lauantai 11. toukokuuta 2013

Juustokakku x 3 (yksi vegaaniversio)

Edellisessä postauksessa mainitsin lähestyvän Shavuot-pyhän,jolloin on tapana syödä paljon juustoisia ruokia (ilman lihaa).Shavuotin aatto on nyt tiistaina ja lupasin tuoda ystävälle muutaman juustokakun,joten tämä aamu meni sitten niiden teossa. Juustokakut ovat todella paljon pinnalla tämän pyhän aikana: reseptejä on joka puolella;meijerit julkaisevat ilmaiseksi jaettavia reseptivihkosia ja juustokakkujen aineksetkin ovat tarjouksessa ennen pyhää....joko alennetulla hinnalla,tai ota 2 ja saat kolmannen kaupan päälle ja niin edelleen...Tämän ihanan mansikoilla koristellun kakun ohjeen löysin ilmaislehden reseptiosiosta mutta alkuperäisessä ohjeessa kakun päälle tuli jonkinlainen pähkinäcrumble;minusta taas mansikat sopivat tähän paljon paremmin! Kakusta tuli aivan  mielettömän herkullinen:tein näitä 2 kappaletta eli yhden pienen itselleni ja toisen vähän suuremma tuliaisiksi.Olen varma että ystävä pitää tästä kakusta kun hän huomenna maistaa tätä! P.S. ystäväni suorastaan rakastui tähän juustokakkuun ja itsekin olen sitä mieltä että tämä oli yksi parhaimista koskaan syömistäni juustokakuista...

1. Valkosuklainen juustokakku mansikoilla (26 cm vuoka)
Pohja:
Pohjana tässä on pähkinäinen murotaikinapohja,jonka 
voi valmistaa etukäteen jo päivää ennen.

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 125 gr kylmää kuutioitua voita
  • 2,2 dl jauhettua mantelia*
  • 0,8 dl tomusokeria
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1 rkl kylmää vettä
Valmistin taikinan monitoimikoneessa mutta taikinan voi valmistaa myös käsin.Jauhot ,voi ja sokeri sekoitetaan murumaiseksi.Joukkoon lisätään kananmunan keltuiainen sekä vesi ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.Taikina kääritään muovikelmuun ja laitetaan jääkaappiin lepäämään vähintään 15 minuutiksi.Uuni lämmitetään 180 C-asteeseen .

Ota taikina jääkapista ja asettele se kevyesti jauhotetulle alustalle.Kauli taikina ohueksi levyksi ja asettele taikinaa leivontamuotin pohjalle sekä sivuille.Tein hieman liian pienen taikinan eikä sitä riittänyt ihan muotin yläpinnalle asti mutta se ei häirinnyt lopputulosta.Muotti taikinoineen laitetaan jääkaappiin 10 minuutiksi ennen paistamista jonka jälkeen pohjaa paistetaan 10 minuuttia tai kunnes se on saanut hieman väriä.*Alkuperäisessä ohjeessa pohjataikinaan tuli sekä mantelia että pekaanipähkinää;minulla oli vain mantelia.
Juustotäyte:
Muutin jonkunverran myös juustokakun täytettä. Kermajuuston (Philadelphian tapaisen)sijaan käytin kevyempää kermajuuston tapaista kermajuustoa,jossa on rasvaa 5 prosenttia.Alkuperäisessä ohjeessa oli kermajuustoa 300 grammaa:käytin kakkuun 200 grammaa sellaista ja laitoin sitten enemmän toista juustoa)

  • 200 grammaa  kermajuustoa (Philadelphian tapaista)
  • 200 grammaa valkosuklaata
  • 2½ dl kermaa
  • 2 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 300 grammaa valkoista juustoa (täälläpäin käytetään valkoista levitettävää ,kreemimäistä juustoa jota saa eri prosenteilla.Käytin 5 % juustoa.Suomessa lähin tätä oleva juusto olisi kermarahka)
  • 4 kananmunaa
Valkosuklaakreemi kakun pinnalle
  • 60 gr valkosuklaata
  • ½ dl kermaa tai jugurttia (jugurtin kanssa kreemi on mielestäni parempaa)
  • +mansikoita

Lämmitä suklaa ja kerma ja anna suklaan sulaa kunnolla.Sekoita hyvin tasaiseksi.Juustot ja sokeri vatkataan hyvin.Kananmunat lisätään vatkaamalla.Lopuksi joukkoon lisätään kermassa sulatettu valkosuklaa.Sekoitetaan tasaiseksi seokseksi ja seos kaadetaan taikinapohjan päälle. Juustokakku paistetaan 165 C-asteessa 45 minuuttia tai kunnes kakun pinta on saanut väriä ja kakun sisus on jähmettynyt. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla jonka jälkeen valmistin valkosuklaakreemin:sulatin  valkosuklaata sekä kermaa suklaakreemiksi,jonka levitin jäähtyneen juustokakun pinnalle.Jos minulla olisi ollut jugurttia olisin käyttänyt sitä tuohon kreemiin mutta jugurtin sijaan oli vain kerman jämät. Mansikat puolitetaan ja asetellaan kakun päälle.Juustokakun tulee olla muotissaan kunnes se on täysin jähmettynyt:parasta on pitää kakkua yön yli jääkaapissa ennenkuin sitä alkaa leikkaamaan.

Tein myös minikokoiset New Yorkin juustotortut. Ohje on täkäläisesta Matkonaim-blogin englanninkielisestä versiosta,jonka käänsin tänne. Alkuperäisellä ohjeella tulee 6 minitorttua;tein puolet siitä. Käännetty ohje on 6 tortulle.Hieman jouduin improvisoimaan näissäkin sillä menin kauppaan luettuani ohjeen vähän liian pikaisesti ja ostin vain Speculaas-keksejä vaikka ohjeessa on käytetty kahdenlaisia keksejä.Kunnon kermajuuston tilalla minulla oli 5 % kermajuuston tapaista valmistetta,joilla näistä omista tortuistani tuli hieman kevyempiä mutta kuitenkin hurjan hyvät.Matkonaim-blogin Deanna ja Danya saivat näiden juustokakkujen ohjeen ihanalta amerikkalaiseen leivontaan erikoistuneen Nola-kahvilan väeltä.

2. Minikokoiset New Yorkin juustokakut (6 pientä tai yksi normikokoinen)
Pohja:
  • 200 grammaa speculaas-keksejä tai grahamkeksejä
  • 200 grammaa petit beurre-keksejä tai grahamkeksejä
  • 115 grammaa sulatettua voita
  • ripaus suolaa
Murskaa keksit ja lisää voi joukkoon.Sekoita taikinaksi.Ohjeessa pohjataikina valmistettiin käsin mutta minusta oli kyllä helpompaa jauhaa keksit ensin murusiksi ja sitten lisätä voi. Kaada pohjataikinaa muotteihin ja paina taikinaa pohjalle ja pinnoille.

Täyte:
  • 340 gr kermajuustoa (Philadelphian tapaista...käytin näissäkin sitä kevyempää 5 % juustoa)
  • 100 grammaa sokeria
  • 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 100 grammaa hapankermaa
  • 3 rkl sitruunamehua +hieman sitruunan kuoriraastetta



Kuorrutus:
  • 250 gr hapankermaa
  • 3 rkl sokeria
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sitruunan kuoriraastetta
Lämmitä uuni 170 C-asteeseen.Vatkaa täytteen ainekset hyvin tasaiseksi massaksi.Jaa täytettä pohjien päälle ja paista juustokakkuja noin 20 minuuttia kunnes kakkujen pinta on jähmettynyt. Valmista kuorrutus:sekoita  kuorrutuksen ainekset tasaiseksi. Ota juustokakut uunista ja anna niiden jäähtyä noin 10 minuuttia jonka jälkeen niiden päälle lisätään hapankermakuorrutusta.Kakkujen annetaan paistua uunissa vielä 5-7 minuuttia.

Näistäkin tuli hurjan namit! Yksi jää minulle,yksi menee naapurille ja kolmas samalle ystävälle jolle vien mansikkaisen juustokakun.
Ja täällä on Matkonaim-blogin tyttöjen tekemä ihastuttava video jossa käydään (ilman sanoja) kaikki näiden minijuustokakkujen  työvaiheet läpi.Videon katselun jälkeen näiden teko sujui kuin leikiten;D
3. Kookos"juusto"kakku
Kakku syntyi melkein kuin vahingossa kun muistin ylempiä juustokakkuja tehdessäni että ystävälläni Maryllä on luonaan vieras ulkomailta,täysvegaani.Enhän voi tuoda herkullisia juustokakkuja jos vieras ei voi syödä mitään.Vähän harmitti että olin unohtanut koko jutun enkä ehtinyt kunnolla suunitella mitään vähän parempaa vegaanista juustokakun tapaista;muuten olisin varmaan tehnyt tofuisen juustokakun. 

Pohja:
  • kookosta,mantelia ja kauranjyvistä jauhettua jauhoa,ripaus suolaa,hieman ruokosokeria ja oliiviöljyä.Näistä muodostetaan taikina jota painetaan vuuan pohjalle ja reunoille.Paistoin pohjaa noin 10 minuuttia 180C-asteessa,kunnes pohja sai hieman väriä.
Täyte:
  • Tätä piti improvisoida sillä minulla ei ollut tofua eikä myöskään tarpeeksi vaikka cashewpähkinöitä,Käytin täytteeseen  70 grammaa itse tekemääni kookossosetta,purkillisen kookoskermaa,1,75  dl ruokosokeria,vaniljaa ,yhden sitruunan mehun sekä raastetun kuoren.Lisäksi agar-agaria ruokalusikallinen ja hieman vettä.
Annoin agar agarin pehmetä puolessa  desissä lämmintä vettä. Sekoitin täytteen ainekset tasaiseksi ja otin siitä pienen osan johon lisäsin agar agarin.Keittelin sekoitusta kiehumapisteeseen koko ajan sekoittaen ja lisäsin lopulta lopun täytteen sekaan tosi hyvin vatkaten. Täytteen kaadoin pohjan päälle.Päälle ripottelin paahdettua kookosta.Ei tämä mikään paras kakku ole mutta ei huonokaan ja toivottavasti kelpaa vegaanivieraalle.
Leipomoissa on pyhää edeltävänä aikana upeita juustokakkuja,sekä suolaisia etta makeita.Tässä Rouladin-leipomoketjun valikoimaa.Kuva heidän sivuiltaan.


Juustokakut ovat muuallakin  nyt suosittuja:Pariiisissa on täysin juustokakkuihin (suolaisiin ja makeisiin keskittynyt teehuone+leipomo,She's Cake by Sephora

21 kommenttia:

  1. Ai mitä herkkuja <3

    Mun pitää myöntää, että en ole vielä kertaakaan saanut hyvää vegaaniruokaa. Joko mun makuaisti ei vaan kestä sitä tai sitten on ollut erittäin huonot kokit asialla. Mene ja tiedä. Tosin, ei ne ruuat koskaan näyttäneet noin hyvältä edes :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Nelli,vegaaniruoka on ihanaa kunhan se on hyvn tehty.Suurimman osan viikosta syön kuten vegaani...et sitten vaan ole saanut hyvää vegaaniruokaa....

      Poista
  2. Nam, voisin maistaa palan kaikkia!

    VastaaPoista
  3. Tiedänkin, mitä teen ensimmäiseksi, kun pääsen uunin lähettyville! Suomessa taitaa olla silloin mansikka-aikakin, eli hyvin on pullat (kakut) uunissa. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,täällä taitaa olla mansikka-aika loppu tai melkein ainakin.Olin pakastanut joitakin tosi nättejä suuria mansikoita tuota kakkua varten jo paljon aiemmin,sillä olin suunnitellut tekeväni mansikkaista kakkua ystävälle. Minäkin olen Suomessa mansikoiden aikaan,,,,

      Poista
  4. OI että mitä herkkuja... nämä täytyy pitää mielessä, kunhan nuo isännän tekevät herkut loppuvat. Niistä vaan ei saa reseptejä tehtyä, kun ei ikinä muista mitä mihinkin on tullut laittaneeksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh la laa,teillä on kaksi kokkia keittiössä:) Harmi että ei niistä tule ohjeita mutta ehkä kuvanen,,,,,

      Poista
  5. Oioioi, mitä herkkuja! Mihin mahaan nämä kaikki syödään? Varmaan pyörisin rinteet alas jos viettäisin tätä pyhää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari,todellakin herkkuja:) Molemmat hurjan hyviä.Tykkään tosi paljon leipomisesta mutta mun on aina pakko viedä muille tuliaisiksi muuten en mahtuisi ovesta sisään....Tuo kuvan kakku meni ystävälle,minulle jäi vain ihan mini samanlainen ja kolmesta mini New Yorkin juustokakusta meni 2 naapurille,jonka kanssa ulkoilutan koiriamme. Ja vegaani kakku meni ulkomaan vieraalle.Tämä pyhä kyllä helposti jää muistona vyötärölle....

      Poista
  6. Oh, pitää varmaan ensi vuonna lentää sinne tuon pyhän aikana. Rakastan kaikkea juustoista joten kuulostaa ihan minun jutultani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä erityisen herkullinen pyhä;etenkin minulle joka ei syö lihaa;D Mulla on laktoosi intoleranssi mutta onneksi laktoositablettien avulla voi välillä syödä tuollaistakin:)

      Poista
  7. kyllä näitä sun juustokakkujasi kelpaisi niiden paastopävien lomassa maistella.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Nämä eivät ole ihan paastokamaa mutta joskus välissä voi varmaan tuollaistakin syödä...

      Poista
  8. Juustokakkuja.. voi kuinka herkullisen näköisiä! :-) Rakastan muutenkin kaikkia juustoja ja juustokakut ovat ihan lemppareita. Niin ihania nää kuvatkin täällä, vitsi kun sais maistaa ees pienen palan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimosa,juustokakut ovat tosiaankin ihania:) Juustoista pidän minäkin ja vaikeaa luopua niistä vaikka olinkin joitakin vuosia vegaani enkä sellaisia syönyt. Mutta esim.tuota New Yorkin juustokakkua on aika helppo tehdä;tuolla on linkki siihen videoonkin missä näytetään työvaiheet.

      Poista
  9. Pääsitpä komean kokin oppiin ;)

    Täällä Perussa myös juustokakut tosi suosittuja. Tähän lähelle avattiin juuri leipomo, josta löytyy mm. Toblerone-, Oreo -(Domino-keksiä muistuttava keksi) ja brownies -juustokakkua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kokki oli kyllä ylimääräinen bonus tuolla;D
      Juustokakut ovat ihania;täällä niitä varmaankin löytyy melkein jokaisen kahvilan listalta. Mmm,herkullisia juustokakkuja teillä:)

      Poista
  10. (siis kommentissani komeasta kokista viittasin tuohon meijerin kokkikurssi postiin...)

    VastaaPoista
  11. Melkein joutuu jo kuolaa pyyhkimään suupielistä.;) Herkullisen näköisiä, varsinkin mansikkainen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Tuo mansikkainen kakku oli kyllä superhyvä:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...