lauantai 22. joulukuuta 2012

Erittäin onnistunut blondi suklaakokeilu ja granaattiomenaglögi

8 vuotta sitten  Frédéric Bau,tunnettu kondiittori ja Varlhonan suklaakoulun perustaja,unohti Valrhonan valkoista Ivoire-suklaata vesihauteeseen 10 tunniksi. 10 tunnissa suklaa oli muuttunut valkoisesta blondin(minä en tuota blondi nimitystä tälle suklaalle keksinyt...) väriseksi,eikä hän koskaan ennen ollut nähnyt sen väristä suklaata.Vesihauteeseen  unohtuneen suklaan aromi ja tuoksu oli ainutlaatuisen hyvä ja Baulle siitä tuli mieleen jotain lapsuudesta. Seuraavana päivänä hän teki siitä uuden satsin ja esitteli sitä innostuneena Varlhonan suklaamestareille,jotka hekin ihastuivat uuteen suklaaseen.Mutta,blondin suklaan valmistus kaupalliseen levitykseen osoittautuikin vaikeaksi.8 vuotta he kokeilivat ja kokeilivat,kunnes he vihdoinkin onnistuivat ja näin syntyi Dulcey,Varlhonan uusi suklaa,ns. 4. suklaamaku:tumman,valkoisen ja maitosuklaan jälkeen. Itse asiassa Dulcey on karamellisoitua valkoista suklaata,mutta siinä on myös aineksia,joita ei ole tavallisessa suklaassa ,kuten voita ja maitoheraa.

Kokeilunhaluinen kun olen ,mietin mitä tapahtuu jos minäkin "unohdan" valkoista suklaata vesihauteeseen.....Ja niinpä "unohdin" 250 grammaa valkoista suklaata (minulla ei ollut Varlhonaa vaan Callebautia,sekin ihan hyvää suklaata). Lisäsin suklaan sekaan myös parikymmentä grammaa kaakaovoita,ja koska tuossa Dulceyssä on myös voita,lisäsin jonkun ajan kuluttua ihan vähän voitakin,mutta vain hieman yli 10 grammaa,enkä ole ihan varma oliko se tarpeellinen tässä kotitekoisessa blondisuklaassa. Sitten vain "unohdin" suklaan sinne vesihauteeseen,kaikkein hiljaisimmalle lämpötilalle,moneksi tunniksi;toki muistin mennä välillä lisäämään vettä kattilaan....

Ja 8 tunnin jälkeen (tuo aika riitti minun suklaalleni) minullakin oli Dulceytä;ihanasti toffeelle ja paahdetulle maidolle tuoksuvaa ja maistuvaa   suklaata,joka toi mieleen hieman kokoon keitetetyn kondensoidun maidon,mutta tämä Dulceyn tapainen suklaa ei ole lainkaan niin äklön makea kuin Dulce de Leche,kokoon keitetty kondensoitu maito.Ja tuosta Dulce de Lechestä  taitaakin  Dulceyn nimi olla peräisin. Tämä oli tosi hyvää ja Dulcey (tai kotitekoinen blondi suklaa) kuulemma sopii hyvin  kahvin ja pähkinöiden kanssa sekä vähähappoisten hedelmien(banaani,mango) kanssa.Tämä blondi suklaa on kyllä niin hyvää että aion toistekin "unohtaa" valkosuklaata vesihauteeseen...
Viikonloppu alkoi talvisena ja  keitin vasta nyt ensimmäisen glögini.Olin aikonut ostaa marketista pakastemustaherukoita,joista keittää mehua glögiä varten,mutta en ehtinyt,joten teinkin granaattiomenan makuista glögiä,joka on tosi hyvää.Tein glögiä muutaman lasillisen annoksen.

Granaattiomena-punaviiniglögi

  • 2½ dl granaattiomenasta puristettua mehua (tai valmista granaattiomenamehua,sokeritonta)
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl granaattiomenasiirappia(joko valmista tai tämän ohjeen mukaan tehtyä)
  • lisämakeutusta maun mukaan(granaattiomenan mehu on kirpeää ja vaikka siirapissa on makeutta,tarvitsee glögi vielä lisää makeutta.Laitoin ruokosokeria ja steviaa)
  • glögimausteita (minulla oli tällä kertaa Suomesta peräisin oleva glögimaustepussi)
  • 3 dl punaviiniä
Keitä granaattiomenamehua,vettä ,siirappia,mausteita ja lisämakeutusta kymmenisen minuuttia.Lisää viini ja anna lämmetä kiehumispisteeseen.Sammuta tuli ja anna glögin levätä kannen alla muutamia minuutteja.En pidä sattumista glögissäni eikä tähän sellaisia tullutkaan.Lämmitti ihanasti!

23 kommenttia:

  1. Vau mikä suklaakokeilu. Kuulostaa ihan mun jutulta tuo valmis tuote, sillä olen kovasti makean ystävä!

    VastaaPoista
  2. Merituuli:Tämä oli aivan ihanaa! Ja jos sitä valmista ei löydy niin itsekin on aika helppo tätä tehdä....

    VastaaPoista
  3. Hauskaa, että unohtamisesta poikiikin oikea herkkujen herkku :)

    VastaaPoista
  4. Kuinka kuumaa mahtoi olla vesihauteen vesi? Ihan kiehuvaako ?

    VastaaPoista
  5. Campasimpukka:Eikös olekin tosi jännä juttu;ja onneksi Bau unohti sen vesihauteen.

    Anu:ihan pienimmällä liekillä oli. Eli poreili hiljalleen....Ja muutaman kerran lisäsin vähän vettä.

    VastaaPoista
  6. Vautsi, mahtava suklaaohje! Luulen että olis just mun makuun. Ja glögi kuulostaa minulle granaattiomenafanille myöskin oikein sopivalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. takuulla tykkäisit tästä ,sillä on hurjan hyvää:) Ja samoin glögi maistui ja lämmitti(olen vähän palellut koko päivän)

      Poista
  7. Jael, heti tuli mieleen lapsuuus ja apteekin valkosuklaa. R. muistelee minua vanhempana, että siihen olisi lisätty D-vitamiinia eli samalla hyöty siihen aikaan Suomesssa vielä esiintyvää riisitautia vastaan. Se oli hyvää, siihen hetkeen asti, kunnes keksin apteekin salmiakin...

    Sinussahan on selvästi kemistiä!

    Minä sain sille omalle valkoiselle gölgilleni ohjeen, että ei saa yhtää kiehahtaa, vain varovasti kuumentua...Minäkään en pidä sattumista glögissäni, vaikka muuten syön joka päivä mm. manteleita. Mantelit kuulemma parantavat muistia...

    Suklaa näyttää hvyältä ja mikä onnettomuus, että talo on nyt täynnä konvehtirasioita ja sitten se R:n iso Fazerin sininen, jota minä en saa edes lähestyä;-)

    Noudettiin viimeiset kalat ja kyllä nyt olisi ollut tuoreita simpukoita sitä zarzuelaa varten...vähän nyppi.

    Herkullista joulua ja viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apteekin valkosuklaa D-vitamiinilla....olenkohan minä sellaista saanut,en muista. Minusta on hauska tehdä kokeiluja,jos vaan on mahdollista ja tämä oli erittäin onnistunut:)
      Valkoinen glögisi on varmaan tosi hyvää.En minäkään tätä keittänyt kun on sitä viiniä,vaan siihen pisteeseen asti että alkaa liikkua se neste. Vaarallista kyllä kun on niin paljon suklaata kotona;D Minä en uskaltaisi sellaisia määriä pitää ja tästä menikin osa naapurille.Mutta tämä sopii tosi hyvin jälkkäreihin.Ne alemman postaukseni taskuravutkin olisivat hyvin sopineet siihen zarzuelaan;D
      Kiitos samoin sinulle ihanaa joulua ja viikonloppua!

      Poista
    2. Meillä oli naapurissa aina tuota D-vitamiinisuklaata :).

      Poista
  8. Mielenkiintoinen suklaatarina! Ja houkuttava glögiohjekin, nam. Hyvät joulut sinulle, Yaelian! :)

    VastaaPoista
  9. Valkosuklaaseen voita ja maitoheraa ja sitten saa unohtaa vesihauteeseen? Mielenkiintoista... Nyt ainakin tiedän mihin sen kirkastetusta voista jäävän maitoheran voi käyttää (siis muuhunkin kuin sämpylätaikinaan). Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla joskua.

    VastaaPoista
  10. Anni Minerva:tosi mielenkiintoinen onkin:) Ja kiitos samoin sinulle hyvää joulua!

    Tuplaespresso:kaupalliseen versioon tuli siis maitoheraa ja voita,tähän laitoin vain pikkuriikkisen voita mutten ole varma onko sillä oikeastaan merkitystä tässä.Olisikin mielenkiintoista kuulla jos sinä kokeilet tätä ja vielä maitoheralla;D

    VastaaPoista
  11. Mistahan sita kaakaovoita saa ostaa? Onkohan se valttamatonta, vai parjaisiko ilmankin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:Kaakaovoita löytyy helposti :Chef4you,Grubstein ja sitten myös Lagaat BaOhel.
      Tuo pieni kaakaovoin lisäys vaikuttaa kai rakenteeseen mutta ajattelin seuraavalla kerralla kokeilla ihan vaan valkosuklaalla ilman lisäyksiä.

      Poista
  12. Olen ihan heikkona granaattiomenamehuun. Ei ole tullutkaan mieleen, että sitähän voisi käyttää glögiin!

    VastaaPoista
  13. Wow, kuulostaa superhyvältä, täytyy ehdottomasti kokeilla. Valkoinen suklaa on tosiaan helposti äkkimakeaa, toffeen paahteisuus vähän "leikkaa" sitä.

    Ihanaa ja tunnelmallista joulua!

    VastaaPoista
  14. Hanna:kiitos samoin sinulle:)

    Tuula:Granaattiomenamehu on ihanaa.Täällä saa sitä tuoreena pulloissa mutta itsekin helppo tehdä.Ja sopii glögiin tosi hyvin:)

    Riitta:oli tosiaankin superhyvää ja pakko tehdä tätä joskus uudestaankin:) Se toffeemainen maku tuntui tosi hyvältä tässä:)
    Kiitos samoin sinulle oikein hyvää joulua!

    VastaaPoista
  15. hieno testastailu!

    toi syntytarina vaan ei musta kuulosta uskottavalta, sellaset vesihaueet jossa suklaata pidetään ei nimittäin kiehu ja olen pari kertaa sulattanut yön oli sellasessa suklaata. mitä hitaammin suklaa sulatetaan sen parempaa sen pitäis olla.. tai näin koulussa opetettiin ainakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta ainakin tässä mun testailussa tuli tosi hyvän makuista suklaata.Ei se munkaan vesihaude kiehunut,vaan poreili hiljaisella tulella koko ajan.Ja taitaa tuossa hitaassa sulattamisessa ollakin ideaa,koska tästä tuli niin hyvää.

      Poista
  16. Oikein hyvää joulua sinulle ja Bambille!:)

    VastaaPoista
  17. Maustuis varmaan sullekin>kiitos samoin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...