perjantai 14. joulukuuta 2012

Punajuurifalafelit,suklaakokeilua ja aamupala torilla

Tein viime kuussa falafeleita,ja koska silloin tein aika suuren falafelitaikinan,laitoin jäljelle jääneen taikinan pakkaseen.Muutamaa viikkoa myöhemmin otin taikinan esille sulamaan ja lisäämällä niihin punajuurta muuttuivat ne punajuurifalafeleiksi.Punajuuri on kiva lisäys falafeleihin,mutta kaikista parhaimpia punajuurifalafelit ovat silloin kun taikinaa jo tehdessä joukkoon lisätään punajuurta.

Punajuurifalafelit
  • Minulla oli 4½ dl falafelitaikinaa,jonka ohje on täällä
  • 1 keskikokokoinen,kuorittu ja paloiteltu punajuuri
  • suolaa,mustapippuria
  • 2 rkl täysjyväjauhoa(tai muuta jauhoa)
  • öljyä paistamiseen.
Hienonsin ensin punajuuripalat monitoimikoneessa,jonka jälkeen lisäsin sulaneen falafelitaikinan. Uutta falafelitaikinaa tehdessä kikherneet voi jauhaa yhdessä punajuuren kanssa. Sekä punajuurissa että sulaneessa falafelitaikinassa oli sen verran kosteutta ,että lisäsin 2 ruokalusikallista täysjyväjauhoa.Lisäsin myös suolaa ja reilusti mustapippuria. Annoin taikinan levähtää jääkaapissa puolisen tuntia,jonka jälkeen paistoin osan öljyssä ja osan taas tein uunissa:asettelin falafelit (pidän litteistä) öljytyn leivinpaperin päälle ja sivelin öljyä myös päälle.Kypsensin falafelit uunissa noin 15 minuuttia 200C-asteessa,jonka jälkeen käänsin falafelit ja kypsensin toista puolta vielä noin 10 minuuttia.Yläkuvassa näkyvät uunissa tehdyt falafelit vasemmalla ja paistetut oikealla. Molemmat maistuivat samalle,mutta öljyssä paistetut olivat rapeampia. Suosin kuitenkin kevyempia uunissa tehtyjä punajuurifalafeleita.Falafelit maistuivat yhdessä yrttisen tahinin kanssa,jossa oli sekä persiljaa että tuoretta korianteria.
Viime kuussa alkaneen ,3. kauden MasterChef-ohjelman ensimmäisessä pudotusohjelmassa kilpailijat joutuivat valmistamaan todella vaikean jälkiruuan nimeltä Atlas,jonka on suunnitellut täkäläinen kondiittori Eran Shwartzbard.Atlas-jälkiruuassa on 9 kohtaa,ja muutama kilpailija onnistui toteuttamaan tuon vaikean jälkiruuan ihan kokonaan,kun taas toiset ehtivät tehdä sen osittain. Ihan harjoittelun vuoksi kokeilin tehdä siitä yhden osan,eli suklaapallon ja jotenkuten siinä onnistuinkin,vaikka suklaapallojeni kuorista tuli vähän liian paksut. Ja koska tämä oli vain kokeilu enkä edes aikonut tehdä palloihin tulevaa alkuperäistä suklaakreemiä,laitoin näihin jo aiemmin valmistamaani raw-torttuun tekemääni verigreippikreemiä.
Tässä alkuperäinen Atlas (MasterChefin versiossa oli myös punainen macaron)Kuva on jälkiruuan luoneen kondiittorin FB-sivuilta. Sen jälkeen kuin olin saanut pallojen puoliskot kiinnitettyä toisiinsa(ei suinkaan täydellisesti kuten kuvista huomaa..) yritin puhkaista suklaakuoriin noita reikiä.Ohjelmassa siihen käytettiin pursotustylliä,joiden  leveää puolta lämmitettiin niin,että niillä sai sulatettua reiän suklaakuoreen.Yritin ja yritin ja ainoa mitä onnistuin oli polttaa näppini....Eli jos joskus yritän tällaista vieraille tarjota,niin pitää kyllä kunnolla harjoitella ensin.Täkäläinen leivontabloggaaja Natalie oli onnistunut luomaan täydellisen version tuosta jälkiruoasta....
Eilen tein vuorellisen joulutorttuja suomalaisen kirjaston eilisiä itsenäisyyspäiväjuhlia varten. Luumusoseen joutuu täällä tekemään itse,sillä valmista sellaista ei ole.
Eräänä aamuna söin aamiaisen torilla.Tässä mukava kokki on juuri tuomassa annostani.
Balkan shakshuka,jossa oli tomaattisessa kastikkeessa kypsennettyjä kananmunia,munakoisoa ja fetajuustoa.Annokseen kuului myös salaattia,pieni tahinikippo ,chimichurria sekä pestoa ja ciabattaa,jonka jätin väliin.
Syödessä on samalla mielenkiintoista katsella mitä torilla tapahtuu..

22 kommenttia:

  1. Voi, miten herkullisia ruokia taas kerran.
    Punajuurifalafeleja pitaa kokeilla.
    Mina tein luumuhillon parisen paivaa sitten. Myös meilla se on itse tehtava. Helppoa ja hyvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateenkaari:falafelit olivat hyviä punajuurilisäyksellä.Koirani tuli koko ajan kerjäämään ja pakko oli sillekin antaa muutama;D
      Luumuhilloa on tosiaankin helppo onneksi tehdä!

      Poista
  2. Ihania ohjeita taas! :) Melko jännittävä tuo Atlas-jälkiruoka!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anni-Minerva:tuo Atlas on upea! Mun on kyllä pakko oppia tekemää se ainakin osittain kunnolla;D

    VastaaPoista
  4. Onpas mahtavan kaunis jälkiruoka ja vaikea. Tuo MasterChef -täällä aussien versio- on ollut mahtavan inspiroiva. Sieltä olen poiminut monen monta ideaa.

    Falafelit ovat pitkään olleet to-do-listallani. Ja luumusosehan nyt on vaan parasta itse tehtynä, varsinaista luksusta olet siis tarjoillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Atlas on kyllä tosi vaikea ja upea;piti kyllä nostaa hattua niille MasterChef-kilpailijoille,jotka onnistuivat sen tekemään.Täällä MasterChef-kisa on kivan värikäs ja tänä vuonna kilpailijoiden taso on huikean korkea.Sieltä saa paljon inspiksiä:) Falafelit ovat helppotekoisia ja vaikka täällä niitä on joka kulmassa on joskus kiva tehdä niitä itsekin.Ja jees,paras luumusose on se itsetehty!

      Poista
  5. Vautsi mikä jälkiruoka. Kuinka tuollaista osaisi edes syödä.

    Juttelin eilen erään Iranista muuttaneen assyyrialaisen oppilaani kanssa falafelleista, hummuksesta, labanesta, munakoisosalaatista, oliiveista... Mulle tuli todella nälkä :). Ja hän lupasi laittaa mulle labanea joulun jälkeen!!! Minun on kai ihan pakko kutsua itseni sinne joskus ruokavieraaksi ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä tosi upea jälkkäri.Sitä sai yhdessä ravintolassa Tel Avivin keskustassa jonkun aikaa,mutta ei enään. Kiva oppilas sulla:) Labanea on tosin tosi helppo itsekin tehdä;Suomessa asuessa tein sitä aina välillä.

      Poista
    2. Sitten ohjetta vaan tänne!!!

      Poista
  6. Ai miten hyvältä kuullostava (ja näyttävä) aamiainen. Haluaisimpa kokeilla tuollaista.

    Punajuuri tuntuu juuri sopivalta makulisältä noihin falafeleihin. Ne on varmaan todella herkullisia.

    Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:oli tosi kiva aamiainen ja kun sen valmistajakin oli noin mukava;D Punajuuri sopi noihin falafeleihin tosi kivasti;kaunis väri taas ei ihan kunnolla niissä pysynyt. Kiitos,samoin sinulle ihanaa viikonloppua!

      Poista
  7. Namm.. namm...
    Ovat varmaan syötävän hyviä. Maistuu suussa jo kuvaa katsellessa.
    Kyllä se luovuus on tuossa ruuankin laitossa tärkeää.
    Lisänä kuvaus taito - Sinulla on sekin hallussa.
    Terveisin Suomi/Lapland/Kuusamo/Pakkanen...
    Hyvää Joulunalus-aikaa...
    Eko

    VastaaPoista
  8. Eko:jeps,olivat hyviä:) Ja kiitos sanoistasi:)Terveisiä vaan sinne kylmään pohjoiseen ja mukavaa joulun odotusta:)

    VastaaPoista
  9. Oi mikä herkku aamiainen! Ja todella taitavasti nuo suklaakuulat olet tehnyt ... wau - Ihan tulee vesi kielelle! Täälläkään ei ole luumutäytettä, joten minäkin olen itse keitellyt luumusoseen - onneksi se on helppoa tehdä. Varmasti ovat olleet iloisia suuresta torttuvuoresta itsenäisyyspäivänjuhlissa!

    VastaaPoista
  10. Nina Bille:tuo aamiainen oli tosi ihana ja mikä ettei,kun tuoreet raaka-aineet ovat siinä torilla ihan vieressä:D Suklaakuulat eivät kyllä ihan onnistuneet niin kuin oli tarkoitus mutta ehkä ensi kerralla...Ja omatekoinen luumutäyte on parasta:) Sinne itsenäisyyspäivän juhliin tuotiin paljon herkkuja mutta sain hyvää palautetta tortuista:)

    VastaaPoista
  11. Minä sekosin aivan täysin Australian Masterchefiin tänä syksynä ja siitä bongattuja ohjeita olisi vino pino kokkausta odottamassa.
    Punajuurifalafelit kuulostaa aivan mahtavilta, sinä se taidat falafelien teon!

    VastaaPoista
  12. Voi mikä aamiainen torilla! Tahtoo kanss!

    VastaaPoista
  13. Anna:olen ihan hurahtanut tähän MasterChefiin täällä;sekä kilpailijat että tuomarit tosi hyviä ja tehtävät vaikeita,mutta niistä saa aina hyviä ideoita:) Kiitos,punajuuri sopikin kivasti falafeleihin:)

    Nanna:oli kyllä sellainen aamiainen,että uudestaankin pitää mennä.Ja kokki oli niin iloinen että sekin vielä;D

    VastaaPoista
  14. Ihania falafeleja. Hyvä idea laittaa punajuurta joukkoon.:)

    Onpa upea suklaajälkiruoka! Olit kyllä viitseliäs, kun kokeilit sellaisen tekoa.:)

    VastaaPoista
  15. Maistuis varmaan sullekin:oli kiva kokeilla vähän erilaisiakin falafeleita:) Ja tuo suklaajälkiruoka on kyllä tosi upea,ja monet kilpailijat onnistuivat tekemään sen tosi hyvin.Oma tekeleeni oli noh vähän huono,mutta ehkä kokeilen uudestaan.

    VastaaPoista
  16. Mun on pitänyt kokeilla tuollaisia suklaapalloja jo varmaan vuoden. Youtubesta löysin videon, jossa vesi-ilmapallo dipattiin sulaan suklaaseen ja törkättiin sitten pakastimeen. Homma näytti aika simppeliltä! Kovettuneisiin kippoihin laitettiin sitten karkkia, jätskiä ym. herkkuja. Nam!

    Tämän lisäksi olen bonganut jostain netistä reseptin, jossa käytettiin valmiita suklaamunia. Niistä vain irrotettiin kupu ja sitten sisään tungettiin herkkuja. Pääsiäisenäl on vihdoin pakko testailla tätä! :P

    VastaaPoista
  17. Huli:minäkin olen nähnyt sellaista ja ajatellut joskus kokeillakin. Nämä tehtiin sitten vähän vaikeammin,tai kai tässä oli tärkeää että tulee oikean muotoinen pallo.Tuossa MasterChefin pallon sisällä oli kaikkea hyvää suklaista.Kiva idea tuo pääsiäismunienkin käyttö noin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...