen.
3. Nimeä seitsemän muuta ja linkitä heidän bloginsa.(määrä vapaa)
4. Jätä viesti heidän blogeihinsa, jotta he tietävät nimeämisestä.
Ja niinpä päätin lähettää tunnustuksen eteenpäin seuraaville blogeille:
(Vähän vaikeaa kun ihania blogeja on niin paljon.....)
Kiitos vielä Ekulle:)

maanantai 17. marraskuuta 2008

Pizza viikunoilla, vuohenjuustolla ja karamellisoiduilla sipuleilla

Pizzaa en olekaan tehnyt pitkään aikaan enkä edes ole syönyt sitä aikoihin. Ennen , kun lapsi oli pieni, tein sitä useinkin. Asuessani Venezuelassa sain nauttia todella hyvistä pizzoista, kiitos italialaisperäisten venezuelalaisten.
Tällä kertaa päätin kokeilla amerikkalaisen leipäguru Peter Reinhartin kehittämää ohjetta pizzapohjaa varten.Muutin määriä itselleni sopivaksi ja muutenkin hieman sovelsin ohjetta. Pidän ohuesta, rapeasta pizzapohjasta. Yleensä en koskaan ole sellaista itse oikein osannut valmistaa, ja halusin kokeilla jos tällä reseptillä tulisi parempi pohja.Minulla on myös Suomesta raahaamani leivinkivi,mutta koska nyt paistoin vain yhden pizzapohjan, en viitsinyt sitä käyttää, vaikka sillä olisi varmaankin tullut parempi pohja. Tätä taikinaa ei kuitenkaan voi paistaa samana päivänä kun se tehdään:taikinan tulee levätä jääkaapissa vähintään vuorokauden. Tästä taikinasta tuli paljon parempi pohja kuin aikaisemmin tekemistäni pohjista, joten taidankin tästä lähtien käyttää aina tätä pohjaa pizzoihin.
Halusin myös kokeilla vähän erilaista täytettä, ja viikunoiden, karamellisoidun sipulin sekä vuohenjuuston yhdistelmä kuulosti mielenkiintoiselta. Vuohenjuusto ja hedelmäthän sopivat niin hyvin yhteen. Tästä tuli muuten TODELLA HYVÄÄ vaikka otin pizzan uunista hieman liian aikaisin. Ensi kerralla ehkä kokeilen Venezuelassa syömääni ihanaa pizzaa, johon tuli ohuen ohuita päärynän viipaleita, homejuustoa sekä saksanpähkinöitä.
Kuvassa pizza ennen uuniin menoa.....
Pizzapohja a la Peter Reinhart
(3 pizzaa) 5 1/3 dl vehnäjauhoja vajaa tl suolaa vajaa tl kuivahiivaa noin ½ dl oliiviöljyä (tämän voi jättää pois jos haluaa, silloin tulos on kuivempi pizzapohja) 2.1 dl jääkylmää vettä
Täyte
2 sipulia+2 rkl öljyä+1 rkl balsamietikkaa+½ rkl sokeria
4-5 viikunaa ohuina paloina ½ chevre juustotanko paloiksi viipaloituna
Viipaloi sipulit, paista öljyssä , lisää balsamietikka sekä sokeri ja anna ruskistua kunnes sipulit ovat karamellisoituneet.Anna jäähtyä ennen pizzapohjalle asettamista. Sekoita jauhot, suola sekä hiiva , lisää isolla lusikalla öljy ja jääkylmä vesi, tai sekoita ainekset yleiskoneella. Jos työskentelet käsin, vaivaa taikinaa vähintään 7 min. Jos teet taikinan yleiskoneella, anna koneen käydä keskinopeudella noin 7 min. tai kunnes taikina on yhtenäistä ja kiiltävää. Jos taikina tuntuu liian kostealta, lisää hieman jauhoja.
Sirottele leivinpöydälle jauhoja ja siirrä taikina sinne. Jaa taikina 3 osaan ja pyöritä palloiksi.Käännä kaikki pallot jauhoissa, ja sivele pallot tämän jälkeen vielä öljyllä. Jos haluat tehdä kaikki 3 pizzaa seuraavana päivänä, laita ne pusseihin ja anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään saakka.Jos haluat tehdä vain yhden pizzan, laita 2 taikinapalloa pakastimeen ja käytä ne 3 kk kuluessa. Kun teet pizzan, ota taikina jääkaapista 2 tuntia ennen paistoa, taputtele se käsin sileäksi leivinpaperin päällä, sirottele jauhoja päälle, ripottele öljyä ja työstä taikinaa käsin kunnes se on sopivan kokoinen ja ohuinen. Tätä taikinaa oli todella helppo työstää, se oli hyvin elastinen. Ihan selvästi huomasi, että kylmässä seisottaminen tekee hyvää taikinalle. Alkuperäisessä reseptissä kehoitetaan sirottelemaan leivinpaperin/leivinalustan päälle joko mannaryynejä tai maissijauhoja, näin varmistetaan, että pizza irtoaa helposti alustastaan.
Jos käytät leivinkiveä, laita se uuniin 45 min. ennen pizzan paistoa,säätele uunin lämpötila korkeimmaksi mahdolliseksi lämpötilaksi. Asettele täyte pizzan päälle, älä laita liian paljon täytettä! Jos käytät leivinkiveä, siirrä pizza kuuman leivinkiven päälle ja asettele takaisin uuniin,jos et, laita pizza uunipellille ja uuniin noin 8 minuutiksi, kun uuni on maksimilämpötilalla (uunini max. lämpö on 250C)Pidä pizzaa silmällä paiston aikana, ettei se pala.
Ja nauti!

sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Yum-Yum blogipalkinto

Haluaisin lahjoittaa tämän virtuaalipalkinnon Eben upealle Mansikkamäki-blogille. Eben ihanaakin ihanampi leivontablogi oli ensimmäisiä blogeja,joita rupesin kunnolla seuraamaan.Kaikki hänen aikaansaannoksensa ovat toinen toistaan upeampia, ja Ebe on anteliaasti koko ajan jakanut ohjeitaan ja reseptejään. Kiitos, Ebe:) Blogisi johdosta innostuin minäkin kakunkoristelusta, mulla on kokonainen arsenaali kakunkoristelujuttuja, vaikka harvemmin leivonkin.

Nami, kvinoaa!

Kvinoaan ihastuin heti kun maistoin sitä ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten. Pidän erityisesti sen rakenteesta, joka tuntuu kivalta ja maustakin pidän.Lisäksi kvinoa on tosi monipuolinen.Tällä kertaa tein sen ihan yksinkertaisesti,paiston vihanneksia, yrttejä sekä sieniä ja lisäsin siihen kvinoaa.
Kvinoa-vihannes-sienipata
2 dl kvinoaa
3 dl vettä
varsiselleriä, paprikaa, sipulia, valkosipulia,persiljaa
sieniä (käytin osterivinokkaita) 1 ½ rkl öljyä paistamiseen
suolaa, pippuria kuivattua oreganoa
Huuhtele kvinoa pari kertaa lävikössä ja siivilöi.
Silppua kaikki vihannekset hienoksi silpuksi. Paloittele sienet isoiksi paloiksi.Kuullota vihanneksia,persiljaa ja sieniä kattilassa kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää kvinoa, kuullota hetken ja lisää vesi sekä oregano.Peitä kattila kannella, ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 15-20 min. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
Suklaakokeilu
Tänä viikonloppuna on Helsingissä suklaafestivaali, ja suklaan ystävänä vähän harmittaa , ettei voi olla paikan päällä.....Tel Avivissa tosin on suklaakauppoja todella runsaasti: yhdellä pääkadulla jopa niin monta, että sitä joskus kutsutaan suklaakaduksi. Pieniä suklaanvalmistajia, chocolatiers, on useita ja tämäkin maailmalla menestynyt suklaateemainen yritys on täältä kotoisin ja oli suunnannäyttäjä paikallisille suklaamestareille. Ikkunoista on ihana katsella kauniita konvehteja, ja monet näistä kaupoista on myös sisustettu todella houkuttelevasti. Suklaa-innostuksesta johtuen täältä löytää helposti suklaan raaka-aineita,kuten esim. kaakaovoita sekä kaakaopavun palasia ja joskus tekee mieli kokeilla tehdä niistä jonkinlaista kotitekoista suklaata, jossa ei ole mukana "oikeata suklaata".Jauhoin suklaapavun palaset jauhoksi, sulatin kaakaovoin, lisäsin jauhetut kaakaopavut, kaakaota, chiliä, hieman suolaa, lesitiiniä, taatelisiirappia, vaniljaa sekä cashew pähkinää ja sekoitin kaikki hyvin.Tulos oli hyvän makuista,mutta rakenne muistutti enemmänkin toffeeta...Kokeilut kotikeittiössä jatkuvat....

perjantai 14. marraskuuta 2008

Osterivinokkaita, valkosipulia ja chiliä

Viime vuonna olin Santiago de Compostelassa, Espanjassa, ja söin siellä elämäni parhaimman sieniannoksen. Sen jälkeen etsin kuumeisesti samoja sieniä kaupoista,kunnes huomasin,että ne olivat osterivinokkaita. Täällä torilla on yhdellä myyjällä aina osterivinokkaita, ja ne eivät edes ole kovin kalliita.Herkullinen sieni! Kaikista parhaiten se mielestäni sopii grillattavaksi, tyyliin a la plancha, kuten Espanjassa syömäni sienet. A la plancha tarkoittaa, että ruoka on grillattu kuumalla levyllä. IKEAn grillipannuni sopiikin siihen loistavasti..
Ja tässä joku aika sitten huomasin osterivinokkaiden olevan jopa erittäin terveellisiä! http://www.tohtori.fi/ sivuilla siitä kerrottiin seuraavanlaista:
"Osterivinokas sisältää lipidejä, steroideja (ergosteroli), rasvaliukoisia vitamiineja, B-ryhmän vitamiineja, mono-, oligo- ja polysakkarideja (-glukaani nimeltään pleuraani), aminohappoja, peptidejä, glykoproteiinia (lektiini), kitiinin kaltaista kuitua, entsyymejä ja alifaattisia hiilivetyjä.Eniten tutkittu osterivinokkaan vaikutuksista lienee sen kolesterolia laskeva vaikutus. Rotilla, jotka saivat ruokaa jossa oli 5 % osterivinokasta, seerumin ja maksan kolesterolit laskivat 82 ja 55 %, vastaavasti, 8 viikon koejakson jälkeen. Osterivinokas stimuloi kolesterolia hajottavaa entsyymiä (7--hydroksylaasi). Lisäksi osterivinokas sisältää monakoliini K:a, joka estää kolesterolia syntetisoivaa entsyymiä. Osterivinokas vähentää peroksidiradikaalien muodostumista ja LDL:n hapettumista in vitro eli toimii antioksidanttina. -Glukaani edisti bakteeri-infektioille altistettujen hiirten eloonjäamistä. Osterivinokkaalla näyttäisi myös olevan syövältä suojaavaa vaikutusta sekä antiviraalista (virusten kasvua estävää) vaikutusta."
Eli näin ne valmistin:
-osterivinokkaita
-öljyä paistamiseen
-valkosipulia
-kuivattuja chilihiutaleita tai pieneksi silputtua tuoretta chiliä
-suolaa, pippuria
Sivele grillipannu öljyllä ja laita sienet pannulle.Pannun tulee olla tosi kuuma! Paistele sienet,kunnes ne ovat ruskistuneet molemmilta puolilta. Sienet imevät paljon nestettä,joten sivele pannu aina välillä kevyesti öljyllä, älä kerralla laita liian paljon öljyä pannuun.Pidin pannun vierellä pientä lautasta,jossa oli öljyä, ja aina välillä sivelin silikonipensselillä kuumaa pannua.Lisää chili sekä valkosipuli vasta paistamisen loppuvaiheess, jottei ne pala.Lisää paistamisen jälkeen sienille suolaa ja pippuria maun mukaan.
Näistä tuli tosi herkullisia!!! Ei aivan yhtä rapeita kuin Espanjassa, mutta melkein....

torstai 13. marraskuuta 2008

Cashew maito

Cashew on mielestäni todella upea pähkinä, sillä kermaisen rakenteensa vuoksi siitä voi tehdä melkein mitä vaan.Se on myös luonnostaan hieman makea. Joskus teen siitä cashew maitoa, jota oikeastaan voisi kutsua cashew kermaksi, sillä se muistuttaa enemmänkin kermaa kuin maitoa, rasvapitoisuutensa vuoksi.Sen takia cashew maito sopii hyvin kahviin kerman sijasta, sitä voi lisätä aamumuroihin tai syödä granolan kanssa.Sitä voi myös käyttää vegaanisiin jäätelöihin ja sillä voi korvata kerman keitoissa ja kastikkeissa, sekä myös leivonnassa. Hyvä puoli on se ,että se on kolestrolitonta, huono puoli taas se, että se ei ole vähärasvainen, mutta hei, nämähän on niitä hyviä rasvoja.......
Cashew maito (kerma)
1 dl paahtamattomia cashew pähkinöitä
2-2½ dl vettä
Liota pähkinöitä vedessä parisen tuntia.Siivilöi ja huuhtele hyvin. Sekoita cashewit tehosekoittimessa ensin pienen vesitilkan kanssa, lisää vettä vähitellen, kunnes cashew maito on täysin sileätä ja tasaista. Aluksi cashew maidossa on hyvä vaahto,joka vähitellen laskeutuu. Maidon voi makeuttaa vaikka tilkalla vaahterasiirappia, vaniljalla, jne.Säilytä maitoa jääkaapissa 3-4 päivää.
120 ml cashew maitoa-
kcal 79
rasvaa 6.4 g
hiilihydraatteja 4.5 g
proteiinia 2.1 g
kuitua 0.4 g

keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Salaattia persimonilla ja tahini-taateli kastikkeella

Nyt on se aika vuodesta ,jolloin persimonit ,eli sharon hedelmät, ovat taas ilmestyneet kauppoihin. Teki mieli tehdä salaattia,johon yhdistin hedelmää. Tässä salaatissa käytin vihreää salaattia, kevätsipulia, tomaattia sekä baby leaf mix salaatinlehtiä, palasiksi leikattua persimonia sekä valkoista kotijuuston tapaista juustoa.
Kastike oli seuraavanlainen:
Tahini-taateli vinaigrette
½ dl vettä
1/4 dl valkoviinietikkaa
3 rkl tahini seesamitahnaa
1 tl sinappia
suolaa, pippuria
3/4 dl oliiviöljyä
1 ½ rkl taatelisiirappia (tämän tilalla voisi käyttää yhden ison taatelin)
Sekoita kaikki ainekset paitsi öljy tehosekoittimessa, lisää öljy pieninä määrinä vähitellen.Tarjoa salaatti kastikkeen kanssa.

tiistai 11. marraskuuta 2008

Kurpitsajäätelö

Viime aikoina täällä on ollut paljon erilaisia kurpitsoja kaupoissa.Viimeksi eilen löysin tälläisiä pieniä kauniita minikurpitsoja, joiden nimi englanniksi on Acorn Pumpkin, nimeä en suomeksi löytänyt. Edelliseltä torireissulta taas oli kotiin matkannut tällainen talvikurpitsa, Buttercup Pumpkin, josta Susa juuri viime viikolla oli valmistanut ihanaa kurpitsakeittoa.
Täällä Israelissa en ole nähnyt sellaisia hurmaavia oransseja kurpitsoja, joita Yhdysvalloissa näkyy aina syksyisin, vaan sen sijaan kaupoissa myydään syvän oranssinvärisiä palasia , jotka on leikattu suuresta vaaleakuorisesta kurpitsasta, en tiedä sen nimeä. Kurpitsaruokia en ole paljon valmistellut, pari kertaa lisännyt keittoihin, ja pari kertaa olen tehnyt amerikkalaisen kurpitsapiirakan, viimeksi vegaanisen sellaisen, joka tosin läsähti. Kurpitsapiirakan tuoksu saa minut ekstaasiin, ja USAssa asuessani hamstrasin kurpitsapiirakalta tuoksuvia kynttilöitä!
Yksi lempibloggaajistani, Hannah blogista Bittersweet, oli juuri tehnyt postauksen kurpitsajäätelöstä ,ja koska keittiö nyt oli täynnä kurpitsoita, pakkohan sitä oli täälläkin tehdä.Tosin muutin Hannahin reseptiä itselleni paremmin sopivaksi. Hannah on nuori yhdysvaltalainen opiskelija, vegaani, joka vain 19-vuotiaana sai julkaistua vegaanisen leipomiskirjan, My Sweet Vegan.Tilasin tuon kirjan viime talvena ja minusta oli aivan uskomatonta, että niín nuori tyttö oli saanut aikaiseksi upean leivontakirjan! Hannah esiintyi äskettäin televisiossa, tässä linkki ohjelmaan.
Kurpitsajäätelö
3 dl kurpitsasosetta
3 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
2 tl maustesekoitusta kaneli+inkivääri+neilikka
vaniljauutetta/esanssia
hyppysellinen suolaa
2 rkl whiskyä (käytin rommia, koska ei ollut whiskyä...)
purkillinen kookosmaitoa
(vajaa teelusikallinen ksantaania)
(1½ dl kaurakermaa)
Lämmitin ensin kurpitsasoseen sokerin kanssa kattilassa, kunnes sokeri oli sulanut.Lisäsin rommin, mausteet, suolan ja vaniljan blenderiin ja annoin sen käydä, kunnes seos oli täysin sileätä.Tässä vaiheessa lisäsin kookosmaidon ,kaurakerman sekä ksantaanin, ja annoin koneen käydä, kunnes seos

oli hyvin sekoittunut. Annoin jääteläseoksen kylmettyä jääkaapissa; massan on hyvä olla kylmää ennenkuin se kaadetaan jäätelökoneeseen. Anna laitteen käydä kunnes jäätelö on valmis.
Olen laittanut ksantaanin sekä kaurakerman sulkuihin, koska Hannahin reseptissä sellaisia ei ole mutta itse käytin niitä.Olen todennut kookosmaidon, kaurakerman ja ksantaanin olevan täydellinen yhdistelmä vegaanisille jäätelöille.Tämän 3 K yhdistelmän avulla jäätelöstä tulee ihanan kermaista. Jäätelö maistui hieman piparitaikinalta ja makeutta olisi voinut olla hieman enemmän.

maanantai 10. marraskuuta 2008

Inspiraatio

Sain tällaisen ihanan tunnustuksen Tamarind Heaveniltä. Olen tästä todella iloinen, sillä olenhan aivan uusi vielä tässä blogimaailmassa. Kiitos, Hippu:)
Merkin ohjeet: lähetä tämä viidelle blogille, joka on mielestäsi tunnustuksen arvoinen.
Minulla oli kunnia lähettää tunnustus eteenpäin 5 minua inspiroivalle blogille eli näin:
ja sitten takaisin ihanan inspiroivalle Tamarind Heavenille