keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Oodi maustesekoitukselle ja G.Ramsayn uusi ruokaohjelma

Olen ihastunut! Nimittäin maustesekoitukseen...Sain joku aika sitten purkillisen ihanaa etiopialaista berbere-maustesekoitusta etiopialaiselta ystävältä ja ihastuin heti! Olenkin käyttänyt sitä vaikka missä (tofun kanssa,uunivihanneksissa,quinoan maustajana ja jopa salaateissakin).Berbere on maustesekoitus ,joka sisältää 14 ja joskus jopa enemmänkin erilaista maustetta.Eilen vapaaehtoispaikassani,jossa afrikkalaiset mamat kokkaavat,oli aivan hurjan houkutteleva tuoksu:etiopialaiset paistoivat öljyssä runsaasti sipulia,lisäsivät sekaan reilusti berbereä ja sen jälkeen paloiteltua tomaattia ja ripauksen kanelia lisäksi.Olin aivan ekstaasissa siitä tuoksusta! Googletellassani berbereä löysin Suomesta etiopialaisperäisen yrityksen,Mama Ethiopian,joka myy berberemaustesekoitusta.Yrityksen sivuilta löytää myös myyntipaikat,ja aika hyvin sitä näkyykin saavan ,ainakin eteläisestä Suomesta.
Ahkeran käytön jälkeen pikku berberepurkkini loppuikin nopeasti ja suuntasin tällä viikolla kohti etiopialaista kauppaa,josta ostin kunnon annoksen berbereä,eli ensimmäisessä kuvassa näkyvän puolen kilon pussin;pienempää ei ollut....Yksi berberen aineksista on kuvassa näkyvä pitkäpippuri,joka antiikin aikoina maksoi 3 kertaa enemmän kuin mustapippuri mutta on nykyään aika tuntematon länsimaisessa keittiössä:itsekin kuulin tästä vasta joku aika sitten.Olin tosin nähnyt tuollaisen pussin aiemminkin etiopialaisessa kaupassa,ihmetellen mitä se oikein  on.Pitkäpippurilla on kuulemma mielenkiintoinen maku ja se käy kuulemma hyvin yhteen pannulla paahdetun  parsan kanssa.Jätin kuitenkin tuon pussin vielä kauppaan,mutta ehkä seuraavalla kerralla..

Huomasin nyt,että ne videot olikin poistettu ,harmi! 

13 kommenttia:

  1. Aikamoisen huumaava yhdistelmä jo muutaman luetellun mausteen perusteella, jotka linkin takana oli mainittu.

    Luulenpa, että pidän enemmän Gordonista, joka huutaa ja möykkää vähemmän ;-)

    VastaaPoista
  2. Melkoisen kokoinen maustepussukka! Tuolla kokkaa ehkäpä vähän pitempäänkin.
    Minulla nuo mausteihastukset menevät kausittain: yhteen väliin käytin joka ruokaan erästä tiettyä curry-mausteseosta, sitten oli chili-valkosipulikausi ja nyt olen ihastunut savupaprikaan. No tuo valkosipuli sentään kulkee aina mukana kestosuosikkina.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä tuo mausteseos. Ei ruokaan sitten paljon muuta tarvitsekaan lisätä, kun seos sisältää jo niin paljon kaikkea.:) Jännä tuo pitkäpippuri. Gordon on ihana, huutaa tai ei.;)

    VastaaPoista
  4. Jonna;mielettömän hurmaava ja kuten Maistuis varmaan sullekin tuolla alempana sanoo,niin ei oikeastaan muita mausteita tarvitse jos on tämä;antaa niin paljon makua kaikkeen! No joo,Gordon on mielenkiintoisempi huutaessaan mutta ei tässäkään ohjelmassa ole hullumpi;D

    Paula.Olisin kyllä ottanut vähemmän jos olisi ollut.Mutta aion jakaa sitä pussukoihin ja viedä kavereille.Tuossa maustesekoituksessa on monta ihan yksinäänkin ihanaa maustetta mutta tuo kombinaatio on kyllä aivan mahtava!

    Maistuis varmaan mullekin:Mulla on jo jonkun aikaa ollut tuo melkein ain oa maustesekoitus ,muut ovat vähän jääneet unholaan,kun tuo antaa niin hyvää makua kaikelle.Gordon on kyllä aika ihana,ja aina häntä katsookin mielellään,olis sitten vaikka miten;D

    VastaaPoista
  5. Kiva, kun vinkkasit mausteen hankinta paikkaan. Sinne kipi kapi suuntaankin heti huomenna, kun satun olemaan liikkeellä sopivassa suunnassa. Afrikka tuntuu olevan kovassa nousussa myös ruoka-skenessä... Ja ah Gordon, möykällä tai ilman ♥

    VastaaPoista
  6. Tuota pitkää pippuria olen metsästänyt aika kauan, niin Suomessa kun Saksassakin, samoin Tanskassa, mutten ole etnisistä etnisimmistäkään kaupoista löytänyt.

    VastaaPoista
  7. Outi: Oli kiva huomata,että Suomessakin on tuollainen etiopialaisia tuotteita myyvä yritys:) Pidän tästä tosi paljon ja nyt en viime aikoina ole muuta käyttänytkään.,,,
    Joo,Gordonia on kyllä aina kiva katsella;D Mitä olen tuolla vapaaehtoispaikassani seurannut (sydänsairaitten äidit tekevät siellä keittiössä ruokaa) niin ihania tuoksuja sieltä on tullut.

    Campasimpukka:Onpas vaikeaa tuota löytää mutta ehkä ratkaisu pian löytyy;D

    VastaaPoista
  8. Parhaimmat vinkit muiden ruokakulttuurien aarteista tulee juuri noin, ystävältä, tosi kiva kyllä löytää jotakin aivan uutta josta on sitten moneksi omassa keittiössäkin :)

    VastaaPoista
  9. Vau, tähähän pitää käydä ostamassa, ihanaa kun tulee uusia makuja ja tottumuksia =)

    GR voi olla ihana kun se ei huuda, huutaessa se on musta aikamoisen pelottava.

    Oikein ihanaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
  10. Aloin heti miettimään, että voisiko tuota seosta tehdä itse, mutta taitaa olla mahdoton tehtävä, kun tulee pitkäpippuria ja varmaan kaikkea muutakin kummaa. Onneksi Hyvinkään sittari ei ole kaukana. Pitää kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
  11. Mausteinen manteli;juuri noin oppiikin tuntemaan sellaisia aineksia mistä ei muuten tietäisi.Sinä olet varmaankin myös Brasiliassa tutustunut moneen uuteen ainekseen:)

    Birgitta:Tämä maustesekoitus on ihana;kehoitan hankkimaan jos vastaan tulee.Joo Gordon on huutaessaan aika agressiivinen ;näin vähän vähemmän.Vaikka kuitenkin on sellainen hyper,ettei paikallaan paljon pysy;D

    Ankerias Vipunen:Aika vaikeaa tuota olisi kyllä itse tehdä kun siinä on tuollainen määrä eri aineksia.Toivottavasti löytyy sieltä Hyvinkään sittarista...

    VastaaPoista
  12. Olipa kiva lukea uudesta mausteesta, enpä ole koskaan moisesta kuullut mutta tuo kuvailemasi ruoka runsaalla sipulilla kuulosti ihanalta :)

    Kiitos GR ohjelmavinkistä!

    annemi

    VastaaPoista
  13. Annemi:se simppeli sipuli-tomaattiruoka tuolla mausteella ja vielä kanelilla terästettynä tuoksui taivaalliselta! Ja Gordonia on kiva katsella:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...