maanantai 11. huhtikuuta 2016

Sairaan hyvät siemen- focacciat

Helmikuussa kirjoitin käynnistäni ihanassa leipomossa, ja kun laitoin kuvan sieltä saamastani superherkullisesta siemen-focacciasta ,ja vihjaisin että ohje on olemassa, minulta pyydettiin sitä pariinkiin otteeseen.Vasta äskettäin sain vihdoinkin itse leivottua siemen-focaccioita joiden pitäisi olla juuri tuon leipomon ohjeella tehtyjä. Näistä tulikin superherkullisia,ja vaikka leipomon focacciat olivat vieläkin parempia,niin kyllä nämäkin olivat lähes yhtä hyviä:)

Sairaan hyvät siemen-focacciat
  • 500 gr hiivaleipäjauhoa
  • 425 ml jääkylmää vettä
  • 2½ gr kuivahiivaa (½ teelusikallista)
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
Siemensekoitus leipien päälle
  • 70 gr unikonsiemeniä (minulla ei ollut silloin unikonsiemeniä,joten lisäsin muiden siemenien määrää)
  • 70 gr seesaminsiemeniä
  • 150 gr auringonkukan siemeniä
  • 150 gr vihreitä kurpitsan siemeniä
  • 70 gr pellavansiemeniä 
Tein taikinan monitoimikoneellani,taikinakoukulla. Jostain syystä Kenwoodin yleiskoneeni lakkasi yhtäkkiä toimimasta,vaikka se ei ole pudonnut ,saanut iskua tai edes ollut paljon käytössä. Mikä ihme siihen tuli....Taikinan tekemiseen menee hieman aikaa;siinä on eri vaiheita,mutta lopputulos on kyllä sen arvoinen.
Valmistetaan taikina:
  1. Jauhot ja 400 ml vettä sekoitetaan viiden  minuutin ajan taikinakoukkua käyttäen. Taikinan annetaan seistä kylmässä vähintään tunnin.
  2. Lisätään kuivahiiva,ja taikinaa sekoitetaan 5 minuuttia.Lisätään suola,ja taikinaa sekoitetaan vielä 5 minuuttia.Lisätään öljy sekä loppuvesi,ja taikinaa sekoitetaan 10 minuuttia.
  3. Taikinan annetaan nousta kylmässä paikassa vähintään tunnin,minkä jälkeen taikinakulho peitetään elmukelmulla,ja se laitetaan jääkaappiiin vähintään 4 mutta enintään 12 tunniksi. Eli tähänastiset vaiheet voi vaikka tehdä illalla ja jatkaa aamulla.
  4. Jääkaapissa olon jälkeen taikina kaadetaan hyvin jauhotetulle alustalle,ja taikina jaetaan 8 taikinapalloksi.Taikina on hyvin löysää (sen kuuluu olla) joten tämä onnistuu parhaiten  kostutetun käsin. Taikinapallot peitetään pyyheliinalla (tai elmukelmulla ) ja niiden annetaan turvota 20-40 minuuttia,jääkaapissa tai muuten kylmässä paikassa.
  5. Siemenet sekoitetaan keskenään ,ja ne kaadetaan syvään astiaan.Taikinapallojen pinta kostutetaan,ja ne venytellään noin 15-20 pituisiksi,minkä jälkeen kostutettu pinta asetellaan siemenseoksen päälle,niin että koko yläpinta on siemeniä täynnä. Tässä vaiheessa taikinaa voi venytellä vielä vähän pidemmäksi.Taikina on edelleenkin aika löysää,joten ihan maailman helpointa tämä ei ollut ,mutta uunista tuli nättejä ja rapsakoita focaccioita:)
  6. Uuni lämmitetään 230 C-asteeseen. Siemen-focaccioita paistetaan uunissa 15 minuutin ajan,kunnes niiden pinta on saanut kauniisti väriä.
Näistä tuli niin hyviä:) Pinta on ihanan rapsakka ja siemenet maistuvat.On hyvää ihan sellaisenaan:)
Tässä erään uuden torin lähellä olevan leipomon siemen-focacciat.Nätit mutta eivät yhtä hyvät kuin sen ihanan leipomon (ja minun tekemäni) siemen-focacciat.....Näissä oli liikaa pehmeää sisällä eikä tarpeeksi rapsakkuutta.

P.S.Jaoin kuvan Instagramissa,ja tuon ihanan leipomon omistajapariskunnan minun toinen osapuoli,Shira,kertoi että ovat ihanan näköisiä,mutta leipomossa tosiaankin on ammattilaisten uunit,jotkut höyrytyssysteemit ja käyttävät leipään myös tislattua vettä.Mutta kotioloissa tämän ohjeen versio on paras minkä voi tuosta leipomon siemen-focacciasta tehdä.

16 kommenttia:

  1. Järisyttävän herkullisen näköistä, pääsisinpä puraisemaan. Aurinkoa uuteen viikkoon Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia>kiitos,tämä olikin järisyttävän hyvää,vaikkei kotioloissa ihan leipomon tasolle pääsekään.Paljon aurinkoa sinne teille!

      Poista
  2. De ser otroligt goda ut! Så gott med mycket frön på.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: Tack,de var nog jättegoda:) Och smakade så bra med frön

      Poista
  3. Voi miten hyvältä ne näyttää. Tekee heti mieli lohkaista palanen tuosta ja laittaa päälle vähän valkosipulin makuista tuorejuustoa.
    Aurinkoista viikkoa Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos:) Oli kyllä hyvää ,ja leipien saajat tykkäsivät kovastikin:) Nam,valkosipulijuuston kanssa erikoishyvää.Ihanaa viikkoa sinullekin Outi:)

      Poista
  4. Näyttävät kyllä herkullisilta! Sinun pitää pistää kohta pystyyn oma leipomo. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:kiitos,olivat tosi herkullisia.Hih,silloin pitäisi olla kunnon laitteetkin;D

      Poista
  5. Herkullisen näköisiä! Ihana tuo "siemenkuorrutus" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maikki :kiitos:) Tuo runsas siemenkuorrutus teki näistä erityise hyviä:)

      Poista
  6. Siis niin herkullisen näköistä. Tein just aamupuuron jämistä runsassiemenisen leipätaikinan Taidanpa paistaa juuri tuon mallisia focaccioita päiväkaffeelle : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:nämä olivat törkeän hyviä,vaikka leipomon oli tietysti vielä parempi. Kuulostaa hyvältä tuo aamupuurosta tehty leipä:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...