lauantai 12. lokakuuta 2019

Pintopavut Antioquiasta

Kolumbialainen ystäväni Gloria kertoi äskettäin tehneensä  aivan mielettömän hyvää papupataa,  joka on kotoisin hänen kotimaastaan Kolumbiasta , mutta Antioquian departementista eli osavaltiosta.  Kolumbia on jaettu 32 osavaltioon,  ja Antioquian pääkaupunki  Medellin on yksi Kolumbian tunnetuimmista  kaupungeista . Gloria kehui tätä papuruokaa niin että oli ihan pakko itsekin kokeilla.   Heinäkuussa tein papupataa pintopavuista joka sekin oli tosi hyvää, mutta tämä kolumbialainen papupata oli varmaan yksi parhaimmista papuruuista mitä olen ikinä tehnyt tai maistanut.  Mikä tekee tästä ruuasta erityisen hyvän on se että siinä käytetään keittobanaania,  ja  vihreää sellaista, eli sellaista jonka kuori ei ole vielä ainakaan kokonaan  muuttunut keltaiseksi.   Keittobanaaneja pitäisi löytyä nykyään hyvinkin suuremmista  marketeista ja etnisistä kaupoista. Tästä papuruuasta  on monta eri versiota,  ja useimmiten tätä tehdään lihaisena,  mutta tein sitä Glorian ohjeella,  joka oli vegaaninen.

Pintopavut Antioquiasta
  • 500 gr pintopapuja
  • 1 iso sipuli
  • 1 keittobanaani (jos ei löydy  vihreää keittobanaania, niin keltainenkin käy, mutta ei liian pehmeä sellainen)
  • 2 perunaa
  • 3 tomaattia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 litra vettä 
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • suolaa maun mukaan
Suurin osa aineksista.  Kuten kuvasta huomaa,  mukana oli myös muutama punainen papu. Ostin pavut irtopainona,  ja huomasin vasta kotona että muutama punainen papu oli päässyt mukaan, mutta  sillä ei ollut väliä. 

Papujen valmistus  aloitetaan  jo päivää aikaisemmin ,  sillä papuja liotetaan vähintään  yön yli.  Jos käytetään  kaupan säilykepurkeissa myytäviä  valmiiksi keitettyjä pintopapuja, jää tämä vaihe pois, mutta suosittelen käyttämään kuivia papuja tässä ruuassa.
Seuraavana päivänä pavut keitetään kunnes veden pinnalle on  kerääntynyt vaahtoa,   joka kuoritaan pois.   Tässä vaiheessa  sammutin tulen, ja  siivilöin  pavut, ja laitoin pataan uuden veden kanssa,  sen verran että vesi peittää pavut. Papujen annetaan kiehua  keskilämmöllä  40 minuutin  ajan. Jos tässä käytetään painekattilaa, papujen annetaan kiehua 20 minuutin ajan.

Sillä välin kun pavut kiehuvat,  kuoritaan  keittobanaani sekä perunat,  ja kuutioidaan  ne. Kuutiot  lisätään papujen sekaan , ja  seoksen annetaan kiehua noin 40 minuutin ajan,  kannella peitettynä,  matalalla lämmöllä.

Sillä välin kun papuseos kiehuu,  valmistetaan seos nimeltä "hogao"  . Sipuli , tomaatit ja valkosipulit kuutioidaan , ja niitä paistetaan öljyssä kunnes ne ovat hieman pehmenneet.     Kun pavut ovat kiehuneet vähintään  40 minuutin ajan (tässä vaiheessa tarkistellaan ovatko pavut pehmentyneet;  papujen tulee olla kokonaisia.)   Hogao-seos lisätään papujen joukkoon ,  ja seosta keitetään  , kannen alla, vielä noin 20 minuutin ajan. Jos  nestettä on liian vähän,  sitä lisätään.

Papujen annetaan  jäähtyä,  ja tässä vaiheessa lisätään suolaa ja pippuria maun mukaan. Tässä vaiheessa myös ymmärsin miksi tähän papuruokaan lisätään keittobanaania: keittobanaani sulaa seokseen ja  saostaa papuruuan kastikkeen.

Kolumbialaiset pavut ovat herkullisia riisin kanssa tarjottuna. Kolumbiassa tätä tarjoillaan usein keittona,  mutta Glorian ohjeessa tästä tuli papupataa.
Puolesta kilosta kuivia papuja tulee aika suuri annos,  ja pakastin puolet valmiista papupadasta.  Tämä oli ihan mielettömän hyvää;  ehdottomasti paras papupata mitä olen syönyt:)  Jos haluaa , pataan voi lisätä myös mausteita, itse lisäsin hieman paprikaa , chiliä ja ripauksen jeeraa.

15 kommenttia:

  1. Ruokaisan näköinen pata. En olekaan tuota keittobanaania koskaan testannut ruoassa.
    Kivaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos, oli tosi hyvää:) Olen syöny paljonkin keittobanaania, eri muodoissa, etenkin Etelä-Amerikassa asuessa, mutta tuo että keittobanaanista tuli kastikkeen koostumus, oli uutta minulle.OIkein hyvää viikonloppua sinullekin Outi:)

      Poista
  2. Mistahan taalla loytyisi keittobanaania?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu;Tahana Mercazitin filippiiniläisestä kaupasta ja lähellä siellä olevasta eteläamerikkalaisesta marketista https://www.facebook.com/latiendaenisrael/ ja myös Carmel torilta löytyy.

      Poista
  3. Hyvältä näyttää ja kuulostaa, vaikka en olekaan mikään suuri papujen ystävä. Pintopapuja en ole tainnut valmistaa koskaan. Meinaan kyllä kokeilla ohjettasi, mutta vasta Medellinissä. Painekeitin on siellä, ja mua ärsyttää papujen keittely pitkiä aikoja. :-D

    En muuten tiennyt, että on olemassa keltaisia keittobanaanejakin. Tai siis olen kyllä nähnyt niitä kaupassa, mutta olen luullut niiden olevan jotain muita kuin keittobaaneja. Käytetäänkö niitä ihan samalla tavalla kuin vihreitäkin? Mulla keittobanaanit tuppaavat jäämään aina koviksi, enkä tykkää siksi oikein niistäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu:Kiitos, oli tosi hyvää:) Tykkään itse pavuista, ja koska en syö lihaa, niin ovat hyvä proteiinilähde. Painekeittimellä tosiaankin tulee nopeammin tehtyä tuo.

      Juu keltaiset eli madurot ovat makeampia. Tosin tässäkin voisi käyttää keltaista, mutta silloin tuohon papupataan tulisi makeutta. Keittobanaanit muuttuvat kypsyessään keltaisiksi kuten tavallisetkin banskut, ja vihreinä niiden tärkkelyspitoisuus on korkea minkä vuoksi ne saostivat tässä tuon kastikkeen. Mitä olet tehnyt keittobanaaneista? Venezuelassa söin uunissa kypsennettyjä tai sitten niitä patacones/tostones, eli ne friteeratut keittobanaanipalat.

      Poista
  4. What a coincidence! I was just talking with a friend about how I rarely think to cook with plantains! This will do just the trick. It looks so hearty and cozy, perfect for the colder days ahead, too.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah: I guess that outside of South America/Africa etc.people use less plantains , but they can really turn into treats.IN this bean dish they melted into the sauce, making it thicker:) Thank you Hannah:)

      Poista
  5. Mä olen tehnyt keittobanaanista muutamaa intialaista ruokaa. Joko silleen mausteiden kanssa paistettuna tai sitten tamarindikastikkeessa keitettynä. Uunissa kypsennettynä en ole koskaan kokeillut, mutta ihan varmasti kokeilen! Mitenköhän ne oli siellä Venezuelassa kypsennetty, kokonaisinako? Kiva idea. <3 Tykkään uuniruoista muutenkin, kun ne on niin helppoja. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää tuli nyt jostain syystä väärään kohtaan. :-(

      Poista
    2. Satu:Tamarindikadtikkeessa varmaankin hyvää. Venezuelassa uunissa, kokonaisina,ja niin että niissä oli viilto, ja ne tehtiin kypsistä keittobanskuista, ei vihreistä. Ja ne voi damalla täyttää jollakin

      Poista
  6. Mums! Jag tycker mycket om bönor :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Bönor är både goda och mättande 😀

      Poista
  7. Näyttää sellaiselta, jota lusikoisi myös kylmänä : )
    Nyt täytyy myöntää, etten ole koskaan käyttänyt keittobanaania ruoanlaitossa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Beachhousekitchen: Totta, söin osan myös kylmänä mutta lämpimänä kyllä parempaa. Keittobanaani on jännä bansku, ja siitä voi tehdä herkkuja sekä raakana että kypsänä,kannattaa joskus kokella:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...