keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Appelsiininen herkkukakku kikherneistä eli torta de garbanzo dulce

Olen jo pitkään halunnut tehdä kikhernekakkua,jonka olen kuullut olevan tosi hyvää. Kakku on ehkä alunperin kotoisin Meksikosta.Netistä löytyy useita  ohjeita kikhernekakulle,etenkin espanjankielisenä ja löysin lopulta sellaisen joka miellytti.Kakusta tulikin yllättävän hyvää! Sen rakenne on tiivis ja kostea eikä siinä ole mitään joka muistuttaisi kikherneistä. Tarjosin tätä ystävälle enkä kertonut mitä siinä oli;hänestä kakku oli tosi hyvää ja kun hän kuuli että se oli tehty kikherneistä yllättyi hän kunnolla.Hieman muutin ohjetta lisäämällä kookoshiutaleita ja ensi kerralla voisin lisätä ehkä mantelijauhoa tai hieman maissitärkkelystä. Kakku on myös gluteeniton.

Appelsiininen herkkukakku kikherneistä
  • 5½ dl keitettyjä kikherneitä
  • 2 1/3 dl sokeria (käytin luomuruokosokeria)
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2 tl kanelia
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
  • 1 rkl oliiviöljyä +öljyä vuon voitelemiseen
Kikherneiden tulee olla kuorettomia
Se on helppoa joskin vie hieman aikaa mutta lopputulos on  vaivan arvoista.Keitetyt kikherneet pistetään astiaan joka täytetään vedellä ja sormin kieritellään kikherneitä veden alla jolloin kuoret irtoavat helposti.Samaa voi kokeilla hummusta tehdessä;siitä tulee paljon paljon pehmeämmän makuista ja tuntuista kun kuoret on poistettu.

Kikherneet jauhetaan monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella mahdollisimman tasaisiksi. Munat sekoitetaan erikseen ja lisätään kikherneiden joukkoon.Jauhetaan kunnes seos on aivan sileää.Kikherneseokseen lisätään sokeri,kookos,leivinjauhe,kaneli,suola,appelsiinimehu-ja kuori. Sekoitetaan hyvin. Taikinaseos on löysää mutta niin sen kuuluukin olla.Tein kakkuni English cake-vuuassa jonka pohjaan ja reunoille sivelin öljyä ennen taikinan kaatamista.Kakkua paistetaan 180 C-lämmössä tunnin tai kunnes kakku on jähmettynyt (kokeillaan tikulla tai vastaavalla)
Kakun annetaan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.Laitoin kakun jäähtymisen jälkeen jääkaappiin ja leikkasin sitä vasta silloin.Kakkuun sopisi hyvin myös kuorrutus päälle.
Tein samalla myös vegaanisen version kikhernekakusta ,vaihtaen kananmunat psylliumiin mutta joku meni vikaan....Kakku pursui ulos vuuasta ja oli kuin liisteriä eli olin laittanut aivan liikaa psylliumia......Ensi kerralla sitten vähemmän;D

44 kommenttia:

  1. Ei oo tullu mieleenkään,että kikherneitä voi käyttää myös näin :D jokapäivä oppii uutta siis. Tosi komea kakku toi alimmainen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyviä kakkuja saa myös hieman epätavallisimmista aineksista:) Joo tuosta vegaaniversiosta tuli perin persoonallinen;D

      Poista
  2. Varmasti hyvää! Täytyy itse kokeilla leipoa kiikherneillä. Mustilla pavuilla olen leiponut aikaisemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää olikin.Pavut ovat tosi monipuolisia leivonnassa;aiemmin olen täällä blogissa tehnyt suklaakakkua adjuki-pavuista ja muistakin.

      Poista
  3. Namnam...näyttää kyllä ihan mahdottoman hyvälle.

    VastaaPoista
  4. appelsiini... voi että se sopiikin kaikkeen! eipä olis tullut kyllä itselläkään kikherneitä alkaa kakkuun laittamaan mutta olen vakuuttunut - ihanalta näyttää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu appelsiini sopii vaikka mihin! Tämä oli kyllä tosi hyvää ja tuo kosteahko rakenne tuo mieleen kuivakakun ja täytekakun sekoituksen;D

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Mutta ei ollut lainkaan halvamaista vaan ihan kakkumaista;D

      Poista
  6. How interesting! I'm going to send this to my mother in law. I never knew that you could use chickpeas in a sweet cake!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine,this was really good:) You could never know that this cake was made of chickpeas!

      Poista
  7. Sinulla on aina jotain uutta ja erikoista!!! Jos vain ehtisin kokeilla kaikkia!

    VastaaPoista
  8. Ompa mielenkiintoista ei olisi tullut mieleenkään leipoa makeaa kikherneistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vuosia sitten kuullut tuosta kakusta,mutta vasta nyt tuli uudelleen jostain mieleen ja päätin kokeilla.Ja teen kyllä takuulla toistekin;D

      Poista
  9. Mielenkiintoinen kakku tosiaan. Ja olitpa viitseliäs kun kuorit nuo kikherneet! Harmin paikka kun tuo vegeversio ei niin natsannut. Kerrohan jos toisella kertaa on parempi onni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaankin hyvä kakku ja sai hyvää palautetta:) Kakusta ei tule hyvää jos noita kikherneitä ei kuori,ne kuoret vaikuttavat silloin kakun rakenteeseen.Mutta helppoahan ne on irroitella herneistä,.Ja tosiaankin hummuksesta tulee paljon pehmeämpää kun kuoret poistetaan.Harmi tosiaankin että meni pieleen tuon vegaaniversion kanssa;aion kyllä kokeilla uudestaan jospa onnistuisi...

      Poista
  10. Tässä näyttäisi taas olevan resepti minulle, jauhottomalle. :-)

    VastaaPoista
  11. Mä en ole edes tullut ajatelleeksi, että kikherneistä voi leipoa kakun. Hyyvän näköinen, toivottavasti löydän jostain aikaa tämän ohjeen kokeilemiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hyvän kakun niistä saakin.Ehkä vähän enemmänh sellaisen ,jota on kiva syödä lusikalla ja kuorrutus sopisi tuohon erinomaisesti.Toivottavasti löytyy aikaa tämän tekemiseen!

      Poista
  12. Oi näyttää ja kuulostaa ihanalta. Aivan pakko testata^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi hyvää.Kerro sitten jos teit mitä tykkäsit...

      Poista
  13. No enpä olisi tuota tajunnut koskaan kokeilla. Hyvä muistaa jos täytyy tehdä vehnätöntä kakkua jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihan yllättävän hyvää ja teen varmaan toistekin.

      Poista
  14. Kuulostaa niin erikoiselta, että taidan myös liittyä kokeilijoiden joukkoon.
    En osaa yhtään kuvitella miltä tuo maistuu. Olen syönyt japanilaisia papukakkuja, ja niistä ainakin pidin, vaikka aluksi ajatus pavuista kakussa tuntui oudolta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten mitä pidit...
      Ei ainakaan maistu kikherneille;D
      Olen ennenkin kokeillut erilaisia papuja gluteenittomassa leivonnassa,mutta kikherneiden kanssa eka ja onnistunut yritys:)

      Poista
  15. Sulla on kyllä niin mielenkiintoisia raaka-aineita, tai siis niiden yhdistelmiä! Nostan hattua, mä en olisi uskaltautunut kokeilemaan... Mutta voin kyllä kuvitella, että maku ja koostumus toimivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta:) Olen sen verran utelias että pakko kokeilla;D Ja tässä olivat hyvät sekä koostumus että maku:)

      Poista
  16. Kikherneleivonnaiset ovat herkullisia. Olen tehnyt sekä muffineita että brownie-tyyppisiä, saman tapaisella ohjeella, tosin ilman kananmunia. En kylläkään ole koskaan jaksanut kuoria kikherneitä. Ehkä voisin kokeilla sitä seuraavalla kerralla. Vaikka hyvin ovat maistuneet joka tapauksessa :D

    VastaaPoista
  17. Outi,hyviä ovat.Tuo kuorimien kyllä vaikuttaa rakenteeseen,positiivisesti.Eikä se kuoriminen edes kauheasti vie aikaa.

    VastaaPoista
  18. Päivitän nyt aiempaa kommenttiani, kun tuli kokeiltua tätä...vein sitä eilen äitienpäivän grillijuhlin jälkiruoaksi ja oli kaikkien suosikki!

    Luulin ensin, että meni pilalle koko kakku -unohdin nimittäin tuon ruokalusikallisen öljyä siitä taikinasta, ja lisäksi voitelusta huolimatta kakku paloi hieman vuoan reunoihin kiinni, joten jouduin leikkaamaan sen vuoasta irti ja samalla se alkoi murentua.
    Sain kuitenkin pelastettua kakun ulkonäon lisäämällä sokerikuorrutuksen ja ripottelemalla päälle kookoshiutaleita, maun puolesta se onnistui täysin.
    Yllättävän moni muuten veikkasi, että kakussa on mantelia (jota siis EN laittanut siihen)!

    VastaaPoista
  19. Oo, kiitos jälleen mielenkiintoisesta reseptistä! Onnistuisikohan tämä kikhernejauhoista? Niitä löytyy kaapista, ja olisi nopeampi valmistaa.. Pitänee tehdä tutkimusta netissä :)

    VastaaPoista
  20. Olen nyt kokeillut kakkua 2 kertaa: eka kerta onnistui täydellisesti, mutta toisella kerralla kakku ei irronnut vuoasta, vaikka olin öljynnyt sen hyvin. Voisiko syynä olla se, että korvasin ruokosokerin kookospalmusokerilla, jonka arvelin sopivan reseptiin hyvin, kun siinä oli jo valmiiksi kookoshiutaleita. Maku oli kuitenkin yhtä hyvä toisellakin kerralla ja reseptistä tulee kestosuosikkini - makeapossu kun olen!
    Terveisin Suometar

    VastaaPoista
  21. Uunissa on tämä uusi ja jännittävä kokeilu. :) En löytänyt mainitaa siitä missä vaiheessa öljy piti lisätä taikinaan, joten laitoin sen suoraan kananmunien jälkeen. Sokerit on vähän finaalissa meidän perheestämme, joten kokeilin vaaleata ja tummaa moskvadoa sekä hieman intiaanisokeria, mitä olisin halunnut kakussa käyttää, mutta mikä oli tosi lopussa.
    Kikherneitten kuoriminen oli hauskaa puuhaa. Huuhtelin herneitä kylmällä vedellä ja sitten purskauttelin ne kuoristaan toiseen astiaan herne kerrallaan. Jos kuoret alkoivat jumittaa, huuhtelin taas kylmällä vedellä. Siivilässä siis. Menihän siinä tovi jos toinenkin, mutta ei se mitään.
    Nyt odottelen innolla lopputulosta!!!
    Taikinasta tuli kyllä TOSI löysä...

    VastaaPoista
  22. Amanda:Toivottavasti onnistui,olisi kiva kuulla mitä pidit:) Joo se kikherneiden kuoriminen on vähän työteliästä mutta lopputulos palkitsee:)

    VastaaPoista
  23. Itämaisessa kaupassa maksoi 1kg kikhernejauho 3,70. Sitä voinee käyttää myös, jos lisää hieman nestettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi. Sitä voi kokeilla mutta kakusta tulee kyllä silloin erilainen kuin tämä....

      Poista
  24. Aivan ihana kakku; yksi suosikeistani nykyään.
    Mitenkähän käy, jos appelsiinin sijaan lisääkin mustikoita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi:kiva kuulla ,ja kiitos että tulit kertomaan:) Jaa...mustikat on niin erilaisia kuin appelsiinit,mutta ainahan voi kokeilla...

      Poista
  25. Appelsiinin sijaan laitoin mustikoita. Toimii. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla:) Mietin hieman epäröivänä miten mustikka sopeutuu kikherneiden seuraan mutta kiva kuulla että tuo yhdistelmä toimii:)

      Poista
  26. Kokeiltu mustikoilla, toimii.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...