keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Gluten free and vegan orange cake

A few years ago I came up with this delicious  orange scented cake,which has become one of my favorites,and that of my friends too.  Besides being gluten free, it is also vegan and would serve as  a wonderful treat for those avoiding gluten and animal products at the Christmas table.

Gluten free  and vegan orange cake
  • 1,3 cups (US cups) of finely  ground green buckwheat 
  • 2,1 cups ground coconut
  • 0,4 cups of almond flour
  • 0,4 cups of oil( olive oil is fine here)
  • 1,6 cups of cane sugar
  • 1 tbl + 1 tsp of psyllium fiber
  • 8 tbl water
  • about 1,4 cups of orange juice
  • 1 tbl grated orange zest
  • 1½ tsp baking powder
  • 50 grams of grated dark chocolate(optional,but makes the cake even more delicious..)




Mix all the  dry ingredients in a bowl ( I like to grind the coconut as fine as possible for this cake). Mix the psyllium fiber with the water,oil and orange juice and let the mixture stand for at least 10 minutes.Add the orange zest to the dry ingredients and mix well. Add the thickened psyllium mixture  to the dry ingredients and mix well.This cake batter is enough for 2 small cakes like in my picture,or for one regular size cake. Bake at 180 C (356 F) for 40-45 minutes.
Minua pyydettiin osallistumaan Lexiophilesin kansainväliseen adventtikalenteriin,ja siksi englanninkielinen postaus tällä kertaa.Tämän vuoden joulukalenteriin pääsee täältä.

Postauksen pitäisi avautua kalenterissa luukussa 11 joulukuussa.Tämän kakun ohjeen olen julkaissut aiemmin suomenkielisenä täällä.Nykyisessä ohjeessa on pieni muutos:en enään ole laittanut taikinaan pellavansiemeniä vaan ainoastaan psylliumia,1 rkl +1 tl.

5 kommenttia:

  1. Kiva idea tuo adventtikalenteri. Muistankin tuon kakkuohjeen. Herkullinen!

    VastaaPoista
  2. Outi;tosi kiva idea onkin.Ja tuo kakku on tosiaankin herkullinen;minusta usein pyydetään sen ohjetta,joten hyvä että se nyt on sitten täällä englanniksikin.

    VastaaPoista
  3. Tätäpäs kakkua pitänee testata, ehkä jo huomenna:) Kiitos ohjeesta, kakut näyttävät herkullisilta!

    VastaaPoista
  4. Onpas hauska, kun juuri tästä kakusta puhuimme ;)

    Ihanan näköisiä kakkuja! Kiva, että kananmunan pystyy korvaamaan psylliumilla. Kokeilen varmasti!

    VastaaPoista
  5. Kaisu:Kerro sitten mitä tykkäsit.Minusta ja monen tutun mielestä tämä on hyvää:)

    Hiidenuhma:Tätä varten teinkin näitä silloin kuin mainitsin kakun.Toinen meni viereisen talon naapurille,jonka kanssa ulkoilutamme koiriamme aina iltaisin. Psylliumilla pystyy tosiaankin korvaamaan kananmunat hyvin:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...