lauantai 8. heinäkuuta 2017

Sudanilainen durrajauholettu

Edellisen viikonlopun  alla , vieraillessani  kansainvälisellä ruokatorilla,  kiinnostuin täällä toimivan sudanilaisen Darfur-ravintolan kisra-letuista.     Durrajauhoista ja pienemmästä määrästä vehnäjauhoa valmistetut  kisra-letut ovat  sudanilaisen keittiön peruspilareita.   Durrajauho on gluteenitonta, mutta koska letut sisältävät  myös vehnäjauhoa, ne eivät ole gluteenittomia. Ilman vehnäjauhoa letut eivät pysy kasassa. Kisra-letut tehdään  fermentoidusta taikinasta,  ja ne ovat erittäin helppotekoisia.   Muistin että kaapissa oli pussi  durrajauhoa, joten niille löytyi nyt hyvä ohje:)   Ohjeen lettuihin löysin täältä 

Sudanilainen durrajauholettu
Tee taikina: sekoita durrajauhot ja 2/3 vedestä, niin että muodostuu hieman puuromainen seos.  Peitä astia, ja jätä taikina fermentoitumaan huoneenlämpöön  ; vähintään 12 tunniksi  ja korkeintaan 24 tunniksi.  Fermentoituminen riippuu myös huoneen lämpötilasta: jätin taikinan fermentoitumaan ehkä 13 tunniksi, ja siinä oli jonkun verran kuplia  mutta seos olisi voinut seistä vielä jonkun aikaa. Letuista tuli kuitenkin todella onnistuneita vaikkei taikina ollutkaan täysin fermentoitunut. 

Tällä lyhyellä videolla näkyy miten kisra-lettuja paistetaan.
Kun taikina on fermentoitunut (kuplia),  siihen lisätään vehnäjauhot  sekä vettä sen verran että taikina on lettutaikinan paksuista . Käytin paistamiseen keskikokoista  paistinpannua tarttumattomalla pinnalla,  joten letuista ei tullut kovin suuria.  Pannu lämmitetään keskilämmöllä, ja pinnalle sivellään hieman öljyä.  Laitoin öljyä vain kerran;  loput letut irtosivat pannusta hyvin ilman öljyn lisäystä. Lettutaikinaa kuulemma levitellään Sudanissa luottokortin avulla pannussa;D  mutta hyvin onnistui taikinan levitys pannulla silikonisella taikinanuolijalla :)  Lettu on valmis kun sen reunat alkavat irrota pannun pinnasta.   Kisra-letuista paistetaan vain yksi puoli.  
Letut asetellaan päällekkäin lautaselle.
Kisra-letut taipuvat hyvin paketeiksi  hieman jäähdyttyään.  Sudanissa ne syödään muhennosten kanssa, mutta nämä voi täyttää millä haluaa. Minulla oli näiden täytteenä  raejuustoa ja  zhug-tahnaa.  Täyttämisen jälkeen suosittelen näiden syömistä veitsellä ja haarukalla, ei sormin;D
Torilla oli tosi suuria viikunoita.

6 kommenttia:

  1. Nyt ollaan jännän keittiön äärellä! En ole tietääkseni nähnyt ennen sudanilaista ohjetta! Miltä letut maistuvat? Fermentointi ja durrajauhot kuulostaa jännältä!

    Ja viikunataivas!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merja: Ensimmäistä kertaa minäkin nyt tutustuin sudanilaiseen keittiöön,tuon kansainvälisen ruokatorin tiimoilta,ja innostuin kokeilemaan näitä lettuja. Mun taikina ei ollut ihan tarpeeksi fermentoitunut,mutta pidin paljon rakenteesta ja mausta,joka oli kuitenkin aika mieto mutta hyvä.

      Poista
  2. Nämä näyttää samanlaisilta kuin somalialaisten anjera-letut. Vähän happaman makuisia. Valmistavat samaan tapaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula:joo tiedän mutta ovat erilaisia. INjera-lettuja olenkin täällä syönyt etiopialaisessa ravintolassa. Valmistus tosiaankin vähän samanlaista, koska on tuo fermentaatio. Mutta sama käytäntö on myös intialaisissa dosa-letuissa joita teen usein.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...