sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Munakoisopaistos tahinilla ja karamellisoiduilla sipuleilla

Löysin muutama  viikko sitten ostamastani keittokirjasta muutaman tosi hyvän ohjeen ja tämä munakoisopaistos on yksi niistä.Ohjeessa munakoiso ensin höyrytetään ja sitten kypsytetään uunissa tahinihunnun alla. Ohje on muunnelma  arabialaisesta ohjeesta nimeltä  sinia, joka yleensä tehdään lihaisena mutta tässä ohjeessa munakoiso korvaa lihan.Muutama vuosi sitten postasin lohesta jota kypsytettiin tahinihunnun alla. ja tahini sopiikin hyvin kaikenlaiseen kuorruttamiseen. Jouduin tekemään tämän ruuan hieman ohjeesta poiketen sillä en löytänyt mistään höyrytyskoriani,vaikka tiedän että sellainen pitäisi olla keittiössäni.Etsin ja etsin enkä löytänyt joten esikypsensin munakoisopalat uunissa...

Munakoisopaistos tahinilla ja karamellisoiduilla sipuleilla

  • 2-3 munakoisoa
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 2/3 kupillista (am.)  tahini seesamitahnaa
  • 1 1/3 kupillista vettä 
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • ½ tl suolaa
  • 2 suurta sipulia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • paahdettuja pinjansiemeniä
  • persiljaa koristeeksi
Lämmitä uuni 190 C-asteeeen.Kuori munakoisot ja leikkaa kantaosa pois. Puolita leikatut munakoisot ja leikkaa jokainen puolikas vielä 4 osaan. Höyrytä palasia joko höyrytyskorissa tai kattilassa 15 minuuttia tai esikypsytä palasia uunissa kunnes pehmenevät . Öljyä uuniastia ja asettele höyrytetyt munakoisopalaset sen päälle. Puolita kirsikkatomaati ja laita ne "koloihin". Valmista tahinikastike: sekoita tahinia,vettä,sitruunamehua,valkosipulia ja suolaa kunnes saat tasaisen kastikkeen.Kaada kastike munakoisopalasten päälle.Kypsennä paistosta uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes tahinikastike paksunee. Paistoksen ollessa uunissa leikkaa sipulit suikaleiksi ja paista niitä oliiviöljyssä kunnes ne karamellisoituvat.Kaada karamellisoidut sipulit ja pinjansiemenet tahinikerroksen päälle ja kypsennä  paistosta vielä noin 10 minuuttia. Lisää silputtua persiljaa ennen tarjoilua ja tarjoa paistos huoneenlämpimänä.  En lisännyt pinjansiemeniä omaan paistokseeni ja söin tätä myös kylmänä ja sekin oli hyvää.
Tein tätä jo toisen kerran....
Tuon samaisen kirjan toimittaneen ja valokuvanneen Katherine Martinellin läksiäisiä vietettiin torstaina.Läksiäiset pidettiin Cafe Liz-blogin Lizin luona ja oli mukavaa vaikka läksiäiset ovatkin aina haikeita.Katherine palaa New Yorkiin jossa hän rupeaa luotsaamaan EatWith-palvelun New Yorkin osastoa.
Liz oli laittanut ihania salaatteja ja leiponut hurjan hyvää leipää.Kaikki mukana olleet myös toivat jotain ja minä toin  Santiagon mantelitortun. Ihan edessä olevassa kulhossa on tahinia ja tuo tummemman näköinen tahini on punaista tahinia. Punainen,ruosteenvärinen  tahini syntyy kun seesaminsiemeniä paahdetaan 8 tunnin ajan (normaalisti siemeniä paahdetaan 2 tuntia).Punaista tahinia käytetään etenkin Gazassa mutta Liz oli löytänyt sitä Jerusalemin vanhan kaupungin arabipuolelta.Liz onkin kirjoittanut tuosta käynnistä täällä. Punaisella tahinilla on ihana intensiivinen maku johon ihastuin 
niin että piti kotonakin hieman kokeilla.Tosin en paahtanut seesaminsiemeniä  8 tuntia vaan muutaman tunnin miniuunissani ja tahnasta tuli tosiaankin normaalia tummempaa ja hyvän makuista jo muutaman tunnin paahtamisen jälkeen. 
Kirsikoita torilla
Tämä on sitten viimeinen postaukseni täältäpäin  ennen Suomeen lähtöäni sillä muutaman päivän kuluttua olen jo Helsingissä:)

32 kommenttia:

  1. Munakoisopaistos ja tahini kuulostavat huumaavan hyviltä yhdessä. Nam!

    Tervetuloa Suomeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin tuosta ja teinkin jo 2 kertaa ja varmaan jossain vaiheessa taas uudelleen:) Ja kiitos;kiva tulla taas Suomeen!

      Poista
  2. OI, minulla on menossa munakoisokausi. Sitä tekisi mieli koko ajan. Tuo näyttää tosi herkulliselta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,minulla on ikuinen munakoisokausi;D Oli tosiaankin aika hyvää:)

      Poista
  3. Tuota minäkin voisin syödä - viljatonta ja sokeritonta :D

    VastaaPoista
  4. Ai mikä herkku - printtaankin heti niin tulee tehtyä! Munakoiso on herkullista ja tahinikastike varmasti aivan unelmaista ... nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoiso onkin ihanan monipuolista ja tahini sopii sille tässäkin ohjeessa (ja monessa muussakin:)

      Poista
  5. Kuulostaa herkulliselta. Meilla ei vaan mies tykkaa yhtaan tuollaisesta uunissa kayneesta tahinista,
    vaikka muuten tahinista pitaakin.

    Upea roykkio kirsikoita!! Paljonko ne maksavat nyt torilla? Meidan hevi-kauppias myi 39 shekelia noin
    kilon kori, oli mielestani ihan liian kallista, vaikka olikin hyvan nakoisia kirsikoita. En ostanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu,tuo oli mielestäni ihan hyvää ja teinkin tuota jo kaksi kertaa mutta laitoin ne palaset uunissa ensin. En ole vieläkään löytänyt höyrytintäni...
      Torilla nyt iltapäivällä kirsikat olivat edelleenkin kamalan kalliita,joissain pöydissä 28 sheqeliä kilo...Viime vuonna olivat paljon halvemmat jos muistan oikein.Mutta nuo kirsikat ovat niin mielettömän hyviä.....

      Poista
  6. Herkullinen paistos ja mielenkiintoista tahinitietoa. Tekeekin heti mieli kokeilla tuota tumman tahinin tekemistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistos oli hyvää ja tosiaankin paahdettaessa tahniniin tulee erilainen,todella hyvä maku:)

      Poista
  7. It was great having you! Your tahini looks like the real thing.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liz,thanks again:) Well,after a few hours of roasting my tahini is sort of a pale version of the real thing;D

      Poista
  8. kuulostaa mielenkiintoiselta! ehkä se on aika oppin tuosta tahinistakin tykkäämään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan yllättynyt ettet tuosta tykkää;D Minulle tahini on sellaista että pakko aina olla kotona.Suomeenkin menee melkein kilon purnukka...

      Poista
  9. Mukavan yksinkertaiselta vaikuttaa tuo paistos. En ole muuten ikinä maistanut tahinia...pitänee kokeilla, jotta tiedän tykkäänkö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia,helppotekoinen ja hyvä:) Kannattaa todellakin maistaa tahinia;se on hyvää ja erittäin kalsiumpitoista:)

      Poista
    2. Kylläpä mä taisin olla ajatuksissani...tietenkin on tullut tahinia maistettua :) Hummuksessa nimittäin! Ja kotona tehdessä tullut tahinia käytettyäkin. Tälläkin hetkellä kaapissa purkki, hahah. Mutta siis en ole tajunnut ikinä käyttää tahinia missään muussa, kuin hummuksessa...ja nyt sulla vilisee täällä uusia kivoja reseptejä johon voin sitä kokeilla :)

      Poista
  10. TODELLA houkutteleva munakoisopaistoksen ohje! Nam! En ole tainnutkaan käyttää tahinia tuollaisessa tarkoituksessa aiemmin. Ei voi mennä metsään noilla aineksilla! :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos:-) Ainekset tosiaankin hyvät tässä:-)

    VastaaPoista
  12. hassua ettei ole koskaan vielä tullut yhdisteltyä tahinia ja munakoisoa samaan ruokaan vaikka niitä usein olen syönyt yhdessä samalta lautaselta! tätä pitää ehdottomasti kokeilla, kuulostaa niin hyvältä että!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahini ja munakoiso yhdessä on oikea klassinen kombo;sekä kylmänä että lämpimänä:)

      Poista
  13. Tuo kirsikkakuva on aivan mahtava!
    Tervisiä Buenos Airesista -ruokapostauksia tulossa tältä suunalta!

    VastaaPoista
  14. siis tervEisiä, piti sanomani ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gracias Anna,juuri ennen Suomeen lähtöäni oli mahtavat kirsikkavalikoimat,jäänkin odottelemaan Buenos Aires-postauksiasi......

      Poista
  15. Voi mikä ihana kirsikkaputous, tekisi melkein mieli sukeltaa sekaan :) Täällä pääset vastaavasti mansikkataivaaseen. Ihana resepti; tämä lähtee heti tänään illalla kokeiluun. Löysin blogisi ihan vasta ja tämä on ensimmäinen reseptikokeiluni -varmasti ei jää viimeiseksi. Hyvää matkaa ja rentouttavaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikat ovat todella ihania ja niin nättejäkin:) Juu mansikoita olenkin syönyt jo paljonkin,ihanan makeita:) Ja kiva että löysit tänne ja kiitos toivotuksista:)

      Poista
  16. Tuo munakoisopaistos kuulostaa taivaalliselta, rakastan karamellisoituja sipuleita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää se olikin:) Ja sipulista tulee niin hyvää noin tehtynä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...