perjantai 19. huhtikuuta 2013

Maissiletut

Viime viikon suklaahommista jäi vielä vähän kermaa jäljelle joka piti pikaisesti käyttää pois  ja pakastimessa oli pussi maissia jonka päivämäärä alkoi jo lähestyä sitä viimeistä. Ja koska Venezuela on viime aikoina ollut  usein mielessä,muistin Cachapa-maissilätyt.Cachapat ovat Arepa-leipien ohella kaikkein suosituinta katuruokaa  Venezuelassa ja siellä näkeekin useita lettujenpaistopistettä. Kaikista parhaimmat cachapat saa tehtyä ihan tuoreesta maissista ja täällä tähän aikaan vuodesta nuori maissi onkin parhaimmillaan,mutta ihan hyvää tulee myös pakaste-ja jopa purkkimaissistakin.Etsin netistä taas ohjeita ja päädyin sitten ottamaan joistakin mallia ja yhdistämään sopivaksi. Perinteisesti cachapat täytetään queso de mano-juustolla,joka on rakenteeltaan kuin mozzarella mutta siinä on enemmän makua. Kuuman lätyn keskelle laitetaan iso pala litteää juustoa ja lätty taitetaan kahtia jolloin juusto hieman sulaa kuuman lätyn alla.Minulla kuitenkin oli tässä lampaanmaitofetaa,joka sekin sopi tuohon hyvin. Cachapat voi tietenkin täyttää mielensä mukaan;sekä makeat että suolaiset täytteet sopivat niihin.Täällä video suositusta cachapa-paikasta Caracasissa.Videolla lättyjä paistetaan nopeaan tahtiin;D

Cachapat eli venezuelalaiset maissilätyt (4 isoa lättyä)


  • 450 gr maissia (tuoretta,pakastettua tai purkista)
  • 1 iso kananmuna
  • 5 rkl maizenaa 
  • 1 rkl öljyä (käytin oliiviöljyä)
  • 1½ rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl kermaa (tai maitoa)
  • vettä
  • muutama rkl öljyä paistamiseen
Cachapa-taikinan voi valmistaa joko monitoimikoneessa,sauvasekoittimella tai hyvässä tehosekoittimessa. Itse käytin taikinan valmistamiseen Bamix-sauvasekoitintani. Laitoin ensin hieman maissia tuohon kulhoon ja lisäsin sitten muut ainekset,vettä lukuunottamatta. Vettä lisätään tarvittaessa. Taikinan ei tarvitse olla täysin sileää mutta kuitenkin hyvin jauhettu.  Taikina laitetaan jääkaappiin noin puoleksi tunniksi ennen paistamista.Halusin näistä gluteenittomia ja käytin maizenaa,mutta maizenan voi myös korvata tavallisilla jauhoilla tai arepoiden valmistamiseen käytettävää Harina Pan-jauhoa.
Laita hieman öljyä(jotkut käyttävät voita) paistinpannulle ja anna sen lämmetä tosi kuumaksi,jonka jälkeen laita kauhallinen taikinaa pannulle.Levitä kauhan avulla  taikinaa hieman sivuille ja anna cachapan kypsyä,kunnes taikinaan tulee selviä ilmakuplia. Käännä lätty sen jälkeen ja paista toinenkin puoli ruskeaksi.Rasvaa ei tarvitse lisätä käännettäessä. Laita kuuman lätyn puolikkaalle mozzarella-siivuja ja taita lätty kahtia niin että lätyn yläosa tulee juuston päälle.Maissia jäi hieman yli ja kokeilin tehdä myös vegaaniversion,jossa korvasin munan psylliumilla,ja maizenan tavallisilla jauhoilla mutta niistä tehdyt cachapat tarttuivat pannuun ja menivät rikki.
Koirani Bambi,joka ei lainkaan pidä maissinjyvistä seurasi tarkasti lättyjen paistamista ja katseli niin vetoavasti että pakkohan Bambillekin piti antaa lettua.Ja oi kuinka se maistui hänelle!
Tein myös samantapaista wokkiruokaa mihin aiemmin käytin parsaa,mutta tällä kertaa käytin parsan sijaan sokeriherneitä ja lisäsin myös keltaista ja oranssia paprikaa joukkoon.Tämä oli houkuttelevaa jo ihan värinsäkin puolesta!


33 kommenttia:

  1. No ompas mielenkiintoiset letut!

    Pidän kovasti siitä miten kerrot ruokien taustoista ja autenttisista versioista. Maailmalla se kokemus ja tieto karttuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän erilaiset joo mutta sitten toisella puolella maailmaa ylen suositut;D Jos olen itse kokenut jotain vähän erilaista ruokaa on sitten kiva kertoa taustastakin:)

      Poista
  2. Näyttääpä hyvältä. Minulla on heikko kohta mille tahansa ruoalle, johon laitetaan juusto sulamaan ;)

    Suloinen Bambi ei hoksannut syövänsä maissia - ehkä se on maissin rakenne, mistä se ei pidä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se sulanut juusto on kyllä houkutteleva juttu! Näin taitaa olla ;Bambi ei tykkää maissinjyvien rakenteesta mutta lettuna se oli herkkua;D

      Poista
  3. En ole koskaan syönyt maissilettuja. Kuulostaa herkulliselta juuston kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuston kanssa todellakin hyvää,harmi vaan ettei tuota ihanaa queso de manoa taida saada paljon mistään muualta.

      Poista
  4. no alkoipa pehdä mieli nyt noitakin :-)

    VastaaPoista
  5. Maissi on herkkua. Olen hulluna siihen. Pitäisi maista myös lettuina. Mielenkiintoinen ohje, itse kuvitelin joku maissijauho kun luin otsikko. Sosen kanssa on varmasti mehevämpi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin tuore,nuore maissi on ja nyt niitä on täällä mutta piti saada se pussi käytettyä ja ihan ok oli niinkin. Näissä tosiaankin käytetään tuoretta maissia (tai pakastettua) já letut ovatkin aika meheviä:)

      Poista
  6. Maistuu Bambille ja maistuis varmaan meillekin... kaikki tykkäävät maissista ja nuo ovat tosi herkun näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bambi tosiaankin pyöri jaloissa koko ajan kun noita tein...Nämä olivat ihan kivat ja samalla tuli vähän veresteltyä muistoja Caracaksesta:)

      Poista
  7. Suloinen pieni apuri sinulla ;)

    VastaaPoista
  8. Löysin blogiisi falafel ohjetta etsiessä. Paljon mielenkiintoisia reseptejä, joista varmasti melko montaa aion kokeilla tulevaisuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ansku,kiva kun löysit tänne:) Ja toivottavasti löytyy jotain kokeiltavaa blogin resepteistä..

      Poista
  9. Oho, vau. Näitä voisi syöttää ukkelillekin, ja näitä voisi varmaan myös vähän tuunata tuon täytteen osalta. ;-)

    Miten pystyt kokkaamaan, kun Bambi katselee noin suloisena vieressä! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytettä voi laittaa mitä haluaa;tuohon vaan sopii parhaiten sellainen sulanut juusto.;D
      No Bambille piti aina välillä antaa lettupala. Yleensä Bambi ei kauheasti häiritse kokatessa mutta letut saivat sen aistit heräämään;D

      Poista
  10. Kiva tapa käyttää pakastemaissia. Lettujen muodlssa kyllä melkein mikä tahansa maistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhain tuosta tulee ihan tuoreella maissilla,jota nyt juuri on,mutta olin kerran ostanut pussin pakastemaissia kun tuoretta ei ollut saatavilla,ja ihan kiva cachapa siitäkin tuli:)

      Poista
  11. Hauskan näköinen tuo Bambi kun se odottaa makupalaa. Varmasti nuo lettuset ovat herkullisia ja tuo wok saa jo nyt nälän tunteen kipristelemään sisälläni. Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bambi katsoi tosiaankin niin vetoavasti;D Letut olivat ihan kivoja;teen kyllä aniharvoin mitään lettuja mutta näitä teki mieli kokeilla;viimeksi maistoin asuessani Venezuelassa.Ja tuo wokkiruoka oli kyllä hurjan hyvää:)

      Poista
  12. Tosi herkullisen kuuloinen yhdistelmä tuo lätty ja sulanut juusto, nam!

    VastaaPoista
  13. Näitä maissilettuja aionkokeilla, näyttävät herkullisilta.

    VastaaPoista
  14. Voiko noin anovaa katsetta ohittaa? hih.. :)
    Näyttää tosi hyviltä nämä maissiletut, pitääpäs kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei oikein voi;D Yleensä Bambi ei tule kerjäämään (tulisi varmaan jos keittiössäni olisi myös liharuokia) mutta nämä letut näköjään houkuttelivat;D

      Poista
  15. Kiitos taas gluteenittomasta reseptistä! Nää lettuset menee kokeiluun heti, kun olen taas raaka-aineiden äärellä. Aavistelen, että kreetalaiset mizithra- ja manouri-tuorejuustot sopisivat tähän erinomaisesti.
    Terveiset Helsingin likaisen harmaasta huhtikuusta lähettää
    Suometar

    VastaaPoista
  16. Ole hyvä vaan:) Nuo kreetalaiset juustot kuulostavat hyviltä,pitää googlata ne..
    Voi että kevät nyt ei ole tullut vieläkään kunnolla teille sinne,tsemppiä! Täällä sen sijaan oli tänään 35 astetta,ei ihan kauhean kivaa sekään..

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...