maanantai 8. joulukuuta 2014

Silkkinen shan-keitto Burmasta

Jo pitkään oli tarkoitus tehdä burmalaista kikhernekeittoa,josta olin jostain lukenut,mutta kun sitten näin lehteni viikonloppunumerossa keiton ohjeen,päätin vihdoinkin tehdä tätä keittoa. Silkkinen shan-keitto on todellakin silkinpehmeä,ja kikhernejauhe antaa tässä rakennetta,ei makua,sillä keitettäessä kikhernejauhon maku ja tuoksu häviävät tyystin.Tuloksena on ihanan kermainen keitto,ilman kermaa;D  Shan-keitto tarjotaan tyypillisesti riisinuudeleiden kanssa.

Silkkinen shan-keitto (3 annosta)
  • 2,5  dl kikherne-eli besanjauhoa 
  • 1,25  tl suolaa
  • 0,75 litraa vettä
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 2 rkl kalakastiketta
  • ½ tl jauhettuja korianterin siemeniä
  • ½ tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tai hieman yli rkl makeaa chilikastiketta (ohje täällä)
  • Tarjoiluun: tuoretta korianteria ,riisi-tai sellofaaninuudeleita,kevätsipulia,tofukuutioita,pinaattia,murskattuja maapähkinöitä ym.
Sekoita kikhernejauhot 3 dl vettä,sekoita huolellisesti .Kaada loput vedet kattilaan,ja kiehauta vesi.Kun vesi on kiehahtanut,alenna lämpötilaa ja sekoita kikherneseos vispaten veden sekaan.Kikherneseos on parasta sekoittaa veteen siivilän kautta. Keittoa keitellään keskilämmöllä 5 minuuttia,koko ajan sekoittaen,minkä jälkeen lämpötilaa alennetaan ja keittoa keitellään vielä muutama minuutti. Näiden minuuttien aikana keitto saostuu ja jauhon maku ja tuoksu häviävät.Keittoon lisätään nyt kalakastike,suola,inkivääri,valkosipuli,jauhetut korianterin siemenet sekä jeera. Keittoa keitellään hiljalleen koko ajan sekoittaen vielä noin 6 -7 minuuttia. Maistetaan ja lisätään mausteita tarvittaessa. Keittoa kaadetaan kulhoon,siihen lisätään nuudelit. Lisäsin päälle myös tuoretta korianteria,kevätsipulia,pieneksi silputtua vihreää ja punaista chiliä sekä murskattuja maapähkinöitä.Lopuksi keiton päälle lisätään makea chilikastike. Oli tosi hyvä keitto ja tätä tulen ehdottomasti tekemään uudelleen.Keitosta saa vegaanisen korvaamalla kalakastikkeen soijakastikkeella,mutta silloin kannattaa maistella ettei keitosta tule liian suolaista.
Tein tässä eräänä päivänä myös satsin joulutorttuja;käyttäen siihen kotitekoista rahkavoitaikinaa. Täytteenä oli luumua,mutta ei ihan tavallinen luumutäyte,vaan tein luumutäytteen näistä jouluisessa marinaadissa marinoiduista luumuista. Lisäsin luumujen joukkoon vain jonkun verran tummaa sokeria,sillä marinoiduissa luumuissa ei ollut ihan tarpeeksi makeutta. Keitin seosta jonkun aikaa ,jonka jälkeen jauhoin luumut siirappeineen. Täyte olikin ihanan makuinen näissä tortuissa:)
Taikinaa oli aika reilu määrä,joten tein siitä myös pikkuisia suolaisia piirakoita ystävälle. Pienet piirakat sydämien takana olivat suupalan kokoisia,ja niissä oli juustoinen täyte. Itsetehty rahkavoitaikina on kyllä ihana tällaisissa piirakoissa:)

16 kommenttia:

  1. Tosi hauska resepti! Kikehernejauhot on kyllä niin monipuolinen raaka-aine :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maikki:tosi hyvä onkin ja aion ehdottomasti tehdä uudestaan kun on taas kylmää(tuli sellainen lämmin viikko).Kikherneet ovat tosiaankin monipuolisia!

      Poista
  2. Enpä ole tiennyt, että kikhernejauhoja voi käyttää näinkin! Hyvältä vaikuttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva: Oli tosi hyvää:) Ja jännää tosiaankin että se aika vahva jauhojen ominaismaku kokonaan häviää keitettäessä.

      Poista
  3. Aina sitä oppii uutta, eipäs ole tämmöistä kikhernejauhoideaa tosiaan tullut ennen vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina;D Kakuissa olen käyttänyt kikhernejauhoa,nyt sitten sopassakin ja hyvää oli!

      Poista
  4. Voi kun keitto kuullostaa hyvältä! Rakastan keittoja. Ja minullekin kikhernejauhot ovat täysin tuntemattomat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mama Gastro:en ole oikeastaan mikään keittoihminen,mutta tämä kolahti,ja uudet sopan ainekset on jo koossa;D

      Poista
  5. Soppan låter riktigt god, jag har aldrig smakat något liknande. Så fina julstjärnor du bakat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: Soppan var härlig,så kremig:) Tack,normalt brukar jag köpa färdig deg,men nu gjorde jag allt från början:)

      Poista
  6. Shan-keitto kuulostaa just mun makuhermoon iskevältä - kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna:tosiaankin ihana;meni munkin makuhermoon;D ja ihanan kermainen keitto tuli noiden kikhernejauhojen johdosta.

      Poista
  7. Det här låter som den perfekta soppan! Måste pröva!

    VastaaPoista
  8. Kermainen ilman kermaa kuulostaa aina hyvältä! Lämmittävän näköinen keitto, sopisi näillekin leveysasteille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merja:tämä oli kyllä yllättävän hyvää ja rakenne tosiaankin kuin kermainen sosekeitto:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...