torstai 30. lokakuuta 2008

Elävän ruuan vadelmatorttu

Kyökkipiika Kati toivoi kommentissaan jotain elävän ruuan reseptiä, ja koska minulla sopivasti sattui olemaan kuvakin sellaisesta, laitan sen nyt tänne.Tämän vadelmatortun tein kesällä Suomessa käydessäni, mutta olen tehnyt tätä pari kertaa ja se on hyvää.
Elävän ruuan vadelmatorttu
2 dl saksanpähkinöitä
2 dl kultaisia rusinoita
2 dl kookosraastetta
ripaus suolaa
vaniljaa
pussi pakastevadelmia(käytin Lidlin)
1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (ostin Ruohonjuuresta)
1 ½ dl agave siirappia (samoin Ruohonjuuresta, voi käyttää myös hunajaa )
2 dl paahtamattomia cashew pähkinöitä
vajaa tl agar agaria
Tässä pitää tehdä hieman esivalmisteluja: laita cashew pähkinät likoamaan veteen ja anna niiden liota vähintään 4-5 tuntia (liottamalla pähkinöitä niistä tulee helpommin sulavia ja tässä tapauksessa myös helpompia käyttää) Hienonna ja siivilöi vadelmat.
Valmista ensin pohja, sekoita saksanpähkinät, kookosraaste, kultaiset rusinat, ripaus suolaa ja vanilja yleiskoneessa, kunnes ne ovat hienontuneet massaksi.Painele massa kakkuvuokaan, josta pohja lähtee irti tai silikoniseen vuokaan.Paista 20 min. 100C asteessa, uunin ovi hieman raollaan. Laita pohja jääkaappiin pariksi tunniksi.
Kun olet liottanut pähkinät ,huuhtele ne hyvin ja laita ne tehosekoittimeen tai yleiskoneeseen, lisää agave siirappi tai hunaja, ja hienonna.Tarkoitus on hienontaa niin hyvin kuin voi, jotta seos olisi "smooth".Lisää kookosöljy sekä 2/3 osaa siivilöity vadelmasose ja hienonna lisää.Kaada massa pohjan päälle ja laita se vaikka pakastimeen pariksi tunniksi. Valmista sillävälin tortun ylin kerros, lämmitä loppu vadelmasose, jonka olet makeuttanut maun mukaan, ja lisää agar agar, ja hämmennä miedolla lämmöllä kunnes agar agar liukenee kunnolla. Voit lisätä tilkan vettä, jos sose liian paksua.Anna jäähtyä ja laita se tortun päälle.Anna tortun vielä hyytyä lisää. Sen pitäisi olla sen verran hyytynyt , että sitä voi helposti leikata.

Kookossuklaa

Tämän suklaan olen tehnyt kookosöljystä (cold pressed virgin coconut oil)kaakaojauheesta, vaniljasta, murskatuista ja hienonnetuista kaakaopavuista(cocoa nibs) agavesiirapista (hunajakin käy)tilkkasesta suolaa, chilistä ja cashew pähkinöistä. Hyvää oli.....

Vegaaninen mango lime jäätelö

Vähän yli vuosi sitten jätin lihan pois ruokavaliostani. Punaisesta lihasta en ole edes koskaan pitänyt, ja sitä en edes teinistä lähtien ole syönyt, mutta kana ja kalkkuna olivat osa ravintoani. Vähitellen jäivät pois kananmunat ja maitotuotteet, ne eivät oikein enään maistuneet. En ole kuitenkaan vegaani, sillä syön kalaa silloin tällöin, enkä ole siitä valmis luopumaan,kala on niin hyvää. Joskus harvoin syön myös rakastamaani lampaanmaitojugurttia, joten maitotuotteetkaan eivät ole kokonaan jääneet pois. Mutta ruokavalioni koki remontin ja se jatkuu edelleenkin, olin tosin jo aikaisemminkin aina syönyt mielestäni terveellisesti. Muille laittelen ilomielin ruokia,joissa on myös kananmunia ja maitotuotteita(rakastan leipomista...), mutta liha ei lainkaan enään kuulu keittiööni.
Tein mielenkiintoisia löytöretkiä uudenlaiseen ruokamaailmaan, tutustuin vegaanikeittiöön, elävän ravinnon keittiöön jne. ja tein mielenkiintoisia havaintoja, joita sitten olen yrittänyt soveltaa kotikeittiössäni. Aikomuksena onkin laittaa postituksia näistä havainnoista.
Seuraavana onkin sovellus, johon olen erikoisesti ihastunut ,vegaaninen jäätelö, joka on niin hyvää, ettei edes tule mieli nyt maistella kermapohjaisia jäätelöitä...
Mango Lime jäätelö
1 mango
1 lime(mehu ja raastettu kuori)
1 purkki kookosmaitoa
2 -3 dl kaurakermaa (täällä Israelissa en ole löytänyt kaurakermaa, joten teen sellaista itse, mutta Suomessa on Oatlyn ja GoGreenin kaurakermoja)
1 pakkaus vaniljavanukasjauhetta
1 tl ksantaania
2 dl ruokosokeria (muukin sokeri käy)
Lämmitä kookosmaito, lisää siihen sokeri ja lämmitä maitoa,kunnes sokeri on sulanut.Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Laita tämänjälkeen jäätelömassa jäätelökoneeseen, ja anna laitteen käydä ohjeiden mukaisesti.
Tämä jäätelö on ihanan kermainen koostumukseltaan. Ainekset ilman hedelmiä on vakiopohja,johon sitten voi lisätä maun mukaan aineksia, tässä tapauksessa se oli mango ja lime.Tämä jäätelö muuten on täysin kolestroliton!!!! Valitan muuten kuvan laatua, olen aika onneton valokuvaaja, täytyy kovasti harjoitella..

keskiviikko 29. lokakuuta 2008

AREPA!


Asuin Venezuelassa vuosina 2004-2005 ja sinä aikana tutustuin maan ruokakulttuuriin. Mitä tulee ruokaan, Caracas oli uskomaton kokemus sillä siellä oli aivan mieletön määrä ravintoloita, ruokakojuja, ruokakärryjä, ruokaa siis oli suurinpiirtein joka kulmassa.Siellä, kuten muuallakin Etelä-Amerikassa, käytetään paljon maissia, ja ihastuin erityisesti arepaleipäsiin sekä cachapalettuihin. Arepa on pieni pyöreä leipänen joka valmistetään esikeitetystä maissista, joka on keitetty, kuivattu ja sitten jauhettu tietyn prosessin mukaisesti.Jauhojen nimi on masa harina. Arepoja myydään Venezuelassa paikoissa nimeltä areperia, arepat tehdään niissä paikan päällä ja tiskin takana on erilaisia täyteaineksia joilla arepat täytetään. Columbiassa on oma arepa versionsa, mutta ne eivät mielestäni vedä vertoja venezuelalaisille arepoille. Venezuelalaisia masa harina (Harina P.A.N, keltainen pussi)jauhoja ostin kesällä Suomessa käydessäni, en nyt muista tarkalleen ostinko ne Hakaniemen Vii Voanista tai intialaisista/pakistanilaisista kaupoista.Matkatavaroiden ylipainon takia ne kuitenkin jäivät poikani luo Helsinkiin , enkä täälläpäin ole niitä onnistunut löytämään:( 

Arepas 4,7 dl (2 cups) masa harina jauhoja 1/2 tl suolaa 7 dl (3 cups) kiehuvaa vettä 3 rkl öljyä Laita uuni kuumenemaan 200 C asteeseen Sekoita jauhot ja suola kulhossa, lisää siihen noin 6 dl kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin, peitä kulho pyyhkeellä ja anna massan levätä noin 10 min. Muotoile taikinasta pieniä pyöreitä litteähköjä leipäsiä.Kastele kädet vedessä ennen leipästen muotoilua , silloin se sujuu helpommin.Jos taikina tuntuu liian kuivalta, voit lisätä siihen hieman vettä. Lämmitä öljy paistinpannulla, ja paista leipäsiä kummaltakin puolelta noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat ruskean rapeita kummaltakin puolelta. Kun kaikki leipäset on paistettu,aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle ja paista ne uunissa noin 15-20 minuuttia. Arepat tulee syödä tuoreina, ne kuivuvat aika nopeasti eivätkä enään ole silloin yhtä hyviä. Arepat täytetään erilaisilla täytteillä.Jotkut kaivertavat sisuksen pois ja jättävät jäljelle vaan onton arepan,jonka he sitten täyttävät.Oma suosikkitäytteeni oli mozzarelan tapainen juusto ja ihanat venezuelalaiset kastikkeet. Avokado on ihana täytteenä.Myös lihaa ja papuja käytetään täytteenä. Monet venezuelalaiset käyttävät ylläolevan valmistusmenetelmän sijasta laitetta nimeltä Arepera, jossa arepat valmistuvat kädenkäänteessä.....

Tervetuloa blogiini:)

Yli vuoden erilaisia ihania blogeja seuranneena tuli kamala hinku itsekin bloggailla, joten tässä se nyt sitten on. En vielä osaa ihan tarkkaan määritellä mitä tänne tulee, mutta ainakin reseptejä silloin tällöin ja kuvauksia ympäristöstäni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...