tiistai 6. marraskuuta 2018

Intialainen tomaatticurry kesäkurpitsapyöryköillä

Helsingissä tuli vietettyä pari ihanaa ja monipuolista viikkoa, ja eilen tulin takaisin taas monta kokemusta rikkaampana.  Ennen matkaani ehdin kokata  intialaista tomaatticurryä kesäkurpitsapyöryköillä , jota olen tehnyt useammankin kerran, mutta en ole vielä postannut ohjetta tänne.  Tekemäni curry pyöryköineen  on syntynyt useammankin intialaisen ohjeen avulla.  Pyörykät ovat ihania myös sellaisenaan , jonkun dippikastikkeen kanssa,  mutta sopivat niin hyvin tämän ihanan pikantin tomaattisen kastikkeen kanssa , vaikka riisin seuraksi.

Intialainen tomaatticurry  kesäkurpitsapyöryköillä
Pyörykät:
  • noin 400 gr kesäkurpitsaa
  • 1 vihreä chilipippuri hienonnettua (jos et halua liian pikanttia lopputulosta poista siemenet)
  • ½ sipuli pieneksi silputtuna
  • ½ tl suolaa
  • ½  tl raastettua inkivääriä
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • kourallinen korianterin lehtiä , pieneksi pilkottuna
  • 5 rkl kikhernejauhoa
  • öljyä paistamiseen
Kastike:
  • 2 rkl öljyä (käytin rypsiöljyä)
  • 1 iso sipuli
  • ripaus kurkumajauhetta
  • ½ tl chilijauhetta
  • ½ tl juustokuminaa
  • 1 tl Garam Masala-maustesekoitusta
  • ½ rkl  valkosipuli-inkivääritahnaa  (yhtä suuri määrä jauhettua inkivääriä ja valkosipulia)
  • 2-3 tomaattia
  • 2 rkl kermaista  kookosmaitoa
  • ½ tl suolaa
  • 3/4 dl vettä
Tee ensin pyörykät: raasta kesäkurpitsat raastimen karkealla terällä,  ja purista raasteesta liiat nesteet pois.  Laita raaste kulhoon,  ja lisää  hienoksi pilkotut chili, sipuli, valkosipuli, inkivääri ja  koiranterin  lehdet. Sekoita ainekset hyvin.  Lisää tämän jälkeen kikhernejauho ja suola, ja sekoita ainekset hyvin keskenään.  Anna seoksen levätä hetken jääkaapissa, ja muodosta siitä sen jälkeen ping pong-pallon kokoisia pyöryköitä.  Lämmitä öljy pannussa  ,  ja paista pyöryköitä keskilämmöllä,  kunnes pyöryköiden molemmat puolet ovat saaneet kunnolla väriä.
Pyöryköistä tuli aika rapeita.
Kastiketta varten  laitoin kaikki ainekset , öljyä lukuunottamatta,   tehosekoittimeen ( käy hyvin myös sauvasekoittimella ) ,  kunnes kastikkeen ainekset olivat sekoittuneet, mutta ei niin että seos olisi liian hienoksi jauhettu.  Tämän jälkeen lämmitetään öljyä,  mieluiten paistokasarissa,  ja  kastike kaadetaan  paistokasariin.  Kastiketta lämmitetään  keskilämmöllä ensin muutaman minuutin ajan, minkä jälkeen lämpö lasketaan minimiin.   Peitä kasari  kannella,  ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 15 minuutin ajan, tai kunnes suurin osa nesteistä haihtunut ja kastike paksuuntunut. Lisää tämän jälkeen pyörykät varovaisesti kastikkeeseen,  ja anna niiden vain lämmetä kastikkeessa  muutaman minuutin ajan. Ota  kasari pois tulelta ,  ja lusikoi  kastiketta pyöryköiden päälle.  On todella hyvää vaikka riisin kanssa:)   Koristele ruoka korianterin lehdillä.  P.S. Useissa  ohjeissa käytetään kastikkeissa kermaa , mutta korvasin sen kookosmaidolla.

8 kommenttia:

  1. Näyttääpä tosi hyviltä! En olekaan koskaan kokeillut kesäkurpitsaa pyöryköissä. Pelkäisin varmaan, että eivät pysy kasassa, mutta ainakin sinun pyörykkäsi näyttävät pysyneen. Nam! :-P

    P.S. Minäkin palasin taas ruokabloggailemaan. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu:kiitos, etenkin kun se tulee intialaisen ruuan ekspertiltä:) Nämä pysyvät hyvin kasassa , kiitos kikhernejauhon:) Ihanaa,huomasin äsken että palaat ruokamaailmaan:)

      Poista
  2. Kylläpä onkin hyvännäköistä ruokaa taas. Kun näin nuo pyörykät, tuli mieleen, että sopisiko noiden kanssa jogurttikastike myös?
    Herkullista tiistai-iltaa sinulle Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos ihanainen:) Miksei sopisi jugurttikastike myös:) Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle:)

      Poista
  3. De ser så goda ut, helt i min smak, förutom koriander :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Tack :) Hah, antingen älskar man eller hatar koriander;D Jag älskar,,,,

      Poista
  4. Olin epävarma että mitä se kesäkurpitsa oikein on, joten oli googletettava. Selvisihän se, se on zucchini niin ruotsiksi kuin italiaksikin.

    Meillä sitä syödään melkein joka toinen päivä jossain muodossa. Italialaiset syö zucchinin kukatkin juustolla täytettyinä ja friteerattuina.Meillä syödään cucchiniä usein perunan sijast, koska minulla on diabetes.Halkaisen zucchinin puoliksi tai leikkaan paksuiksi siivuiksi, laitan parmesanoa tai jotain muuta juustoa mustaapippuria päälle ja lorauksen ruokaöljyä ja uuniin noin vartiksi.

    Pitääpäs kokeilla noita sinun pyöryköitäsi. Mausteetkin löytyy kotoa. Paitsi korianterin jätän väliin. Ei sovi minun makuuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna Roomassa: Zucchinihan se:) Täälläkin syödään tosi paljon kesäkurpitsaa ,monessa eri muodossa. Parmesanilla kuorrutettu zucchini kuulostaakin todella herkulliselta:) Minulla taitaa olla täällä blogissa aika monta ohjetta tuosta kasviksesta näiden vuosien aikana. Hih, korianteri on tosiaankin sellainen joka jakaa ihmiset; joko sitä rakastaa tai sitä vihaa.Minä taas rakastan;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...