lauantai 7. tammikuuta 2012

Appelsiini-porkkana-inkiväärineliöt

Ystävän puutarhasta poimittuja appelsiineja oli vielä muutama jäljellä,ja yksi niistä päätyi näihin aurinkoisiin neliöihin,jotka valmistin kuivurissa.

Appelsiini-porkkana-inkiväärineliöt
  • 3 hienoksi raastettua luomuporkkanaa
  • noin 2½ cm pituinen inkivääripala
  • 1 luomuappelsiinin raastettu kuori ja mehu (mehua oli 1 dl)
  • 1 dl idätettyä,jauhettua tattaria
  • 1 dl jauhettuja saksanpähkinöitä
  • ½ dl mantelijauhoa
  • 1 rkl riisinkuoriöljyä
  • 3/4 tl psylliumimkuitua
  • ½ dl vettä 
  • steviaa makeuttajana (voi myös käyttää muita makeuttajia)

Raasta porkkanat hienon hienoksi raasteeksi.Neliöihin voisi myös käyttää porkkanamehun puristamisessa jäänyttä porkkanamassaa,mutta tällä kertaa raastoin porkkanat sellaisenaan.Raasta mukaan myös inkivääri.Lisää appelsiinikuoriraaste ja appelsiinimehu.Lisää tattarijauho,jauhetut saksanpähkinät sekä mantelit ja öljy.Sekoita psyllium veden sekaan ja lisää seokseen.Makeuta stevialla.Steviasta on viime aikoina tullut päämakeuttajani. Ostan sitä tiivisteenä pipettipullossa ja sitä ei kauhean paljon tarvitse laittaa jotta tulee haluttu makeus.Steviaa viljellään ja valmistetaan täällä ,joten se on lähiruokaa minulle.Joidenkin mielestä stevialla on jonkinlainen sivumaku,mutta itse kai olen siihen jo niin tottunut,etten sitä huomaa.Viime marraskuussahan Euroopan komissio hyväksyi stevian käytön makeutusaineena.Kuivata neliöt  joko kuivurissa tai uunissa,alhaisessa lämpötilassa uuniluukku raollaan. Levitin massan noin sentin paksuiseksi levyksi kuivurin tasolle,tasoitin sen  ja käytin taikinaleikkuria neliöiden merkitsemiseen. Kuivatin  kunnes pinta oli kuivaa,ja käänsin neliöt,ja kuivatin myös alapintaa. Näitä olisi voinut kuivattaa myös kekseiksi,mutta pidän näistä tällaisena;hieman kosteina sisäpuolelta. Maussa tuntui selvästi eniten appelsiini ja sen jälkeen inkivääri.


Baklawat ja muut itämaiset leivonnaiset eilen Tel Avivin Karmel-torilla.Ennen pidin näistä tosi paljon,ja käydessäni joskus täällä lomalla Suomessa vielä  asuessa toin yleensä suuren laatikon mukaani.Nykyään eivät kyllä oikein  maistu;ovat aivan liian makeita.
P,S.Laitoin neliöt vielä sittenkin takaisin kuivuriin,ja nin nistä tuli keksejä,ja maku oli vielä parempi:)

26 kommenttia:

  1. Joo baklawat ovat kyllä karmean makeita, eikä niitä voi yhtä enempää syödä kerrallaan, jos sitäkään.

    Onkohan tuo alakuvan oikeassa reunassa oleva sitä semmoistä missä on jotain juustoa sisällä? Ja syödään sitruunamehun kanssa.

    Semmoinen kuivuri olisi kyllä poikaa, niin voisi kokeilla näitä sinun kuivattuja juttuja.

    VastaaPoista
  2. joo, hehh.. näitä perinteisiä lähi-idän makeita ei ahmita niinkuin meikäläisiä leivonnaisia :)

    VastaaPoista
  3. Tuula:Ehkä vaan ihan pikkuriikkisen palan voin maistaa...Tuo mitä kysyit,niin se on knaafe,jossa tosiaankin sitä juustoa sisällä,.Mutta tuolla siihen on taidettu myös käyttää väriä.Täällä on muutama ravintola,jossa saa ihanaa knaafea,eikä se ole liian makeaa.Kuivurista onkin mulle ollut paljon iloa;)

    Maustettu Manteli:Niinpä! Ihan pieni palanen vain...

    VastaaPoista
  4. Haifassa oli yksi arabikahvila, jossa kävimme aina joskus syömässä juuri tuota knaafea. Ja siellä se ei ollut ylimakea ja puristettu sitruunamehu juomana sopi siihen tosi hyvin. Olen varmasti kertonut tämän aikaisemminkin ;)...

    VastaaPoista
  5. Ensi maistamisen shokista toivuttuani musta tuli nopeasti varsinainen siirappipossu eli kyllä maistuis! Onko knääfeissä todella aina juustoa? Luulin että se on vaan sen "heinäpaalin" nimi ja täyte voi olla sama kuin baklavassa?
    Suometar

    VastaaPoista
  6. Hih, minäkin tein eilen "neliöitä" mutta en mitään noin taidokasta ja monimutkaista. Ehkä voin kehitellä niistä jotain hauskaa ja terveellisempää kunhan tutkailen sinun reseptiäsi ja otan mallia :)

    VastaaPoista
  7. Voi mikä baklavataivas! :-)

    Steviasta on ollut viime aikoina Suomessakin paljon kirjoituksia, ja ilmeisesti se on tulossa sinnekin oikein ryminällä.

    Ihania neliöitä!

    VastaaPoista
  8. Tuula:juuri sen vuoksi se onkin noita muita parempi,kun se ei ole niin makea.Täällä yhdessä ravintolassa sitä tehdään niin,että on mielettömän herkullista ja vain miedosti makeaa.

    Suometar:Noihin voi kyllä aika nopeasti hurahtaakin jos on makean perään. Täällä ainakin knaafeissa on aina juustoa sisällä.Mutta valinnanvaraa noissa muissa leivonnaisissa sitten onkin paljon.

    VastaaPoista
  9. Rita:Minkälaisia neliöitä teit?Nämä itse asiassa olivat aika helppotekoisia,eivät lainkaan monimutkaisia:)

    Hippu:Todellin baklawataivas,ja onneksi ei enään houkuttele,toista oli ennen...
    Steviasta onkin ollut juttua.Täällä sitä on ollut kauan,mutta nyt kun Eu sen hyväksyi niin sitä kai Suomessakin näkee enemmän. On tosi makeaa,ja tarvitaan vain vähän sitä kerralla.

    VastaaPoista
  10. Ihanan näköisiä neliöitä ja upeat ainekset! Appelsiini, inkivääri ja porkkana ovat herkullinen yhdistelmä ja lempismoothienikin koostuu juuri niistä.
    Miten kauan kuivatit neliöitä?

    VastaaPoista
  11. Anni Minerva:kiitos,nämä olivat tosi hyviä,Tarjoilin äsken naapurilleni,joka myös tykkäsi näistä:) Kuivattelin yön yli (noin 8 tuntia),ja tänään vielä joitakin tunteja,jolloin niistä tuli keksejä,ja maku oli vieläkin parempi:)

    VastaaPoista
  12. Houkutteleva resepti. Nyt joulun aikoihin innostuin tehtailemaan enemmänkin kuivurikeksejä. Nämä pääsevät oitis kokeiluun. Mutta riisinkuoriöljyä ei kyllä taida löytyä ainakaan valmiina. Itse käytän steviaa myös mutta en erityisemmin pidä sen makeudesta. Joku keinotekoinen sävy siinä on.

    VastaaPoista
  13. Okriina;näistä tuli tosi hyviä ja teen varmasti toistekin. Ja riisinkuoriöljyä nyt sattui olemaan kaapissa;muutkin öljyt kelpaa.Saakohan tuota hyvin E-vitamiinpitoista öljyä lainkaan Suomessa...
    Stevialla on tosiaankin vähän imelä maku,mutta olen kai nyt tottunut siihen;D

    VastaaPoista
  14. Nayttaa hyvalta! Nyt pitaa vihdoin minunkin hankkia se kuivuri... ;-)

    VastaaPoista
  15. I'd love to visit Tel Aviv one day and see those markets! :D

    VastaaPoista
  16. These look delicious! I've never had crackers quite like them.

    VastaaPoista
  17. Maria:ehdottomasti sinun pitää se hankkia;niin ihanan monipuolinen laite,suosittelen!

    Lorraine:We really do have lovely markets here:)

    Katherine:these sweet crackers are very tasty:)

    VastaaPoista
  18. Voi miten herrrrkullista mutta voi miten omituisia aineita! :O Eihän tuollaista materiaalia Briteistä löydy, ei varmasti. Voihan nenä.. Täytyy kaiketi soveltaa reseptiä länsimaisempaan muotoon, eli epä-lähi-itämaiseen sokeri-rasva-mättö-muotoon, joita voikin kahmia kerralla tuplasti enemmän kuin lähi-idän ylimakeita herkkuja.

    Voihan synti ja itsepetos! :)

    VastaaPoista
  19. Maama:Ei tuossa niin kauhean vaikeita aineksia ole:porkkana,appelsiini,inkivääri.Vihreää tattaria varmaan löytyy terveyskaupoista ja öljyn voi vaihtaa toiseen,samoin makeuttajan.Nämä olivat tosi hyviä ja terveellisiä.Nuo ylimakeat leivonnaiset sen sijaan ohitan ihan suosiolla;D

    VastaaPoista
  20. reseptit näyttää herkullisia ja terveellisiä, toivottavasti jonain päivänä voisin tehdä tätä ruokaa Reep, kiitos

    VastaaPoista
  21. Mahtavia neliöitä! Kokeillaan ja nautitaan.

    VastaaPoista
  22. Noita täytyy ehdottomasti kokeilla,kaikkia ei kai saa täältä lähikaupasta,mutta vaihtoehtona ehkä jotain muuta mm. inkiväärin tilalle,luomu appelsiinejä ehkä saa kaupungilta, mutta helppo ja halpa kahvi tai teeleipä,ja terveellinen diabeetikolle.

    VastaaPoista
  23. Healthy fruit desserts:Kiitos,hedelmistä saakin tehtyä kivoja juttuja.

    Magnus:Kiitos:) Tykkäsin näistä ja aion tehdä toistekin:)

    Pepita: Tuossa ei mielestäni ollut mitenkään kauhean vaikeasti löytyviä aineksia,mutta toisaalta aina voi joitakin korvata jollain muulla:)

    VastaaPoista
  24. Heh, mä pidän niin paljon makeasta, että baklava maistuu aina =) Olis kyllä ihanaa maistaa näitä appelsiini-porkkana-inkivääripalasiakin =)

    VastaaPoista
  25. Birgitta:ennen mullekin maistui baklawa paremmin kuin hyvin;D Mutta onneksi pääsin eroon liiallisesta makeanhimosta.Oli itse asiassa tosi hyvät nämä neliöt:)

    VastaaPoista
  26. hei, oranssinvärinen raakaruoka on näin talvisin tervetullutta!kuivatitko ensin idätetyn tattarin, ja jauhoit sen jälkeen?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...