perjantai 21. syyskuuta 2012

Kauniin värikäs vihannes/juurescarpaccio

Mitä tehdä kun jääkaapin vihanneslokerosta löytyy puoleksi jo käytettyjä kasviksia,kuten puolikas punajuuri tai kolmannes kyssäkaalista,jotka pitäisi käyttää pois? Mieleen muistui täkäläisen kokin ihana kasviscarpaccio,jota teinkin noista hävikkivihanneksista,soveltaen sitä aika reilusti.Olen ennenkin postannut kasviscarpacciosta ,kuten täällä,täällä ja täällä,mutta tämä oli erilainen.Jämäkasviksia sekä juureksia on kätevää käyttää ihanan makuisissa kasviscarpaccioissa,jotka ovat paitsi hyviä myös tosi nättejä:)
Hyvällä mandoliinilla saa kasviksista ohuen ohuita siivuja,mutta ohuita paloja saa laitettua myös kasviskuorijalla.Tähän carpaccioon käytin seuraavia kasviksia:myskikurpitsaa eli butternut-kurpitsaa,kyssäkaalia,kesäkurpitsaa sekä punajuurta. Kuorin myskikurpitsan ja käytin siitä sen siemenettömän osan. Sottaavan punajuuren höyläsin viimeisenä.Alkuperäisessä ohjeessa oli kyssäkaalin tilalla maa-artisokkaa,mutta sitä minulla ei ollut.
Kun kaikki kasvikset oli höylätty,leikkasin leivinpaperista kaksi palasta ,jotka olivat hieman isompia kuin tarjoilulautanen. Levitin siveltimellä oliiviöljyä toisen leivinpaperin päälle ja asettelin höylätyt kasvis-ja  juurespalat kauniisti paperin päälle,kerroksittain. Tämän jälkeen levitin siveltimellä öljyä myös kasvisten päälle,ja levitin päälle toisen leivinpaperipalan;painaen käsillä sen tiukasti vihannessiivujen päälle.Paketti meni jääkaappiin noin tunniksi ja laitoin painoja päälle(käytin papupusseja).
Jääkaapissa lepäilyn jälkeen päällimmäisen leivinpaperin sai helposti irrotettua kasvisten päältä. Käänsin kasvikset,joiden alla oli vielä toinen leivinpaperipala ,ylöslaisin tarjoilulautasen päälle ja irrotin toisen leivinpaperipalan niiden päältä. Kuvasta huomaa,että olin laittanut melkein kaikki punajuuripalat niin,että kun nuo kasvikset käänsi,niin oli hieman vähemmän värikästä,.Eli kun teen tätä uudestaan,niin enemmän kauniin värisiä punajuuren siivuja alle! Sillä välin kun kasvikset lepäsivät jääkaapissa,valmistin kastikkeen,joka oli aika reilusti muutettu versio alkuperäisestä,mutta todella hyvän makuinen.

Kastike kasviscarpacciolle:
  • Yhden limesitruunan kuivattu ja hienoksi jauhettu kuori
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl oliiviöljyä
  • 2 rkl vettä
  • 1 liotettu taateli
Jauha kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin appelsiinin kuorta,jota minulla ei ollut;öljy,vesi ja taateli ovat myös lisäyksiä omasta päästäni ja tästä tuli todella hyvä kastike. Kasvisten päälle sirotellaan suolaa ja pippúria (mustapippuria tai pippurisekoitusta) ja kastiketta levitellään siivujen päälle.Levittelin päälle myös mantelilastuja sekä vuohenjuustoa.Leikkasin vielä hieman persiljaa päälle.Nami,hyvää oli ja tosi nätti annos! Juuston tilalle voisi käyttää vaikka cashewjuustoa,jos haluaa tästä vegaanisen version . Alkuperäisessä versiossa carpaccion päälle tuli myös kastanjakreemiä.

Tämä on taas sitä aikaa täällä kun kaupoissa näkyy tuoreita ,juuri poimittuja taateleita.Kun näitä keltaisia taateleita ostaa,ovat ne kovia,hieman kitkeriä sekä kauniin keltaisia. Ne laitetaan muutamaksi päiväksi pakastimeen,ja sulamisen jälkeen ne muuttuvat läpikuultaviksi ja pehmeiksi ja kaikki kitkeryys on kadonnut;ne ovat nyt makeita. Eivät kuiteinkaan ihan yhtä makeita kuin kuivatut taatelit,mutta makeita kuitenkin.Ja kuorikin irtoaa ihan napsauttamalla. Tämä taatelilajike on nimeltään Barhi(Honeyball) jota voi syödä jo tuossa keltaisessa vaiheessa.Monet pitävät sen rakenteesta tuollaisena,hieman kovana,mutta pidän siitä enemmän kylmäkäsittelyn jälkeen,jolloin se pehmenee.Barhilajike on alunperin Iranista,ja se on erittäin makea. Muut taatelilajikkeet ovat vielä liian tanniinisia tuossa vaiheessa,joten niitä ei kerätä keltaisina.


Annosta kuvatessa koirani Bambi seurasi tarkkana puuhiani....

32 kommenttia:

  1. Hauskan näköinen carpaccio! olen aiemmin lukenut vain punajuuriversiosta, mutta en ole sitä(kään) vielä päässyt maistamaan :)

    VastaaPoista
  2. Annemi:tuosta tuli eri kasvisten vuoksi tosi kivan näköinen ja värinen.punajuuricarpacciosta olenkin postannut täällä aikaisemmin,sekin on tosi hyvää:)

    VastaaPoista
  3. Kylläpäs onkin niin Bambin näköinen koira! Vain täplät puuttuu. Ja ihanan värikäs tuo carpaccio. Näyttävämmän ja harkitumman näköinen,kuin jos kasvikset olisivat vaikka raasteena.

    VastaaPoista
  4. Paula:Bambin nimi tosiaankin sopii sille niin hyvin! Bambi oli löytökoira ja eläinsuojeluyhdistyksen väki antoi sille tuon niin hyvin sopivan nimen:)
    Todellakin saa tuolla tavoin näyttäviä annoksia vihanneksista ja tuo oli tosi hyvää:)

    VastaaPoista
  5. Nam, punajuuricarpaccio on ihanaa. Tekisi mieli kokeilla keltajuuri-raitajuuri-punajuuriversiota. Kaikki kolme niin kauniita!

    VastaaPoista
  6. Hieno ja raikas carpaccio! Enpä tiennyt että taatelit laitetaan pakastimeen. Tosin en ole muita maistanutkaan kuin kuivattuja...

    VastaaPoista
  7. Jonna;Punajuuricarpaccio onkin ihanaa mutta pidin vielä enemmän tästä,jossa oli eri makuvivahteita. Nuo mainitsemasi juurekset ovat todellakin kauniita!

    Jokihaka:oli tosi raikkaan hyvää,tekee mieli tehdä uudestaan.Nämä keltaisena poimitut taatelit ovat tosiaankin aika kovia ja vähän kitkeriä sellaisenaan,mutta muutaman päivän pakastus tekee niistä ihanan pehmeitä ja toffeemaisia ja kuorikin lähtee irti ihan napsauttamalla.

    VastaaPoista
  8. Oho, ai tuoltakin voi taateli näyttää! Kuulostaapa hyviltä. Ja kauniilla koirallasi on todellakin osuva nimi :)

    VastaaPoista
  9. Sinulla täällä aina noita herkkujuttuja piisaa! Tuollaisia tuoreita taateleita en ole koskaan nähnyt, vain niitä kuivattuja tms. Nytkin minulla on semmoinen yhteen puristettu neliskulmainen paketti niitä.

    VastaaPoista
  10. Tosi kauniin ja raikkaan näköinen carpaccio! Ja nuo taatelit, enpä ole koskaan ennen nähnyt sellaisia tuoreina ja vastapoimittuna, saatikka maistanut sellaista. Ne kuivatut maistuu mulle kyllä oikein hyvin, ovat vähän niin kuin karkin korvikkeita.
    Ihana Bampi ja tosiaan nimensä veroinen ulkonäkö :)

    VastaaPoista
  11. No hyvä etten sentään kirjoittanut Pampi, mutta melkein :D

    VastaaPoista
  12. Oi nam, silmänruokaakin on.
    Bambi on niin suloinen.

    Yritin kommenttia myös appelsiinipuun alle, mutta ei onnistunut .

    VastaaPoista
  13. Tiia:taatelit ovatkin ensin keltaisia ja sitten kuivuessaan vaihtavat väriä.Täällä kodin viereisen puiston taatelipuussa on sekä keltaisia että oransseja ja tummempia taateleita.(tosin koristesellaisia,eivät ole hyvän makuisia..)Kiitos,Bambin nimi sopiikin sille tosi hyvin:)

    Marja-Leena:kiitos:) Minullekaan nuo keltaiset taatelit eivät ennestään olleet tuttuja, mutta nyt aina näin syksyn alussa ostan kun niitä saa.Mutta sellaisenaan eivät ole hyviä,vaan vaativat sen pakastuksen.Sellaisessa puristetussa muodossa olevat taatelit eivät minusta kauhean hyviä ole...


    Anna;kiitos;carpaccio oli hyvää ja kiva alkupala.Tuossa vaiheessa olevia taateleita ei taida ihan muualla nähdäkään;harmi,sillä nuo keltaisethan tarvitsevat sen pakastuksen ja siinä muodossa niitä voisi tuoda.Kiitos,Bambi kiittää;D

    Unelma:Kiitos,Bambi onkin ihana !Miksköhän et päässyt sinne appelsiinipuun puolelle kommentoimaan vaikkei siellä ole edes sitä sananvahvistusta...

    VastaaPoista
  14. Oliko muuten tuon leivinpaperi-jääkaappi-paino vaiheella mikä tarkoitus? Haluttiinko ne kasvikset litistää sillä tavoin oikein ohuiksi? Tosi kivan oloinen carpaccio.

    VastaaPoista
  15. Ankerias Vipunen:ne ainakin pehmentyivät ja tulivat hieman läpikuultaviksi tuolla tavoin käsiteltynä.Aion kyllä kokeilla samaa käsittelyä seuraavaankin carpaccioon. Oli hyvää ja kivan näköistä tämä carpaccio:)

    VastaaPoista
  16. Kuulostaa hyvältä. Mulla on appelsiininkuorta mausteena purkissa, kun aina ei ole luomuappelsiinia lähellä ja silloin käytän valmista maustetta.

    VastaaPoista
  17. Allu:kiitos,oli hyvää! Ja appelsiinikuoren saa tosi helposti kuivattua ihan huoneenlämmössä:)

    VastaaPoista
  18. Herkun näköistä! Ja heh, ihana vika kuva! :-)

    VastaaPoista
  19. Mimosa:Kiitos:) Ja Bambi onkin oikea linssilude;D

    VastaaPoista
  20. Kasviscarpaccioja tulee syötyä jos käy ulkona syömässä, koska se on hyvää. Olen vain laiska ja välineetön mitä tuolee tuohon pilkkomishommaan.. en saa lihasta enkä kasviksista aikaa tarpeeksi ohutta..

    En ole koskaan nähnyt tuoretta taatelia.. aina oppii jotain uutta!

    VastaaPoista
  21. Mausteinen Manteli:kasviscarpacciot ovat todella hyviä ja itse asiassa ihan helppotekoisiakin ,jos omistaa jonkinlaisen mandoliinin. Juu tuolta ne taatelit näyttävät ennenkuin tummenevat.

    VastaaPoista
  22. Definitely my kind of salad- So light, fresh, and definitely colorful! I could happily eat that any time of year. :)

    VastaaPoista
  23. Ihan vesi herahti kielelle. Mun pitää hankkia tuollainen mandoliini. Kun leikkelin täällä omenarinkuloita kuivumaan mietin kaksi kertaa miksen ole ostanut tuollaista hyvää siivuttajaa. Kaikenlaisia herkkuja olisi niin helppo tehdä.

    Ihana tuo kuva Bambista, saakohan se vain haistella herkkutuoksuja?

    VastaaPoista
  24. Hannah:I love veggie carpaccios;they are so pretty:)

    Birgitta:mulla on aika simppeli mandoliini,jolla saa tosi hyvin laitettua tuollaisia ohuita viipaleita.Mulla on myös hienompi ja kalliimpi mandoliini,jolla en onnistu tekemään melkein mitään,eli joskus se halvempi on parempi;D Omenarinkuloihin sellainen mandoliini onkin tosi hyvä:) Bambi on kyllä aina haistelemassa;se tykkää tofusta ja paprikasta;D

    VastaaPoista
  25. Kaunis annos! Tätä olisikin kiva kokeilla juureksista.:)

    Täällä näkee aina vain kuivattuja taateleita. Lapsuudessa taatelit olivat pelkästään niissä laatoissa, nykyään sentään saa kokonaisia irtonaisena. Kiva nähdä millaisia ovat tuoreena.:)

    Ihana Bambi!<3

    VastaaPoista
  26. Maistuis varmaan sullekin:Kiitos;on kivaa kun ruuan ulkonäköä saa vhanneksilla laitettua noin nätiksi:)
    Muistan ne taatelipakkaukset:ne olivat itse asiassa aika kamalia,ja kiva kun nyt saa hyvin Suomessakin kuivattuja taateleita:) Kiitos,Bambi kiittää:)

    VastaaPoista
  27. Peesaan kaikkia muita: ihanan kaunis carpaccio! Ja Bambi on suloinen kuin mikä :)

    VastaaPoista
  28. Hiidenuhma;kiitos:) Ja Bambini onkin todella suloinen;olen onnekas että löysin hänet:)

    VastaaPoista
  29. Kasvis-carpaccio on varmaan maailman helpointa gourmeeta. Ihana ohje taas. Ja noi taatelit! Saisinpa maistaa :P

    VastaaPoista
  30. Outi;näin on:)Tämä olikin tosi hyvää ja silmänruokaa:) Nuo keltaiset taatelit ovat tosi nameja,harmi ettei niitä ole teilläpäin.

    VastaaPoista
  31. Oi kun on herttainen & lutunen Bambi-koira sinulla! Ystävälläni on Kreikasta pentuna löydetty kulkukoira - joka on elämäniloinen ja lempeä luonteeltaan :-) Odotan kovasti sitä päivää, kun meille voidaan hankkia koira!
    Todella esteettisen kaunis on laittamasi juures carpaccio! Silmälle iloa (makunystyrät aivan innosta värisee myös:)

    VastaaPoista
  32. Nina:kiitos:)Bambi on tosiaankin ihana koira! Adoptoin sen eräästä koirille kotia etsivältä yhdistykseltä melkein tasan 4 vuotta sitten;Bambi oli löytökoira ja sen vuoksi ei olekaan tarkkaa syntymäaikaa,mutta kuukausi ainakin on.Koirat ovat kyllä ihania,ja toivottavasti teillekin tulee joku päivä sellainen! Kiitos,tuo carpaccio oli paitsi herkullinen niin myös kaunis:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...