maanantai 1. huhtikuuta 2013

Maamoulit-pikkuleivät Levantista

Pidän leipomisesta mutta harvoin kuitenkin leivon,mutta jos hyvä tekosyy sellaiseen löytyy niin ilahdun.Ja ystävän ilahduttaminen on sellainen tekosyy:;D Tällä kertaa leivoin maamoul-pikkuleipiä,jotka ovat suosittuja leivonnaisia Lähi-Idässä ja etenkin juhla-aikoina. Täkäläinen pääsiäinen loppui maanantai-iltana ja sitä ennen viikkoon ei täällä käytetty tavallisia jauhotuotteita,joten heti pyhän loputtua otin jauhot esille ja pääsin leipomaan:)
Olen tehnyt näitä kerran aikaisemminkin,Suomessa vielä asuessa mutta silloin en vielä omistanut näitä maamoul-muotteja.Tosin maamouleita voi aivan hyvin tehdä ilman muottejakin,mutta muoteilla niistä saa koristeellisia.Täytteitä voi olla monia;näissä tekemissäni oli taatelitäyte.

Maamoulin ohjeita on netissä pilvin pimein ja versioita monen monta:jotkut tekevät ne pelkästään mannaryyneistä,jotkut taas mannaryynien ja vehnäjauhon sekoituksesta. Myös tekotapoja on monta;tämä tutultani Sarahilta löytämäni ohje oli yksinkertainen,mutta joissain ohjeissa taikinaa vaivataan pitkään ja sen annetaan levätä yön yli. Sarahin helpolla ohjeella tehtynä näistä tuli tosi hyviä.Amerikkalaiset kuppimitat käänsin desilitroiksi.

Maamoulit:
  • 2 3/4 dl mannaryynejä
  • 2 3/4 dl vehnäjauhoa
  • 100 gr pehmeää voita
  • 1 tl karvasmantelia tai veikselinkirsikkaa (minulla ei ollut veikselinkirsikkaa joten laitoin 1 tl jauhettua karvasmantelia) Tämän voi kyllä jättää poiskin
  • 3 rkl sokeria
  • ½ rkl appelsiinikúkkauutetta
  • ½ rkl ruusuvettä
  • 1½ dl maitoa tai vettä (yleensä käytetään maitoa,minulla oli vettä)
Täyte:
  • 12 medjoul-taatelia
  • muutama desilitra vettä liotukseen
  • 2 rkl sokeria 
  • ripaus vaniljaa
Taatelisose

Liota taatelit,jonka jälkeen poista kivet ja mahdollisesti irtautunut taatelin kuori.Jauha taatelit ja vesi ja lisää sokeri.Taatelisoseen tulee olla paksuhkoa mutta jos on tarve,lisää jonkun verran vettä. Laiton soseeni joksikin aikaa vielä kuivuriin,joka teki rakenteesta vähemmän löysää.


Taatelit voi myös keittää pienessä vesimäärässä sokerin kanssa ja jauhaa ne sen jälkeen soseeksi.


Mannaryynit,jauhot,sokeri,voi sekä mahdollinen karvasmanteli tai veikselinkirsikka laitetaan monitoimikoneeseen ja annetaan sekoittua hyvin.Lisätään ruusuvesi ja appelsiininkukkauute.(laitoin molempia ,mutta tähän voi laittaa myös pelkästään appelsiinikukkauuteta.Jos sitä ei löydy,se korvataan appelsiinikukkavedellä ,jolloin sitä laitetaan puoli desiä ja sama määrä vähennetään  maidon tai veden määrästä), Appelsiininkukkavesi/uute ja/tai ruusuvesi lisätään ja koneen annetaan käydä hitaasti kun lisätään vesi tai maito. Taikinaa ei tule vaivata liikaa vaan kunnes sen saa muotoiltua palloksi,joka laitetaan jääkaappiin lepäämään vähintään 2 tunniksi.

Taikinasta pyöritetään pieniä palloja,jotka muotoillaan käsin litteäksi (kakkoskuva) .Täytettä laitetaan pieni  nokare keskelle ja taikinapala suljetaan palloksi,joka painetaan jauhotettuun maamoul-muottiin ja kopsautetaan muotista ulos.Jos ei ole muottia,pyörylät painetaan vähän litteämmäksi ja siihen voi tehdä koristeviiltoja haarukalla.Täällä on lämmintä ja taikina pehmeni näitä laittaessa joten laitoin valmiiksi täytetyt maamoulit jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen paistamista.
Lämmitä uuni 160 C-asteeseen ja paista maamouleita 20-30 minuuttia.Maamouleiden ei tule ruskistua uunissa vaan jäädä vaaleiksi. Anna maamouleiden jäähtyä kunnolla ja puuteroi ne tomusokerilla. Ystäväni ihastui näihin niin että lupasin hänelle tehdä jo uuden satsin....

23 kommenttia:

  1. Mielenkiintonen ohje. Todellakin kokeilemisen arvoinen.

    VastaaPoista
  2. Kiva ja mielenkiintoinen resepti, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain:) Suuri osa menee ystävälle,mutta muutaman jätin ja hyviä ovat:)

      Poista
  3. Onpa todella kauniin näköisiä leipäsiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,tuolla muotilla saa aika kivasti kivan näköisiä pikkuleipiä mutta kyllä ilmankin muottia onnistuu.

      Poista
  4. Kerrassan kauniita ja ihana tuo muotti. Pitääpä koittaa ja taas siis lisäys jo ennestään pitkään listaan ;). Mukavaa alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita muotteja on monta erilaista.Ostin nuo eräästä arabikylästä pohjoisesta Israelista.
      Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin ja hyvää huhtikuuta:)

      Poista
  5. Kauniita pikkuleipiä! Tulee leivottua ihan liian vähän tällaisia herkkuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika harvoin itsekin leivon vaikka tykkään leipomisesta tosi paljon:)

      Poista
  6. onpa sitten upeita leivoksia, voi että niitä keittiövempaimia voisi ostaa kokoa jana lisää ja kaikille olis käyttöä jos nyt kerran parissa vuodessa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla muoteilla tosiaankin saa nättiä tuloksia.Mun täytyy jo rajoittaa keittiövempaimien määrää koska ei ole tilaa uusille.Mutta aina välillä tulee joku houkutus vastaan.,,,

      Poista
  7. Mielenkiintoisen näköinen ohje - nuo ovat taatusti hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovatkin tosi hyviä.Ja vaikka tämä ohje oli moniin maamoul-ohjeisiin verrattuna varsin helppo tuli näistä tosi nameja:)

      Poista
  8. Täytepikkuleivät ovat ihania, ja kauniit muotit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,etenkin tuo taatelitäyte oli ihana tässä.Ja maussa tuntui myös appelsiininkukka ja ruusu:D

      Poista
  9. Olet oikea pikkuleipä-ässä. Ensin ne alfajoresit ja nyt nämä. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos;D Kiva kokeilla vähän erilaisempia pieniä leivonnaisia.Ystävä tykkäsi näistä tosi paljon:)

      Poista
  10. nuo muoti on niiiiiiiiin kauniita - harmittaa kun en ole koskaan saanut aikaiseksi niitä (vieläkään) ostettua. ihanan näköisiä pikkuleipiä :-) ja taatelihan muhun uppoaa aina :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne ihania,Tekee mieli löytää lisääkin,Nuo olivat kyllä tosi hyviä;ystävä sanoi että söi ne päivässä kun ei malttanut pitää näppejänsä niistä irti;D

      Poista
  11. Kivat muotit, niillä tulee tosi nättejä pikkuleipiä. Mielenkiintoisia ja varmaan ihanan makuisia aineksista päätellen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo muotit onkin tosi kivoja:) Ja palautteen perusteella nämä olivat super hyvät!

      Poista
  12. Ihania muotteja ja sen myötä kauniita pikkuleipiä. Taateli on suurta herkkuani, joten olisin varmaan syönyt kaikki, jos olisin paikalle osunut, heh heh =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...