perjantai 18. joulukuuta 2009

Tofu-kikhernepyörykät(mukaeltu kana-kikhernepulla-reseptistä)

pyorykka Tänään on satanut melkein non-stop ja muutenkin ollut viileää. Ehdin noin 15 minuuttia sitten saada valmiiksi tämän postauksen,kunnes tuli sähkökatko ja pyyhkäisi koko blogikirjoitusluonnoksen mennessään!!! Tämä on siis yritys numero 2……Eli kannattaa aina tallentaa jo kirjoitettaessa näitä postauksia;bloggerissa taitaa ollakkin automaattinen tallennus,mutta kirjoitan tätä Windowsin LiveWriterilla,jossa tätä toimintoa ei olekaan,kuten sain juuri huomata. Sähkökatko oli jo kolmas viikon sisällä : 8 päivää kestävä Hanuka-eli valon juhla ,sade ,vapaapäivä ja lgundiasten lomat koulusta saivat näköjään sähköt toimimaan ylikierroksilla! Pyörykät taas tulivat mieleeni eilen,kun näin tuttavan luona hänen tyttärensä pistävän hyvällä ruokahalulla poskeensa  persianjuutalaiseen keittiöön kuuluvia gundi-pyöryköitä, jotka tehdään kikhernejauhoista sekä kanasta.Tässä linkki alkuperäiseen kanaiseen gundi-reseptiin. Mietin,voisiko niistä tehdä jonkinlaisen vegaanisen version,ja tälläinen siitä sitten syntyi.

-kuvassa New York Times-lehden gundi-keiton kuva

Tofu-kikhernepyörykät
  • 300 gr tofua
  • 4 dl kikhernejauhoa
  • iso sipuli
  • 1 porkkana
  • 1½ rkl oliiviöljyä
  • ½ tl kardemummaa
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • suolaa,mustapippuria,jotain muuta maustetta (käytin paprikajauhetta)
  • 1½ litraa vihanneslientä
  • keittovihanneksia,keitettyjä kikherneitä
Raasta tofu, sipuli sekä porkkana.Tofusta kannattaa puristaa ylimääräiset nesteet pois,samoin sipulista raastamisen jälkeen.Yhdistä kaikki ainekset paitsi liemi , keittovihannekset ja kikherneet ,ja laita massa lepäämään jääkaappiin pariksi tunniksi.
KUVAT 006 Kietä liemi (käytin itse tehtyä kasviksista keitettyä lientä) ja muodosta massasta kostelluin käsin  4 isoa pyörykkää.Kuvassa pyörykät ennen keittämistä.Gundien tulee olla suuria. Laita pyörykät liemen joukkoon ja anna kiehua hiljaisella tulella kannen alla 15  minuuttia.Lisää kikherneet ja kasvikset ja keitä vielä toiset 15 minuuttia,kannen alla.Lisää liemeen loppuvaiheessa myös vähän yrttejä,kuten vaikka persiljaa.
Pyöryköistä tuli hyviä ,mutta jäivät vähän pehmeiksi keskeltä,joten ehkä kun tekee tätä vegaaniversiota voisi tehdä pienempiä pyöryköitä. Pinnasta irtosi hieman tofuraastetta liemeen,mutta vain hieman. Sekä liemi että pyörykät maistuivat hyviltä ,ja kardemumma antoi kivan makulisän. Näitä voisi kypsentää myös uunissa,niin että laittaisi sinne litteämpiä pyöryköitä.

16 kommenttia:

  1. Kivat pyörykät! Siis onko jeera suomeksi juustokuminaa? Se on persiaksi zire ja ostimme sitä hiljattain persialaisen Rezan kaupasta. Pussin päällä lukee (englanniksi) jeerah.

    VastaaPoista
  2. Rita:On se sama juttu,siis jeera on suomeksi juustokumina. Onkohan myös tavallisilla persialaisilla tuollaisia gundin tapaisia pyöryköitä....

    VastaaPoista
  3. Yritin löytää sivustolta kohdan, josta saan klikattua blogisi kommentit Google-readeriin. Ei löytynyt. Mitenkähän saan ne sinne?

    VastaaPoista
  4. Lehtikuusi;mulla ei tainnut ollakaan sellaista,nyt laitoin.Oikeassa yläreunassa,onkohan se sitä mitä tarkoitit?

    VastaaPoista
  5. Juu. Kyllä. Kiitos! Nyt sain sen sieltä poimittua.

    VastaaPoista
  6. Mooro pitkästä aikaa =) Ihanaa, ku sulta löytyy paljon ohjeita ton kikherneen käyttöön... ihastuin meinaan moisiin (pieru)palleroihin viime kesänä ja keitettynä niitä onki pakkanen pullillaan !!! Tarttis vaan ehtii niistäki jotain tekemään ;)
    Joulutarinaa sen verta, et lattiat on nyt pesty ja ny lähretään soppaileen pukinpaketteja =D

    Rauhallista ja kaunista Joulua sulle Yaelian !!! :) <3

    VastaaPoista
  7. Rouva V:Kiva kun taas kävit:-) On ne vaan tosi hyviä nuo kikherneet vaikka se joskus kostautuukin vatsassa:D Toivottavasti löytyi hyviä paketteja sinne pukinkonttiin! Samoin sinulle Rauhallista ja Hyvää Joulua:-)

    VastaaPoista
  8. Nuo tekemäsi 'nahkat' kuulostavat hyviltä! Pitää kokeilla. Mutta tuosta banaanisesta versiosta voisi tulla nätimpää jos lisäisi siihen sitruunanmehua. Sen avulla banaani ei tummu.

    VastaaPoista
  9. E:Hyvät ovat nahat mutta ehkä se rulla kuulostaa paremmalta.Olen nyt noita banaanirullia tehnyt pariin otteeseen ja laitoinkin sitruunamehua joukkoon,niin oli vähemmän tumma. Kuitenkin tummenee kuivattaessa jonkun verran.

    VastaaPoista
  10. I really like the sound of these dumplings Yaelin! :D

    VastaaPoista
  11. Mukavia joulupäiviä, vaikka ilman jouluakin :)
    Kuopuksen tyttöystävä vegaani, mutta saavat itse laittaa ruokiaan.

    VastaaPoista
  12. Lorraine:thanks,yes the name is nice -gundi...

    Hannele:Hyvää joulua sinullekin!

    VastaaPoista
  13. Oikein mukavaa ja herkulliselta tuoksuvaa Joulua sinulle!

    VastaaPoista
  14. Tein eilen noita tofu-kikhernepyöryköitä, liemeen laitoin vihannesten sijaan kuivattuja suppilovahveroita. Teen taatusti toistekin, kasvissyöjä-miehenikin äänesti reseptin yhdeksi suosikeistaan.

    VastaaPoista
  15. Heidi:-)Kiva kun maistui! Ja suppilovahveroiden kanssa tuli takuulla hyvää!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...