keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Nelson -siemenleipä

Erilaisten siemenleipien,sekä gluteenittomien että tavallisilla jauhoilla tehtyjen, ohjeita löytyy netistä montakin.Alunperin leipä taitaa olla kotoisin Etelä-Afrikasta ja leipä kulkeekin  netissä nimillä "South African seed bread" tai "Cape seed bread". 
Parhainta siemenleipää ikinä olen maistanut kun ostin Lachmanina-leipomokahvilan Nelson-siemenleipää(kuvassa). Heidän siemenleipänsä on kaiketi saanut nimensä Nelson Mandelalta...Tekisin paljon jos saisin  heidän tarkan ohjeensä tälle leivälle,mutta se taitaa olla turha toivo.Lachmaninan sivuilla lukee että Nelson-leivässä on 50 % täysjyväjauhoja sekä siemeniä. Muutama päivä sitten ihailin täkäläisen instagrammerin Allonin siemenleipää,ja hän ystävällisesti lähetti minulle löytämistään ohjeista muokkaamansa ohjeen.Tein tätä leipää (kaksinkertaisen määrän) ja  todella hyvää olikin. Allon nostatti omat leipänsä taikinajuurella kun taas minä käytin kuivahiivaa;molemmat sopivat. Leipä on todella helppotekoinen sillä taikinaa ei tarvitse pahemmin vaivata.
Nelson-siemenleipä (2 kpl)
  • 5 dl lämmintä mutta ei kuumaa vettä
  • 5 gr kuivahiivaa tai 70 gr taikinajuurta
  • 1 rkl tummaa sokeria (tai ½ dl hunajaa)
  • 500 gr spelttijauhoa tai täysjyväjauhoa
  • 50 gr kaurahiutaleita
  • 25 gr auringonkukansiemeniä (2 rkl)
  • 25 gr vihreitä kurpitsansiemeniä (2 rkl)
  • 25 gr pellavansiemeniä (3 rkl)
  • 2 tl karkeaa suolaa
  • 4 rkl siemeniä leivän päälle (samoja siemeniä mitä tuli taikinaan)
Kaikki ainekset sekoitetaan kunnes taikina on tasaista.Taikina jaetaan  2 English cake-vuokaan,jotka on vuorattu talouspaperilla. Leipien annetaan nousta tunnin tai kunnes pinta on  noussut tarpeeksi. Leivät paistetaan 180 C-asteessa noin 45 minuuttia,jonka jälkeen leivät poistetaan vuoasta ja niitä paistetaan uunissa vielä noin 5 minuuttia. Käytin paperisia leivontavuokia mikä oli erehdys sillä kuuman leivän poistaminen paperivuoasta oli kyllä vaikeaa....eli parempi käyttää kunnon vuokaa tai sitten vuorata paperinen vuoka leivinpaperilla niin että sen saa helposti poistettua kuumana vuoasta.  Leivän annetaan kunnolla jäähtyä ennen leikkaamista ja minusta tämä oli parempaa seuraavana  päivänä. Tein 4 leipää,ja pakastin niistä 3 eli nämä voi hyvin pakastaa.
Herkullista leipää ja niin helppotekoista.

25 kommenttia:

  1. Tosi hyvä. Pitäisi kokeilla jos joskus kerkee. Onko sinullakin liian pitkä "to do" lista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanja: tosi hyvää onkin.Välillä tuntuu ettei millään kerkeä ja välillä sitten löytyy aikaa;D

      Poista
  2. Miten sina mittaat tuon kuivahiivan maaran? Niin kuin vaikka tee- tai ruokalusikoissa. Ostin semmosen olisko 125 gramman pakkauksen. Suomalaisissa ohjeissa kaytetaan aina niita 11 gramman pusseja.
    Pitaako se avattu pakkaus sailyttaa pakastimessa tai jaakaapissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:ne pussit täällä on 10 gr eli puolet sellaisesta pikku pussista.Mä olen siirtänyt sellaisen isomman pakkauksen kuivahiivan lasipurkkiin ja ihan kaapissa on ollut.

      Poista
    2. Anu:se 10 gr taisi olla yksi ruokalusikallinen.

      Poista
  3. Kaunis leipä. Siemenet tuovat leipiin mukavaa rakennetta. Pitäisikin taas tehdä jotain tuon tyylistä leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu>kiitos;) Siemenistä tulee tosiaankin kivan rouhea rakenne ja makua tähän leipään:)

      Poista
  4. Tätä leipää (lämpimänä tietty) ja oivariinia, juomaksi tietenkin kylmää maitoa. Tää ois melkein kuin taivas <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kuulostaa hyvältä:) Tosin tämän leivän kanssa kannattaa odotella kunnes on kunnolla jäähtynyt sillä kun sitä ei ole vaivattu ei siinä ole paljon sitkoa ja lämpinä on halkeilevaa joten kannattaa odotella siihen asti kunnes on ihan kylmää.Silloin se vasta hyvää onkin:)

      Poista
  5. Oijoi! Olen viime aikoina täysin hullaantunut omalla juurella leipomiseen, kun sen viimein sain aikaan tehdä! Tämä menee kyllä saman tien kokeiluun, sillä herkullisen siemenleivän ohjetta olenkin juuri etsiskellyt! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elias:) Minulla on nyt ollut hoidossa jo viikon eksältäni saamani osa hänen 5-vuoden ikäisestä juurestaan ,jota olen hoivaillut tällä viikolla ja nyt pitäisi käyttää siitä osa viikonloppuna,toivottavasti. Tämä oli kyllä tosi herkullinen siemenleipä:)

      Poista
  6. Testiin menee. Oon ihastunut saaristolaisleivän tekoon, ja tämä vaikuttaa myös samankaltaiselta tekoprosessin suhteen. Nyt jo isänpäiväksi voisi koittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaura> Saaristolaisleipä on ihanaa ja toin ihan sellaista varten Suomesta maltaita,tosin en ole vielä saanut tehtyä. Tämä oli kyllä tosi hyvää ja varmaankin sopivaa isänpäiväksi:)

      Poista
  7. Näyttää - ja reseptin mukaan kuulostaa - herkulliselta. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lady of the Mess:kiitos Lady,oli todella herkullista:)

      Poista
  8. Upean näköinen leipä! olen aika vähän leiponut leipiä mutta siemenleivät houkuttelevat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:kiitos,oli tosi hyvä leipä ,suosittelen kokeilemaan:)

      Poista
  9. Kuulostaa helpolta ja herkulliselta...tämähän olisi täydellistä isänpäivän aamiaiselle!
    Kaunista viikonloppua sinne auringon alle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän taisin kirjoittaa just ennen Suomen matkaa;D ihanaa viikonloppua Heli:)

      Poista
  10. Kuulostipa herkulliselta. Toivoisin, että meilläkin olisi enemmän siemeniä leivissä, mutta aistiyliherkkien lastan kanssa siemenleivät ovat haastavia. Nykyisin on onneksi helpottanut ja siitä olen iloinen, että vaikkeivät siement leivässä ole kovin suosittuja niin sellaisenaan paahdettuna menevät kaikilla alas ja ovat suurta herkkua! :) Ihanaa viikon jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria entäs jos ne siemenet jauhaa ja lisää ne sitten leipään? Mutta siemenethän paahtuvat tuossa samassa joten leipä maistuu tosi hyvälle.)

      Poista
    2. Joskus tuntuu, että löytävät kaiken jauhetunkin. :D Edellisestä kokeilusta on kuitenkin taas aikaa, joten ehkä voisi testailla uudelleen. :)

      Poista
  11. Nam, kuulostaa ja näyttää tosi herkulliselta. Täällä Esapnjassa saa kaupasta vaan tota vaaleeta mössöö enimmäkseen niin pitäs varmaan tehdä tosiaan ite. Mutta viimeistään Suomessa tätä testaan. Siellä on paremmat keittiövälineet. Täällä tulee vaan tapasteltua… :). Ihana blogi sinulla! Pitää ajan kanssa lukea näitä sun juttuja <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi:kiitos:) Täällä on tuo leipåpuoli hoidettu tosi hyvin ja on paljon leipomoita mistä saa tosi hyvää juuren leivottua leipää. Kokeile sitten Suomessa,tämä oli myös aika helppotekoista:) Ja kiitos vielä ;:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...