tiistai 18. maaliskuuta 2014

Herkulliset tofupyörykät sitruunalla ja korianterinsiemenillä maustetulla purjopedillä

Viikonloppulehteni liitelehdessä oli kiinnnostava ohje kanapyöryköille,joka kuulosti sen verran houkuttelevalta,että koska en syö kanaa enkä siis muutakaan lihaa niin tein  siitä vegaanisen version.Samalla pyörykät,joista tuli tofupyöryköitä,muuttuivat myös gluteenittomiksi sillä en käyttänyt näihin kanapyörykkäohjeessa ollutta korppujauhoa ja muutenkin hieman muuttelin pyöryköitä omaan makuuni...Pyörykät kypsyivät ihanassa purjokastikkeessa,joka kiehui kokoon purjopediksi.Ja tämä oli sen verran hyvää,että pitää mennä ostamaan pian lisää purjoa! 

Tofupyörykät  
  • 300 gr kiinteää,kuivaa tofua
  • kourallinen persiljaaa
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 rkl oliiviöljyä pyörykkämassaan
  • 2 rkl pellavansiemenjauhoa
  • 2 rkl riisijauhoa
  • 3/4 tl suolaa
  • vajaa puoli teelusikallista mustapippuria
  • vajaa puoli teelusikallista jeeraa
  • vajaa puoli teelusikallista korianterinsiemeniä,jauhettuna
  • noin 1/4 tl kurkumaa
  • öljyä pyöryköiden paistamiseen
Valmistin pyörykkämassan monitoimikoneessa.Jauhoin ensin tofua jonkun verran ,lisäsin sipulit,persiljan,öljyn, pellavansiemenjauheen ,riisijauheen sekä mausteet.Laiton  massan lepäämään jääkaappiin puoli tuntia,jonka jälkeen niistä oli helppo muotoilla hieman littanoita pyöryköitä ,jotka paistoin oliiiviöljyssä niin että molemmat puolet ruskistuivat ja olivat rapeita.
Purjokastike eli purjopeti
  • ½ kiloa purjoa,ohuiksi renkaiksi leikattua
  • 4-5 sellerin vartta,pieniksi paloitettuna
  • 4 viipaloitua valkosipulin kynttä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl tummaa sokeria
  • ½ tl jeeraa
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl korianterin siemeniä,jauhettuna
  • ½ tl mustapippuria
  • 1/4 tl kurkumaa
  • 0,6 dl sitruunamehua
  • 4,5 dl kiehuvaa vettä
  • tuoretta korianteria lopuksi päälle
Oliiviöljyä lämmitetään leveässä paistinpannussa ja purjoa paistetaan noin 10 minuutin ajan,jonka jälkeen mukaan lisätään selleri ja valkosipuli ja jatketaan paistamista,sekoittaen ,vielä 5 minuuttia. Lisätään sokeri  ja mausteet  ja paistetaan vielä muutama minuutti. Tämän jälkeen lisätään kiehuva vesi sekä sitruunamehu .Tässä vaiheessa lisätään tofupyörykät eli asetellaan ne purjoseoksen päälle. Pannu peitetään kannella ja ruokaa kypsytetään  hiljalleen 30 minuuttia.Pannua ravistellaan aina välillä.Kansi otetaan pois ja jos jäljellä on vielä paljon nesteitä,annetaan ruuan kiehua kunnes nesteet ovat imeytyneet purjoseokseen. Päälle lisätään tuoretta korianteria.Tämän on hyvää sellaisenaan,tai vaikka riisin tai perunamuussin kanssa.
Tästä tuli hyvää ja tuo purjoseos oli ihanaa,samoin tofupyörykät:)
Kävin viime viikolla uudistetulla Saronan alueella,josta on tulossa Tel Avivin kuumin paikka,kunhan kaikki paikat siellä avataan. Muutama kahvila on jo avattu ja kävin juomassa kahvit toisessa;pienessä kahvilaputiikissa,kellarikerroksessa,entisessä asevarastossa kuulemma.Kahvilassa oli ehkä kauneimpia  leivoksia,mitä olen nähnyt. Tämä kuvan omenakakku oli  niin nätti;siinä on piirakkakuoren sisällä mantelitäyte,sen päällä Calvadoksessa marinoituja omenia ,jonkinlainen kiille päällä ja sitten tuollainen vihreä puoli ympyrä ja jonkinlainen valkosuklaajuttu.
Voi itku kun siellä oli kauniita luomuksia....


18 kommenttia:

  1. Men, vad gott det ser ut. Tofu gillar jag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn,jättegott var det.Så att jag måste nog göra detta igen:)

      Poista
  2. Mä opettelen edelleen tofua. Tää voisi pistää sitä opettelua taas nykäyksen etiäpäin, hyvän oloinen resepti meinaan. Tai sitten pitää vaihta tofu lihaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merituuli.tofu on mahtava raaka-aine,jos sitä käyttää oikein.Nämä pyörykät ovat tosi hyviä ja usein teenkin tällaisia mutta ennen en ollut laittanut purjopedin päälle,mikä teki niistä vieläkin parempia;D Alkuperäiset pyörykät olikin kanalla,mutta ei ihan samoilla aineksilla kuin nuo minun,tosin mausteet oli samat.

      Poista
  3. Noita tofupyöryköitä on tehtävä! Näyttää hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva,tuolla tavoin yleensä teen tofupihvit ja laitain kaikenlaisia yrttejä ,mutta nyt käytin niissä kanapullissa olleita mausteita ja oli tosi hyvää:)

      Poista
  4. Meikäläinen on myös ihan noviisi tuon tofun kanssa. Tässä ohjeessa on kyllä tosi kivat mausteet, heti tekee mieli ryhtyä kokeilemaan noita pyöryköitä. Ja tuo purjopeti näyttää myös herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina,siitä vaan rohkeasti kokeilemaan. Minäkin tykkäsin näistä mausteita;iso purkki noita korianterinsiemeniä kaapissa joten niitä saisi käyttää usempaankin ruokaan,,kivasti antaa makua.-Ja purjopeti oli tosi hyvää:)

      Poista
  5. Tofupyörykät houkuttaa ja koukuttaa, samoin purjopeti ;)

    VastaaPoista
  6. Mä olen pitkään etsinyt hyvää ohjetta tofu-pihveille burgeriin laitettavaksi. Tällä reseptillä voi varmaan pyöryköiden lisäksi painella myös pallot pihvin muotoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia:kun näitä jauhoi kunnolla niin massa oli tosi helposti muotoiluvaa,eli hyvin sopii myös pihvien muotoon:)

      Poista
  7. Kannatetaan kanan vaihtamista tofuun! :) mukavan kuuloinen purjopeti. Ja todella taidokkaita nuo leivokset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula;samaa mieltä;D Purjoinen peti oli aivan ihanaa,mutta olenkin purjon suuri ystävä:) ja leivokset olivat kuin taideteoksia!

      Poista
  8. Kuulostaapa herkulliselta! minulla on taas tofua kaapissa, eikä meillä ole hetkeen syöty kasvispihvejä/ pyöryköitä, saati sitten iki-ihanaa purjoa! nam, tästä tuli taas inspistä kasvisruokakokkailuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annemi,herkullista oli:) No hyvä sulla on sitten ainekset valmiina tofupyöryköihin:)

      Poista
  9. Ihana, jotenkin tuollainen perheaterialle kokkaukseen houkuttava ohje :) Purjo ja tofu ovat mielestäni mainio yhdistelmä muutenkin. Ja onpa tosiaan kauniita leivonnaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,tein tätä jo toista kertaa nyt:) Tosiaankin mainiosti sopivat yhteen purjo ja tofu:)ja leivonnaiset kauniita kuin mitä mutta maistanut en ole,paitsi että sain maistaa tuolla pienen palan pistaasikakkua,joka oli hyvää:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...