keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Bataatti-tomaattigratiini kasviskermalla sekä leiväntekoa

Sain viime kuussa ammattilaisten ruokamessuilla käydessä Alpron osastolta mukaani 2 kpl Rice Cuisine-kasviskermapakkausta (tosin huomasin että Suomen Alpron sivuilla ei tätä tuotetta löytynyt mutta muut kasviskermat ajavat saman asian) ja vihdoinkin keksin tehdä toisesta pakkauksesta jotain viime viikonloppuna,kun keittiössä oli joitakin jo lähes nuutumassa olevia kasviksia.  Keittiöstä löytyi muutama bataatti,tomaattia ja nuutuneita yrttejä,jotka pääsivät gratiiniin.,Tomaatti ja bataatti sopivat muuten hyvin yhteen,vaikka se saattaa tuntua oudolta yhdistelmältä.

Bataatti-tomaattigratiini kasviskermalla

  • noin 600 gr bataattia
  • 2-3 tomaattia
  • 1 vihreä chilipippuri (tai punainen)
  • kourallinen yrttejä(persiljaa,korianteria)
  • 1 purkki kasviskermaa
  • 1½ rkl riisijauhoa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • suolaa,pippuria
Bataatit kuoritaan ja leikataan noin puolen sentin paksuisiki palasiksi. Tomaatit leikataan ohuiksi viipaleiksi,ja valkosipulit hienonnetaan veitsellä. Chilistä poistetaan siemenet ja se leikataan kuutioiksi.Yrtit silputaan . Bataattiviipaleita ja tomaattiviipaleita ladellaan kerroksittain uuniastiaan;väleihin lisätään yrttejä ja valkosipulia. Jokaiseen kerrokseen lisätään hieman suolaa ja pippuria. Riisijauho sekoitetaan kasviskermaan ,joka kaadetaan kasvisten päälle.
Sen sijaan että olisin valmistanut tämän yhdessä uuniastiassa,niin gratiini valmistuikin 3 pienessä uunisastiassa sillä neliskulmainen sopivan kokoinen Pyrex-astiani oli hajonnut ja pitäähän näitä pieniä söpöjä uuniastioitakin joskus käyttää..... Gratiinit paistuivat 180 C-asteen uunissa noin 45 minuuttia,kunnes pinta oli saanut kauniisti väriä;isossa uuniastiassa tehtynä aikaa voi mennä hieman enemmänkin. Päälle ripottelin vielä paprikaa ennen gratiinien uuniin menoa. Hyvää oli ja niin lämmittävää nyt,kun täällä on talven kylmimmät päivät ja sisälämpötilakin on aika matala...
Viime viikonloppuna otin vihdoinkin esille Suomesta tuomani ruismallaspussini ja tein ruisperunalimppuja.Taikina oli hurjan tarttuvaista joten sain lätkäistä paljon jauhoja päälle ,jotta sain niistä tehtyä limppuja.
Ja koska leipään tarkoitettua perunaa jäi vielä jäljelle,päätyi se näihin kauraperunasämpylöihin;ihan ex-tempore ohje;D

16 kommenttia:

  1. Wow, kuinka hyvän kuulloiset gratiinit. Mä olen aina tykännyt bataatin ja tomaatin yhdistelmästä. Ne toimii jotenkin super hyvin yhteen.
    Ja kauniit leivät! Aivan tosi kauniit leivät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia:kiitos,gratiini oli sellaista lohturuokahyvää:) Ja tosiaankin hyvä yhdistemä tuo bataatti ja tomaatti:) Ja kiitos,itse pidin niitä rumina mutta olen saanut kehuja joten ei kai ne sitten olekaan niin rumia;D

      Poista
  2. Gratiinit on aivan ihania herkkuja! Nytpä pääsenkin tätä uutta reseptiä huomenna testaamaan, kiitos vinkistä :D
    Minä olen leiponut parina aamuna pataleipää, se on niin suussasulavan hyvää, mutta ihan kaikessa kiireessä sitä ei tehdä, mutta rauhallsiten vapaapäivän aamujen herkku se meillä on :) Ruisleivän tekoa aina harkitsen, mutta laiskuus tahtoo voittaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuittiina:;gratiinit ovat tosiaankin herkkua ja helppotekoisiakin:) Pataleipääkin on tullut joskus leivottua,se on ihana leipä! Pitäiskin tehdä sitä taas joskus. Eikä se ruisleivän tekokaan mitenkään vaikeaa ole.

      Poista
  3. De här låter så goda, helt i min smak. Fina bröd du bakat, jag skulle också gärna baka med rågmalt, men det finns inte att få i Singapore.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack,tyckte själv att det var gott:) Och nästä gång du är i Finland,komm ihåg att köpa rågmalt;D Jag hämtade rågmalt därifrån ;:här har vi inte det heller.

      Poista
  4. Nyt kun palasin reissulta, luin kommenttia omassa blogissani, niin sain tiedoksi, että meinasit saaristolaisleipä leipoa ;). Minulle kyllä tämä limppu ohje olisi hyvä olla, jos sitä saisin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanja:Tämä ei ihan saaristolaisleipä ollut vaikka siirappia tuli tähänkin ja maltaita. Ohje löytyy ruismallaspussin kyljestä.

      Poista
  5. Nyt just sain tämän ruuan uuniin ja varmasti tulee maistuvaa taas kerran. Kiitos vaan ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Betunia:kiva kuulla että teit tätä ja toivottavasti maistui:)

      Poista
    2. En oikein tykkää bataatista sen mmakeuden takia, mutta kun seuraavina päivinä lämmitin tätä, niin maut olivat ilmeisesti tasaantuneet ja maistui mielestäni paremmalle. Hyväähän se oli, mutta en oo kovasti sen bataatin ystävä.
      Meinaan kokeilla perunasta samaa.

      Poista
  6. Kyllapa kuulostaa hyvalta tuo gratiini ja aika helpoltakin? Taidanpa kokeilla, bataattia ei meilla ole ihan joka paikassa tarjolla mutta kylla sita aina jostain löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:hyvää olikin.Toivottavasti löytyy baataattia ja tätähän voi tehdä muutenkin kuin kasvismaidolla.

      Poista
  7. Nam... Heiii, gratiiniahan mä teenkin viikonloppuna! Ei ole aikoihin tullutkaan tehtyä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparkakku Akka:Gratiinit onkin hyviä,etenkin talvella:)

      Poista
  8. Mulla olisikin kaikki muut ainekset paitsi tuota riisijauhoa. Voiko sen sijalle laittaa vehnäjauhoa?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...