Kaikki alkoi siitä kun pääsiäisviikon aikana (Pesah eli juutalainen pääsiäinen kestää viikon) kävin eräässä tapahtumassa jossa maaseutu tuli kaupunkiin vierailemaan.Tapahtumassa myös myytiin vihanneksia paperikasseissa.Kasseissa oli noin 5 kiloa kasviksia ja en kassia ostaessa katsonut tarkalleen miten paljon oli porkkanoita ,perunoita ja sitruunoita kutakin.Koska kassit olivat niin halpoja,ostin vielä toisenkin kassillisen.Kassien halpuus johtui siitä että kasvikset myytiin ilman voittoa ja se taas liittyy sapattivuoteen,joka on joka 7.vuosi.Yhden perunapussin annoin pois,mutta kun tulin kotiin huomasin että minulla oli lähes 5 kiloa porkkanaa, puolitoista kiloa perunaa ja puolitoista kiloa sitruunaa. Melkein 5 kiloa porkkanaa on paljon! Puolentoista viikon aikana porkkana on ollut pääaines salaateissa ja tein myös suuren satsin marokkolaista porkkanasalaattia.. Muistin että olen joskus laittanut ohjeen blogiin,mutta en vaan löytänyt sitä ,joten laitetaan ohje nyt tänne koska salaatti on niin hyvä.Tässä ohje minkä mukaan tein ylimmässä kuvassa näkyvän marokkolaisen porkkanasalaatin.
Marokkolainen porkkanasalaatti
- noin kilo porkkanoita,paloiksi leikattuna
- 3 rkl oliiviöljyä
- 4 rkl sitruunamehua
- suolaa,mustapippuria
- 1 tl jeeraa
- 1 tl chiliä (tai pari tl chilitahnaa)
- muutama ruokalusikallinen hienonnettua persiljaa tai korianteria (minulta puuttui tuo mutta yleensä laitan jompaakumpaa tai molempia yhdessäkin)
Keitä porkkanat mutta niin että porkkanapalat ovat pehmeitä mutta eivät liian pehmeitä. Sekoita mausteet,oliiviöljy ja sitruunamehu ja kaada kastike lämpimien porkkanapalojen päälle. Sekoita yrttisilppua porkkanoihin. Tämä on todella hyvää sekä lämpimänä ja kylmänä ja vaikka olenkin tätä syönyt jo....no 4 päivää niin maistui tänäänkin,jolloin söin sen loppuun;D
Porkkanaa tuli tehtyä paljon myös uunissa paahdettuna.Tässä kukkakaalin kanssa,ja lisänä oli oliiviöljyä ,suolaa sekä Garam masala-maustesekoitusta,josta tuli sekä ihana tuoksu että maku.
Appelsiinista porkkanakakkuakin tuli tehtyä......
Lopulta porkkanat alkoivat hieman nahistua.Jostain syystä en tehnyt niistä mehua mutta päätin kokeilla millainen lopputulos tulee jos hieman muuttelen tätä parasta focacciaohjetta. Eli tein taikinan lähes samalla tavalla kuin linkin takana olevassa ohjeessa,mutta lisäsin 2½ dl hienoksi raastettua porkkanaa. Vaihdoin focaccian jauhomäärästä (510 gr) 2 dl ruisjauhoiksi. Koska porkkanan lisäys teki taikinasta kosteamman lisäsin muutaman ruokalusikallisen jauhoa mutta muuten prosessi oli ihan sama kuin focacciaohjeessa ja ihana taikinapohja siitä tulikin.
Samasta taikinasta tuli vielä tehtyä muutama porkkanasämpyläkin.Toimii loistavasti myös näissä.
Aikamoinen porkkanamäärä! Mekin olemme tehneet tuontyylisiä marokkolaisia porkkania monesti. Ne ovat hurjan hyviä.
VastaaPoistaLuimupupu:porkkanasta saa kyllä tehtyä monta herkkua,ja tuo marokkolainen porkkanasalaatti on ihana,eksäni minulle sen aikoinaan opetti tekemään. Nyt on se porkkanamäärä jo loppumassa:D
PoistaHaha, mikä porkkanatarina! Odottelen raporttia siitä, mitä tapahtui sille puolelletoista kilolle sitruunaa :D
VastaaPoistaPaula:oli kyllä aikalailla porkkkanoita,vaikka annoin vähän naapurillekin. Sitruunat olivat aika isoja,paksukuorisia ja runsassiemenisiä joten ihan salaattien maustamiseen meni suurin osa.
PoistaPorkkanasta on moneksi, 5 kg on tosiaan aika paljon, tuo marokkolainen salaatti lahtee kylla kokeiluun, nam!
VastaaPoistaPetra:tosiaankin niistä on moneksi:) Marokkolainen porkkanasalaatti on tosi maistuva,joten suosittelen:)
PoistaJust näin, porkkana kunniaan! Itse olen harmittavasti raa'alle porkkannalle allerginen, mutta pienikin käsittely poistaa sen, oli se sitten nopea ryöppäys, paisto tai marinointi.
VastaaPoistaUlla:no ehdottomasti niin... Onneksi kuitenkin pystyt syömään porkkanoita kypsytetyssä muodossa,ja nehän ovat niin hyviä sellaisina:)
PoistaMielenkiintoisia tarinoita ja onpa taas herkullisia porkkanaherkkuja. :-)
VastaaPoistaTerhi:kiva että tykkäsit:) Porkkanasta saa kyllä tehtyä hyviä herkkuja:)
PoistaNams, mitä herkkuja! Tuo porkkanasalaatti on kyllä hurrrjan hyvää! :) Onko porkkanakakun resepti jo blogissa jossain? Näyttää niin hyvältä että sormet syyhyää päästä leipomaan.. ;)
VastaaPoistaAnonyymi: ihan kivoja herkkuja syntyikin porkkanasta.Nyt on niin että tuo kakku syntyi vähän että laitetaan tätä ja sitä mutta lopputulos oli ihana ja sitä lähti 2 ystävälle,jotka tykkäsivät siitä paljonkin.Mun pitäisi yrittää tehdä tämä uudelleen niin että kirjoitan ohjeen myös ylös,mutta tuossa oli ainakin kananmunia,tummaa sokeria,vehnäjauhoja,kookosjauhoja,appelsiinia,porkkanaa ,oliiviöljyä,muskottipähkinää,kanelia.
PoistaKiitos aineslistasta :) Voishan tuon pohjalta jo soveltaa jonkinlaisen kakkusen itsekin, mutta laita toki resepti jos teet kakkua uudelleen! :)
PoistaToki laitan.Itse asiassa olisi kaikki ainekset paitsi ne appelsiinit;D
PoistaOlipa valtava määrä porkkanaa =) Minusta nuo uunissa paahdetut porkkanat ja juurekset ovat ihania. Sämpylöitä en olekaan leiponut aikoihin. Taidanpa kokeilla lähiviikkona sitä.
VastaaPoistaOikein ihanaa viikonloppua sinulle <3
Birgitta:olihan siinä mutta porkkanat onneksi ovat nameja:) Uunissa paahdettuna lähes jokaisesta kasviksesta tulee ihania ja usein teenkin sellaita. Porkkanasämpylät olivat tosi hyviä:) Ihanaa viikonloppua sinullekin!
PoistaPorkkanasta on moneksi :D Mutta on se viisi kiloa kieltämättä aika paljon. Itse tykkään eniten uunipaahdettuna tai marinoituna suikalesalaateissa. Pitääkin kokeilla tuota marokkolaista salaattia.
VastaaPoistaOuti,todellakin on ja oli kyllä aikamoinen määrä porkkanoita.Kun ei ole maakellaria ja vievät paljon tilaakin,niin ei kaikkia edes saanut mahtumaan jääkaapppiin. Uunipaahdettuna tosi hyvää:) Ja suosittelen kokeilemaan marokkolaista porkkanasalaattia,on tosi hyvää:)
PoistaI don't often think of carrots for recipes but these do look really good. And a carrot orange cake is a brilliant idea! :D
VastaaPoistaLorraine,I had so many carrots that did not have a choice;D The cake turned out really good and my friends loved it:)
PoistaTein eilen porkkanatzatzikia ja se oli käsittämättömän hyvää... Jos porkkanoita on vielä jäljellä niin kannattaa kokeilla sellaistakin!
VastaaPoistaJerry:muutama porkkana vielä jäljellä joten sellaista voiskin tehdä;D
PoistaVoi ihanuus, itse syön porkkanat aina juuri marokkolaisena porkkanasalaattina, olenpa jopa postaillutkin siitä. Ikinä en muista tarkkaa ohjetta mutta juurikin jeeraa sitruuna öljyä ja jopa kanelia laitan nyt ainakin.
VastaaPoistaja listalla on vielä tälle keväälle ehtiä leipoa italialaisia leipiä, ne vaan on niiiiin hyviä. Jos kokeilis tuota kaikkein parasta ohjetta. En ole niitä focacciaa vielä koskaan leiponutkaan.
-Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa
Helena:porkkanat marokkolaiseen tapaan onkin tosi hyvä ohje:) Minulle sen opetti aikoinaan poikani isä ,jonka suku tulee Marokosta. Kokeileppa tuota focaccia ohjetta,olen siihen niin ihastunut että se on jäänyt vakkariohjeeksi.
PoistaOi nam, porkkanasta tosiaan on moneksi! Ihanan mehevännäköinen porkkanakakku. Täytyypä laittaa superherkullisen ruis-porkkanafoccaccian resepti talteen :)
VastaaPoista