lauantai 28. marraskuuta 2009

Ihania banaaninamuja ja epäonnistunut kuivurikokeilu

Banaanilastut

Hedelmistä ja vihanneksisista voi valmistaa kaikenlaisia “nahkoja” (fruit leathersI ja viimeksi postaamani tomaattirullat olivat  nekin “nahkoja”. Tunnetuin hedelmänahka on ehkä aprikooseista valmistettu tosi sokeripitoinen tuote, mutta “nahkoja” voi kuivurilla valmistaa myös ilman suurta makeutusaineiden lisäystä. Pari vuotta sitten raakaruokakurssilla saimme maistaa “banaaninahkaa” ja se oli tosi hyvää. Reseptiä ei ollut ,mutta tällä kokeilulla siitä tuli todella hyvää,ihan kuin makeinen.Tosin aika ruman näköistä,mutta no,maku korvasi  sen. Tästäkin tuli nahkamainen,ja tarkoitus oli valmistaa cannolin tapaisia rullia,jossa olisi suklaakreemi sisällä,mutta nämä ehtivät loppua ,ennenkuin pääsin niitä tekemään……Resepti on todella yksinkertainen ja helppo! Olisinpa silloin aikoinani antanut omalle lapsukaiselleni tällaisia namuja niiden perinteisten sokeripitoisten namujen sijaan…..

Banaaninahka(löytyisköhän tälle parempi nimi?)

  • 6 banaania
  • 1 dl vettä
  • ½ rkl luomurypsiöljyä
  • vaniljaa vaniljatangosta tai vaniljauutetta

IMG_0809

Ainekset sekoitetaan tehosekoittimella mahdollisimman hienoksi tahnaksi. Kaadetaan tasaisesti kuivurin kerrosten päälle.Tästä satsista riitti 2 kerrokseen ja taas käytin leivinpaperia toista kerrosta varten. Näiden kuivaamiseen ei mennyt kovin monta tuntia,en nyt muista montako tarkalleen. Luulen,että tämä onnistuisi uunissakin alimmalla lämpötilalla uuniluukun ollessa auki. Tulos oli kivan taipuisaa-Laitoin nahat jääkaappiin ja osasta tuli tosi rapeaa. Tähän kannattaa käyttää kunnolla kypsiä banaaneja,joiden makeus on parhaimmillaan,näin ei ole tarvetta minkäänlaiseen ylimääräiseen makeutukseen. Kun ylempi puoli alkaa näyttää sopivan kuivalta,tulee se kääntää ja antaa toisenkin puolen kuivua vielä jonkun aikaa.

IMG_0819

Banaanikokeilusta innostuneena päätin tehdä punajuurestakin sipsejä.Jauhoin punajuuren mahdollisimman hienoksi lisäten siihen hieman luomurypsiöljyä,agavea, balsamietikkaa,suolaa ja pippuria.

Taas laitoin seoksen kuivurin kiinteälle pinnalle ja jäin odottelemaan.Kun se alkoi näyttää kuivuneelta,yritin irrottaa sen kääntääkseni sen ympäri.Mutta se hajosikin palasiksi! Eli tuolta se näytti! Mutta tämäkin maistui ihan hyvälle,vaikka ei siitä ihan sipsejä tullut……..

11 kommenttia:

  1. Hauska nimitys tuo nahka. Minullakin olisi punajuuria kaapissa, pitäisi kokeilla jotain. Olen vienyt kuivurini vinttiin, kuivailin joskus sieniä, mutta nyt en ole pitkiin aikoihin tehnyt sillä mitään. Pitäisköhän aloittaa "nahkailu" ?

    VastaaPoista
  2. Unelma;Noista tulee aika nahkamaisia,siitä nimitys;-)Punajuuresta oli vähän hankalaa saada nahkaa aikaiseksi mutta banaaninahka oli tosi hyvää!

    VastaaPoista
  3. Söin Ruotsissa käydessäni vadelmanahkaa ja huomasin , että sitä saa myös Ruohonjuuresta, järkkyyn hintaan kylläkin. Lapset tykkäs myös siitä, joten varmaan toi banskunahka olisi myös hitti. Mutta nyt en kyllä yritä kuivailla uunissa mitään vähään aikaan ;)

    VastaaPoista
  4. nahka on kieltämättä vähemmän houkutteleva nimi ruualle. en kyllä tiedä mikä nimitys olisi parempi ja silti kuvaava. :)

    VastaaPoista
  5. Okriina:Vadelmanahka kuulostaa houkuttelevalta,milläköhän se on makeutettu? Banskunahka on tosi hyvää,mutta kai parasta valmistaa kuivurilla.

    Merituuli: Joo ei ihan kauhean houkutteleva nimi,ehkä banaanilevy...englanniksi ,Fruit Leather, kuulostaa jotenkuten paremmalta.

    VastaaPoista
  6. Muistelisin, että siinä oli makeutuksena kuivattuja hedelmiä ja ehkä banaania myös...

    VastaaPoista
  7. Ahaa,kuulostaa tosi hyvältä.Täällä tosin tuoreet,kasvatetut vadelmat ovat NIIN kalliita etten varmaan tule sellaista tehtyä.Ellei sitten pakastevadelmista....

    VastaaPoista
  8. Paljon olet tehnyt mielenkiintoisia kuivurikokeiluja syksyn mittaan! Enpä olisi uskonut, että se on noin monipuolinen laite. Täytyisi omakin kuivuri kaivaa joskus esille, ja kokeilla. Tomaattirullat vaikuttaa aivan erityisen ihanille.

    VastaaPoista
  9. Kmsu:Kaivappa ihmeessä,on se kuivuri aika hyvä laite tosiaankin!

    VastaaPoista
  10. Hei miten saa sähköuunissa tehtyä hedelmänahkaa ja mikä on lämpö aste ja kuinka kauvan?

    VastaaPoista
  11. Onnekas;valitan etten huomannut tätä vanhaan postaukseeni tullutta kommenttia kuin vasta nyt. Uunissa se onnistuu kaikkein ailhaisimmalla lämpötilalla,niin että uuniluukku on aavistuksen verran auki. Ja ne saa kuivua siellä niin kauan kuin tuntuvat kuivilta,siihen menee kyllä aikaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...