maanantai 9. toukokuuta 2011

Omenajäätelö

En ole pitkään aikaan tehnyt jäätelöä,mutta  viime viikon parin lämpimän päivän aikana teki kauheasti mieli jäätelöä. Teinkin sitten pienen satsin jäätelöä,enkä edes ottanut jäätelökonetta esille,sillä tein pienen määrän,mutta jäätelökoneella jäätelöstä olisi tullut ilmavampi.Mutta ei se mitään,jäätelöstä tuli näinkin ihana,ja todella kermainen.Tällaista jäätelöpohjaa kokeilin nyt ensimmäistä kertaa,ja inspiraation siihen sain Cafe Gratituden jäätelöstä.

Jäätelön maustamiseen ja makeuttamiseen käytin tiivistettyä omenamehua,johon ei ole mitään lisätty. Käytän tätä omenamehua (joka on tiivistettynä siirappimaista)usein makeuttajana ,ja nyt jäätelössä  se antoikin sille kivan omenaisen maun.

Tiivistetty omenamehu sisältää per 100 grammaa
  1.   Energiaa 33 kaloria
  2. hiilihydraatteja 8 grammaa
  3. rasvaa 0%
  4. proteiinia 0.1 grammaa





Kermainen omenajäätelö  (pieni satsi)
  • 1½ dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2½ dl kookoskermaa
  • tiivistettyä omenamehua (en laittanut määrää ylös,mutten tehnyt jäätelöstä kovin makeaa)
  • hieman vaniljaa tangosta raaputettuna
  • 2½ tl jauhettua lesitiiniä
  • 2 ruokalusikallista irish moss-hyytelöä(ei välttämätön)
Jauha cashewpähkinät lisäten sekaan omenamehutiivistettä sekä kookoskermaa.Lisää vanilja. Sekoita hyvin vaikka sähkövatkaimella.Tässä vaiheessa massa rupesi ikävästi erottumaan,ja näytti aika kamalalta mutta lesitiinin lisäys sai massan taas näyttämään sileältä ja tasaiselta. Lesitiini on hyvä emulgointiaine. Koska olin aiemmin laittanut pienen ensimmäisen erän Irish mossia,laitoin sitäkin tähän hieman,koska Irish moss tulee käyttää pois viikon kuluessa,sen jälkeen kun sitä on liotettu ja sekoitettu. En kauheasti huomannut  sen vaikuttavan jäätelömassaan;luultavasti koska laitoin sitä noin vähän.Täällä tietoa siitä,miten levää käytetään.Laita jäätelö pakastimeen jäätymään,jos et käytä jäätelökonetta.

Jäätelöstä tuli ihanan kermainen.Rasvaahan tuossa on aika runsaasti mutta niin sitä on myös normikermajäätelössä. Jos haluaa tehdä hieman kevyemmän version voi kookoskerman korvata kookosmaidolla.Cashew-kookoskerma on ihana pohja,jos haluaa oikein kermaista kasvipohjaista jäätelöä.Ota jäätelö pakastimesta ulos noin 15 minuuttia ennen tarjoilemista.

16 kommenttia:

  1. Sama täällä! Minunkin on tehnyt viime aikoina hirveästi mieli jäätelöä, kun on ollut niin kuuma. Eilen kävin yhdessä jäätelöpaikassa, ja söin elämäni ehkä suurimman jäätelökupin... Sillä tekosyyllä, että kylmä jäätelö rauhoittaa vatsaakin. :-D

    En ole koskaan tehnyt jäätelöä, kun minä olen aina pelännyt sitä sen takia, kun minulla ei ole jäätelökonetta. Tämä sinun ohjeesi kyllä innostaa kokeilemaan jäätelön tekoa ilman konettakin. Tuo cashew-kookoskerma-pohjakin kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, ja näissä oloissa jopa ihan toteutettavalta. :-) Jäin miettimään tuota, että miksiköhän massasi rupesi erottumaan? Onko kookoskerma jotenkin herkkää erottumiselle?

    VastaaPoista
  2. Ihanat maut jäätelössäsi!:)Täälläkin on nyt sellaiset kelit, että jäätelöä vähän kaipaisikin. Täytyisi kaupasta tuoda jotain puikkoja ja tuutteja pakastimeen. Jogurttia olen nyt jäädytellyt silikonisissa mehujäämuoteissa, ja sekin on mukava viileä välipala.:)

    VastaaPoista
  3. Hippu:joo pitkään aikaaan en ole tehnyt jätskiä mutta nyt oli pakko;D Ja vatsaa se tuntuukin rauhoittavan kivasti.Pohja on ihana ja tulos mielettömän kermainen!Luulen ,että omenamehutiiviste ehkä aiheutti sen erottumisen,kun siinä on nestettä eikä rasvaa.Mutta lesitiinin avulla siitäkin ongelmasta selvittiin:)

    Kmsu:Kiva kuulla että kelit ovat taas hyvät:)Jugurttikin on ihana jätskipohja:)

    VastaaPoista
  4. Täällä myös ilmojen taas lämmettyä on tehnyt mieli jäätelöä. Laiskana kuitenkin vain blendaan pakastetuista banaaneista tai mangoista jäden. Jostain olen lukenut, että irish moss ei oikein kestäisi pakastamista. En tiedän onko sillä vaikutusta tähän. Toisaalta pakasti myös palan im:lla sakeuttamaani suklaakakkua ja ihan hyvää oli sen jälkeenkin...

    VastaaPoista
  5. Okriina:Banskujätskiäin tulee usein tehtyä,se on niin helppoa ja hyvää:)
    Minä en ainakaan tuntenut,että Irish mossille olisi mitenkään käynyt pakastimessa,käytetäänhän sitä yleisesti jäätelössä (karrageenan).Tosin laitoin sitä aika pienen määrän.

    VastaaPoista
  6. Herkullisen näköinen jäätelö.

    VastaaPoista
  7. Ah kuinka kauniin näköinen annos. Aiheutit melkoisen jäätelöinspiraation täällä päässä.

    VastaaPoista
  8. Satu;kiitos ja hyvääkin oli:)

    Highway to Health: Kiitoksia:) Ja eikös teillä just nyt ilmatkin suosi jäätelön syöntiä....

    VastaaPoista
  9. Minakin tein omppujatskia jokunen paiva sitten. Toisn ihan "Tavallista" eli kermaista. Keitin omenat soseeksi sokerin kanssa. Kanelia laitoin myos. Silti maku jai vahan vaisuksi. Olisi kai vaan pitanyt laittaa enemman omppuseosta.

    VastaaPoista
  10. Anu:ehkä sun olisi pitänyt lisätä tuollaista omenamehusiirappia,siinä on hyvä ja aika vahva omenainen maku. Eikä ole sokeria lisätty siihen ,ihan vaan omenan oma maku siinä.

    VastaaPoista
  11. Looks wonderful! You are so productive! How much apple juice concentrate did you add? What was the flavor like--mostly coconut, cashew, apple or a sort of blend of all three?
    Nice that you added some vanilla - the translation said "vanilla bar scratched" - was it seeds scraped from a vanilla bean?

    VastaaPoista
  12. Faye;Thanks:) I did not write down how much of that concentrated apple juice I put.I don't like things that are too sweet,so I just tasted until I was pleased with it.Yes, I scraped some vanilla there from the pod and the most prominent flavour of the ice cream was that of the apple.

    VastaaPoista
  13. Olin jo päättänyt, että tulevana kesänä meillä tehdään ahkerasti itse lisäaineetonta jäätelöä. Ja tadaa! täällähän on herkkuresepti valmiina odottamassa.
    Pääsiäisenä tein rahkajäätelöä iänikuisen pashan sijasta. Tuli hyvää!

    VastaaPoista
  14. Ihana idea kayttaa cashewpahkinoita jaatelossa. Tama kuulostaa tosi hyvalta, taytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  15. Krisu:Lisäaineettomat jätskit rokkkaa! Yhteen aikaan tein Be&Jerryn Strawberry cheesecaken jätskin innoittamana jäätelöä ,johon tuli myös rahkaa,ja oli ihanaa!

    Maria:Cashewpähkinöistä tulee jauhettaessa ihanan kermaisia,joten sopivat loistavasti jäätelöön:)

    VastaaPoista
  16. Hups,eipäs tullutkaan takaisin tänne aiemmin laittamani kommentti,jonka google hävitti.NO,sanoin että rahkapohjaista jätskiä on aikoinaan tullut tehtyä paljonkin,sillä olin vuosia sitten hulluna Ben ja Jerryn mansikkajuustokakkujätskiin;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...