Olin ajatellut tehdä pipareita, tällä ohjeella , kuten lähes aina. Yleensä olen tehnyt suuren määrän pipareita vapaaehtoispaikkani lapsille, ja piparit ovatkin aina loppuneet alta aikayksikön, Kun katselin torilla punajuurivuorta, tuli mieleen että punajuurtahan voisi lisätä piparitaikinaan. Niin sitten teinkin, ohjeena edelleenkin tuo Dansukkerin sivuston ohje, jota muuntelin. Tarkoitus oli tehdä piparit myös pelkästään vehnäjauhoilla, mutta huomasinkin ettei minulla ole tarpeeksi vehnäjauhoa, joten osan vehnäjauhoista korvasin speltti-sekä mantelijauhoilla. Koska vältän sokeria ja jauhoa, niin maistoin vain pikkuruisen piparipalan, ja ihan pipareilta maistuivat. Punajuuren maku ei lainkaan tunnu pipareissa, ja näkyy niissä pieninä violetteina pilkkuina siellä sun täällä. Pipareista tuli ehkä hitusen liian paksuja, joten olisin voinut kaulia taikinan ohuemmaksi, mutta pipareiden saaja toivottavasti pitää näistä. En tehnyt suurta satsia, vaan pakastin suurimman osan taikinasta, jonka aioin käyttää myöhemmin erääseen tilaisuuteen.
============================================================
Piparit punajuurella (tämä ohje pienin muutoksin)
- 1½ dl tummaa siirappia (käytän täällä taatelisiirappia, joka toimii kuten tumma siirappi)
- 1 3/4 dl ruokosokeria
- ½ rkl kanelia
- ½ rkl inkivääriä
- ½ rkl neilikkaa
- ½ rkl jauhettua pomeranssinkuorta
- 3/4 rkl soodaa
- 150 gr voita
- 1 kananmuna
- 1 dl hienoksi raastettua punajuurta+1 ½ rkl perunajauhoa
- 570 gr vehnäjauhoa
- Sekoita siirappi , sokeri ja mausteet kattilassa. Kiehauta ja sekoita joukkoon sooda, kun seos kiehuu.
- Kaada seos kulhoon ja lisää voi. Anna sen sulaa. Purista liiat nesteet punajuuriraasteesta , ja sekoita perunajauhoa raasteen joukkoon. Kun voi on sulanut, lisää punajuuriraaste seokseen.
- Sekoita joukkoon kananmuna ja jauhot. Osan jauhoista voi korvata vaikka manteli-tai muilla jauhoilla. Minulla oli 60 % vehnäjauhoa, ja 40% muita jauhoja (speltti, manteli).
- Alusta taikina kimmoisaksi . Kauli taikina ja ota muotilla piparkakkuja.
- Paista piparit 175 asteessa 8-10 minuuttia. Tämä Dansukkerin piparitaikina on sellainen minkä voi paistaa heti, mutta piparit voi hyvin paistaa myös seuraavana päivänä (näin tein).
Näistä ei voi katselemalla arvata että taikinassa on punajuurta (ellei katso tarkkaan ja huomaa pieniä violetteja pilkkuja siellä sun täällä;D)
Täällä monet torin leipomoista ovat muuttuneet väliaikaisesti munkkileipomoiksi (valon juhla kestää 8 päivää..).
En ole syönyt yhtäkään munkkia...
Torilla tänään. Torstaina iltapäivällä , viikonlopun alla, on paljon väkeä.
Talvella (jota täällä ei nyt ole kun lämpötilat ovat lähes hellerajalla) yrtit ovat parhaimmillaan.
Krembo-lajikkeen sharonhedelmiä. Korkeampia ja suurempia kuin tavalliset sharonhedelmät.
Great way to use beetroot! And LOVED seeing your shopping trip(s)!
VastaaPoistaJennifer: thanks so much, and you cannot really feel the beetroot in the gingerbread, but if you look carefully, you can see small specks of violet color in the cookies;D Nice to hear you liked my shopping trip:)
PoistaHerkullisen näköisiä pipareita. Toreissa on taikaa ja ihanan paljon erilaisia tuoksuja <3
VastaaPoistaOuti:kiitos:) Torit ovatkin mulle suuri inspiraation lähde:)
PoistaSå innovativt av dig! Säkert jättegoda.
VastaaPoistaHovkonditorn: Tack så mycket Katarina:) Min vän tyckte att de var riktigt goda:)
PoistaVai punajuurta pipareihin! Hieno idea ja värikin sopii mainiosti. Hyvä Jael!
VastaaPoistaMeillä on kiire poimia ruusumalvan lehtiä vastaisuuden varalle, pakasteeseen, kuivuus tekee kohta tuhoaan. Jo näkyy nahistuneita kasvustoja.
Suomalainen Kyproksella:) Juu sopii mainiosti, ei kyllä näkynyt muuten kuin pieninä violetteina pilkkuina pipareissa. Porkkana voisi myös olla hyvä pipareissa:) Mitä teet ruusumalvalla? Tarkoititko ehkä kiiltomalvaa ,sitä syötävää villilajiketta? Täällä ei vielä kasvanut kun ei satanut ja ollut liian lämmintä ja kuivaa. Teilläkin näköjään niin, ihan ihmeellinen on sää ollut viime aikoina, ulkona näkee kesävaatteissa olevia ihmisiä, vaikka nyt pitäisi olla kylmää.
PoistaHauska lisä tuo punajuuri ja värihän tosiaan sopii jouluun:) Näyttävät kyllä herkullisilta! Ihanaa joulun odottelua ja alkavaa viikonloppua❤
VastaaPoistaPäde: Kiitos,hieman terveellisempi versio pipareista, mutta ei tuntunut maussa lainkaan,ihan normipiparin maku oli näissä. Kiitos samoin sinulle hyvää joulun odottelua ja viikonloppua:)
PoistaPerinteinen pipari on minusta aina kaivannut jotain! Ehkä se on punajuuri :). Suomessa on ollut hauska seurata kuinka persimon-sharon on yleistynyt, nyt se on mainostarjousten ykköshedelmä! Seuraavaksi sitten eri lajikkeita, toivottavasti.
VastaaPoistaMerja: HIh, no ainakin tämä lisäys tekee niistä hitusen terveellisempiä;D Kiva että sharon-persimoni on yleistynyt, muistan että ennen ei kauheasti sitä löytynyt. Minä pidän hapokkaista hedelmistä ,joten välitän vähemmän sharoneista/persimoneista.
PoistaVoisin viettää tunteja noilla toreilla samoillen ja tuotteita tuoksutellen! Aika hauska idea laittaa punajuurta piparitaikinaan, ihan varmasti kivan säväyksen antaa!
VastaaPoistaHeli;Ymmärrän hyvin, torit ovat niin kiehtovia, ja tämä Tel Avivin keskustan Carmel-tori on aina ollut suosikkini, aina löytyy jotain uutta sieltä, ja ihanat torikauppiaat (osa heistä;D) - Punajuuri ei tuntunut maussa, mutta siellä täällä näkyi kivasti violetteja pilkkuja:)
PoistaNyt on kyllä niin mielenkiintoiset piparkakut ja punajuuri antaa varmasti makoisan twistin. Wau mitä munkkeja ja hedelmiä, ihanaa katseltavaa. Torit on reissuilla sellaisia joilla aina tulee käytyä, kuten myös ruokakaupat.
VastaaPoistaSydämellistä uutta viikkoa Jael <3
Tiia:kiitos:) Punajuuri sopi ihan täydellisesti näihin pipareihin,ei jää ensimmäiseksi kerraksi tämä kokeilu:) Täällä on nyt näkynyt munkkeja valonjuhlan vuoksi joka puolella;onneksi en välitä munkeista muutenhan.... Mutta niitä on kiva katsella:) Torit ovat minunkin suosikkejani muilla mailla:=) Tämä tosi on sydäntäni lähellä, aikoinaan asuin ihan vieressä:) Oikein ihanaa joulunalusviikkoa sinulle Tiia:)
PoistaMukavaa joulun aikaa!
VastaaPoista