Olen parin viimeisen viikon aikana yrittänyt (vaikeaa!) vähentää sokerin ja vehnäjauhon käyttöä; olen kyllä leiponut mutta muille.... Halusin itselleni jotain joka korvaisi mielihalut silloin kun ne ovat pahimmillaan, ja näin syntyivät nämä omenaiset patukat. Nämä patukat ovat hyvin yksinkertaisia, eikä niissä ole kuin muutama aines, eikä prosessoitua sokeria lainkaan. Tein nämä kuivurissa , mutta nämä onnistuvat hyvin myös uunissa , kun uunin lämpötila säädetään minimiin, ja uuniluukku jätetään hieman raolleen. Harmikseni kuivattamisen loppuvaiheessa kuivuristani hajosi termostaatti, joten nyt pitäisi jostain löytyä sellainen, ja netistä löysin jo videon missä näytetään miten termostaatti vaihdetaan. Patukat ovat herkullisia, ja ne voi pakata kauniiseen rasiaan vaikka joululahjaksi.
============================================================
Omenaiset patukat
- 5 dl saksanpähkinöitä
- 1 1/4 dl kookoshiutaleita
- 3½ dl Granny Smith omenakuutioita
- 1 rkl sitruunamehua
- 1.5 tl kanelia
- ½ tl vaniljaa
============================================================
Jauhoin kaikki patukka-ainekset monitoimikoneessa, kunnes niistä muodostui taikinamainen ,muttei liian tasainen massa. Omenat olin kuorinut, mutta jätin hieman kuorta jäljelle. Jos ainekset eivät yhdisty niin että niistä voi muotoilla patukoita , lisätään hieman vettä. Minulla on silikoninen patukkavuoka (Financier-vuoka) , jolla teen patukoita. Laitan taikinaa muotin koloihin, ja laitan pakkaseen, minkä jälkeen "patukat" on helppo irroittaa vuoasta. Tämän jälkeen niitä kuivataan kunnes ne pysyvät koossa. Kuivattamisen aikana keittiössä tuoksui aivan ihanalle:) Taikinaa kannattaa maistaa ennen kuivattamista , ja makeutusta voi lisätä jos siltä tuntuu. Jos ei ole patukkavuokaa, voi taikinan taputella neliömäiseen vuokaan, ja leikata kuivumisen jälkeen patukoiksi.
Ihana tiivistetyn omenan maku näissä:)
Toissaviikolla kävin Israfood-messuilla, joka on suurin ruokateollisuuden ammattilaisten messu täälläpäin, Olen yleensä aina laittanut tänne blogiin kuvia messuilta (viimeksi viime vuonna) , sillä siellä on ollut aina ollut niin paljon herkullista kuvattavaa. Tällä kerralla tuntui että messuilla oli vähemmän paikallisia yrityksiä, sillä esim. Turkki oli tosi näkyvästi mukana omalla osastoillaan. Mutta otin kuitenkin joitakin kuvia, jotta muistan nämäkin messut.
Arrakki on aika suosittu alkoholijuoma täälläpäin, ja tässä on Al Wadi arrakin esittelijä. Kaunis pullo!
Bermanin leipomon osastolla olisi saanut voileipiä. En ottanut , mutta sain mukaani pussillisen täysjyväsämpylöitä.
Hauskat sämpylät : jokaisessa sämpylässä oli eri teksti, ja tässä toivotellaan kaunista päivää:)
Latvialla oli messuilla oma osastonsa (miksei Suomella?) , joka koostui muutamasta latvialaisesta juustolasta. Kuvassa Cesvainen iloinen edustaja, ja herkullinen vuohenmaitojuusto.
Karawanin tahini tulee Palestiinasta , Nablusin kaupungista, ja on tosi hyvää. Suurin osa Karawanin tahinista menee vientiin, kuten tänne , ja etiketit ovatkin hepreaksi.
Kuten joka vuosi, messuilla oli myös leipurien kilpailu, mitä pystyi seuraamaan.
En tiennyt että täälläkin valmistetaan bottargaa , mutta nyt tiedän. Täkäläisen bottargan valmistajat ovat alunperin Ranskasta, ja webbisivutkin ovat toistaiseksi vain ranskaksi...
Tishbyn viinitarhan osastolla ei ollut viinejä vaan suklaata, sillä viinitarha on myös Valrhona-suklaan maahantuoja. Osastolla sai maistaa kakkua, jossa oli mansikalta maistuva suklaakuorrutus.
Kuorrutus oli tehty Valrhonan mansikanmakuisesta couverture-suklaasta, ja se tosiaankin maistui mansikalta.
Mitä! Mansikalta maistuvaa sulaata? Kaikkea me ihmiset tahdomme, tätäkin! No, ensi kesänä Suomessa sotken niitä yhteen, sitten tiedän!
VastaaPoistaIhania herkkupatukoita, tuollaiset sopisivat hyvin välipalaksi.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua Jael!
Walnuts, Vanilla, and Coconut trio sound wonderful!
VastaaPoistaSå goda och hälsosamma snacks. Ha en fin söndag!
VastaaPoistaKiitos ohjeesta,tuota patukkaa voisinkin kokeilla. Mukavaa sunnuntaita sinulle!
VastaaPoistaOlen etsiskellyt myös sokerittomia ohjeita kun mun pitäisi tuota liikasokerin saantia välttää. Nämä omppupatukat vaikuttaa maukkailta ja tykkään kovin pähkinöistä! Tämäkin ohje kirjataan muistiin.
VastaaPoistaKivaa päivää sinulle :)
Oijoi kun näyttävät hyviltä nuo patukat! Kivoja tuollaiset herkkumessut:) Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa❤
VastaaPoistaVitsit mitä herkkupatukoita <3 Ja mitä ihania juttuja taas olet päässyt katsomaan ja maistelemaan :)
VastaaPoistaOmena antaa varmasti ihanan kosteuden ja mehevyyden patukoihin, kauniita kuvia! Ja nuo messut, arvaa olisinko viihtynyt tuolla kanssasi, KYLLÄ ; )
VastaaPoistaOnpas ihanan kuuloiset herkkupatukat. Taidanpa tehdä näitä itselle ja ystäville jouluksi :)
VastaaPoistaSuurkiitokset ohjeesta ja ihanaa viikon jatkoa sinulle <3