sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Chilillä maustetut seesamiset rinkulat

Täällä törmää usein seesamilla päällystettyihin rinkuloihin ja  monilla on sellaisiin oma luottoreseptinsä. Teki taas mieli leipoa ja muistin täkäläisen kondiittorin ohjeen,joka oli pieni muunnos kondiittorin isoäidin ohjeesta.Hieman muunsin ohjetta,sillä niissä oli mausteena aniksen siemeniä,mutta omiin rinkuloihini laitoin chilihiutaleita. Ja voi jestas miten hyviä näistä tuli! Ei ihme ,että kondiittorilla oli tällaisista niin hyviä lapsuudenmuistoja. Ei mitään kevyttä tavaraa tosin mutta hurjan herkullisia.Ja pieni varoitus:näihin jää helposti koukkuun!
Käytin taikinan vaivaamiseen mikseriäni,mutta hyvin pärjää myös käsivatkaimen taikinakoukulla.

Chilillä maustetut seesamiset rinkulat
  • 560 gr vehnäjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 25 gr tuorehiivaa
  • 200 grammaa huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl oliivöljyä 
  • 150 ml vettä
  • 1½ tl chilihiutaleita tai mausteita maun mukaan
  • 1 kananmuna
  • muutama dl seesaminsiemeniä
Jauhot,suola,chili ja murennettu hiiva sekoitetaan hyvin.Lisätään voi ja sekoitetaan,kunnes taikina on murumaista.Öljy lisätään sekoittaen ja lopuksi vesi. Sekoitetaan kunnes taikina on yhtenäistä. Pöydälle levitellään hieman jauhoja ja pehmeää taikinaa vaivataan muutaman kerran ,jonka jälkeen se asetetaan jauhotettuun astiaan,joka suljetaan elmukelmulla.Taikinan annetaan levätä huoneenlämmössä noin tunnin.
Levännyt taikina otetaan astiasta ja jaetaan 4 osaan.Jokainen osa vaivataan tangoksi,josta leikataan palasia.Palaset  vaivataan tangoiksi ja yhdistetään rinkulaksi. Kananmuna rikotaan astiaan ja sekoitetaan.Seesaminsiemenet (käytin vaaleita sekä mustia seesaminsiemeniä)levitetään laakeaan astiaan. Rinkula kastetaan ensin kananmunaan ja kananmunalla kastettu puoli asetetaan seesaminsiementen päälle. Käännetään ja laitetaan leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle.Rinkuloista tulee vähän eri kokoisia mutta ei se tee mitään. Rinkuloita paistetaan 170 C-asteessa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä sekä pohjaan että pintaan.
Rinkuloiden annetaaa jäähtyä ja niitä säilytetään suljetussa astiassa enintään 10 päivää,mutta takaan että nämä loppuvat jo kauan ennen tuota 10 päivää....pelkäsin syöväni kaikki itse joten vein näitä muutamalle tuttavalle;D

26 kommenttia:

  1. ihanan näköisiä (ja vievät ajatukset niihin teidän leipomoihinne!) :-) näitä täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli kyllä sellaiset että koukkuun jää....

      Poista
  2. Mulla on vahan samantyylinen luottoresepti, mutta tykkaan tehda nuo rinkulat leivinjauholla eika hiivalla. Onkin hyva idea dipata rinkulat munaan ja siemeniin. Mina olen yleensa voidellut sudilla ja ripotellut siemenia. Sinun tyylillasi saa varmaan enemman siemenia tarttumaan.

    Joskus muuten laitan seesamin ja pellavan siemenia taikinaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu,tuo on Miki Semon ohje,ja jos oikein ymmärrän niin isoäidinkin ohjeessa käytettiin leivinjauhetta,mutta Miki vaihtoi sen hiivaan,joka tekee näistä vieläkin parempia.Oli kyllä parhaimmat ikinä syömäni rinkulat! ja tosi kätevästi tarttuivat nuo siemenet rinkuloitten pintaan tuolla tavalla. Voiskin kokeilla ,jos teen näitä uudestaan,niin laittaa noita siemeniä sisällekin taikinaan.

      Poista
  3. Naita taytyy tehda, ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen,ovat nimittäin niin hyviä;D

      Poista
  4. Tuollaiset rinkulat ja sämpylät näyttävät aina niin kivoilta, kun päällä on runsaasti siemeniä :) Kiva ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta,nuo siemenet maistuvat niin hyvälle noissa:)

      Poista
  5. Aivan mielettömän herkullisen näköisiä rinkuloita! täytyypä kokeilla joku viikonloppu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli mielettömän hyviä ,joten suosittelen kokeilemaan.Mutta varoitus;näihin jää koukkuun...

      Poista
  6. Juuri tuollaisia koukuttavan oloisia lenkkejä :)

    VastaaPoista
  7. Mieheni tadit leipovat noit rinkuloita jatkuvasti, mutta ilman chilia, pitaa ehdottaa! Kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susa,tuo chili antaakin kivasti makua:) Mutta laittavatko miehesi tädit leivinjauhoa vai hiivaa?

      Poista
    2. Ei ainakaan tuorehiivaa, sita kun ei taalta saa.

      Poista
  8. Herkullista - inspiroivaa kokeilla chiliä leivonnassa! Ei pitäisi nälkäisenä tulla ihastelemaan tänne ... Nyt on syyslomaviikko joten on aikaa leipoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nina,nämä olivat kyllä superherkullisia,sen vuoksi oli pakko lahjoittaa näitä eteenpäin etten yksin söisi niitä;D Ja chili tuntui kivasti jälkimaussa;ei liikaa vaan just sopivasti:)

      Poista
  9. Kuulostavat kyllä ihanilta ja näyttävät myös. Chili tuo varmasti hyvää potkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mielettömän ihania ja hyvää palautettakin tuli näistä:) Ja chili tosiaankin antoi vähän potkua näille:)

      Poista
  10. Tämä resepti pitää ottaa muistiin, ja tehdä sitten, kun ehtii taas enemmän leipoa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja,suosittelen sillä nämä oli superhyviä:)

      Poista
  11. Näitä on ihan pakko tehdä, aivan ihanan näköisiä ja mukava tuliainen, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarppu,nämä ovatkin ihania tuomisia vieraille,ja takuulla sellaisia,mistä tykätään:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...