torstai 14. toukokuuta 2015

Osterivinokkaita nam nam +mulperipuu

Paras sieni minkä tiedän on ehkä kantarelli mutta koska niitä ei täällä saa niin kakkosena on osterivinokas. Ensimmäinen kunnon kohtaaminen osterivinokkaiden kanssa oli Santiago de Compostelassa Espanjassa,missä söimme eksän kanssa illallista Parador de Sangiago de Compostelan Dos Reis-ravintolassa. Otin osterivinokasannoksen alkupalaksi mutta se olikin niin hyvää että otin saman annoksen myös pääruuaksi.En tiedä miten he valmistivat sen superherkullisen annoksen mutta osterivinokkaat ovat hyviä lähes aina.Tällä kertaa paistoin niitä kevätsipulin kanssa.

Paistettuja osterivinokkaita ja kevätsipulia
 • 200 gr osterivinokkaita
 • 2 kevätsipulin vartta
 • 1 murskattu valkosipuli
 • 1½ rkl hyvää soijakastiketta (käytin Tamaria)
 • chilihiutaleita
 • mustapippuria
 • oliiviöljyä paistamiseen
Erottele osterivinokkaat toisistaan ja repäise ne hieman pienemmiksi palasiksi. Leikkaa kevätsipulin varret noin sentin pituisiksi palasiksi  ja ruskista niitä öljyssä. Lisää osterivinokkaat ja anna niiden pehmentyä,suhteellisen korkealla lämmöllä..Kun ne ovat pehmenneet,alenna lämpöä ja lisää soijakastike,valkosipulimurska ,chilihiutaleita sekä mustapippuria,ja paista sieniä vielä muutama minuutti. 
Miltä näyttää mulperi tuoreena? Naapuri kertoi lähellä olevasta mulperipuusta ja lähdimme sitä katsomaan. Marjat olivat korkealla,ja suurin osa raakileita,mutta sain kiskaistua muutaman marjan puusta.
Puuta ympäröivä nurmikko oli täynnä kypsiä (punaisia) ja ei-kypsiä mulperita,lahoamispisteessä.
Mulperipuu oli kerrostalon pihalla joten tikkaita tuonne ei oikein voi viedä mukanaan;talon asukkaat eivät varmaan siitä tykkäisi;D

16 kommenttia:

 1. Minun lapsuden talon kadun toisella puolella ja asfalti oli koko kesä violettivärinen, pudoneista mulperimarjoista. Nyt sodan jälkeen mulperipuun tilalla on uusi kolmikerroksinentalo ja metelias baari :(((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanja:kyllä vaan se mulperipuu kuulostaa paremmalta kuin joku meluisa baari;D Tuonne oli pudonnut paljon kypsiä marjoja mutta harmi että puu oli talon pihalla niin en voinut tuoda tikkaita ja kiivetä marjoja poimimaan;D

   Poista
 2. Det ser så gott ut. Roligt att få se mullbärsträd. Här kan man köpa färska mullbär, men jag har inte sett dem på länge i affären.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hovkonditorn:) Jag tror de har en mycket kort sesong.,Såg mullbär på torget förra veckan men nu hittade jag inte när jag var där sist.

   Poista
 3. Ahaa, mulperipuu on tuon näköinen. Minkä makuisia marjat ovat tuoreena? Itse en ole kovin ihastunut niihin kuivattuihin.

  Kantarelleista minäkin aina haaveksin. Niitä ei täälläpäin mitenkään valtoimenaan kasva, joten harvoin olen päässyt niitä syömään. Tuo osterivinokas-annoksesi kuulostaa kyllä sen verran hyvältä, ettei tarvi muista sienistä unelmoidakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula:juu tuon näköinen se on ,aika komea puu.Marjat ovat meheviä ja hyviä,makeita mutta ei liian makeita. Olen ostanut niitä kuivattuja mutten minäkään niistä erityisen paljon pitänyt eivätkä ne vedä vertoja tuoreille.
   Kantarellit ovat kyllä niin hyviä sieniä ,tulee vesi kielelle ihan kun ajattelenkin niitä,mutta osterivinokaskin on todella hyvä ruokasieni eikä siitä lähde paljon nestettä paistettaessa.

   Poista
 4. Minakin tykkaan osterivinnokkaista, paistelen niita usein pannulla, tykkaan laittaa sienia vahan joka paikkaan :) Meilla oli entisen kodin pihalla iso mulperipuu, tiettyyn aikaan kesasta puoli pihaa oli niin taynna mulperinmarja ettei siella voinut kavella, niiden poiminen oli hankalaa kun sekin puu oli iso ja marjat tuntuivat kypsyvan hyvin eri aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petra:osterivinokkaat ovat kyllä mun lempparisieniä täällä ja usein niitä tuleekin ostettua. Naapuri sanoi että puun alla on täynnä marjoja joten laitoin muovikengät päälle kun menin sinne;D Tuossakin oli sekä ihan raakoja että kypsiä marjoja mutta lähes kaikki liian korkealla....

   Poista
 5. Oi mikä ihana blogi sulla täällä onkaan! Löysin tänne 40+ yhteisön kautta,
  johon itsekin liityin ihan hiljattain.
  Nyt tulin uteliaaksi. Nuo mulperipuun marjat näyttävät herkullisilta. Mihin niitä
  oikein käytetään, leipomiseen, hilloksi, mehuksi?

  Tervetuloa vastavierailulle blogiini, jossa seikkaillaan mm. Turun saaristossa ja
  seurataan aikuiselle naiselle sopivaa muotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teija:oi kiitos ja kiva kun löysit tänne:) Minunkin pitää tulla vastavierailulle. Luulen että mulperinmarjoja syödään enimmäkseen ihan sellaisenaan.

   Poista
 6. Kantarelli on niin hyvää, mutta kyllä vaan tuo osterivinokas näyttää niin herkulliselta. Oi Mulperipuu, oikea upeus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia:on tuo osterivinokaskin tosi herkullinen sieni:) Ja mulperipuu on hieno,kunhan saisi siitä poimittua marjojakin;D

   Poista
 7. What beautiful nature pics Yaelin! :D We love mushrooms here!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lorraine>thank you,mulberries are so pretty:) I love mushrooms too:)

   Poista
 8. Ystäväni Quneitrassa Israelin ja Syyrian kysyi minulta, että olenko nähnyt mansikoiden kasvavan puussa? Pakko hän se oli uskoa, kun omin silmin näin ja maistoinkin niitä. Hyviä olivat nuo Mulperipuun marjat! Osterivinokas on herkullinen sieni. Täällä on paras korvasieni kausi meneillään eli sienihullun juhlaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannu;hepreaksikin ovat puumansikoita,hih;D Hyviä ne ovatkin mutta vain joskus näkee rasiallisia torilla,yleensä näihin aikoihin. Osterivinokas onkin oikealla tavalla valmistettuna tosi herkullinen:) En ole koskaan tainnut maistaa korvasientä....

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...