Eräänä iltapäivänä näin Carmel -torin eräässä kojussa tosi nätin nipun nuoria luomujuureksia.Katselin sitä ja kävelin poispäin,ja hetken mielijohteesta palasinkin takaisin,sillä en voinut vastustaa noin nättiä pientä nippua. Vaikka siinä olikin naurista,josta en ihan hirveästi pidä......Nauriin lisäksi nipussa oli punajuurta sekä tavallisena että keltaoranssisena ja mustaa retiisiä.
Tulin nipun kanssa kotiin ja mietin miten käyttää noita herttaisia juureksia. Laitoin kuvan Instagramiin ja siellä neuvottiin laittamaan uuniin ja maustaa hunajalla....Nipussa oli pieniä juureksia kuitenkin aika vähän enkä viitsinyt lämmittää niitä varten uunia,etenkin kun ei ollut muuta uuniin laitettavaa silloin ,joten päätin keittää nämä liemessä,joka kiehuisi kokoon kastikkeeksi.Niin teinkin ja näistä tuli jumalaisen hyviä!
Hunajaisia juurespaloja
- ½ kg juureksia (jos isoja niin puolitettuna
- 25 gr voita
- 3 dl vettä
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl balsamietikkaa
- 1 tl chilihiutaleita
- suolaa
Tämä oli niin hyvää! Päälle laitoin muutaman oreganolehden.
Kävin tällä viikolla eräänä hyvin aikaisena aamuna Yarkon-puistossa katsomassa,jospa syötävät villikasvit sittenkin olisivat lähteneet kasvuun.Sieltä olen niitä talvella aina löytänyt mutta tämän talven olemattomat sateet heikensivät tuota kasvua ja kiiltomalva oli matalakasvuista ja reikäistä,villisinappi väsähtäneen näköistä ja kaalivalvatin lehtien alapuolella oli ötököitä,joten saivat villikasvit sitten jäädä puistoon.Tyhjin käsin en kuitenkaan puistosta lähtenyt,sillä puiston alueella olevan erään järjestön puutarhassa kasvaa kaikenlaisia yrttejä,joista poimin geraniumia,oreganoa,timjamia ja sitruunaruohoa.Oreganon lehtiä päätyi juuresten päälle.
Kävin myös eräänä päivänä lounaalla torin humuspaikassa,jossa mielestäni on melkein maailman paras humusannos,joka maksaa vaivaiset hieman yli 2 euroa (jos joku tännepäin matkustaa niin tämä on aivan must ruokapaikka!) .Siinä humusannostani syödessä katselin miten paikan työntekijä kävi lävitse favapapuja,yksi kerrallaan,tarkistaen että jokainen papu on kelvollinen. Paikan suosituin annos on hummus,jonka päälle tulee kikherneitä ja sitten favapapukastiketta.
Så vackert och gott! Jag tycker mycket om hummus :)
VastaaPoistaDet blev nog jätte vackert med de här rotgrönsaker:) Och hummus gillar jag också!
PoistaOnpas tosiaan sievä annos ja maku on varmasti myöskin hurmaava.
VastaaPoistaRommirusina:kiitos:) Pienestä nipusta tuli montakin väriä eikä tavallinen punajuuri päässyt liikaa värjäämään niitä muita värejä:) Ja oli tosi hyvää!
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHerkulliset juurekset ja mikä värikirjo! :) Mustia retiisejä? Voi kun löytäisin itsekkin niitä täältä :)
VastaaPoistaJatta,juurekset ovat ihania:) Mustissa retiiseissä vain kuoret ovat mustia ja maku mieto.Sitä tavallista sinipunaista retiisiä en voi sietää mutta olen nyt täällä tutustunut kaikenlaisiiin retiiseihin,joissa maku on hieman erilainen.Tein niistä kerran oikein testinkin;D
Poistahttp://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2011/02/suuri-retiisitesti-ja-kastike.html
juu,uunijuurekset on erittäin hyvä lisäke..suosikkini ja just hunajaa ja balsamicoa..:) ja tuonne humus mestaan sit seur.kerralla :) olen humus-hullu :)
VastaaPoistaAnneli,uunijuurekset onkin tosi hyviä:) Näitä en sitten laittanut uuniin vaan keitin maustetussa nesteessä joka kutistui siirappiseksi ,ihanaksi kastikkeeksi:) Ja ensi kerralla tuonne ehdottomasti!
PoistaKaunis juurikimppu!
VastaaPoistaHuolellista työtä hummuspaikassa. Luulen, että heidän lounaansa maistuisivat minullekin.
Luimupupu,kimmpu tai nippu oli vastustattoman kaunis:) Ja istuin tuolla pitkään sen hummusannoksen kanssa katsellen miten pikkutarkkaa työtä mies teki;D Ei ihme että paikan hummukset ovat niin hyviä!
PoistaKatos vaan, meillä molemmilla on ollut punajuurta (sulla muitakin juureksia). :-) Mäkään en ole koskaan oikein tykännyt nauriksesta, mutta kerran tein siitä intialaista ruokaa, joka oli ihan hyvää. Harmi kun en kirjoittanut ohjetta ylös.
VastaaPoistaSatu,huomasinkin;D Tässä ruuassa nauris oli jopa niin hyvää että ehkä voin jo sanoa pitävänikin siitä;D
PoistaEn varmaan pystyisi itsekään vastustamaan noin suloista juuresnippua! itse laitan juurekset aina uuniin (paitsi jos teen keittoa), kiva vinkki että niitä voi valmistaa myös muulla tavoin :)
VastaaPoistaAnnemi:pakkohan oli kääntyä takaisin ja mennä ostamaan se;D Minäkin yleensä laitan juurekset uuniin mutta nyt tein näin kun oli kyse aika pienestä määrästä mutta oli sen verran hyvää että kyllä tätä voi tehdä isommankin juuresmäärän kanssa:)
PoistaEn ole koskaan nähnyt mustaa retiisiä, sehän on tavattoman kaunis. Todella kaunis on tuo nippu, en ihmettele, että käännyit takaisin ;-)
VastaaPoistaTeen aika usein uunissa juureksista tuollaista herkkua. Nyt taidankin kokeilla keittää niitä liemiohjeessasi. Arvaan, että makunystyrät oikein pyörivät ympyrää kun näitä maistelee =)
Birgitta:tosi kaunis onkin tuo musta retiisi,mutta sisältä se on vitivalkoinen,kaunis siis kuoren kanssa:) Tämä olikin vähän eri tapa tehdä juureksia ja osoittautui erittäin onnistuneeksi:)
PoistaIhana juuresnippu ja epäilemättä paras tapa valmistaa niitä. Musta retiisi kuulostaa erityisen kiinnostavalta.
VastaaPoistaOuti,juuresnippu oli hurmaava ja lopputulos todella herkullinen:) Täällä olen tutustunut minulle ennen tuntemattomiin retiisilajikkeihin:)
PoistaApua mikä pieteetti fava-miehellä!
VastaaPoistaNanna,todellakin! Olen ennenkin osunut tuonne just kun hän on noissa hommissa mutta nyt otin salaa kuvan;D
Poistaoho, klikkasin blogiasi ja pääsin zalandoon...tai sitten huomasin että se olikin mainos.
VastaaPoistaHerkkusuu,ohoh,mites nyt niin....toivottavasti ei nyt mitään häikkää...
PoistaMahtavaa panostusta työhönsä kyllä tuolla miehellä, nostan hattua!
VastaaPoistaRiitta,eikös olekin! Ei sitä voinut kuin ihmetellä!
PoistaIhanaa nähdä tuo mies tuossa viimeisessä kuvassa niin työhönsä uppoutuneena. Tuollaiseen paikkaan minäkin haluan syömään!
VastaaPoista